Karol Z.

Karol Z. Programista,
elektronik

Temat: Narzędzia z których korzystacie

Witajcie!

C/C++ to nie tylko język, to konkretne narzędzia, z których korzystamy przy okazji programowania. Chciałbym poznać narzędzia, z których najczęściej/najchętniej korzystacie, w miarę możliwości do jakich zastosowań.

Zacznijmy ode mnie:
Visual Studio/ C++ - aplikacje Windows
GNU GCC - Linux i Windows (MinGW)

konto usunięte

IDE
Windows: Visual Studio
Linux: głównie Eclipse, czasem VIM i mcedit

A z kompilatorem sprawa oczywista: w Visualu ten ichnich kompilator i debugger, a pod Linuksem oczywiście GCC i debugger gdb.

Próbowałem tez Netbeansa i Sun Studio 12 (z wyglądu identyczne). Netbeans o tyle fajnie ze domyślenie używał gcc + gdb (tylko ze to wolne jest) a Sun Studio miał tam jakiś dziwny kompilator. Oczywiście można było skorzystać z gcc ale z debuger to już sie nie dogadałem.

Swego czasu był tez CodeBlocks ale jak dla mnie nie jest to na tyle dojrzały projekt aby go w pracy używać.

konto usunięte

Zacznijmy ode mnie:

To jest chyba standard. Ciężko znaleźć kogoś kto korzysta z czegoś innego.
Marcin K.

Marcin K. Lead Software
Engineer, Tieto
Polska

Tomasz P.:
Zacznijmy ode mnie:

To jest chyba standard. Ciężko znaleźć kogoś kto korzysta z czegoś innego.

no to prawie standard, ja używam :
-Borland C++ Builder pod Windowsem
-gcc+gdb pod Linuxem przy czym czasem podpieram się pakietem KDevelop(jako ide).

poza tym kiedyś próbowałem Kylixa Borlanda ale niestety wsparcie tego produktu umarło(pozostał sam sobie na pastwę losu).

Ja swoją pracę mgr pisałam w Borland Developer Studio 2006, konkternie Borland C++ Builder. Poza tym, że dodano kilka bajerów, to Borland i tak słabo współpracuje z Microsoftem.
Karol Z.

Karol Z. Programista,
elektronik

Aniu!

To nic dziwnego: najlepiej z systemem Microsoftu daje sobie radę kompilator od Visual Studio, Intel C++ Compiler i MinGW. Borland był dobry pewien czase temu, osattnio jakby trochę obniżył loty. Nie wiem czy to tylko moje wrażenie...

konto usunięte

Borland był dobry pewien czase temu, osattnio jakby trochę obniżył loty. Nie wiem czy to tylko moje wrażenie...

To raczej ogólnie panujące zdanie o Borlandzie. Dość leciwy kompilator nie obsługuje wszystkiego co powinien. BCB jest dobre do małych projektów w których szybko można GUI wyklikać. Jakoś sobie nie wyobrażam dużych projektów złożonych z dużej ilości modułów w BCB.Tomasz Pycia edytował(a) ten post dnia 29.08.07 o godzinie 20:51

konto usunięte

Pracując pod Windowsem używałem VS .NET 2003. Pracę magisterską napisałem przy użyciu KDevelop 3.0 pod Linuxem i nadal sobie chwalę to środowisko, mimo iż gdy mam do zrobienia coś małego łatwiej mi otworzyć edytor tekstu (np. Kate) i terminal. Pod Linuxem najczęściej debuguje umieszczając w kodzie dużo logów, które usuwam w ostatecznej wersji, a wyszukiwanie odpowiednich funkcji robię za pomocą grep'a :)
Poza tym zaciekawił mnie VS Express pod Windows. Do pisania programów jako hobby pasuje świetnie :)

konto usunięte

System póki co to tylko Windows (kiedyś tam chwilke Linux gdzie
używałem Anjuty i KDevelop)
Środowiska:
Eclipse CDT zamiennie z Code::Blocks (to środowisko na razie raczkuje, ale widać potencjał), dawno temu DevCpp
Kompilator:
MinGW
Do budowania GUI:
wxWidgetsRadosław Adamiak edytował(a) ten post dnia 08.10.07 o godzinie 14:33

konto usunięte

Ze względu na egzotykę systemów na jakie piszę - gołe GCC w shellu plus do tego MorphED jako edytor programisty.

