konto usunięte

Temat: Sprzedaż nieruchomości

Witam
Bardzo prosiłbym o pomoc jeśli to możliwe .
Mam problem z którym nie wiem jak sobie poradzić :
Sprzedawałem nieruchomość obcokrajowcowi , spisaliśmy umowę przedwstępną u notariusza , był określony czas na załatwienie pozwolenia na zakup nieruchomości obcokrajowcowi i dostał pozwolenie
więc był wyznaczony następny termin do notariusza lecz on się już nie zgłosił ( obcokrajowca przywiozła mi Pani która zajmuje się pośrednictwem w sprzedaży nieruchomości i to przez nią utrzymywaliśmy wszystkie kontakty ) następnie zadzwoniła do mnie Pani pośredniczka z wiadomością iż obcokrajowiec wycofał się z kupna tej nieruchomości .
Pani notariusz dokonała wpisu w księgach wieczystych na rzecz kupującego .
Co ja teraz mogę zrobić jeśli on nie zgłosi się aby wycofać ten wpis
Bardzo proszę o odpowiedź .
Piotr Dobrowolski

Piotr Dobrowolski Dobrowolski -
Adwokaci i Radcowie
Prawni radca prawny

Jeżeli umowa przedwtstępna była zawarta w formie aktu notarialnego to przysługują Ci dwa uprawnienia : możesz domagać się sądownego zawarcia umowy sprzedaży, wtedy wyrok sądu zastąpi oświadczenie kupującego, albo możesz dochodzić odszkodowania.

Jaki wpis do KW masz na myśli? Wzmianka o zawarciu umowy przedwstępnej?

konto usunięte

Gość dał symboliczny zadatek (dwa tysiące złotych ) i notariusz dokonała wpisu w KW jako roszczenie na rzecz kupującego .

konto usunięte

Mirek S.:
Pani notariusz dokonała wpisu w księgach wieczystych na rzecz kupującego .

Jakiego wpisu? Po umowie przedwstępnej?
Czy był zadatek albo zaliczka?
Co ja teraz mogę zrobić jeśli on nie zgłosi się aby wycofać ten wpis

Domagać się zawarcia umowy przyrzeczonej. A przynajmniej zachować zadatek, jeżeli był.

konto usunięte

W dziale bodajże III KW widnieje wpis ( roszczenie na rzecz kupującego ) zadatek był bardzo mały (dwa tyś.zł) to był mój chyba największy błąd .
To wszystko wyprosiła Pani pośrednik tłumacząc że obcokrajowiec więc on też się boi , może nie dostać pozwolenia na zakup w Polsce itp.
Teraz chciałbym tylko ten wpis jakoś usunąć ale rzekomo on tego tylko może dokonać .
Czy tylko drogą sądową mogę to załatwić ?
Krzysztof W.

Krzysztof W. radca prawny/Partner
zarządzający
Kancelaria Lawards
Sule...

Złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy w formie co najmniej z podpisami notarialnie poświadczonymi i spróbuj wykreślić wpis w oparciu o takie oświadczenie.

konto usunięte

Dziękuję Panu bardzo

Wyślij zaproszenie do