Damian K.

Damian K. współwłasciciel,
biuro tłumaczeń,
rolnik, hodowca

Temat: Błotnisty teren. Jak, czym utwardzić?

Moim problemem jest spory kawalek ziemii, ktory w miejscach gdzie chodzą konie zamienia sie w błoto.
To samo jest w niektorych miejscach, np. ogrodu i przy domu,
gdzie robi sie mokro i bloto jak spadnie nawet nieduzy deszcz.

Mysle nad trocinami, ale sam nie wiem, bo w mokrym moze przegnic i problem zowu wroci.

Ma ktos jakies ciekawe, ekologiczne i sprawdzone pomysły jak utwardzic taki teren? Dzieki, DK
Andrzej O.

Andrzej O. Projektant,
Inspektor nadzoru,

Damian K.:
wszystko zależy jaki grunt jest pod spodem byc moze wystarczy ukształtowac spadki aby woda nie stała na podwórku (przy okazji pamietaj że nie wolno odprowadzać wody deszczowej na teren sąsiedniej posesji)
trociny moim zdaniem nic nie dadzą najlepiej jakis gruby piasek i pospółką (luksus to tłuczeń ale to wydatek i raczej w gospodarstwie rolnym nie sprawdza się) i to utwardzić z wyrobieniem spadków.
Jeśli masz glinę pod spodem to własciwie zawsze będzie woda - glina jest gruntem nieprzepuszczalnym.
Łukasz Macioszczyk

Łukasz Macioszczyk Asystent
Projektanta/Inspekto
ra Nadzoru,
Scetauroute/Nexe...

Po co spadki ?? Jak konie tam chodzą to i tak je zniszczą-psu na budę taka robota. Moim zdaniem lokalny systemik drenów i po kłopocie z wodą.
Andrzej O.

Andrzej O. Projektant,
Inspektor nadzoru,

Łukasz Macioszczyk:
Po co spadki ?? Jak konie tam chodzą to i tak je zniszczą-psu na budę taka robota. Moim zdaniem lokalny systemik drenów i po kłopocie z wodą.
konie nie chodzą po podwórku i ogrodzie;) a tego dotyczyła moja wypowiedź:)
na pozostałym terenie system drenów tak, pod warunkiem że wode bedzie gdzie odprowadzić, czyt. rowy.
Łukasz Macioszczyk

Łukasz Macioszczyk Asystent
Projektanta/Inspekto
ra Nadzoru,
Scetauroute/Nexe...

Założyłem prawdopodobieństwo ryzyka na kilkakrotne przejście tabunu koni przez podwórko i ogród. Precyzja to podstawa ;D
Co do podwórka też bym optował za drenami, bo w razie nadawania spadków trzeba by nawozoć materiału i kłopot murowany, bo jak woda nie zejdzie to więcej błota przybędzie ;D
Damian K.

biuro tłumaczeń,
rolnik, hodowca

To prawda, problem jest wiekszy przez konie bo nie wszystko mozna przy nich polozyc i nie wszystko pod nimi zda egzamin.

Ogrodu tez to dotyczy, bo to w innej czesci ziemii i pod domem ale ten sam problem, inna uzytecznosc. Konie tam nie chodzą, chyba że w wyjatkowych sytuacjach :) Ale problem podmokłego terenu zostaje.
Tam gdzie chodzą zwierzeta jest najgorzej.

Ziemia to raczej piasek, niewielkie miejsca z gliną, ale tam zwierzeta nie chodzą. Spory kawal ziemii mam przy kanale przez co podchodzi woda i nawadnianie daje sie we znaki, a jakos chcialbym to rozwiazac.
Damian K.

biuro tłumaczeń,
rolnik, hodowca

Andrzej O.:
na pozostałym terenie system drenów tak, pod warunkiem że wode bedzie gdzie odprowadzić, czyt. rowy.
Czy moge prosic o wiecej podpowiedzi? Jak to by moglo wygladac i w jakiej odleglosci te dreny?
Bylbym tez wdzieczny za informacje jak sie za to zabrac albo jaki jest koszt takich systemow?

Ktos tez wspominał o wężu melioracyjnym. Czy to tez ma szanse sie sprawdzic i czy jest sens?
Andrzej O.

Andrzej O. Projektant,
Inspektor nadzoru,

Damian K.:

Czy moge prosic o wiecej podpowiedzi? Jak to by moglo wygladac i w jakiej odleglosci te dreny?
Bylbym tez wdzieczny za informacje jak sie za to zabrac albo jaki jest koszt takich systemow?

Ktos tez wspominał o wężu melioracyjnym. Czy to tez ma szanse sie sprawdzic i czy jest sens?
Proponuje coś poczytać w necie na temat drenażów terenu (np strony producentów systemów drenarskich), najważniejsze to odpowiedni spadek (min.0,5% - chociaż producenci podają nawet 0,2%). Umieszczasz drenaż w zależności od tego jak silnie ukorzenione rośliny rosną, ok. 1m -1,5m spotykałem najczęsciej na terenach rolniczych. Rury drenarskie proponuje z otuliną z włókna kokosowego.
O ile pamietam to rozstaw rur drenarskich zależy od ich średnicy, (zwykle to sie oblicza).
Domyślam się że odprowadzac bedziesz do wspomnianego wyzej kanału (co to za kanał?), nie wiem jak wobec tego z pozwoleniem wodnoprawnym, mysle ze to do przeskoczenia (sorry ale dawno nie czytałem prawa wodnego wiec moge sie mylić), ale nalezy o to zapytać (odprowadzenie wód do cieków wodnych wiąże sie własnie z pozwoleniem wodnoprawnym - nalezy przeczytać prawo wodne).
Tyle co udało mi sie napisać po urlopie, jednak nie jestem zbyt kompetentny jeśli chodzi o drenaże terenów (zwykle takie drenaże robie pod drogami, gdy nie stosuje się rowów)

Następna dyskusja:

Czym ocieplić poddasze ?

Wyślij zaproszenie do