Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Temat: Planowanie czasu i BIZNES

Witam

Dzisiaj chciałem się z Tobą podzielić wiedzą na temat planowania czasu.
Sposób, który tutaj opiszę, wymyślił podobno Dwight Eisenhover, generał armii amerykańskiej podczas II wojny światowej a później 34 prezydent USA.

Pomysł jest stosunkowo prosty. Można to zrobić tak:

Wypisujesz na kartce wszystkie rzeczy, które masz do zrobieni (jakiekolwiek przyjdą Ci do głowy, zarówno te do zrobienia teraz jak i nawet w dłuższej perspektywie czasu) a potem każdą z nich wpiszesz do jednej z ćwiartek według odpowiedniego klucza.

Następnie dzielisz kartkę papieru na cztery równe ćwiartki. Pokazałem to poniżej:

3) Rzeczy <<<<<<<<<<1) Rzeczy
WAŻNE <<<<<<<<<<<<WAŻNE
NIEPILNE <<<<<<<<<<PILNE
--------------------------------------
4) Rzeczy<<<<<<<<<<2) Rzeczy
NIEWAŻNE<<<<<<<<<NIEWAŻNE
NIEPILNE<<<<<<<<<<PILNE

Dwie GÓRNE ćwiartki to miejsce, gdzie trafią rzeczy WAŻNE
Dwie PRAWE ćwiartki to miejsce, gdzie trafią rzeczy PILNE

I to wszystko:-)
Wystarczy teraz podzielić wszystkie rzeczy do zrobienia według tych kryteriów.

A kryterium jest CZAS (pilne lub nie pilne) oraz
WAŻNOŚĆ (ważne lub nieważne) – ważne rozumiane jako: CZY DO ZROBIENIA TEGO JESTEM POTRZEBNY JA czy może tą czynność można komuś delegować, (czyli nieważne, bo ja nie muszę tego robić osobiście)

Wynikiem tego będzie:

1) Ćwiartka pierwsza - tutaj trafią rzeczy zarówno PILNE jak i WAŻNE
To są rzeczy, które mają najwyższy priorytet. Należy je zrobić jak najszybciej, bo są PILNE oraz należy je zrobić osobiście, bo są WAŻNE, czyli wymagają Twojego udziału.

2) Ćwiartka druga – tutaj trafią rzeczy PILNE, ale UWAGA: NIEWAŻNE. To oznacza, że należy je szybko zrobić, ale można je delegować komuś innemu do zrobienia, (bo nie są na tyle ważne, aby zrobić je osobiście). W pracy może to być podwładny czy też kolega. A w domu np. inny członek rodziny, (oczywiście warto robić to z wyczuciem, aby ta druga osoba nie czuła się wykorzystywana).

3) Ćwiartka trzecia – tutaj trafią RZECZY STRATEGICZNE, czyli najważniejsze. Będą to rzeczy WAŻNE, ale z kolei NIEPILNE. A to oznacza, że nie trzeba się z nimi spieszyć, warto je dobrze zaplanować, rozłożyć w czasie a później stopniowo realizować.

Co ciekawe, to podobno WIĘKSZOŚĆ LUDZI zazwyczaj jest cały czas w ćwiartce numer jeden (WAŻNE I PILNE), chociaż najważniejsza, z punktu widzenia strategicznego jest ćwiartka numer TRZY (bo rzeczy, które tutaj się znajdą decydują o Twoim sukcesie długoterminowym, to znaczy „gdzie będziesz za parę lat i czy to będzie Ci się podobało”, właśnie z tego powodu, można powiedzieć, że rzeczy w ćwiartce trzy są NAJWAŻNIEJSZE).

