Michał Ksiądzyna games
Temat: Promocja bloga
Jak promujecie swoje blogi?Żeby określić skuteczność, podawajcie ilość wejść unikalnych użytkowników w ostatnim miesiącu :)Michał Ksiądzyna edytował(a) ten post dnia 03.11.08 o godzinie 15:07
Michał Ksiądzyna games
konto usunięte
konto usunięte
Michał Ksiądzyna:
Jak promujecie swoje blogi?
konto usunięte
Michał Ksiądzyna:1.Zaczynamy od zawartości bloga. Niech się trochę pondeksuje i coś tam w nim będzie.
Michał Ksiądzyna games
Jarosław Z.:
Na przykład podając odnośniki do notek na nich zamieszczanych na Goldenline :-)
(Daje to całkiem wymierne efekty jak widzę ze statystyk dostępu.)
Michał Ksiądzyna games
Marek
Przegaliński
SEO/SEM Web Promocja
Bezpieczeństwo
Paulina Szmit:
Michał Ksiądzyna:1.Zaczynamy od zawartości bloga. Niech się trochę pondeksuje i coś tam w nim będzie.
2.Dodajemy do Myblogloga, blogcataloga itp.
3.Tradycyjnie komentując inne blogi mamy w adresie ten blog co go promujemy,ale zgodny z profilem. Tzn. Jeśli komentujemy blog podróżniczy to nie podajemy linku do bloga o mediach bo to bez sensu.
4.Mamy link do niego w sygnaturce na blogach.
5.A tak naprawdę skupiamy się na ciekawej treści, nie tylko dla nas ale i dla ogółu.
6.Z goldena prawie mi nikt nie wchodzi na blogi,ale też mało piszę na forach.
7.Ze statystyk wychodzi mi cała masa linków bezpośrednich i gugle. Osobiście wolę te pierwsze, na przypadkowych wejściach mi nie zależy.
Marek
Przegaliński
SEO/SEM Web Promocja
Bezpieczeństwo
Michał Ksiądzyna:
Żeby określić skuteczność, podawajcie ilość wejść unikalnych użytkowników w ostatnim miesiącu :)
konto usunięte
Marek Przegaliński:
Rzeczywista popularność i wartość bloga to właśnie (!) wejścia z wyszukiwarki! ... Bez tych wejść jesteś w "kole" 1/3/5/25 przyjaciół.... Dopiero osoby, które wchodzą z gugla i dalej niezależnie popularyzują Twój blog tworzą jego siłę. Dotyczy to szczególnie blogów "biznesowych" i tematycznych.
Marek
Przegaliński
SEO/SEM Web Promocja
Bezpieczeństwo
Jarosław Z.:
Marek Przegaliński:
Rzeczywista popularność i wartość bloga to właśnie (!) wejścia z wyszukiwarki! ... Bez tych wejść jesteś w "kole" 1/3/5/25 przyjaciół.... Dopiero osoby, które wchodzą z gugla i dalej niezależnie popularyzują Twój blog tworzą jego siłę. Dotyczy to szczególnie blogów "biznesowych" i tematycznych.
Tak blogosfera nie działa.
konto usunięte
Marek Przegaliński:
Jarosław Z.:
Tak blogosfera nie działa.
Tak? :-) To ciekawe ... acz sztuczne. Teoria pt. "my jesteśmy", "my tworzymy" i okraszanie tego terminem np. "blogerzy, blogosfera" - to jedno, nie pozbawione sensu. - Czemu nie?
Nie można jednak, nie da się - zapominać o "prawach" dotyczących całej web. Za wszystkim wszak stoją ludzie. Żywi...
Marek
Przegaliński
SEO/SEM Web Promocja
Bezpieczeństwo
Maciej Siniło Programista
Jarosław Z.:Przypadkowe, ale tez wartosciowe. W przypadku blogow mocno tematycznych/technicznych czesto oznacza to bowiem, ze zamiesciles informacje, ktorej ktos poszukuje. Czesto z takiego wejscia bierze sie link na jego stronie czy jakims serwisie "zbiorczym" (Digg, Reddit, itd).
Przede wszystkim - rozmawiamy tu o blogach. I blogosferze, która nie oznacza tylko autorów blogów i ich blogi. To własnie jej specyfika. I zresztą całej sfery Web 2.0.
Tak, za wejściami z Google stoją ludzie. Żywi. Zajmujący się pozycjonowaniem stron a nie ich czytaniem czy tworzeniem. Ale to inna historia.
Wejścia z Google są w dużej mierze przypadkowe i właśnie na swoich blogach tematycznych to obserwuję.
konto usunięte
konto usunięte
Marek Przegaliński:
Paulina Szmit:
2.Dodajemy do Myblogloga, blogcataloga itp.
3.Tradycyjnie komentując inne blogi mamy w adresie ten blog co go promujemy,ale zgodny z profilem. Tzn. Jeśli komentujemy blog podróżniczy to nie podajemy linku do bloga o mediach bo to bez sensu.
4.Mamy link do niego w sygnaturce na blogach.
5.A tak naprawdę skupiamy się na ciekawej treści, nie tylko dla nas ale i dla ogółu.
6.Z goldena prawie mi nikt nie wchodzi na blogi,ale też mało piszę na forach.
Do tego momentu się zgadza.
7.Ze statystyk wychodzi mi cała masa linków bezpośrednich i gugle. Osobiście wolę te pierwsze, na przypadkowych wejściach mi nie zależy.
Tutaj już się nie zgadza. :-)
Ważne - by treść nadawała się do takiej popularyzacji, i by popularyzację wspomagać promocją - wówczas to działa i napędza się wzajemnie :-)
konto usunięte
Julia
Krysztofiak-Szop
a
InFlavo /
gryziemy.net
konto usunięte
Julia Krysztofiak-Szopa:
Ooo, Paulina - może mogłabyś rozjaśnić laikowi, na czym polega autopromocja/lans na Blipie? Właśnie tam sobie konto założyłam, w celach niecnych promocji bloga i ani trochę nie rozumiem tego serwisu. (Już nie mówiąc o Flakerze - techniki lansu na Flakerze całkowicie przerastają moje zdolności poznawcze.) O co chodzi z tymi tagami, co się zaczynają od hasha? Np. jak jest #pokacycki, to o co chodzi? Jest tam jakaś logika tagowania blipów?
konto usunięte
Julia
Krysztofiak-Szop
a
InFlavo /
gryziemy.net
Następna dyskusja: