konto usunięte
Aga, dzięki za komentarz. Opowiadanek nie potrzebuję :) Zaczynam myśle już o tym magazynie, o którym pisała Grażyna. I o jodze - to fajna sprawa :)
konto usunięte
Agnieszka H. dancing with myself
Jakub Wasilewski:
Jezu, Grażyna, wielkie dzięki za taki synopsis. Ale się trochę przestraszyłem nawet :) No to czas pomyśle nad wzmocnieniem. Kto by pomyślał, że bieganiem można zrobi sobie krzywdę, jeżeli się nie jest przygotowanym naprawdę dobrze :)Dobrze, że chociaż postawę utrzmuję. Ostatnio staram się też spada na śródstopie, a nie na piętę. Podobno to bardziej naturalny sposób biegania.
Aga, dzięki za komentarz. Opowiadanek nie potrzebuję :) Zaczynam myśle już o tym magazynie, o którym pisała Grażyna. I o jodze - to fajna sprawa :)
konto usunięte
konto usunięte
Jakub Wasilewski:
Jak w temacie. Macie moze jakies sprawdzone sposoby lub wskazowki jak dbac o kolana? Sczegolnie gdy juz siadaja :)
konto usunięte
Maciej Czerwiński:
Jakub Wasilewski:
Jak w temacie. Macie moze jakies sprawdzone sposoby lub wskazowki jak dbac o kolana? Sczegolnie gdy juz siadaja :)
1. Zrzucić zbędne kilogramy.
2. Rozgrzewać stawy/mieście/ścięgna - przed i po bieganiu, dzięki temu rozsmarowujesz maź stawową (smar w stawach:)
2. Kupić GEL-NIMBUS 11 - absolutnie najlepsze buty do biegania na świecie
3. Jak kolana/stawy bolą, to idź do lekarza ortopedy!!!
4. Zapobiegawczo kupisz w każdej aptece suplementy z SIARCZANEM GLUKOZAMINY - miejscowo w kremie, zapobiegawczo w kapsułkach (lepiej kupić w aptece, niż spod lady w sklepie dla kulturystów!!)
5. Odpowiednia dieta
6. przelew na moje konto.. ;)
Tomasz
S.
Digital Marketing/
Recruitment/
Management,
www.staskiewi...
Maciej Czerwiński:
2. Kupić GEL-NIMBUS 11 - absolutnie najlepsze buty do biegania na świecie
konto usunięte
Tomasz S.:
Po tygodniu w takich butach miałbym kolana do wymiany. To, że buty są dobre dla kogoś oznacza, że dla kogoś innego mogą być niedopasowane.
A więc:
2. Kupić buty dostosowane do typu stopy, wagi, podłoża i kilku innych mniej ważnych rzeczy...
Marcin
D.
customer service &
logistics Omya -
otwarty na nowe
prop...
konto usunięte
Marcin Darka:
Panie doktorancie,
Chyba jednak ma Pan bardzo malo do czynienia z bieganiem...
Jesli uwaza Pan ze jeden model buta pasuje dla wszystkich biegajacych to jest Pan w bledzie.
Osobiscie rowniez biegam w Asicasach ale w innym modelu ktory akurat mi pasuje i nie twierdze ze jest on najlepszy.
Prosze poczytac sobie o rodzajach stop u ludzi, poprzymierzac rozne modele butow (najlepiej pobiegac), porozmawiac z fachowcami od biegania a potem sie wypowiadac.
Pozdrawiam,
Marcin
Tomasz
S.
Digital Marketing/
Recruitment/
Management,
www.staskiewi...
Maciej Czerwiński:
Tomasz S.:
Po tygodniu w takich butach miałbym kolana do wymiany. To, że buty są dobre dla kogoś oznacza, że dla kogoś innego mogą być niedopasowane.
A więc:
2. Kupić buty dostosowane do typu stopy, wagi, podłoża i kilku innych mniej ważnych rzeczy...
Spojrzałeś chociaż na te buty? Zbeształeś je jak by to były klapki robione z opon w jakiejś afrykańskiej chatce..
Gel nimbus 11 to najwyższy model Asics, i zastosowane technologie się czuje! Jedyny mankament to cena, no ale sorry, bieganie to chyba najtańszy sport jaki jest, bo np. na rowerze za 500 zł się nie wystartuje w MTB.Maraton właśnie pobiegłem w Asicsach, zimówki mam Asicsa. Jestem pewien, że są to dobre buty! Ale do cholery - nie dla każdego!
http://www.asics.pl/running/products/gel-nimbus-women#...ℑ=2
A po za tym, czytanie jest dla ludzi inteligentnych. Mam dwie lewe nogi to wybiorę model odpowiedni model oferowany przez producenta. Podobnie postąpię np. w przypadku płaskostopia czy płci.. ;)Świadomość własnej płci u ludzi - jest mimo wszystko większa - niż świadomość tego jaki np. profil stopy mamy.