Wynika to z faktu ciągłego „gaszenia pożarów” w ćwiartce numer jeden, bo albo robisz za dużo rzeczy jednocześnie, (bo nie ma, kto Cię odciążyć, czyli nie delegujesz obowiązków do ćwiartki dwa), albo po prostu cały czas rzeczy mają PRIORYTET PILNE, bo nie zostały one rozłożone w czasie i zaplanowane, co i kiedy zrobić, (czyli nie zostały podzielone pomiędzy ćwiartkę jeden i trzy).

4) Ćwiartka czwarta. Tutaj trafią rzeczy NIEWAŻNE i NIEPILNE. A to oznacza, że nie warto tracić czasu i energii na ich realizację…Skoro są nieważne i niepilne, to nie mają one dla Ciebie większego znaczenia w tym momencie. Może kiedyś staną się WAŻNE LUB PILNE, ale wtedy trafią do ćwiartki 1) 2) lub 3) i wtedy będzie czas na ich realizację.

I jeszcze na zakończenie chciałem wspomnieć o zasadzie „sześćdziesiąt na czterdzieści” (60 na 40).
Podobno ze stu procent czasu, jaki mamy do dyspozycji, na wykonanie zadań warto planować konkretne wykorzystanie 60 procent czasu. Pozostałe 40 procent to „obsuwy”. Świat rzeczywisty taki jest, że zawsze coś gdzieś się przesunie, ktoś się spóźni, zapomni o czymś i tak dalej. Dlatego, aby „planowanie czasu” miało sens i aby się nie denerwować, że nie udało się zrealizować zaplanowanych rzeczy, należy liczyć się z zasadą 60 na 40.
Innymi słowy efektywne wykorzystanie 60 procent czasu, zgodnie z planem, to jest i tak ogromy sukces.

Pozdrawiam Michał Stopka
P.S. Oczywiście najsłabszym ogniwem każdego systemu jest czynnik ludzki:-)
Na początku było mi trudno przyzwyczaić się do podziału rzeczy na te cztery ćwiartki. Generalnie jednak to „zarządzanie czasem” spełnia funkcję w moim przypadku i znacznie ułatwia mi życie.

konto usunięte

Dziękuje za inspirację ! Plan już rozrysowany i gotowy :)
Karolina A.

Karolina A. współwłaściciel Domu
Estery - edukacja
seksualna,
duchowa...

super
dzięki.
Mam pomysł dla wydawców kalendarzy - kalendarz książkowy dzienny z rozrysowanym planem na każdy dzień.
Ja bym zakupiła:)
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Bardzo się cieszę, że moja wiedza może być użyteczna.
Dla mnie "najtrudniejszą cześcią" jest sam proces realizacji planu. No ale kto powiedział, że ma być łatwo:-)

Pozdrawiam
Dawid Kruczek

Dawid Kruczek Brand Manager
NaszeMiasto.pl

Można powiedzieć, że plan wnosi coś nowego w mój sposób zarządzania czasem.

Do tej pory stosowałem system:
1.wypisać wszystkie zadania
2.oszacować czas wykonania
3.skreślać/przesuwać na później najmniej ważne tak długo jak długo nie mieszczę się w 24 godzinach dziennie które dostałem od Boga :)

Ciekawe jaką kreatywnością się popiszę delegując kolejne zadania innym ;)
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

:-)))
Co jest dla mnie ciekawe to fakt, że "delegując" innym część zadań tak naprawde można zyskać o wiele więcej niż by się wydawało, np:
-kierownik delegujący pracownikowi niektóre zadania moż w ten sposób pokazać, że docenia jego umiejętności
-w przypadku nowego pracownika, który chce się rozwijać, delegacja pewnych zadań może być odebrana jako akceptacja "nowego kolegi", a ten nowy pracownik jest zadowolony, bo uczy się nowych rzeczy
-po dobrze wykonanej pracy jest miejsce na proste "dziękuję" czy też na "pochwalenie" pracownika, co też ma swoje zalety

Oczywiście "dobrego delegowania" zapewne należy się nauczyć, aby ta druga osoba nie czuła się pokrzywdzona i nie miała poczucia, że jest od "czarnej roboty".