konto usunięte

Jak widze Grzesiu zawsze mnie wyprzedzisz:)
Jesli chodzi o pisanie hobbistyczne to rzeczywiscie jest to morphed i gcc. Jesli natomiast trzeba pisac pod windowsa to MinGW, Visual Studio. Co do linuxa to wiekszosc rzeczy pisalem na MorphOSie pozniej to po prostu kompilujac pod linuxem gcc (glownie opengl i sdl).
Tomasz Pęczek

Tomasz Pęczek Applications
Architect, Oracle

Jak dla Windows to Visual Studio, bądź (bardziej hobbistycznie) DevCpp (jako kompilator MinGW). Pod Linuxem Code::Blocks (jako kompilator gcc). Jako bibliotekę do tworzenia interfejsu wykorzystuję głównie wxWidgets.
Jakub L.

Jakub L. Programista

Nie miałem Visuala, to pisałem w Vimie.
Teraz mam Visuala, i też piszę w Vimie. Tylko debug i minimalne poprawki w Visualu. Pod Windows.
Pod resztą nadal Vim. I valgrind pod Linuxem do sprawdzenia poprawności.

konto usunięte

Witam
Każdy tak naprawdę używa tego co lubi ... :)
Borland C++ Builder
Jak chodzi o wykorzystanie bazy danych to do tego nadaje się rewelacyjnie Firebird :)
A inne cuda ? hmm...
W pracy piszę raporciki dla programów Symfonii w języku AMBasic i co jest w tym najzabawniejsze? Prosty i można w nim wykorzystać nie jeden nawyk z C++ :)
A jeżeli chodzi o Microsoft Visual Studio to podoba mi się w nim możliwość łatwego pisania aplikacji dla PocketPC i SQLMobile :) a z Borlandem już jest malutki problemik :(
Prawdę mówiąc programista który wie co w trawie piszczy poradzi sobie z każdym środowiskiem ...

konto usunięte

Mi wystarcza SciTE i gcc...

konto usunięte

Przede wszystkim witam, bo to moja pierwsza wypowiedź na tym forum.

Jeżeli chodzi o narzędzia - u mnie ten sam, często powtarzający się standardzik: vim + gcc + gdb.
Artur Kochowski

Artur Kochowski Developer C++

Powiem szczerze, aż mi głupio. ;)

Wprawdzie korzystam również z Visual Studio, ale preferuję dev cpp... Nie wiem czemu, wiem że jest w nim sporo dziur, a debugger nie działa jak należy, ale jakoś go polubiłem... ;]
Michał W.

Michał W. Software Development
Senior Manager,
Oracle

Witam,

z narzędzi:
- DEV C++
- embedded VC++ (dla Windows CE)
- Borland C++ Builder (tam gdzie trzeba szybko coś desktopowego i "politycznie" poprawnego)Michał Wręczycki edytował(a) ten post dnia 02.11.07 o godzinie 22:47
Marcin B.

Marcin B. Trybik ;)

Michał Wręczycki:
z narzędzi:
- DEV C++
- Borland C++ Builder (tam gdzie trzeba szybko coś desktopowego i "politycznie" poprawnego)

Podobnie jak i jak :)

Pozdrawiam

konto usunięte

Visual C++ 2005, czasami 7.1 albo 6, sporadycznie comeau albo gcc
biblioteki ... różne, głównie STLPort 5.1 i boost 1.33.1

Przy okazji witam i z góry przepraszam jeżeli będę cicho siedział przez miesiąc.

Następna dyskusja:

Czy korzystacie z bibliotek...

Wyślij zaproszenie do