Michał
Stopka
Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl
Temat: Pomysł najbogatszego Greka na świecie Arystotelesa Onassisa
WitamDzisiaj chciałem napisać o ciekawym pomyśle (podobno korzystał z niego najbogatszego Grek wszech czasów: Arystoteles Onassis.).
Pomysł jest prosty. Grek miał dużo ciekawych pomysłów i żeby o nich nie zapomnieć, a z drugiej strony skupić się na bieżących sprawach, założył MAŁY ZESZYCIK, gdzie spisywał swoje pomysły. Na bieżąco analizował swoje zapiski i gdy przychodził odpowiedni moment po prostu je realizował.
Sposób ten może być ciekawy szczególnie dla osób, które są bardzo kreatywne i mają cały czas mnóstwo ciekawych skojarzeń. Dzięki zapiskom:
- pamięta się o pomysłach w przyszłości ( i gdy nadarzy się okazja można próbować je realizować)
- przeglądając zapiski od czasu do czasu, można dochodzić do ciekawych, nowych wniosków
- oszczędza się czas, bo na bieżąco można zajmować się rzeczami, może trochę bardziej „przyziemnymi” ale jednak też bardzo potrzebnymi
Od strony technicznej to ja mam mały segregator, gdzie mogę wkładać i wyjmować kartki. Dzięki temu można podzielić zeszycik na różne działy i dokładać nowe kartki.
Ważne jest, aby mieć ten zeszycik cały czas przy sobie, bo najciekawsze pomysły przychodzą do głowy w najdziwniejszych sytuacjach.
Pozdrawiam Michał Stopka
P.S. Więcej o Arystotelesie Onassisie poniżej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arystoteles_OnassisMichał Stopka edytował(a) ten post dnia 11.05.07 o godzinie 13:28