Zresztą nawet w domu to może być pomocne, np.
-żona może delegować część prac domowych mężowi, co z jednej strony spowoduje, że "facet" poczuje się potrzebny, a z drugiej może zobaczyć, jak kobieta ciężko pracuje, chociaż wydawałoby się, że to tylko obowiązki domowe
-zresztą dzięki "delegowaniu" na mnie zmywania naczyń szybko "delegowałem" tą czynność na zmywarkę do naczyń:-)
Adrian L.

Adrian L. Tworzenie
oprogramowania
(dedykowane
aplikacje, sklepy,
s...

Witam

Ja proponuje system GTD (Get Things Done) Davida Allena.

Przyklad:
mamy posprzatac garaz:
[PROJECT: posprzatalem garaz]
[action: wynioslem worek z butelkami]
[action: pomalowalem sciane]
[action: umylem wezem z woda pod cisnieniem podloge]

Rozbijamy projekt na male akcje (lepiej nam sie wtedy do czegos zabrac, bo od razu widac efekty). Dzieki NEXT ACTION wszystko staje sie prostsze ;)

Czas to pieniadz, wiec zamiast pisac wkleje kilka linkow ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Getting_Things_Done
http://www.43folders.com/2004/09/08/getting-started-wi...

Pozdrawiam
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Witam

Bardzo ciekawe uwagi.
Przeczytałem opis na wikipedii.
Ten drugi link wymaga znacznie więcej niż "2 minut":-)

Mógłbyś opisać w paru punktach główne założenia tego systemu, bo te linki, które podałeś są po angielsku i nie każdy może być w tym języku biegły? Ponadto, jako fachowiec w tym zagadnieniu zajmie Ci to zapewne parę minut, a może być bardzo użyteczne dla grupowiczów.

Pozdrawiam
P.S. niektóre aspekty pomysłu podziału na WAŻNE I PILNE można połączyć z GTD. Może to być użyteczne narzędzie.

konto usunięte

Plan, który opisałeś został zawarty w książce Henrego Kissingera -"Diplomacy". To faktycznie plan Eisenhowera. Nota bene Eisenhower jako pierwszy wykożystał telewizję w kampanii wyborczej. Nakręcono program "Eisenhower odpowiada Amryce", w którym Dwight odpowiadał na temat swoich planów prezydenckich. Jeżeli zastanawiacie się w jaki sposób "zorganizować się". Polecam książki Jerzego Szczupaczyńskiego.Grzegorz Krauzowicz edytował(a) ten post dnia 24.04.07 o godzinie 18:22
Adrian L.

Adrian L. Tworzenie
oprogramowania
(dedykowane
aplikacje, sklepy,
s...

Michał S.:
Mógłbyś opisać w paru punktach główne założenia tego systemu, bo te linki, które podałeś są po angielsku i nie każdy może być w tym języku biegły? Ponadto, jako fachowiec w tym zagadnieniu zajmie Ci to zapewne parę minut, a może być bardzo użyteczne dla grupowiczów.
Pozdrawiam
P.S. niektóre aspekty pomysłu podziału na WAŻNE I PILNE można połączyć z GTD. Może to być użyteczne narzędzie.
Oczywiście. Każdy system powinniśmy przystosować wobec własnych potrzeb.

Mój sposób używania GTD:
CONTEXT:
Mówiąc krótko gdzie daną akcję wykonujemy. Dzięki takiemu podziałowi możemy np. wychodząc z psem na spacer wybrać akcje z contextu @miasto, czy też @drobne-zakupy.
Ponieważ większość zajęć mogę prowadzić z biura/domu moimi contextami są @2-minutes @15-minutes @30-minutes @60-minutes - czyli przybliżony czas wykonywania akcji.