Na koniec jeszcze jedno, jeżeli w najlepszych butach na rynku wysiądą Panu kolana to polecam to http://vitaline.com.pl/product_info.php/cPath/49/produ... albo przeprowadzkę na księżyc.Dziękuję - za konstruktywną krytykę. Skorzystam chyba z tej drugiej opcji Mistrzu!
Ps Panie Jakubie, odpisałem jak należy dbać o kolana w sposób ogólny, nie spojrzałem na zdjęcie, przepraszam. Jeżeli chodzi o ortopedę, to powiem tak: ortopeda ortopedzie nie równy. Nie będę szastał nazwiskami na jakimś forum.
konto usunięte
Tomasz
S.
Digital Marketing/
Recruitment/
Management,
www.staskiewi...
Maciej Czerwiński:
Nie zrozumiałeś mnie i na tej podstawie wysnułeś tezę, że uważam, iż każdy powinien nosić jeden typ buta, co jest bzdurą (ile mam to razy jeszcze powtarzać?). Odpowiedziałem w żartach, a Ty się dalej nastroszyłeś. Ile Ty masz lat facet?
Rozumiem, że kąśliwe uwagi z Twojej strony będzie można wytłumaczyć żartem:
- Co słychać u Ciebie stary?
- Muszę Cię zmartwić, wszystko dobrze.
Piotr K. .
Jakub Wasilewski:Myślę, że szukasz tych książek zbyt daleko. Temat biegania wyczerpuje w swoich książkach Jerzy Skarżyński: http://www.skarzynski.pl/ Z całym szacunkiem dla niemieckiej myśli trenerskiej.
niestety nic co niemieckie nie jest dla mnie jadalne :))) a tak na serio to niestety nie sprecham. natomiast znalazlem w necie cos takiego:
[url]http://www.mentis.pl/140524-podrecznik-biegacza[url]- moze ty Agnieszko lub ktos mial stycznosc z ta ksiazka?
A wracajac do samych kolan, to mam problem z jednym, przy czym z moja "technika" i anatomia mocniej je obciazam. Darek, jak zaczales pisac o zabawach biegowych czy skipach to wlasnie sobie zdalem sprawe, ze chyba niezbyt madrze sie do tego wszystkiego zabralem - po prostu raz wyszedlem z domu i pobieglem. No i teraz jestem chyba uzalezniony od tej porcji endorfin :)
Michał M. konsultant IT
Maciej Czerwiński:
Mój pierwszy wpis został źle zrozumiany, mianowicie chodziło mi o to, że Gel nimbus 11 jest najlepszy, ponieważ to NAJWYŻSZY MODEL producenta.
konto usunięte
Tomasz S.:
Porada nr 2 powinna brzmieć.
2. Kup odpowiednie buty (do stopy, wagi, podłoża, celu itp.).
konto usunięte
Michał Matląg:
Maciej Czerwiński:
Mój pierwszy wpis został źle zrozumiany, mianowicie chodziło mi o to, że Gel nimbus 11 jest najlepszy, ponieważ to NAJWYŻSZY MODEL producenta.
Nimbus jest dobrym butem, ale dla osoby ze stopą neutralną lub supinującą. Osoba pronująca w tym bucie zrobi sobie krzywdę. Dla osoby pronującej jeśli chodzi o Asics-a "NAJWYŻSZYM MODELEM" jest GEL KAYANO 15
Magda
Sanchez
Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...
Michał
H.
Aby do czegoś dojść,
trzeba wyruszyć w
drogę
>>Jakub Wasilewski:
Oj Maciej,
Czy ja wygladam na kogos, kto musi zrzucic zbedne kilogramy??? Juz nie, co mialo pojsc w dol, to poszlo :))))
Podkurowalem sie troche jakimis Athroprotectami itp., no i jest lepiej. Co do ortopedy - bylem u dwoch. Jeden zalecil suplementacje, drugi robienie 6 razy dziennie przysiadow :) Wlasnie takiej pomocy szukalem ;) Sorka, lekarze z takim podejsciem to strata czasu.
A co do racy Grzegorza, to sezon sie powoli konczy, wiec przez zime kolana odpocza i zobaczymy jak to bedzie :)
Agnieszko, mialem okazje probowac Jogi troszke,przy czym byla to Joga fitness, a zajecia trwaly tylko 45 minut. Niemniej zgadzam sie, latwiej jest biec godzine, niz utrzymywac ciagle napiecie calego ciala :))) Ale zgadzam sie, bylo super, choc bylem polamany :)
konto usunięte
konto usunięte
Następna dyskusja: