Tomasz Dulewicz Coach, trener
Temat: Relacyjny biznes coaching – symulacja
Relacyjny biznes coaching – symulacjaPoniżej znajduje się wypowiedź naszego klienta – Norberta. Poprowadź jego coaching. Zadaj mu pytanie, on odpowie, potem znowu zadasz pytanie itd. aż Norbert osiągnie swój cel.
Jako Norbert ja będę odpowiadał. Będę bardzo relacyjnym klientem. Celem tej symulacji jest pokazanie na czym polega relacyjność w biznes coachingu, przećwiczenie jej oraz nauczenie się jej :)
Jeśli nie jesteś coachem, to też możesz wziąć udział. Przeczytaj wpierw e-booka
ABC Coachingu i zadawaj pytania będąc przy tym osobą relacyjną – tzn. empatyczną, otwartą, wyrozumiałą, ciekawą drugiej osoby, wspierającą, ceniącą zaufanie, szanującą ludzi.
Zatem do dzieła!
Klienta - Norbert:
Przyszedłem do Ciebie, bo chcę znaleźć sposób na przetrwanie w kryzysie, a co więcej na to, żeby moja firma dobrze sobie radziła. Polecił mi Cię mój dobry przyjaciel. Mówił, że jesteś dobrym coachem, ale przede wszystkim uczciwym i autentycznym człowiekiem, z którym można o wszystkim pogadać.
Moja firma to szkoła języków obcych. Ostatnio jakoś gorzej nam się wiedzie. Współpracowaliśmy z kilkoma dużymi firmami, u których uczyliśmy języków nowych pracowników, wynajmowaliśmy im tłumaczy. Teraz jednak wszystkie zrezygnowały z naszych usług. Tną koszty, bo jest kryzys. Nie zatrudniają nowych pracowników, to nie mają kogo też uczyć języków. Osoby prywatne też jakoś rzadziej chodzą na kursy językowe niż jeszcze rok temu. Za niedługo chyba będę musiał zamknąć moją szkołę... Jeszcze rok temu planowałem otworzyć nowy oddział w innym mieście, a teraz... sam widzisz. Nie wiem co robić. Potrzebuję pomocy.
--
Jeśli masz pytania co do symulacji, to zadaj je w tym wątku:
http://www.goldenline.pl/forum/coaching-sztuka-mozliwo...