konto usunięte

Jezu, Grażyna, wielkie dzięki za taki synopsis. Ale się trochę przestraszyłem nawet :) No to czas pomyśle nad wzmocnieniem. Kto by pomyślał, że bieganiem można zrobi sobie krzywdę, jeżeli się nie jest przygotowanym naprawdę dobrze :)Dobrze, że chociaż postawę utrzmuję. Ostatnio staram się też spada na śródstopie, a nie na piętę. Podobno to bardziej naturalny sposób biegania.

Aga, dzięki za komentarz. Opowiadanek nie potrzebuję :) Zaczynam myśle już o tym magazynie, o którym pisała Grażyna. I o jodze - to fajna sprawa :)
Agnieszka H.

Agnieszka H. dancing with myself

Jakub Wasilewski:
Jezu, Grażyna, wielkie dzięki za taki synopsis. Ale się trochę przestraszyłem nawet :) No to czas pomyśle nad wzmocnieniem. Kto by pomyślał, że bieganiem można zrobi sobie krzywdę, jeżeli się nie jest przygotowanym naprawdę dobrze :)Dobrze, że chociaż postawę utrzmuję. Ostatnio staram się też spada na śródstopie, a nie na piętę. Podobno to bardziej naturalny sposób biegania.

Aga, dzięki za komentarz. Opowiadanek nie potrzebuję :) Zaczynam myśle już o tym magazynie, o którym pisała Grażyna. I o jodze - to fajna sprawa :)

joga to naprawdę fajna sprawa, wzmacnia mięśnie i pomaga słuchać sygnałów ciała, przez co poprawia postawę i technikę. ale przy niej bieganie to wysiłkowa pestka ;)

konto usunięte

też miałem jazdę z jednym kolanem po pierwszym roku biegania a ból był momentami okrutny co mnie bardzo niepokoiło bo przez wiele miesięcy ból nie ustępował... na jeden sezon dałem sobie spokój i zamieniłem biegi na rower... kolano odpoczęło i reset się udał bez wspomagania dostępnymi pigułami na odbudowe chrząstki etc

...i faktycznie jest coś na rzeczy z tym że mocne mięśnie uda wpływaja korzystnie na zużycie materiału w kolanie

konto usunięte

Jakub Wasilewski:
Jak w temacie. Macie moze jakies sprawdzone sposoby lub wskazowki jak dbac o kolana? Sczegolnie gdy juz siadaja :)

1. Zrzucić zbędne kilogramy.
2. Rozgrzewać stawy/mieście/ścięgna - przed i po bieganiu, dzięki temu rozsmarowujesz maź stawową (smar w stawach:)
2. Kupić GEL-NIMBUS 11 - absolutnie najlepsze buty do biegania na świecie
3. Jak kolana/stawy bolą, to idź do lekarza ortopedy!!!
4. Zapobiegawczo kupisz w każdej aptece suplementy z SIARCZANEM GLUKOZAMINY - miejscowo w kremie, zapobiegawczo w kapsułkach (lepiej kupić w aptece, niż spod lady w sklepie dla kulturystów!!)
5. Odpowiednia dieta
6. przelew na moje konto.. ;)

konto usunięte

Maciej Czerwiński:
Jakub Wasilewski:
Jak w temacie. Macie moze jakies sprawdzone sposoby lub wskazowki jak dbac o kolana? Sczegolnie gdy juz siadaja :)

1. Zrzucić zbędne kilogramy.
2. Rozgrzewać stawy/mieście/ścięgna - przed i po bieganiu, dzięki temu rozsmarowujesz maź stawową (smar w stawach:)
3. Jak kolana/stawy bolą, to idź do lekarza ortopedy!!!
4. Zapobiegawczo kupisz w każdej aptece suplementy z SIARCZANEM GLUKOZAMINY - miejscowo w kremie, zapobiegawczo w kapsułkach (lepiej kupić w aptece, niż spod lady w sklepie dla kulturystów!!)
5. Odpowiednia dieta
6. przelew na moje konto.. ;)

Oj Maciej,

Czy ja wygladam na kogos, kto musi zrzucic zbedne kilogramy??? Juz nie, co mialo pojsc w dol, to poszlo :))))
Podkurowalem sie troche jakimis Athroprotectami itp., no i jest lepiej. Co do ortopedy - bylem u dwoch. Jeden zalecil suplementacje, drugi robienie 6 razy dziennie przysiadow :) Wlasnie takiej pomocy szukalem ;) Sorka, lekarze z takim podejsciem to strata czasu.

