Lucyna Tomaszewska

Lucyna Tomaszewska JESTem :O)SOBĄ

Temat: Astrologia ... co to jest..

Dla mnie astrologia jest jak "obiektyw", albo "dynamiczny wzornik" obrazujący, pokazujący układ makro - mikro - i zakładający holograficzną wizje układu słonecznego a w nim człowieka jako pełną cząstkę...
W tej wizji człowiek jest punktem - wokół niego cały planetarny świat a potem gwiazdy.

Jest to bardziej wiedza symboliczno -archetypowa niż dosłownie naukowa - przynajmniej przy obecnym stanie wiedzy i stosunku do astrologii.

Dziś jest dobry czas..
Radosnych i Szczęśliwych Świąt i Nowego Roku
Pozdrawiam Wszystkich....
Lucyna Tomaszewska

A astrologia jest taka sama jak każdy inny pogląd czy przekonanie - zmiennie prawdziwa - jak pszczółka maja
Ciekawe co tu o astrologii powiedziałby Cejrowski..?
Lucyna Tomaszewska

Czym jest naprawdę astrologia ?

Zawsze, jestem gotowa to zrozumieć i móc usłyszeć różne opinie.
Uważam, że nie zrozumie się tego, czego na początek nie próbuje sie przynajmniej nazwać, a na koniec nazwać i odpowiedzieć przed sobą, czym to jest dla "mnie"

W różny sposób szukamy odpowiedzi. Ten kto szuka, szuka zawsze i wszędzie
( przez całe życie?)zachowując czujność i największą jak potrafi uważność.

Ja wierzę, że ostateczna odpowiedz to głoś Jaźni słyszany we własnym wnętrzu w ciszy medytującego umysłu.
Ale, wcześniej powinniśmy właśnie tam kierować nasze pytanie!!!

Oto jeden z takich przykładów .....

http://www.goldenline.pl/forum/astrologia-ezoteryka-mi...

Można tak samo zapytać - A po co... to, albo inaczej... ,
albo jeszcze inaczej... Po to co tam JEST.

Tak samo wiemy - czy coś możemy zrobić - jak i nie mamy pewności, że to co robiliśmy miało jakikolwiek wpływ.
Jaka miarę można do tego przyłożyć. Tak to widzę ?!
Po widział komuś no i się sprawdziło, a może dlatego się stało?!
Jak jest prawda?

Gdy, pisałam to pytanie - miałam na myśli Paramahanse Yoganande i jego podejście do astrologii -
Nie potrafię, tak prosto podsumować jego sposobu na życie.
Ale lubię, jego promienne oczy i Ducha B.J.

Ja, w astrologi widzę sposób na gimnastykę umysłu - podobną do szukania igły w sianie, na którym leży wigilijny obrus i na dokładkę w czasie, gdy wszyscy jedzą kolację.

Mam jeszcze inne skojarzenia, ale to najbardziej na czasie.

A z tej okazji Wszystkiego Dobrego dla moich przedmówców

Dziękuję serdecznie .

Mam nadzieję i daj .... , że Dobry Duch wraz z Gwiazdka 2008
przyniesie nam najprawdziwszy wgląd poza astrologiczny.
ho ho ho...

Sczęść Bóże i Gruess Gott

Dziękuję .. .... .

Prawda JEST zawsze bardziej prawdziwa niż nasze oczekiwania...Lucyna Tomaszewska edytował(a) ten post dnia 29.12.08 o godzinie 04:09
Lucyna Tomaszewska

w 1997 roku dla jednego z astrologów - od którego uczyłam się astrologi
- napisałam wiersz.

--- BAJON ---

Gdzie waleczny gladiator,
niesie pochodnie zwycięstwa
Turniejowa walka
przyjęła już wszystkie ofiary.
Płonie pochodnia nadziei.
Płynie rzeka odbijająca gwiezdne światła
to cała droga przepasująca niebo.
Jasna i zwodnicza,
prowadzi krętym korytarzem donikąd
Idziesz, i już wiesz...,
ale to nie to niebo.
Słyszysz piękny śpiew...,
ale to nie ta muzyka.
Patrz i słuchaj sercem swym
Poznasz, świat za łukiem rzeki...
Zapłonie pochodnia "poznania"

autorka Lucyna Tomaszewska

Saturnalia to ważny dzień, patrząc zarówno historycznie jak i astrologiczne.
A wręcz doskonały dla pytania - Krok poza własny horoskop:::::)))
- wręcz trudno znaleźć lepszy

http://www.histurion.pl/strona/baza/art/saturnalia_i_i...

Czy znacie sposoby, które pozwalają przekroczyć horoskopowy, czy inny tego rodzaju pogląd-wgląd?
17.12.2008, 15:14

19.12.2008, 02:31
Przyszło mi do głowy takie określenie astrologi...

...Ja, w astrologi widzę sposób na gimnastykę umysłu - podobną do szukania igły w sianie, na którym leży wigilijny obrus i na dokładkę w czasie, gdy wszyscy jedzą kolację.

Dopiero, dziś zaczęłam rozmyślać głębiej nad tym co napisałam.
Jeśli "komuś" wydaje się śmieszne lub dziwaczne to cóż...

