Joanna Misztela

Joanna Misztela projektant mody,
ubioru, bielizny,
kostiumów filmowych,
p...

Temat: pranie bielizny :)

Ze swojego doświadczenia wiem, że sprawdza się tylko i wyłącznie ręczne.

Chyba, że mi na czymś nie zależy to wrzucam do pralki z podobnymi kolorami.

A jak pierzecie swoją bieliznę??
Ola Ż.

Ola Ż. Poszukująca własnej
drogi :-)

Pralka ma opcje pranie ręczne, jeszcze nigdy mi nic sie nie zniszczyło w pralce
Joanna Misztela

ubioru, bielizny,
kostiumów filmowych,
p...

ja się i tak zawsze boję :) nawet jak wrzucam w specjalnej siatce...
Anna K.

Anna K. Projektanka ubioru,
grafik, właściciel
firmy Wonders
Fashion

Rzeczywiście, na dzień dziesiejszy nowoczesne pralki posiadają funkcje, dzięki którym pranie bielizny jest bezpieczne. Obecnie, jak wiadomo, często można spotkać elementy bielizny wykonane z różnych materiałów, bogato zdobione haftami, koronkami, itd... Każdy taki element wymaga specjalnej pielęgnacji. Trzeba uważać przy płukaniu! Szczególnie, jeśli chodzi o białe komplety. Nie do końca usunięty proszek może spowodować podrażnienie skóry, albo zażółknięcie tkaniny!
Osobiście zdecydowałam się wyłącznie na pranie ręczne.
Joanna P.

Joanna P. Menager / Projektant
wnętrz i nie tylko.

Ja się "przejechałam" nawet na ręcznym praniu... Kupiłam jush jakiś czas temu świetny komplecik firmy Leg Aveune i po wrzuceniu do miski, żeby "odleżał" swoje - zafarbował się !I to od koronki, która była wszysta jako lamóweczka... i tak po jednokrotnym nałożeniu musiałam go wyrzucić :( Teraz jak mam zamiar prać ręcznie to każda rzecz osobno i nie za długo trzymana w wodzie...
Anna K.

Anna K. Projektanka ubioru,
grafik, właściciel
firmy Wonders
Fashion

Hmm... rozumiem, że koronka nie była biała. Otóż właśnie powinno się prać czy namaczać najlepiej każdy kąplet osobno. Nawet leciutkie, pastelowe kolory moga odbarwić materiał. Szczególną ostrożność trzeba zachować przy praniu bielizny białej! Stosujemy specjalny proszek do rzeczy w tym kolorze.
Słyszalam, że są i tacy co traktują swoją bieliznę CIF-em (!!!) lub - wersja łagodniejsza - płynem do naczyń. Szczerze - nie próbowałam i chyba nigdy nie spróbuję...

Krótkie pranie ręczne i żadnego namaczania, jeśli chodzi o staniki.

Reszta bielizny w pralce.
Dawno, dawno temu za górami za lasami i staniki lądowały w pralce, ale to był Alles po 35-39zł.

konto usunięte

Hmm.. nie wiem, ale każdą bielizną piorę w pralce, czy to moją, czy Mojej Ukochanej. Nic się z nią nie dzieje. Wszystko jest na 30 ewentualnie 40 st. z małym wirowaniem. staniki w woreczku Intimissimi (oczywiście) i jest wszystko OK.

Raz się zdarzyło piorąc stanik bez woreczka na chyba 1000 obr., że wylazł drut i wleciał w bęben, ale to jedyny wypadek jaki pamiętam pomijając ten kiedy moja mama wrzuciła moje ciuszki z czerwonymi bokserkami.. :/ od tamtej pory mam zakaz prania moich rzeczy :)

Miłego prania,

Pozdrawiam,
isiek ;)
Joanna Misztela

ubioru, bielizny,
kostiumów filmowych,
p...

a ja wrzuciłam ostatnio białe, bawełniane majtki, które mam do testowania do prania na 30stopni z białymi rzeczami i blado różowymi, które nie farbują i koronka nie jest już taka biała choć nic innego nie ucierpiało... nigdy nie wrzucę nic do pralki ze swojej bielizny :DDDD
Monika A.

Monika A. Marketing
Communication
Academy

Ja piorę tylko ręcznie.
Nawet nie chcę myśleć co zostanie z mojej ulubionej bielizny jak wrzucę do pralki ;)
Romek Tosiuk

Romek Tosiuk pilot, Własna
działaność

Na pewno warto zadbać również o wysoką jakość w zakresie wyboru odpowiedniego proszku do prania i tutaj zdecydowanie mogę polecić Wam do sprawdzenia również ofertę mojej ulubionej marki, czyli Clovin u których będziecie mogli znaleźć m.in proszek do białego prania w wersji CLOVIN II SEPTON https://sklep.clovin.com.pl/proszki-do-bialego/clovin-i... to dezynfekujący, pozbawiony fosforanów proszek który jest wydajny i bardzo łatwy w użyciu.

Następna dyskusja:

najlepsze waszym zdaniem ma...

Wyślij zaproszenie do