PROJECT:
Projekt, czyli zestaw akcji, np. Posprzątanie garażu, wymiana opon w samochodzie ;-)

ACTION:
Pojedyncza akcja. Można powiedzieć, że atomowa (jest ukonczona albo nie). Przyklady:
PROJEKT: Zmiana szaty graficznej w serwisie
Action: Poszukac firm zajmujacych sie grafika komputerowa (@30-minutes)
Action: Wybrac firme (@15-minutes)
Action: Znalezc adres email na stronie firmy (@2-minutes)
Action: Wypisac wady obecnej szaty (@30-minutes)
Action: Napisac maila do firm aby podjeli sie prac (
Action: Waiting for FIRMA X, ktora dostarczy nam nowa szate: Wdrozyc nowa szate graficzna

Wykonujemy pierwsza akcje. Nastepnie druga, trzecia, ...

WAITING:
Tutaj mamy akcje, które czekają "na kogoś". Np. jakas osoba musi nam dostarczyc jakies rzeczy, dane, abysmy mogli wykonac daną akcje. Np. Michal musi nam przywieść grabie abysy mogli zagrabic ogródek ;-)

SOMEDAY:
Akcje, projekty, ktore chcielibysmy wykonac ktoregos dnia, w przylosci. Dzieki temu, ze sa one zapisane nie musimy o nich myslec i obciazac mozgu.

Warto dodawac do kazdej akcji DUE DATE, czyli date przed ktora musimy wykonac dana akcje. Motywuje to, a takze ulatwia wyswietlanie akcji ktore mamy wykonac danego dnia. Dzieki temu latwiej jest nam rozplanowac co mamy zrobic i kiedy.

Warto tez pamietac o sposobie formulowania, np.:
zamiast: Posprzatac biurko
napisac: Posprzatalem biurko i mam porzadek ;-)
czyli pisac w takiej formule jakbysmy juz to zrobili i prezentowac zalety tego.

Generalnie:
Projekt - zestaw akcji
Akcja - pojedyncza czynność

GTD to system, ktory sprawia, ze umysl jest czysty niczym tafla wody ;-) Wszystko co mamy (lub chcemy zrobic) mamy zawarte w tym systemie - odciazamy mozg. Trzeba mu zaufac ;-)

Pozdrawiam
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Super:-)

Dzięki za te cenne uwagi

Pozdrawiam
Michał Stopka

Michał Stopka Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl

Co miałeś na myśli używająć wyrażenia CONTEXT, czy chodzi o to aby mieć kilka "szablonowych" miejsc i potem niejako z automatu wybiera się najlepiej pasujący "szablon" do wykonania danego "action"?

I drugie:
Co masz dokładnie na myśli używając przedziałów czasowych: 2 min, 15 min, 30 min, 60 min. Czy ja dobrze rozumiem, że też chodzi o niejako "automatyczne" przypisanie konkretnego "action" do prawdopodobnego przedziału czasu (potrzebnego do jego wykonania)?

Pozdrawiam Michał
Adrian L.

Adrian L. Tworzenie
oprogramowania
(dedykowane
aplikacje, sklepy,
s...

Michał S.:
Co miałeś na myśli używająć wyrażenia CONTEXT, czy chodzi o to aby mieć kilka "szablonowych" miejsc i potem niejako z automatu wybiera się najlepiej pasujący "szablon" do wykonania danego "action"?
I drugie:
Co masz dokładnie na myśli używając przedziałów czasowych: 2 min, 15 min, 30 min, 60 min. Czy ja dobrze rozumiem, że też chodzi o niejako "automatyczne" przypisanie konkretnego "action" do prawdopodobnego przedziału czasu (potrzebnego do jego wykonania)?

Witam

Tak. Wlasnie o to chodzi w CONTEXTACH. Generalnie chodzi tutaj o miejsce wykonywania czynnosci, jednak ja rozszerzylem to o czas potrzebny na wykonanie czynnosci (przyblizony).

Oczywiscie nie trzeba kazdej akcji przypisywac context.

