konto usunięte

Temat: w czym Mac ma być lepszy do grafiki niż PC?

z tym pytaniem zwracałem się do wielu speców od grafiki, z których wszyscy mówili, że tak właśnie jest. ale na tym kończyły się wyjaśnienia.
ja się jakoś do maca nie mogłem przekonać, strasznie mi brakowało PPM dla przykładu...
Kamil P.

Kamil P. Grafik, Operator DTP

prowokacja?! ;)

a tak powaznie to takich tematow juz bylo troche tutaj i faktycznie nic z nich nie wynikalo.
Andrzej Ludwik Alw Włoszczyński

Andrzej Ludwik Alw Włoszczyński projektant, eagler i
orloger

O! dawno nie było tematu ogórkowego :)
Kamil Dura

Kamil Dura Graphic Design,
Photography and Art
Direction

nie możesz się zdecydować na jedną grupę?

konto usunięte

W tym że ludzie z kompleksami mogą poczuć się lepsi od innych.

konto usunięte

Kamil Dura:
nie możesz się zdecydować na jedną grupę?
zawsze znajdzie się ktoś osobiście urażony nieistotnym szczegółem.
porównaj daty założenia oby wątków. tu pewien czas pies z kulawą nogą się nie pojawiał , więc zadałem to samo pytanie w znacznie bardziej ruchliwej grupie photoshopa. zadowolony? już wiesz, CZEMU ŚMIAŁEM zadać to samo pytanie 2 grupach (zgroza!) ?Marcin W. edytował(a) ten post dnia 26.07.08 o godzinie 22:25
Michał H.

Michał H.
http://blog.13mhz.ka
pa.pl

hmm, znam profesjonalnego grafika, który twierdzi, że photoshop na mac robi to samo co photoshop na pc szybciej i dokładniej.
Cokolwiek to znaczy, myślę że pytanie jest głupie jak "które święta są lepsze do świętowania, Wielkanoc czy Boze Narodzenie?"

konto usunięte

Może tym, ze na mac osx nie ma corela :>
Marcin Czech

Marcin Czech Graphic Designer,
ASUS Polska Sp. z
o.o.

Wpakuj po 4gb ram'u do mac'a i pc'ta a poczujesz różnicę napewno :)
PPM myszki jest - nie wyobrażam sobie pracy bez niego - kwestia myszki. Dla niektórych myszy razer'a są sterowniki pod macos x.
Z tym, że nie ma corel'a da się żyć - gorzej, że nie ma Auto Cada :)
Dominik Rek

Dominik Rek grafik - projektant
/ freelancer

Proponuję Jabłka z PieCa -rewelacja

konto usunięte

corel v11 dziala na mac os x bardzo dobrze...tyle ze nie na intelu :P

Ja uważam że odkąd Mac'i robione są na podzespołach intela to nie ma różnicy, między jednym a drugim. Oczywiście niezgodzą się ze mną wszyscy właściciele mac'ów ale ja tak to widzę. Dobrze skonfigurowany PC będzie tak samo działał jak Mac. Jedyny, ale ogromny plus (i za to szacunek dla Jabłek) nie ma virusów na Mac OS'a.

konto usunięte

Maki bardzo ładnie wyglądają, są piękne ! i tyle. Pracowałem na maku, obecnie na PC - nie ma różnicy, jak dla mnie.

BARTOSZ (Jedyny, ale ogromny plus (i za to szacunek dla Jabłek) nie ma virusów na Mac OS'a.) - SĄ !

konto usunięte

Gdzie? Jakiś konkret może? Pytam bo się nie orientuję...

konto usunięte

kilka jest, na palcach jednej reki mozna policzyc , ale zeby je zlapac to trzeba byc "herosem"

http://www.sophos.com/security/analyses/viruses-and-sp...

http://www.viruslist.com/en/analysis?pubid=191968025

konto usunięte

No tak, z drugiej strony trzeba się też nieżle napracowac żeby to zadzialalo - przypomina wirus 'albanski' :D

orloger

Łukasz K.:
kilka jest, na palcach jednej reki mozna policzyc , ale zeby je zlapac to trzeba byc "herosem"

http://www.sophos.com/security/analyses/viruses-and-sp...

http://www.viruslist.com/en/analysis?pubid=191968025
To że jest tylko tyle wynika nie z niezawodności mac-a a powszechności PC :)

konto usunięte

no i tego ze mac oparty jest na Unixie :P

orloger

Też, ale głównie masowość PC, a za tym idzie masowość WIN, jest przyczyną pisania wirusów. Jak proporcje ilościowe by się odwróciły to mielibyśmy sytuację odwrotną i z wirusami.

konto usunięte

Andrzej-Ludwik Włoszczyński:
Też, ale głównie masowość PC, a za tym idzie masowość WIN, jest przyczyną pisania wirusów. Jak proporcje ilościowe by się odwróciły to mielibyśmy sytuację odwrotną i z wirusami.

Obawiam się że nie do końca. Specyfika unixa powoduje, że typowego wirusa uzytkownik musiałby sam uruchomic dając mu prawa administratora - a wiec zaprosic problemy na wlasna reke duzo bardziej niz otwierajac podejzany zalacznik w poczcie.

A czemu wole Maca do grafiki?

Pomine tutaj predkosc pracy, jakosc wykonania czy 'lubie/nie lubie M$'. Lubie Maka wogole do pracy bo ma wszystko czego potrzebuje odrazu z pudelka i na tyle stabilnie, ze odklad mam Maka nie musze sie wogole przejmowac platforma sprzetowa (robie tylko backupy).
Mam WiFi w iMacu i iBooku do komunikacji, BT do synchrnizacji z telefonem - wszystko dziala i malo mi zajmuje. Dzieki temu moge sie skupic na pracy sensu stricte czego Windows mi nie dawal (szzcegolnie mase dodatkowych programow do uczynienia go uzytecznym - antywirus w tle, nero do palenia plyt itp...).

Byc moze ktos ma tak z platfoma Windows/PC :)

Następna dyskusja:

Kurs Grafiki Photoshop -War...

Wyślij zaproszenie do