Temat: Darowizna mieszkania

Starsza pani ma dwie córki, a każda z nich swoje pełnoletnie dzieci. Jednej (tylko!) z wnuczek pani ta chciałaby podarować swoje mieszkanie (jedyny majątek). Udała się do notariusza, który powiedział jej że mimo obdarowania wnuczki za życia darczyńcy, pozostali zstępni będą mogli po śmierci darczyńcy domagać się od obdarowanej tzw. zachowku. Czy interpretacja notariusza jest słuszna?
Starsza pani uważa że ani druga córka ani jej rodzina nie powinni otrzymać nic w spadku po niej, dlatego wpadła na w/w pomysł. Ew. co można doradzić starszej pani?

konto usunięte

Notariusz miał rację. Taka darowizna będzie wliczana do spadku, jeżeli śmierć spadkodawcy nastąpiła w ciągu 10 lat od darowizny. Jeżeli to mieszkanie jest jedynym majątkiem spadkodawczyni i śmierć spadkodawcy nastąpi po upływie 10-letniego terminu, osoby te dalej będą mieć prawo do zachowku, ale w przypadku braku majątku będą dziedziczyć część z niczego, czyli nic. Pozbawić prawa do zachowku można poprzez wydziedziczenie, ale do tego muszą istnieć podstawy wymienione w art. 1008 kodeksu cywilnego.

konto usunięte

Notariusz miał rację. Taka darowizna będzie wliczana do spadku, jeżeli śmierć spadkodawcy nastąpiła w ciągu 10 lat od darowizny. Jeżeli to mieszkanie jest jedynym majątkiem spadkodawczyni i śmierć spadkodawcy nastąpi po upływie 10-letniego terminu, osoby te dalej będą mieć prawo do zachowku, ale w przypadku braku majątku będą dziedziczyć część z niczego, czyli nic. Pozbawić prawa do zachowku można poprzez wydziedziczenie, ale do tego muszą istnieć podstawy wymienione w art. 1008 kodeksu cywilnego.

Bardzo dziękuję.

konto usunięte

Hmm

zgodnie z treścią art. 1039 §1 Kodeksu Cywilnego można złożyć oświadczenie przez Darczyńców w akcie notarialny, że dokonaną niniejszym aktem darowiznę zwalniają od obowiązku zaliczenia jej na przypadającą po nich schedę spadkową

konto usunięte

No nie, ale Ty piszesz o dziedziczeniu ustawowym, a tu chodzi o wpływ darowizny na zachowek, bo spadkodawczyni chyba chce zostawić testament.

Poza tym chce darować mieszkanie wnuczce, więc jeżeli dojdzie do dziedziczenia ustawowego, to dziedziczyć będą rodzice tej wnuczki. Jeżeli będą w tym czasie żyć, to chyba nie nastąpi w ogóle ustalenie schedy spadkowej wnuczki, prawda?

konto usunięte

Maciej nic o testamencie nie pisał ...

no tak, jeśli syn / córka będą żyć, to nie nastąpi zaliczenie ...
Mira M.

Mira M. florystka, pracownik
biurowy...

Maciej M.:
Starsza pani ma dwie córki, a każda z nich swoje pełnoletnie dzieci. Jednej (tylko!) z wnuczek pani ta chciałaby podarować swoje mieszkanie (jedyny majątek). Udała się do notariusza, który powiedział jej że mimo obdarowania wnuczki za życia darczyńcy, pozostali zstępni będą mogli po śmierci darczyńcy domagać się od obdarowanej tzw. zachowku. Czy interpretacja notariusza jest słuszna?
Starsza pani uważa że ani druga córka ani jej rodzina nie powinni otrzymać nic w spadku po niej, dlatego wpadła na w/w pomysł. Ew. co można doradzić starszej pani?

Niestety jest słuszna
co doradzic?
zastanowic sie czy zachodza przesłanki do wydziedziczenia

Rafał W.:

darowizna miała być sposobem na wykluczenie możliwości skorzystania z zachowku. Po prostu wcześniej rodzice pomagali praktycznie tylko jednej córce, zakładając że po ich śmierci druga odziedziczy mieszkanie. Tymczasem I córka przyzwyczaiła się do tego co było i teraz otwarcie mówi że ma prawa do mieszkania i na pewno z nich skorzysta...
Wcześniejsza pomoc nie była ewidencjonowana, ani raczej nie zachodzą przesłanki do wydziedziczenia. Ot, pewnie jak to zwykle w rodzinie...

konto usunięte

ja mam podobny choć inny przypadek a ponieważ z prawem mam niewiele wspólnego - nawet nie wiem od czego zacząć moje kroki.
Babcia za życia zapisała w testamencie dla mnie mieszkanie. Kiedy nadarzyła sie okazja jego wykupu - zapytała rodzinę, kto chce je wykupić. Wszyscy odmówili ( i dzieci i wnuki ) tylko ja się tego podjęłam i tak zrobiła. ( dlatego w testamencie mieszkanie jest dla mnie). co powinnam teraz zrobić ( Babcia zmarla ) ? Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo ( jeśli tak, to jak je wykluczyć) ze inne wnuki będą się domagać zachowku? Czy sprawa sądowa musi włączać w swój bieg wszystkich wnuków i dzieci?
Będę wdzięczna za pomoc. Bardzo.
Mira M.

