Wojciech Z.:
Damian K.:
Na dzień dzisiejszy moda gna jak szalona w kierunku SaaS, a co za
tym idzie z racji ograniczeń technicznych, w kierunku cienkiego klienta.
Nie za bardzo rozumiem tutaj stwierdzenie o ograniczeniach technicznych... Jest wiele powodów zastosowania architektury cienkiego klienta (i aplikacji w modelu usługowym) - ale akurat ograniczenia techniczne nie wydają mi sie jednym z bardziej istotnych.
Duża bazodanowa aplikacja webowa, przesyła tony informacji kiedyś, transfer był sporym ograniczeniem w tej kwestii, teraz to ograniczenie znika dlatego aplikacje webowe mają sie tak dobrze.
Pamiętaj o tym, że zakup aplikacji i utrzymywanie jej na własnej infrastrukturze to nie tylko koszt zakupu licencji, ale całe TCO. A jeśli porównywać TCO aplikacji kupionych i utrzymywanych u siebie, a TCO aplikacji w trybie ASP (abonamentowych) to nawet w dłuższych okresach wypada to korzystaniej dla tych drugich.
Powód jest dość prosty i wynika z bardzo "modnej" aktualnie idei outsourcingu (w telegraficznym skrócie - jeśli chcesz się napić piwa, nie musisz kupować browaru).
Idea ta według mnie raczej będzie się rozwijać coraz bardziej wypierając systemy nazywane przez Ciebie "provider free" - ponieważ korzystanie z ASP będzie coraz tańsze (coraz więcej firm w "koszyku" jednego providera, dzięki zastosowaniu efektu skali, powoduje, że utrzymanie jednej z nich staje się coraz tańsze), podczas gdy ceny licencji tradycyjnych nie za bardzo mają jak spadać.
Zresztą - co tu dużo szukać - spójrz na konta mailowe. Kiedyś większośc firm korzystała z własnych serwerów mailowych - teraz głównie te kwestie są oddawane na zewnętrz i hostowane przez zewnętrzne firmy - czy naprawdę sądzisz, że ten trend się odwróci ?
Ech ... ta same argumenty padały jak novell i lotus miały swoje dobre czasy ... tez nikt nie wieżył że odejdzie się do klasycznego modelu client serwer ... jakiś czas temu nikt nie wierzył że firmy będą płacić w milionach za stronę web, udającą np. ERP :) a płacą :)
Postrzegasz utrzymanie aplikacji z perspektywy managera, ja jestem jeden szczebelek niżej i wiem za co klientom wystawia się fakturę i ile rzeczywiście namacalnie to kosztuje. Nie mam zamiaru się licytować, ale kto zna temat od strony producenta IT ten wie o czym mówię.
Co do efektu skali o którym wspominasz, to właśnie on będzie blokował jakieś lawinowe obniżanie kosztów aplikacji w modelu SaaS.
Co innego jest udostępnić jako usługę serwer pocztowy dla 100 firm po 5000 kont na firmę, a co innego jest wystawić centrum które obsłuży 100 instancji systemu ERP, dla ponad 0,5 mln użytkowników.
Po pierwsze popatrz jakie szafy wpycha np. SAP klientom instalując im klasycznego ERP, teraz pomyśl że taki provider aplikacji musiał by mieć takich szafek razy ilość klientów.
Pomijając już kwestię łączy zwyczajnie w świecie, gdzie średnio na firmę musisz założyć ok. 100 mbps żeby to po ludzku działało (sprawdzone empirycznie) to pomijając jeśli taki provider zapewni sobie łącze np. 15 gb + z dwa takie zapasowe, to zwyczajnie w świecie ruch ICMP go dobije.
Generalnie nie jest to takie kolorowe jak maluje to marketing :) A już na pewno nie jest tanie, wiec o efekcie skali przez najbliższe lata można zapomnieć.
Niema co porównywać tego do konta pocztowego, gdzie sprawdza się je raz na jakiś czas, kobiety od FK siedzą w systemie cały czas, wiec musisz im zapewnić zasoby non stop, nie można kalkulować tego tak jak usług z doskoku.
Reasumując taka usługa nigdy nie będzie bardzo tania, bo to co dotychczas stało u klienta, będzie musiało stać u providera.
Damian Kamiński edytował(a) ten post dnia 23.08.07 o godzinie 22:54