konto usunięte
Temat: C# - początki, dobra książka
Piotr Arendarski:Odpowiedzi na takie pytania są zawsze takie same - to zależy.
Ja mam pytanie trochę innego typu ale nie chcę zakładać nowego wątku.
Od września zaczynam studia informatyczne w Danii po angielsku i chciałbym już zacząć programować w C#... a nie mam doświaczenia zuełnie.
Mam 2 pytania:
1. Czy od razu zacząć studiować literaturę anglojęzyczną ?
2. Jeśli tak to... czy w ogóle warto przed studiami samemu się uczyć żeby nie mieć problemów z egzaminami.
Zależy do czego Ci jest potrzebny ten C#:
Jeśli C# wykorzystujesz jako narzędzie które przy okazji pomoże zautomatyzować jakieś zadanie dla niewielkiej grupki użytkowników - np wykonać jakieś wewnętrzne (organizacyjne) obliczenia, ułatwić jakiś proces, to prawie każda książka jest dobra - nawet taka jak "naucz się C# w 21 dni".
Jeśli natomiast chciałbyś na szerszą skalę zajmować się programowaniem, tworzyć systemy używane przez większa liczę użytkowników i żyć z tego, to w ogóle odradzam C# jako pierwszy język.
Języki takie jak C#, Java, PHP czy inne podobne 3GL-y, przez to, że ukrywają wiele tego co się dzieję pod maską uczą programistów złych nawyków. Nauczenie się takiego języka jako pierwszego jest na prawdę krzywdą dla programisty.
Nie twierdzę, że ludzie którzy od tego zaczęli są kiepskimi programistami. Niektórzy z nich robią naprawdę fajne rzeczy. Problem jest taki, że te rzeczy które robią - jakby zaczęli od innej platformy - robiliby jeszcze lepiej, wydajniej, bezpieczniej. Wyostrzyła by im się czujność na wiele rzeczy i by znali koszty różnych operacji.
Jeżeli druga opcja Ciebie dotyczy to szczerze polecam rozpoczęcia drogi od C albo C++.
W takich środowiskach nauczysz się jak naprawdę działa pamięć (wbrew pozorom - sporo programistów ma z tym problemy), wiedziałbyś, że tak naprawdę, operację które wykonujesz jednym operatorem w 3GL-u to tak naprawdę masa roboty i że jak będziesz tak tego używać przy większych obciążeniach to będą problemy wydajnościowe.
Przy takim C/C++ nabierzesz też więcej dyscypliny w swoim kodzie, nauczysz się, że.... mógłbym wymieniać bez końca ;-)
Dopiero po tym, jak zrozumiesz te mechanizmy, wtedy przesiądź się na C#. Z tym, że wtedy nauka składni C# zajmie Ci jeden dzień a reszta to będzie poznawanie bibliotek.
PozdrawiamKarim Agha edytował(a) ten post dnia 30.12.09 o godzinie 07:51