Michał
Stopka
Inwestor
Profesjonalny:
michalstopka.pl
Temat: Nie wolno się poddawać
W jednej książce przeczytałem, że wyraz „doświadczenie” to taki sposób na określenie wszystkich naszych klęsk i niepowodzeń.Z kolei w innej przeczytałem: „Sukces zaczyna się tam, gdzie inni się poddają”. Coś w tym jest, aby coś w życiu osiągnąć, najpierw trzeba zdobyć doświadczenie, co nieuchronnie wiąże się z porażkami. Ludzie, którzy potrafią wytrwać, analizują błędy i podejmują nowe próby, mają szanse na sukces w biznesie.
Przytoczę tutaj przykład mojego znajomego, który jest dla mnie uosobieniem realizacji marzeń o własnym biznesie. Interesował się informatyką oraz marketingiem, skończył dobrą uczelnie ekonomiczną. Zbierał doświadczenie w zakładaniu biznesów, przeżywał rozczarowania. Wreszcie udało mu się założyć sklep internetowy, który odniósł sukces. Teraz wynajmuje biuro, zatrudnia pracowników i myśli o kolejnych biznesach. Odniósł sukces, bo nie poddał się, wykorzystał swoje błędy, aby odnieść sukces.
Zresztą ja sam, rozmawiając z nim nauczyłem się wiele ciekawych rzeczy. Lubię z nim rozmawiać, bo jeżeli mam jakiś pomysł, to on od razu powie, dlaczego może się nie sprawdzić. Dlatego WARTO MIEĆ WŚRÓD ZNAJOMYCH OSOBĘ Z DOŚWIADCZENIEM W BIZNESIE.
Często zdarza się tak, że nie od razu osiągamy to, co chcemy. Natomiast warto się nie poddawać, gdyż działa tutaj PRAWO POMYSŁÓW KOLUMBA. Kolumb uparł się, że dotrze do Azji płynąć na zachód. Oczywiście dopłynął do wybrzeży Ameryki. Co prawda sam pomysł się nie sprawdził, natomiast doprowadził do genialnego odkrycia.
To samo prawo działa w życiu, dlatego warto zdobywać doświadczenie, bo chociaż nie od razu twoje pomysły mogą być użyteczne, to są szanse, że naprowadzą cię na inne ciekawe pomysły.
Prawo to opisałem również na praktycznym przykładzie na grupie:
Inwestor: CZGO ROBIĆ NIE WOLNO
Link poniżej:
http://www.goldenline.pl/forum/inwestor-czego-robic-ni...
Pozdrawiam Michał StopkaMichał Stopka edytował(a) ten post dnia 08.04.07 o godzinie 11:39