Temat: zwrot kaucji za wynajem - problem
Dorota Ruczaj:
O matko, jednak Pan Jarosław ma rację,zeby wypowiedziec umowę najmu na czas określony trzeba wyszczegolnić w umowie okoliczności kiedy do tego moze dojsc :(
Miesiąc wczesniej to za mało zeby zachowac się jak człowiek.
A i to od niedawna mozna te okolicznosci wskazywać w umowie, bo niedawno w ogóle nie mozna było wypowiadać.
Czyli w praktyce trzeba teraz pisać w umowie :-wychodze za maz, zmieniła sie moja sytuacja materialna, znalazłam lepsze mieszkanie, dostałam spadek, wygrałam w lotto itp-trzeba napisać w umowie ze na taki wypadek wypowiadasz, wtedy mozesz wypowiedziec miesiac na przod taki najem
Gdzie ja mieszkam :(
Ten przepis wcale nie jest absurdalny ;) Chodzi o to, że umowy na czas oznaczony charakteryzują się wzmożoną trwałością i ta zasada dotyczy OBU stron. Jedna strona ma gwarancję, że nikt jej przez rok nie wyrzuci z mieszkania, druga ma gwarancję, że przez rok będzie dostawała czynsz.
Podobne zasady obowiązują także przy innych umowach zwartych na czas określony. Np. jeśli w umowie o pracę zawartej na czas określony nie wpisze się możliwości jej wypowiedzenia za 2 tygodniowym wypowiedzeniem, to żadna ze stron (ani pracownik, ani pracodawca) nie będą jej mogli wypowiedzieć.
Generalnie w umowach zawieranych na czas określony chodzi o to, by obie strony miały pewność, że ta umowa będzie trwała do oznaczonego terminu, bo wtedy można łatwiej wszystko zaplanować.
Pytanie tylko czy ludzie wiedza jakie są te przepisy absurdalne?
Pytanie tylko, czy ludzie wiedzą, co podpisują? ;)