Żeby dobrze zrozumieć, to "symboliczne" określenie astrologi, najpierw trzeba zrozumieć znaczenie symboli. I tak, co te symbole oznaczają dla mnie, a następnie co mówią o tym inne źródła.

Co oznacza szukanie igły w sianie...?

Dlaczego pod obrus wigilijny kładziemy siano...?

I dlaczego w tym czasie???

Kto potrafi mi coś podpowiedzieć...?

Szczęść Boże i Gruess GottLucyna Tomaszewska edytował(a) ten post dnia 29.12.08 o godzinie 11:59

konto usunięte

Lucyna Tomaszewska:
Ciekawy zbieg okoliczności, to samo sobie pomyslalam, choć nie wchodzilam na ten wątek i przeglądałam w internecie wywiad Cejrowskiego z Joanną Godecką
http://pl.youtube.com/watch?v=Z6J1dgG3v1o&feature=related
a propo Cejrowski jest Rakiem;-)
Lucyna Tomaszewska

Anna Tomaszewska:
Lucyna Tomaszewska:
Ciekawy zbieg okoliczności, to samo sobie pomyslalam, choć nie wchodzilam na ten wątek i przeglądałam w internecie wywiad Cejrowskiego z Joanną Godecką
a propo Cejrowski jest Rakiem;-)

Koleżanka opowiadała mi o tym wywiadzie- kiedyś z J.Godecką chodziłam na kursy astrologii.
Osobiście wnikliwie interesuję się astrologią i nie mówię o siebie - ja astrolog.
Wiedza astrologiczna pomogła mi lepiej zrozumieć siebie. jedno ze spojrzeń ludzkich na świat i jego mechanizmy

Mam pytanie czy nazwisko Tomaszewska "ma" wpływ na wiarę?Lucyna Tomaszewska edytował(a) ten post dnia 18.01.09 o godzinie 22:48

konto usunięte

nie mam zastrzezen do J. Godeckiej, ale twierdzę,że uczestniczyc w tym wywiadzie powinna inna osoba, która moze troszkę inaczej zaprezentowalaby swoje racje
Anna Maria Woźniak

Anna Maria Woźniak ... restart
systemu...

Anna Tomaszewska:
nie mam zastrzezen do J. Godeckiej, ale twierdzę,że uczestniczyc w tym wywiadzie powinna inna osoba, która moze troszkę inaczej zaprezentowalaby swoje racje

Zgadzam się Aniu z Tobą. Wojciech Cejrowski, jako klasyczny Rak przyjął dość baraniastą postawę - zaatakował by oponentka mogła się tylko i wyłącznie bronić.

Moim zdaniem przyszła nieprzygotowana, ja sprawdziłabym choćby bez godziny położenia planet W. Cejrowskiego.
Ponadto popełniła poważny błąd astrologiczny: założyła, jakim znakiem pan Cejrowski na pewno nie jest - znając go bardzo pobieżnie. A przecież jego aktywność na rzecz zachowania starych amazońskich kultur to bardzo, ale to bardzo racze.
Poza tym pomyliła kilka rzeczy: inaczej astrolog patrzy na kosmogram, a inaczej rozmawia o tym z jego właścicielem. Ona potraktowała go jak osobę, która na astrologii się zna.
Lucyna Tomaszewska

http://alf.ifj.edu.pl/~stachnie/astrol.html

i...

Przede wszystkim, astrologia nie jest nauką. Jest to zbiór pewnych zasad, nagromadzonych przez parę tysięcy lat, niespójnych ze sobą a czasem nawet sprzecznych - przypomina pod tym względem medycynę gdzieś w XVI-XVII w. i dopiero czeka na swe Oświecenie. W epoce Oświecenia (jeśli chodzi o medycynę) jednak, niestety, "wylano dziecko z kąpielą" : po prostu zanegowano tradycję i zaczęto tworzyć medycynę od nowa; teraz dopiero widać, że popełniono gruby błąd i zaczyna się wracać do medycyny tradycyjnej. Błędem byłoby jednak popadnięcie w drugą skrajność i odrzucenie tego, co zrobiono po Oświeceniu: należy wybrać z obydwu stron to, co najlepsze.

konto usunięte

Anna Maria Woźniak:
>
A przecież jego aktywność na rzecz zachowania starych amazońskich kultur to bardzo, ale to bardzo racze.

Co za brednie...
Agnieszka Pietrzak

Agnieszka Pietrzak koordynator
projektów, coach

Astrologia jest na tyle doskonała na ile doskonały jest człowiek i jego możliwości zrozumienia i odczytu takiego małego skrawka kosmosu jakim jest nasz układ słoneczny. Jednakże wiele tysięcy lat obserwacji przez wielkie umysły ludzkie pewnego oddziaływania stworzyło system pomocny dla tych ktorzy sa wstanie - raz go odczytać, a dwa chciec uznac, że są tylko drobinka w kosmosie i kosmos na nich oddziaływuje bez jego zgody - to ci dopiero wyzwanie dla ludzi !!!

Następna dyskusja:

Duchowość - co to jest ?

Wyślij zaproszenie do