Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Temat: Pomysł najbogatszego Greka na świecie Arystotelesa Onassisa

Witam

Dzisiaj chciałem napisać o ciekawym pomyśle (podobno korzystał z niego najbogatszego Grek wszech czasów: Arystoteles Onassis.).

Pomysł jest prosty. Grek miał dużo ciekawych pomysłów i żeby o nich nie zapomnieć, a z drugiej strony skupić się na bieżących sprawach, założył MAŁY ZESZYCIK, gdzie spisywał swoje pomysły. Na bieżąco analizował swoje zapiski i gdy przychodził odpowiedni moment po prostu je realizował.

Sposób ten może być ciekawy szczególnie dla osób, które są bardzo kreatywne i mają cały czas mnóstwo ciekawych skojarzeń. Dzięki zapiskom:

- pamięta się o pomysłach w przyszłości ( i gdy nadarzy się okazja można próbować je realizować)
- przeglądając zapiski od czasu do czasu, można dochodzić do ciekawych, nowych wniosków
- oszczędza się czas, bo na bieżąco można zajmować się rzeczami, może trochę bardziej „przyziemnymi” ale jednak też bardzo potrzebnymi

Od strony technicznej to ja mam mały segregator, gdzie mogę wkładać i wyjmować kartki. Dzięki temu można podzielić zeszycik na różne działy i dokładać nowe kartki.

Ważne jest, aby mieć ten zeszycik cały czas przy sobie, bo najciekawsze pomysły przychodzą do głowy w najdziwniejszych sytuacjach.

Pozdrawiam Michał Stopka
P.S. Więcej o Arystotelesie Onassisie poniżej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arystoteles_OnassisMichał Stopka edytował(a) ten post dnia 11.05.07 o godzinie 13:28
Miсhal S.

Miсhal S. quidquid latinum
dictum est, altum
viditur

ja mysle ze zeszycik to dla ortodoksyjnych konserwatystow ;)
czesto mamy laptopa czy PDA, a juz na pewno 99% populacji nosi komorke. kazdy nowoczesny telefon pozwala na takie notatki.

mozna korzystac tez z zeszycika, jest po prostu wygodniejszy na jakies dluzsze niz kilkuwyrazowe zapiski.
warto je przekopiowac potem na dysk,
z jednej glownej przyczyny- latwiej taka informacje wyszukac

pomysl ok, sam wykorzystuje.
fakt, nie do konca sumiennie- nie do konca uzywam
"zawsze przy sobie"

mnie pomysly wpadaja najczesciej surfujac po necie.
jak cos interesujacego zauwaze, natchnie mnie wena, otwieram notatnik i zapisuje :)
Karolina A.

Karolina A. współwłaściciel Domu
Estery - edukacja
seksualna,
duchowa...

ja cały czas szukam idealnego systemu na taki zeszycik. Mam ich mnóstwo. Zapisuję pomysły, tytuły książek i filmów do obejrzenia, plany, marzenia, wiersze, stan konta:), przepisy kulinarne.Nie o końca jednak się sprawdza. Kaźda próba stworzenia spisu treści kończy się fiskiem a bez tego notes traci sens. Przecież ma nam pozwolić szybko wrócić do zapisanej w chwili natchnienie treści a nie zmuszać do kartkowania w poszukiwaniu super koncepcji marketingowej.
Czy jest w necie skan notesu Onasisa?:)
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

:-)))

W świecie nowych technologii rzeczywiście można wykorzystywać wiele hitów techniki.

Ja korzystam zarówno z zeszyciku jak i laptopa.
Jeżeli mam włączony akurat laptop to go używam.
Jeżeli jednak potrzeba tylko coś szybko zapisać i jestem poza domem to "zeszycik" sprawuje się znakomicie:-)

Wracając do laptopa, to mam taki darmowy program do budowy "map myśli". Łączy on zalety tradycyjnej kartki papieru i techniki zapisywania rzeczy w formie "map myśli" właśnie z nowymi technologiami czyli laptopem.

Jako przykład podam, że w tym programie np. można wrzucić adresy stron, gdzie dałem jakiś mój komentarz na Golden Line, co pokazałem poniżej. Wystarczy tylko kliknąć myszką w daną linijkę i już się jest na danej podstronie. Dodatkowo można "zwijać i rozwijać" każde odgałęzienie więc można rozbudowywać każdy poziom o nowe informacje. Naprawdę bardzo użyteczna rzecz.

.................................................adres 1
.................................................adres 2
GDZIE DAŁEM ODPOWIEDZIE?....adres 3
.................................................adres 4
.................................................adres 5

Pozdrawiam Michał
P.S. za jakiś czas go opiszę i podam stronę, skąd można go ściągnąć.Michał Stopka edytował(a) ten post dnia 11.05.07 o godzinie 15:08
Tomir Kozakiewicz

Tomir Kozakiewicz Własna Działalność
Gospodarcza

Dobrze by bylo, gdyby taki program mogl dzialac jako aplikacja WWW i byl dostepny przez Internet (na haslo czywiscie), by mozna sie bylo dostac nawet z kawiarenki.
Osobiscie uzywam na razie luznych karteczek/kartek i mam juz tego cale stosy :D. Posilkuje sie takze dodatkowymi narzedziami jak kalendarzyk online czy dokuwiki, ale to wszystko jest "luzne" i ciezko scalic w jeden sensowny system. Taka mapa mysli bylaby chyba dobrym rozwiazaniem, ale jak mowie, gdyby byla dostepna z kazdego miejsca przez Internet. Lokalny program jest dobry, gdy ktos ma laptop/palmtop lub inne male ale wygodne cudenko. Nie podjalbym sie uzywania komorki do tego :D. Na pewno nie mojej, ktora jest gorsza od jakiegokolwiek innego systemu (nawet karteczek).
Marcin Bronkowski

Marcin Bronkowski Kierownik ds.
Ekspansji /
Castorama Polska Sp.
z o.o.