A co do racy Grzegorza, to sezon sie powoli konczy, wiec przez zime kolana odpocza i zobaczymy jak to bedzie :)

Agnieszko, mialem okazje probowac Jogi troszke,przy czym byla to Joga fitness, a zajecia trwaly tylko 45 minut. Niemniej zgadzam sie, latwiej jest biec godzine, niz utrzymywac ciagle napiecie calego ciala :))) Ale zgadzam sie, bylo super, choc bylem polamany :)
Tomasz S.

Tomasz S. Digital Marketing/
Recruitment/
Management,
www.staskiewi...

Maciej Czerwiński:

Po tygodniu w takich butach miałbym kolana do wymiany. To, że buty są dobre dla kogoś oznacza, że dla kogoś innego mogą być niedopasowane.

A więc:

2. Kupić buty dostosowane do typu stopy, wagi, podłoża i kilku innych mniej ważnych rzeczy...

konto usunięte

Tomasz S.:
Po tygodniu w takich butach miałbym kolana do wymiany. To, że buty są dobre dla kogoś oznacza, że dla kogoś innego mogą być niedopasowane.

A więc:

2. Kupić buty dostosowane do typu stopy, wagi, podłoża i kilku innych mniej ważnych rzeczy...

Spojrzałeś chociaż na te buty? Zbeształeś je jak by to były klapki robione z opon w jakiejś afrykańskiej chatce..

Gel nimbus 11 to najwyższy model Asics, i zastosowane technologie się czuje! Jedyny mankament to cena, no ale sorry, bieganie to chyba najtańszy sport jaki jest, bo np. na rowerze za 500 zł się nie wystartuje w MTB.
http://www.asics.pl/running/products/gel-nimbus-women#...

A po za tym, czytanie jest dla ludzi inteligentnych. Mam dwie lewe nogi to wybiorę model odpowiedni model oferowany przez producenta. Podobnie postąpię np. w przypadku płaskostopia czy płci.. ;)

Na koniec jeszcze jedno, jeżeli w najlepszych butach na rynku wysiądą Panu kolana to polecam to http://vitaline.com.pl/product_info.php/cPath/49/produ... albo przeprowadzkę na księżyc.

Ps Panie Jakubie, odpisałem jak należy dbać o kolana w sposób ogólny, nie spojrzałem na zdjęcie, przepraszam. Jeżeli chodzi o ortopedę, to powiem tak: ortopeda ortopedzie nie równy. Nie będę szastał nazwiskami na jakimś forum.
Marcin D.

Marcin D. customer service &
logistics Omya -
otwarty na nowe
prop...

Panie doktorancie,

Chyba jednak ma Pan bardzo malo do czynienia z bieganiem...
Jesli uwaza Pan ze jeden model buta pasuje dla wszystkich biegajacych to jest Pan w bledzie.
Osobiscie rowniez biegam w Asicasach ale w innym modelu ktory akurat mi pasuje i nie twierdze ze jest on najlepszy.
Prosze poczytac sobie o rodzajach stop u ludzi, poprzymierzac rozne modele butow (najlepiej pobiegac), porozmawiac z fachowcami od biegania a potem sie wypowiadac.

Pozdrawiam,

Marcin

konto usunięte

Marcin Darka:
Panie doktorancie,

Chyba jednak ma Pan bardzo malo do czynienia z bieganiem...
Jesli uwaza Pan ze jeden model buta pasuje dla wszystkich biegajacych to jest Pan w bledzie.
Osobiscie rowniez biegam w Asicasach ale w innym modelu ktory akurat mi pasuje i nie twierdze ze jest on najlepszy.
Prosze poczytac sobie o rodzajach stop u ludzi, poprzymierzac rozne modele butow (najlepiej pobiegac), porozmawiac z fachowcami od biegania a potem sie wypowiadac.

Pozdrawiam,

Marcin

Nie chcę nikogo obrażać, ale napiszę to już drugi raz, tym razem: WPROST. Mój pierwszy wpis został źle zrozumiany, mianowicie chodziło mi o to, że Gel nimbus 11 jest najlepszy, ponieważ to NAJWYŻSZY MODEL producenta. Jest rzeczą **************OCZYWISTĄ*************, że chociażby ze względu pronacji, podłoża, wagi ciała należy wybrać odpowiedni but dla siebie. O niektórych rzeczach się nie mówi wprost, gdyż odbiorca mógł by to odczytać, iż traktuje się go jako debila.
Tomasz S.