Mira M. florystka, pracownik
biurowy...

Grazyna Szabuniewicz:
ja mam podobny choć inny przypadek a ponieważ z prawem mam niewiele wspólnego - nawet nie wiem od czego zacząć moje kroki.
Babcia za życia zapisała w testamencie dla mnie mieszkanie. Kiedy nadarzyła sie okazja jego wykupu - zapytała rodzinę, kto chce je wykupić. Wszyscy odmówili ( i dzieci i wnuki ) tylko ja się tego podjęłam i tak zrobiła. ( dlatego w testamencie mieszkanie jest dla mnie). co powinnam teraz zrobić ( Babcia zmarla ) ? Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo ( jeśli tak, to jak je wykluczyć) ze inne wnuki będą się domagać zachowku? Czy sprawa sądowa musi włączać w swój bieg wszystkich wnuków i dzieci?
Będę wdzięczna za pomoc. Bardzo.

i stałas sie ofiara własnej zapobiegliwosci...
Nie ma znaczenia fakt, ze to Ty wykupiłas mieszkanie
dzieci maja prawo do zachowku, a jesli nie zyja to na ich miejsce wstepuja wnuki.
Chore.. prawda?

...taaa, w opisywanym przeze mnie przypadku mieszkanie starszej pani (w zasadzie rodziców, bo żył jeszcze tata) zostało wykupione za środki z książeczki mieszkaniowej tej faktycznie pokrzywdzonej córki :(

konto usunięte

Maciej M.:
Ew. co można doradzić starszej pani?

Niech sprzeda wnuczce mieszkanie za dożywotnie w nim zamieszkanie.

konto usunięte

Krzysztof B.:
Maciej M.:
Ew. co można doradzić starszej pani?

Niech sprzeda wnuczce mieszkanie za dożywotnie w nim zamieszkanie.

sprzeda w cudzyslowiu..

konto usunięte

Rafał W.:

Nie użył słowa testament, ale użył słowa zachowek. A jak jest słowo zachowek, to testament chyba też się musi pojawić, prawda?

Tomasz Alot:
Rafał W.:

Nie użył słowa testament, ale użył słowa zachowek. A jak jest słowo zachowek, to testament chyba też się musi pojawić, prawda?

Jak wspomniałem określenia "zachowek" użył notariusz w aspekcie zamiaru dokonania darowizny. To mnie zdziwiło i dlatego pytałem czy ma rację.
Ewa M M.

Ewa M M. nadal się roznosci
uczę

Notariusz uczciwie uprzedził, na jakie klopoty MOŻE naraziĆ PO SMIERCI BABCI, OBDAROWANĄ wnuczkę taka darowizna, z uwagi na prawo innych zstępnych (potomków) owej babci do zachowku ( o ktorym kodeks cywilny sporo mowi w art. 991 - 1011 ktore warto osobiscie poczytać, tekst kodeksu musi byc m.in. na http://sejm.gov.pl)
Zatem w opisywanej sytuacji babcia, zeby cel swoj osiagnac tj. przekazać wnuczce swoje prawo wlasnosci mieszkania, a jednoczesnie wnuczki na klopoty po swojej smierci nie narazić, powinna zawrzeć z wnuczka umowę, tyle że nie darowizny, lecz albo dozywocia, albo kupna sprzedazy tego mieszkania.. (w drugiej - bezwzglednie z pokwitowaniem otrzymania pelnej sumy ceny, tę zas nalezy w umowie okreslić niewiele nizej od ceny rynkowej tego typu mieszkań, zeby inni zstępni po smierci babci nie mogli podwazać tej transakcji jako fikcyjnej sprzedazy, a w rzeczywistosci darowizny.. !!

A kwestia, czy babcia faktycznie otrzymała czy nie od wnuczki tę sumę, ktrorej odbiór od wnuczki pokwitowała w akcie notarialnym kupna - sprzedazy, to już prywatna sprawa babci, dlaczego ich w skarpecie czy w banku nie ma i jej spadkobiercy nie mogą ich otrzymać.. !(Dość trudno byloby owym spadkobiercom skutecznie udowodnic, ze babcia wbrew swemu pokwitowaniu pieniedzy jednak nie nie dostala... )Ewa M M. edytował(a) ten post dnia 22.11.08 o godzinie 21:18
Magdalena Wacławek

Magdalena Wacławek Kierownik Biura
Sprzedaży Agencyjnej

[edit]Magdalena Wacławek edytował(a) ten post dnia 14.11.10 o godzinie 00:11
Ewa M M.

Ewa M M. nadal się roznosci
uczę

Takie "oświadczenia" reszty potencjalnych spadkobierców, nawet pisemne, złożone za życia dziadków, w istocie obu Pań dostatecznie nie zabezpieczają. Tu, skoro Panie keszkacie z dziadkami, kotxy sa formalnie wlascicielami lokalu, to raczej chyba lepsza od umowy sprzedazy bylaby chyba wlasnie umowa dożywocia z przeniesieniem na Panie własnosci mieszkania... (A przy ustalaniu Waszych swiadczeń na rzecz dziadkow jako dozywotnikow poza tym ,ze oni beda w tym mieszkaniu dozywotnio mieszkac , dobrze bylo też zaznaczyć, ze to Wy wylozylyscie srodki na jego zakup.)

Wyślij zaproszenie do