Magdalena P.

Magdalena P. człowiek renesansu

Temat: zwrot kaucji za wynajem - problem

Wynajmuję mieszkanie, umowa została podpisana na rok. Niestety z ważnych powodów osobistych musiałam wypowiedzieć umowę najmu zachowując miesięczny okres wypowiedzenia oraz informując właścicielkę o fakcie (telefon, list polecony). Właścicielka stwierdziła, że nie zwróci mi kaucji, bo wypowiedziałam umowę przed czasem. W umowie nie ma takiego zapisu.

W jaki sposób mogę odzyskać kaucję? Czy konieczny będzie proces w sądzie? Czy istnieje inny sposób odzyskania pieniędzy?

konto usunięte

Magdalena P.:
W jaki sposób mogę odzyskać kaucję? Czy konieczny będzie proces w sądzie? Czy istnieje inny sposób odzyskania pieniędzy?

Wezwac listem poleconym, za potwierdzeniem odbioru do zwrotu kaucji (wyznaczyc termin) po czym skierowac sprawe do sadu. Sad wyda wyrok w trybie nakazowym najpewniej. Mozesz skorzystac z istniejacego juz e-sadu, ktory zostal powolany wlasnie do tego typu spraw.

konto usunięte

Magdalena P.:
Wynajmuję mieszkanie, umowa została podpisana na rok. Niestety z ważnych powodów osobistych musiałam wypowiedzieć umowę najmu zachowując miesięczny okres wypowiedzenia oraz informując właścicielkę o fakcie (telefon, list polecony). Właścicielka stwierdziła, że nie zwróci mi kaucji, bo wypowiedziałam umowę przed czasem. W umowie nie ma takiego zapisu.

Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, to w umowie nie ma zapisu o możliwości wypowiedzenia umowy. Jeśli tak jest w istocie, to takiej umowy nie możesz skutecznie wypowiedzieć, a wynajmujący może żądać od Ciebie w dalszym ciągu płacenia czynszu i może na poczet tychże należności rozliczyć go z kaucji.

Szerzej na ten temat pisałem tutaj: http://www.goldenline.pl/forum/bezplatne-porady-prawne...

konto usunięte

Magdo :oczywiscie czego nie ma w umowie jest w KC.

???
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, to w umowie nie ma zapisu o możliwości wypowiedzenia umowy. Jeśli tak jest w istocie, to takiej umowy nie możesz skutecznie wypowiedzieć, a wynajmujący może żądać od Ciebie w dalszym ciągu płacenia czynszu i może na poczet tychże należności rozliczyć go z kaucji.

Szerzej na ten temat pisałem tutaj: http://www.goldenline.pl/forum/bezplatne-porady-prawne...

konto usunięte

O matko, jednak Pan Jarosław ma rację,zeby wypowiedziec umowę najmu na czas określony trzeba wyszczegolnić w umowie okoliczności kiedy do tego moze dojsc :(
Miesiąc wczesniej to za mało zeby zachowac się jak człowiek.
A i to od niedawna mozna te okolicznosci wskazywać w umowie, bo niedawno w ogóle nie mozna było wypowiadać.
Czyli w praktyce trzeba teraz pisać w umowie :-wychodze za maz, zmieniła sie moja sytuacja materialna, znalazłam lepsze mieszkanie, dostałam spadek, wygrałam w lotto itp-trzeba napisać w umowie ze na taki wypadek wypowiadasz, wtedy mozesz wypowiedziec miesiac na przod taki najem

Gdzie ja mieszkam :(

Pytanie tylko czy ludzie wiedza jakie są te przepisy absurdalne? Moze ta włascicielka nie wie? Moim zadniem powinna oddać kaucję.Dorota Ruczaj edytował(a) ten post dnia 09.01.10 o godzinie 00:39

konto usunięte

Ale skoro w takiej umowie byłby zapis ze mozna wypowiedziec z miesiecznym wyprzedzeniem to chyba skuteczne by było?
bo juz nie mam siły tego czytać.
To prawo najmów i wynajmów chyba od lat 50 nie było nowelizowane :(

konto usunięte

Dorota Ruczaj:
O matko, jednak Pan Jarosław ma rację,zeby wypowiedziec umowę najmu na czas określony trzeba wyszczegolnić w umowie okoliczności kiedy do tego moze dojsc :(
Miesiąc wczesniej to za mało zeby zachowac się jak człowiek.
A i to od niedawna mozna te okolicznosci wskazywać w umowie, bo niedawno w ogóle nie mozna było wypowiadać.
Czyli w praktyce trzeba teraz pisać w umowie :-wychodze za maz, zmieniła sie moja sytuacja materialna, znalazłam lepsze mieszkanie, dostałam spadek, wygrałam w lotto itp-trzeba napisać w umowie ze na taki wypadek wypowiadasz, wtedy mozesz wypowiedziec miesiac na przod taki najem

Gdzie ja mieszkam :(
Ten przepis wcale nie jest absurdalny ;) Chodzi o to, że umowy na czas oznaczony charakteryzują się wzmożoną trwałością i ta zasada dotyczy OBU stron. Jedna strona ma gwarancję, że nikt jej przez rok nie wyrzuci z mieszkania, druga ma gwarancję, że przez rok będzie dostawała czynsz.