Recruitment/
Management,
www.staskiewi...

Maciej Czerwiński:
Tomasz S.:

A więc:

Spojrzałeś chociaż na te buty? Zbeształeś je jak by to były klapki robione z opon w jakiejś afrykańskiej chatce..

To jest twoja interpretacja. Napisałem tylko, że ja bym w tych butach nie mógłbym biegać. Nie ze względu na jakość, ale na inny profil stopy.
Gel nimbus 11 to najwyższy model Asics, i zastosowane technologie się czuje! Jedyny mankament to cena, no ale sorry, bieganie to chyba najtańszy sport jaki jest, bo np. na rowerze za 500 zł się nie wystartuje w MTB.
http://www.asics.pl/running/products/gel-nimbus-women#...ℑ=2
Maraton właśnie pobiegłem w Asicsach, zimówki mam Asicsa. Jestem pewien, że są to dobre buty! Ale do cholery - nie dla każdego!
Cały problem polega na tym, że dawanie rady kupienia konkretnego modelu buta - bez zbadania stopy (najlepiej w ruchu - będzie to można zrobić np. na stoisku Brooksa na Maratonie Warszawskim) jest moim zdaniem nieodpowiedzialne. Choć przepraszam - nie wziąłem pod uwagę tego, że na WAT może być opracowywana supernowoczesna metoda diagnozy stopy na podstawie forum internetowego. Chapeau bas!
A po za tym, czytanie jest dla ludzi inteligentnych. Mam dwie lewe nogi to wybiorę model odpowiedni model oferowany przez producenta. Podobnie postąpię np. w przypadku płaskostopia czy płci.. ;)
Świadomość własnej płci u ludzi - jest mimo wszystko większa - niż świadomość tego jaki np. profil stopy mamy.
Na koniec jeszcze jedno, jeżeli w najlepszych butach na rynku wysiądą Panu kolana to polecam to http://vitaline.com.pl/product_info.php/cPath/49/produ... albo przeprowadzkę na księżyc.
Dziękuję - za konstruktywną krytykę. Skorzystam chyba z tej drugiej opcji Mistrzu!
Ps Panie Jakubie, odpisałem jak należy dbać o kolana w sposób ogólny, nie spojrzałem na zdjęcie, przepraszam. Jeżeli chodzi o ortopedę, to powiem tak: ortopeda ortopedzie nie równy. Nie będę szastał nazwiskami na jakimś forum.

konto usunięte

Nie zrozumiałeś mnie i na tej podstawie wysnułeś tezę, że uważam, iż każdy powinien nosić jeden typ buta, co jest bzdurą (ile mam to razy jeszcze powtarzać?). Odpowiedziałem w żartach, a Ty się dalej nastroszyłeś. Ile Ty masz lat facet?

Rozumiem, że kąśliwe uwagi z Twojej strony będzie można wytłumaczyć żartem:

- Co słychać u Ciebie stary?
- Muszę Cię zmartwić, wszystko dobrze.
Tomasz S.

Recruitment/
Management,
www.staskiewi...

Maciej Czerwiński:
Nie zrozumiałeś mnie i na tej podstawie wysnułeś tezę, że uważam, iż każdy powinien nosić jeden typ buta, co jest bzdurą (ile mam to razy jeszcze powtarzać?). Odpowiedziałem w żartach, a Ty się dalej nastroszyłeś. Ile Ty masz lat facet?

Rozumiem, że kąśliwe uwagi z Twojej strony będzie można wytłumaczyć żartem:

- Co słychać u Ciebie stary?
- Muszę Cię zmartwić, wszystko dobrze.

Przeczytaj wątek od początku.
Ktoś pyta o radę. Dajesz kilka rad. Mądrych.
I jedną, która może skończyć się kontuzją.
Co do poczucia humoru, to chyba mamy różne.
Over - bo wątek nie dotyczy moich - czy Twoich odczuć, ale porad.

Porada nr 2 powinna brzmieć.

2. Kup odpowiednie buty (do stopy, wagi, podłoża, celu itp.).
Jakub Wasilewski:
niestety nic co niemieckie nie jest dla mnie jadalne :))) a tak na serio to niestety nie sprecham. natomiast znalazlem w necie cos takiego:

[url]http://www.mentis.pl/140524-podrecznik-biegacza[url]- moze ty Agnieszko lub ktos mial stycznosc z ta ksiazka?

