Michał Mącznik

Michał Mącznik Trener Praktycznej
Improwizacji

Temat: Trudności z postawą asertywną

Opracowuje pewne narzędzia do pracy nad postawą asertywną.
W związku z tym proszę o Wasze komentarze na temat:

- Z jakimi Waszymi (lub Waszych Klientów) problemami z asertywnością musieliście sobie radzić?
- Z czym konkretnie były związane te trudności? (np. pewność siebie, brak wiedzy, nieśmiałość itp.)
- W jakich sytuacjach się objawiły?
- Czego te osoby nie potrafiły?

Zaznaczam, że nie zależy mi na poznaniu rozwiązań tych problemów, lecz na samych informacjach odnośnie trudności.
Piotr Jaczewski

Piotr Jaczewski Ciebie, Twoich
handlowców i resztę
pracowników
sprowokuję...

A to temat na tą grupę ?
Michał Mącznik

Improwizacji

Piotr Jaczewski:
A to temat na tą grupę ?

Tak
Proszę Was o poradę, jakie trudności najczęściej napotykacie.
Dzięki temu mogę przewidzieć więcej zachowań z jakimi się spotkam i być bardziej skuteczny.
Piotr Jaczewski

Piotr Jaczewski Ciebie, Twoich
handlowców i resztę
pracowników
sprowokuję...

Michał Mącznik:
Piotr Jaczewski:
A to temat na tą grupę ?

Tak
Proszę Was o poradę, jakie trudności najczęściej napotykacie.
Dzięki temu mogę przewidzieć więcej zachowań z jakimi się spotkam i być bardziej skuteczny.
Częsty problem to brak zmiany zachowań pod wpływem informacji zwrotnych i niewłaściwe delegowanie zadań, jego brak, zbyt mocne naciskanie na ludzi wokół lub po prostu kierowanie ich pod złym adresem.
Michał Mącznik

Improwizacji

Wklejam tu odpowiedź, którą dostałem na PRIV (oczywiście za zgodą autora;))
Być może, ktoś w przyszłości również skorzysta:

-----------------
- Z jakimi Waszymi (lub Waszych Klientów) problemami z asertywnością musieliście sobie radzić?
Mój problem polegał na tym, że pozwoliłam na włączanie emocji do rozmowy na temat problemów w pracy z przełożoną, nie potrafiłam prowadzić rozmowy na poziomie czysto merytorycznym, ucinać osobistych wywodów typu: byłam dla pani człowiekiem, rozumiałam problemy, wstawiłam się u kogoś tam, a pani to mi teraz chce odejść (to przykład zmyślony, aczkolwiek bliski prawdy).
- Z czym konkretnie były związane te trudności? (np. pewność siebie, brak wiedzy, nieśmiałość itp.)
Wydaje mi się, że u większości ludzi ma to niestety podstawy natury psychologicznej, ja na przykład zbyt łatwo wchodzę w rolę tzw. ofiary, ale tylko w konfrontacji z osobami, które mają predyspozycje do przyjęcia postawy oprawcy. Brak asertywnej postawy wynika wówczas prawdopodobnie ze strachu. Co więcej trudno jest ocenić, czego dotyczył ten strach, zdecydowanie nie był to strach przed konsekwencjami rozmowy a bardziej przed nieprzewidywalną reakcją drugiego człowieka, jego złością, nasileniem emocji.
- W jakich sytuacjach się objawiły?
Oczywiście w sytuacjach konfliktu stron.
- Czego te osoby nie potrafiły?
Rozmowa nie prowadziła do zaspokojenia interesu obu stron konfliktu, raczej szermierka słowna, dodatkowo wzmacniana przez pracodawczynię osobistymi wycieczkami, na które nie powinna sobie pozwalać a ja nie powinnam kontynuować takiej rozmowy.
------------------

Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi i zachęcam do udzielania kolejnych (jeżeli masz ku temu swoje powody, mogą być wysłane na prywatną skrzynkę).
Agnieszka S.

Agnieszka S. attachment parenting
www.dzikiedzieci.pl

trudności w asertywności w kontaktach z osobami w pracy które są przełożonymi

trudności w reagowaniu na różne pretensje i nierealistyczne żądania

asertywność związana z różnymi zastrzeżeniami kierowanymi do dzieci

Następna dyskusja:

Problem z asertywną postawą

Wyślij zaproszenie do