Podobne zasady obowiązują także przy innych umowach zwartych na czas określony. Np. jeśli w umowie o pracę zawartej na czas określony nie wpisze się możliwości jej wypowiedzenia za 2 tygodniowym wypowiedzeniem, to żadna ze stron (ani pracownik, ani pracodawca) nie będą jej mogli wypowiedzieć.

Generalnie w umowach zawieranych na czas określony chodzi o to, by obie strony miały pewność, że ta umowa będzie trwała do oznaczonego terminu, bo wtedy można łatwiej wszystko zaplanować.
Pytanie tylko czy ludzie wiedza jakie są te przepisy absurdalne?

Pytanie tylko, czy ludzie wiedzą, co podpisują? ;)

konto usunięte

[author]Jarosław Markieta

Podobne zasady obowiązują także przy innych umowach zwartych na czas określony. Np. jeśli w umowie o pracę zawartej na czas określony nie wpisze się możliwości jej wypowiedzenia za 2 tygodniowym wypowiedzeniem, to żadna ze stron (ani pracownik, ani pracodawca) nie będą jej mogli wypowiedzieć.

Generalnie w umowach zawieranych na czas określony chodzi o to, by obie strony miały pewność, że ta umowa będzie trwała do oznaczonego terminu, bo wtedy można łatwiej wszystko zaplanować.
Pytanie tylko czy ludzie wiedza jakie są te przepisy absurdalne?

Pytanie tylko, czy ludzie wiedzą, co podpisują? ;)

Ok, to podumujmy: nie mozna wypowiadać o ile nie ma takiego zapisu w umowie.Jesli w umowie jest pkt.ze kazda strona moze wypowiedzieć umowe najmu z zachowaniem jakiegoś terminu to jest chyba w porzadku ?
Bo z tego co sie naczytałam wyszło jescze trzeba podac dodatkowo w umowie mozliwe okolicznosci wypowiedzenia i musi zaistniec ta przesłanka-i to jest dla mnie dziwne.
Magdalena P.

W mojej umowie jest informacja że w każdej sytuacji można wypowiedzieć umowę najmu z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia. i ja ten okres zachowałam.

natomiast nie ma żadnego powiązania z kaucją, nie ma zapisu, że jeśli wypowiem szybciej to nie dostanę kaucji z powrotem!
a kobieta próbuje mi wmawiać, że nie ma obowiązku mi oddać.

co więcej w umowie jest wpisane 600zł, natomiast ja płacę jej 1200zł. więc jakbym była złośliwa to powinnam zapłacić jej tyle ile jest w umowie i kwita ;)))

ach, i jeszcze jeden szczegół. podczas podpisywania umowy najmu wlaścicielka chcąc się zabezpieczyć dała mi do podpisania in blanco formularz wypowiedzenia najmu. czyli co ona może ja nie ???
:)))Magdalena P. edytował(a) ten post dnia 12.01.10 o godzinie 10:30

konto usunięte

To jest Polska, babka pewnie pod 50+ ale jaka gospodarna:) hehe Tak jak wcześniej koledzy pisali, list polecony z potwierdzeniem odbioru i najlepiej wysłana z jakiejś kancelarii(ludzie boją się prawników i wszystkiego co z tym związane więc będzie to dodatkowy bodziec) do spłaty zobowiązania w terminie nieprzekraczalnym. Obowiązkowo zawarte musi być wezwanie do zapłaty aby mogło być uznane przez sąd.
Magdalena P.

dziękuję za pomoc

Pani się nie spodobało że zasięgnęłam porady prawnej ;))
czego się nasłuchałam to moje ;))

konto usunięte

Witam wszystkich
Chciałbym jakiejś konkretnej rady. Oglądając mieszkanie Pani zażądała kaucji ok. Tylko z rozmowy wywnioskowałem ze gdy będę się chciał wyprowadzić za rok ona chciał by aby kaucja pokryła koszty malowania mieszkania. Jak ma się kaucja do normalnego zużywania się mieszkania (ściany samoczynnie się brudzą jak mieszkamy)jak bronic się żeby nie obudzić się później z raka w nocniku. Może ktoś ma jakąś konkretna umowę wynajmu zawierająca takie dane. Za wszystkie wskazówki dziękuje.

Następna dyskusja:

Zwrot kaucji za wynajem mie...

Wyślij zaproszenie do