A wracajac do samych kolan, to mam problem z jednym, przy czym z moja "technika" i anatomia mocniej je obciazam. Darek, jak zaczales pisac o zabawach biegowych czy skipach to wlasnie sobie zdalem sprawe, ze chyba niezbyt madrze sie do tego wszystkiego zabralem - po prostu raz wyszedlem z domu i pobieglem. No i teraz jestem chyba uzalezniony od tej porcji endorfin :)
Myślę, że szukasz tych książek zbyt daleko. Temat biegania wyczerpuje w swoich książkach Jerzy Skarżyński: http://www.skarzynski.pl/ Z całym szacunkiem dla niemieckiej myśli trenerskiej.
Michał M.

Michał M. konsultant IT

Maciej Czerwiński:
Mój pierwszy wpis został źle zrozumiany, mianowicie chodziło mi o to, że Gel nimbus 11 jest najlepszy, ponieważ to NAJWYŻSZY MODEL producenta.

Nimbus jest dobrym butem, ale dla osoby ze stopą neutralną lub supinującą. Osoba pronująca w tym bucie zrobi sobie krzywdę. Dla osoby pronującej jeśli chodzi o Asics-a "NAJWYŻSZYM MODELEM" jest GEL KAYANO 15

konto usunięte

Tomasz S.:

Porada nr 2 powinna brzmieć.

2. Kup odpowiednie buty (do stopy, wagi, podłoża, celu itp.).

Dosłownie wojna o pietruszkę... Poddaje się. Napisałem za ogólnie. Przepraszam i bije się w pierś (z odpowiednia siłą, aby nie uszkodzić sobie łokcia, żeber oraz palców). Wszystkie osoby, które kupiły polecany przeze mnie model, a nie inny but tego producenta dopasowany do swojej stopy, wagi, podłoża, celu, koloru getrów i makijażu są proszone o kontakt z moim prawnikiem.

Jestem przekonany, że 99,99% osób które zdecydowały by się kupić ten but zadało by sobie pytanie: Czy ten but jest dla mnie odpowiedni? Jeżeli tak to kupuję, a jeżeli nie to może zobaczę inny but tego producenta, skoro tamten jest tak zachwalany chociażby na biegajznami.pl... Jakoś nie widzę w recenzjach każdego buta odpowiedniej formułki: "Pamiętaj drogi czytelniku, iż ten but może być nie dopasowany do Twojego szanownego kopytka. W tym celu, przed użyciem skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą." Dla Pana specjalnie mogę dopisać, aby Pan nie jadł saszetki z pudełka po butach z proszkiem wchłaniającym wilgoć.

A czy wyobraża Pan sobie co by było gdyby taki jeden kenijczyk co startował w MW to przeczytał? Biedaczyna też by też nie pomyślał i zaczął się odchudzać ze swoich 35 kilogramów...

Usiadłeś na mnie facet jak na ośle. Napisałem kilka ogólnych uwag w dobrej wierze. I tyle w temacie.

Ps Faktycznie GEL KAYANO 15 to najwyższy model.

konto usunięte

Michał Matląg:
Maciej Czerwiński:
Mój pierwszy wpis został źle zrozumiany, mianowicie chodziło mi o to, że Gel nimbus 11 jest najlepszy, ponieważ to NAJWYŻSZY MODEL producenta.

Nimbus jest dobrym butem, ale dla osoby ze stopą neutralną lub supinującą. Osoba pronująca w tym bucie zrobi sobie krzywdę. Dla osoby pronującej jeśli chodzi o Asics-a "NAJWYŻSZYM MODELEM" jest GEL KAYANO 15

zgadzam się Gel Kayano 15 to suuper model ale...ja z mężem wolę buty firmy Nike pegasus series Bowerman + - stopa stopie nierówna.
Najważniejsze aby biegać w wygodnych butach i czerpać z tego radość.Grażyna W. edytował(a) ten post dnia 17.09.09 o godzinie 23:11
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

A propos butów, jeśli okaże się, że zostały niewłaściwie dobrane do stopy danego osobnika, np. kupione dla pronatora, a biegacz jest neutral, ale dodam, biega jak to się mówi okazjonalnie czyli bieganie nie jest jego podstawowym sportem i robi wypad na przebieżki średnio raz w tygodniu to czy może to się negatywnie przy takiej częstotliwości przełożyć na kolana, kostki albo jeszcze cos innego?
Michał H.

Michał H. Aby do czegoś dojść,
trzeba wyruszyć w
drogę

Jakub Wasilewski:
>>
Oj Maciej,

Czy ja wygladam na kogos, kto musi zrzucic zbedne kilogramy??? Juz nie, co mialo pojsc w dol, to poszlo :))))
Podkurowalem sie troche jakimis Athroprotectami itp., no i jest lepiej. Co do ortopedy - bylem u dwoch. Jeden zalecil suplementacje, drugi robienie 6 razy dziennie przysiadow :) Wlasnie takiej pomocy szukalem ;) Sorka, lekarze z takim podejsciem to strata czasu.

A co do racy Grzegorza, to sezon sie powoli konczy, wiec przez zime kolana odpocza i zobaczymy jak to bedzie :)

Agnieszko, mialem okazje probowac Jogi troszke,przy czym byla to Joga fitness, a zajecia trwaly tylko 45 minut. Niemniej zgadzam sie, latwiej jest biec godzine, niz utrzymywac ciagle napiecie calego ciala :))) Ale zgadzam sie, bylo super, choc bylem polamany :)

Mnie ortopeda skierował z oboma bolącymi kolanami do fizjoterapety. Ten po analizie - zidentyfikowała wadę postawy w trakcie biegu (biegam zbyt pochylony, mięśnie posladków nie pracują i tym sposobem obciążam kolana - polecił kilka ćwiczen i zmianę techniki biegania.
Po pewnym czasie, kolana przestały boleć.

konto usunięte

Ooo to ciekawe. Ja od wielu lat borykam się z prawym kolanem, byłam u wielu ortopedów miałam wiele USG i prześwietleń i ... nic. Ale ostatnio człowiek w sklepie sprzedał mi z buttami tę idee, że móje bóle prawego kolana moga być związane z postawa. Gdzie mozna się zgłosic by ktos ocenił w czym tkwi ta wada? Fizjoterapeuta? Ale fajnie gdy by to był ktos wyspecjalizowany w biegu. Czy to się da skorygowac, w końcu to sa wieloletnie przyzwyczajenia...

konto usunięte

Podpisuje sie pod rada Michała i polecam fizjoterapeute. Pare miesiecy temu nawalilo mi lewe kolano, fizjoterapeutka zanalizowala moj sposob przenoszenia stopy podczas biegu i
1.okazalo sie, ze potrzebuje butów z lekkim wzmocnieniem. Wczesniej przez ok. rok biegalam w neutralnych, bylam przekonana nawet, ze lekko supinuje, bo but byl bardziej wytarty od zewnetrznej strony. Okazuje sie, ze takie"domowe" sposoby diagnostczne nie do konca sie sprawdzaja-w moim przypadku, rzeczywiscie, spadam na zewnetrzną strone piety,ale później z calym impetem stopa opada do wewnatrz i wzmocnienie łuku w bucie zniwelowało prawie zupełnie ten, fatalny dla moich kolan, ruch. Tutaj również kłania sie profesjonalny sklep, gdzie masz okazje na bieżni, przy użyciu kamery, sprawdzic,czy dany but jest dla Ciebie.Ja przymierzyłam 3 modele Mizuno,wszystkie dla pronatorow i tylko jeden z nich , z lekkim wzmocnieniem,sprawdził sie.
2.kilka miesni mialam przykurczonych, co, jak sie można domyslac, mialo ogromny wplyw na postawe i styl biegu, zalecono mi wiec cwiczenia rozciagajace. Mysle, ze ciągle nie doceniamy ich wplywu na nasza motoryke, hm...to troche jak efekt motyla-jeśli coś sie poluźni w jedny miejscu, to wyprostuje w innym itd:)Tak to w każdym razie zrozumialam:)Więc to chyba raczej ta kwestia, a nie zmiany nawyków.
3. postawa podczas biegu-nawiazuje do wypowiedzi Michała-ja mam odwrotny problem, biegam wyprostowana jak struna, zasugerowalam fizjo, ze moze to tez jest przyczyna, ale nie zgodziła sie z tym, wiec mysle, ze co specjalista to inna teoria, wiecie, na zasadzie, ze kazdy ma swojego konika i na inne rzeczy kładzie nacisk:)A tu rzeczywiście już sie kłania zmiana swoich przyzwyczajen, próbuje bardzej sie pochylac i za nic mi to nie wychodzi:)
Pozdrawiam

Następna dyskusja:

jak na początek...

Wyślij zaproszenie do