Przy odpowiedniej orgaznizacji kilkudziesiecio kartkowy zeszyt A4 jest w sam raz. Grunt zeby podzial na dzialy uwzglednial najwazniejsze kwestie , na ktorych powinnismy sie skupic ,i ktore moga w przyszlosci miec najwiekszy efekt na nasze życie zgodnie z zasada 20-80,a wiec 20% naszych dzialan przynosi 80% efektow.
Taki zeszyt , w ktorym mamy zapisane skrotowo nasze cele, rzeczy ktore powinnismy sprawdzic oraz pomysly zwalnia potencjal naszego umyslu z koniecznosci ich zapamietywania (bardzo duzo rzeczy przydatnych i tak na ogol zapominamy w szumie informacyjnym panujacym wokol nas), dzieki czemu mozemy szukac kolejnych rozwiazan. Aktualizujac nasze notatki co pewien czas mozemy sprawdzic poprawnosc naszych wczesniejszych zalozen oraz dokonac oceny postepow jakie udalo nam sie poczynic w danym horyzoncie czasowym. Generalnie uwazam ,ze pomaga to odpowiednio zarzadzac swoim ograniczonym czasem, dzieki czemu mozemy byc skuteczniejsi w swoich dzialaniach.
Robert W.

Robert W. IT, Amazon

Taki zeszyt mam od niepamiętnych czasów, zacząłem zapisywać gdy byłem jeszcze w podstawówce, czasami to były bazgroły, ale z czasem uczula się człowiek na pewne sprawy, niektóre poprawia itp. Słuchając wykładów na studiach, seminariach, cały czas w głowie zadawałem sobie pytanie "Ale do czego mogę "to coś" użyć lub wykorzystać w przyszłości, dlaczego tak a nie inaczej, a jakby połączyć to czy tamto" I tak niedawno narodziła się ekonofizyka. Oczywiście tak jak mówicie nie można stwierdzić w którym miejscu i czasie nagle będzie coś potrzebne do zapisania myśli więc używa się tego co ma się pod ręką laptopa, kartka papieru, skrawek gazety, książka, notatnik w telefonie. Oczywiście czytać książki i strony www i wyciągać wnioski, rozumieć i tworzyć:) Pozdrawiam Robert
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Witam

A co to jest ekonofizyka???
Ciekawie brzmi:-)
Karina Radecka-Mikulicz

Karina Radecka-Mikulicz webmasterka,
programistka

Tu można coś na ten temat poczytać:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekonofizyka
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Dzięki:-)
Grzegorz Flor

Grzegorz Flor Game Designer /
Project Leader

Ja troszkę za późno się zabrałem za to zapisywanie. Ale, naprawdę nic straconego... Czasem jedna myśl i dziecinna fantazja o np. wielorazowej tubce na pastę do zębów odżywa. :)
Anna Jędrzej

Anna Jędrzej Doradca Kariery

Polecam http://backpackit.com do robienia notatek w necie.
Anna Z.

Anna Z. Dyrektor ds handlu w
kraju i zagranicą, V

Zapisywanie- to moja skuteczna metoda na zapamiętywanie. Polecam.
Andrzej Góralczyk

Andrzej Góralczyk Poprawiam
przedsiębiorstwa.
Właściciel portalu
Dyrekcja.pl

Jest jeszcze parę prostych narzędzi. Na przykład EverNote, taka nieskończona taśma, do której można wrzucać linki, notki, rysunki, adresy, to do, osobistą księgowość i wiele innych rzeczy, ze słowami kluczowymi/kategoriami i innymi urządzeniami do szybkiego wyszukiwania.

Korzystałem też z Wiki zainstalowanej na laptopie, także wygodna, ale raczej do większych opracowań w toku. Najlepsza była TWiki, to aplikacja biurowa z mnóstwem użytecznych wtyczek.
Tomasz S.

Tomasz S. Poszukiwanie dla
KLIENTÓW inwestorów,
kapitału.

Chciałbym przypomnieć, że ten super Grek miał pewnie jakiś zeszycić, ale pieniądze zaczął robić na ,,sprzyjającym splocie okoliczności,,. Poprzez podsłuchiwanie informacji o tranzakcjach finansowych ( pracował jako telefonista) zaczął zdobywać kapitał. Jak każdy z nas będzie miał 100 milonów $ (co najmniej), to zeszycik niepotrzebny. Teraz potrzebny jest bardziej laptop czy komputer, z możliwością sprawdzenia czy już ktoś nie wpadł na taki sam pomył, aby się niepotrzebnie nie natrudzić.
Tomasz S.

Tomasz S. Poszukiwanie dla
KLIENTÓW inwestorów,
kapitału.

Pracując w Grecji, a konkretnie w Pireusie uczestniczyłem w biznesowum lunch-u w starej tawernie. Stoły drewniane, na stołach stare gazety. Trochę niewygodne drewniane siedziska, jedzenie proste ale wyborne. Wśród gości tawerny przeważali starzy, mocno zmęczeni życiem panowie (wyglądali jak wilki morskie). Jeden ze znajomych Greków, poinformował mnie - tu siedzi armada greckich tankowców. Tych kilku panów było właśnie takimi Onassisami. Czy mieli zeszyciki ? Szczerze wątpię.

konto usunięte

Bez skrupułów łamał międzynarodowe umowy chroniące wieloryby (95% złowionych przez jego statki nie spełniało warunków pozwalających na ich legalne odławianie, w świetle ówczesnych (lata 50. i 60.) przepisów)

(wiki)

czy to ma byc ten ideal do nasladowania????

Wyślij zaproszenie do