Tak samo sa takie czynnosci, ktorych nie musimy rozbijac na mniejsze (czyli nie musimy tworzyc projektu + n akcji)

Pozdrawiam
Krzysiek Tańcula

Krzysiek Tańcula Złapię Ci okazje na
rozgłos przez
real-time marketing

Konteksty z czasem wykonania to świetny pomysł!
czasem np dostaje sms ze mam ekstra pol godziny i wtedy wiem za co mogę się zabrać, pozatym to rozwija umiejętność oceniania co ile czasu zajmie.
Adrianie: zastanawiam się czy używasz jakiegoś softu do gtd?
Adrian L.

Adrian L. Tworzenie
oprogramowania
(dedykowane
aplikacje, sklepy,
s...

Krzyśku: Tak, używam http://vitalist.com/

Wczesniej korzystalem z http://www.backpackit.com/ (listy todo) jednak przenioslem sie na vitalist.

Generalnie trzeba uwazac, by wiecej czasu poswiecac robieniu zadan niz poznawaniu/wyszukiwaniu narzedzi do zarzadzania, co jest dosc trudne ;-)

Jest duzo narzedzi do GTD. Oprogramowanie ale tez - co jest dla mnie duzym zaskoczeniem przy obecnej dobie informatyzacji - "zwyklych" kartek, spinek, ktore czestokroc polecaja profesionalisci. Simple is the best.

A Wy uzywacie jakichś narzedzi?

Pozdrawiam

UPDATE:
Kilka cytatow po angielsku:
"Actually do what you need to do"
"I believe that people who don’t have systems and tools but actually do what they need to do are (much) more productive than those who have the systems and tools but are too busy with the secondary thing"

Czyli skupiajmy sie na robieniu ;-)
http://www.lifeoptimizer.org/2007/04/27/what-is-the-ke...Adrian L. edytował(a) ten post dnia 30.04.07 o godzinie 13:54
Robert Phoenix

Robert Phoenix swiat jest
swiat(l)em

Michal nie wiem skad masz ten pomysl zarzadzania czasem, ale jesli jeszcze nie czytales ksiazki Stephen R Covey NAJPIERW RZECZY NAJWAZNIEJSZE to jest to bardzo dobrze tam opisane.
Pozdrawiam
Marcin Wasiluk

Marcin Wasiluk Software Engineer

Michał S.:

:-)))
Co jest dla mnie ciekawe to fakt, że "delegując" innym część zadań tak naprawde można zyskać o wiele więcej niż by się wydawało, np:
-kierownik delegujący pracownikowi niektóre zadania moż w ten sposób pokazać, że docenia jego umiejętności
-w przypadku nowego pracownika, który chce się rozwijać, delegacja pewnych zadań może być odebrana jako akceptacja "nowego kolegi", a ten nowy pracownik jest zadowolony, bo uczy się nowych rzeczy
-po dobrze wykonanej pracy jest miejsce na proste "dziękuję" czy też na "pochwalenie" pracownika, co też ma swoje zalety

Oczywiście "dobrego delegowania" zapewne należy się nauczyć, aby ta druga osoba nie czuła się pokrzywdzona i nie miała poczucia, że jest od "czarnej roboty".

Zresztą nawet w domu to może być pomocne, np.
-żona może delegować część prac domowych mężowi, co z jednej strony spowoduje, że "facet" poczuje się potrzebny, a z drugiej może zobaczyć, jak kobieta ciężko pracuje, chociaż wydawałoby się, że to tylko obowiązki domowe
-zresztą dzięki "delegowaniu" na mnie zmywania naczyń szybko "delegowałem" tą czynność na zmywarkę do naczyń:-)

czesc Michał
podpisuje sie pod kazdym zdaniem, rowniez jestem zwolennikiem tej teorii.. Dac powiedziec ludziom to co maja do powiedzenia i dazyc do tego zeby robili to co chca robic...
ogolnie latwo powiedziec trudniej zrealizowac :)
Pozdrawiam
Marcin

konto usunięte

Witam :)
o ile spotkałam sie wcześniej z planowaniem według ćwiartek to GTD jest dla mnie nowością, przyznam, że bardzo obiecującą :)
Przymierzam się do wybrania jakiegoś sposobu (pewnie programu, bo pisanie na kartkach mnie nie przekonuje) dla siebie i znalazłam jeszcze tylko "Remember the milk? http://www.rememberthemilk.com
Jakie są Wasze doświadczenia z takimi programami? co polecacie?
Adrian L.

