Filip
Malinowski
p.o. Kierownik
Działu Transportu,
Raben
Temat: BÓB ECH CHCE BÓB [bób królem palindromów]
wiecie, co to jest palindrom? wiecie: to taki wyraz albo i cale zdanie, ktore daje sie identycznie odczytac wspak.wiecie, jaki jest najkrotszy palindrom? moze i wiecie: to tzw. puste slowo.
wiecie, jaki jest najdluzszy palindrom w jez. polskim? nie wiecie. ja wiedzialem, ale wciaz zapominam (ma 33. tys. znakow, ale zawsze mozna go sprawdzic tutaj: http://www.palindromy.pl/pal_naj.html).
wiecie jaki jest najdoskonalszy z polskich palindromow? oczywiscie, ze wiecie :-D
chcecie wiecej przykladow? macie [uwaga: dla rozbudzenia jeden intruz do odnalezienia:]
I WABI BÓB, I BAWI.
BÓB I PĘTAKA PĘTAJ, A TĘPAKA TĘPI BÓB.
OT BÓB, A ZA BÓB TO.
WÓŁ UTYŁ I MA BOBA MIŁY TUŁÓW.
CO MI DAŁ BÓB-DUCH? CUD, BÓB, ŁAD I MOC.
NA WIECU: NO, JIM, JEDZ BÓB, ZDEJMIJ ONUCE, IWAN.
OKO ZA OKO, BÓB ZA BÓB.
BÓB ŁAPAŁ ZA BOBA, ZA BOBA ZŁAPAŁ BÓB.
BÓB? EJŻE, TKLIWY WILK TEŻ JE BÓB.
potraficie wzbogacic kolekcje? potraficie. wiesc gminna niesie, ze mamy tu co najmniej dwie polonistki :]
niech to beda palindromy o bobie i o zyciu - jak wszystkie dyskusje tutaj. i niech - jak wszystkie dyskusje tutaj - nie beda calkiem bezsensowne, tzn. kobyle, co ma mały bok mowimy tak, bo to stara, madra, na dodatek dwujezyczna (polsko-czeska) prawda o zyciu jest, ale palindromom w stylu "iwono, ty rabuj okop spokoju barytonowi" albo "bób dopija rum, mu raj i pod bób" mowimy nie, bo nie mowia nic sensownego ani o zyciu, ani o bobie. od biedy dadza sie za to zaakceptowac palindromy takie, jak:
A KROWO DO BOBU LUBO, BO DO WORKA.
MUZO, RAZ BÓB IM JADAŁAM, MAŁA DAJ MI BÓB ZA ROZUM.
bo co nieco mowia o zyciu, a przy okazji o bobie, co zawsze mile widziane.
nie musze dodawac, ze moga byc w dowolnym znanym wam jezyku (bo po co sie ograniczac?), ale od razu z tlumaczeniam, prosze.
wszystko jasne? to do bobu i do dziela! :-)