Adrian L. Tworzenie
oprogramowania
(dedykowane
aplikacje, sklepy,
s...

Beata M.:
Witam :)
o ile spotkałam sie wcześniej z planowaniem według ćwiartek to GTD jest dla mnie nowością, przyznam, że bardzo obiecującą :)

Stan umysłu jaki powinno się osiagnac w tym systemie jest niezwykle trudny do osiagniecia ;) Jednak jesli bedzie sie stosowac ten system przynajmniej w jakims stopniu to efekty i tak bedzie widac.

Przymierzam się do wybrania jakiegoś sposobu (pewnie programu, bo pisanie na kartkach mnie nie przekonuje) dla siebie i znalazłam jeszcze tylko "Remember the milk? http://www.rememberthemilk.com
Jakie są Wasze doświadczenia z takimi programami? co polecacie?

Nie przygladalem sie zbytnio temu, jednak wiele slyszalem o nim i wiele osob go chwali. Ja zdecydowanie polecam vitalist.com Sam korzystam i chwalę. Jest darmowy.

+Dowolne (ja nie zauwazylem ograniczen) zagniezdzanie projektow, przyklad uzycia:
[projekt] sprzatanie garazu
-- [projekt] zrobilem porzadek na półce
--- [akcja] poukladalem klucze
--- [akcja] wynioslem opakowania po farbie

Dodatkowo mozliwosc okreslania contextu, list waiting, inbox, someday, reference itp.

Jesli chodzi o contexty to ja przystosowalem to do wlasnych potrzeb. Oprocz okreslania mniej wiecej zapotrzebowania na czas (w minutach) dorzucilem takie contexty jak @miasto czy @freetime.

Ten ostatni typ contextu testuje od paru dni. Wrzucam tam jakies rzeczy, ktore moglbym zrobic kiedy moj umysl buntuje sie i nie chce robic w danym momencie rzeczy "potrzebnych" a z checia zrobilby jakas rzecz, ktora jest "niepotrzebna" na dany termin, typu przeczytac kilka stron z jakies ksiazki, obejrzec film, itp.

Generalnie najlepszym wyjsciem jest zapoznanie sie z roznymi "systemami" i wybranie dla siebie odpowiedniego, ewentualne przystosowanie go do naszych indywidualnych potrzeb.

PozdrawiamAdrian L. edytował(a) ten post dnia 13.08.07 o godzinie 22:40

konto usunięte

Adrian L.:
Stan umysłu jaki powinno się osiagnac w tym systemie jest niezwykle trudny do osiagniecia ;) Jednak jesli bedzie sie stosowac ten system przynajmniej w jakims stopniu to efekty i tak bedzie widac.
Taka mam właśnie nadzieję. Idea wyrzucenia z głowy wszystkich rzeczy do pamiętania i umieszczenia ich w programie wydaje się by bardzo sensowna i wierzę, że może być odciążająca o ile znajdzie się swój sposób (zarówno program jak i sposób korzystania z niego) i będzie go konsekwentnie używać.
Przyznam, ze GTD Allena znam tylko z kilku artykułów w Internecie więc Vitalist testuję trochę na ślepo. Dlatego mam pytanie do użytkowników (czyli chyba w praktyce do Adriana :) ) W jaki sposób nalezy używac (używasz) zakładek "Reference" i "Ticklers"?

Wyślij zaproszenie do