Piotr Opaliński

Piotr Opaliński www.OPAL24.pl

Temat: Początkujący....

Witam,

mam pytanie zapewne charakterystyczne dla początkującego "AsWordsowca" - zaczynam swoją przygodę z tą formą promocji mojego sklepu internetowego i jak to zwykle bywa na początku pojawiają się pytania i wątpliwości...
Ustawiłem sobie pierwszą kampanię dla rozpoznania tematu:
- budżet ok. 200 zł w postaci kuponu promocyjnego + drobna dopłata
- uruchomiłem narzędzie optymalizacji budżetu
- wybrałem kilkanaście słów kluczowych powiązanych z ofertą sklepu
- wyszedł budżet 210 zł na 30 dni

po ok. 10 dniach otrzymałem wyniki:
- kliknięcia 468
- wyświetlenia 114 327
- CTR 0,40 %
- średnice CPC 0,31 zł

PYTANIA:
- czy to są dobre rezultaty?
- jeżeli złe co mogę źle robić?
- czy są jakieś haczyki w ustawieniu takiej kampanii?
- czy są może jakieś "złote pomysły" na podniesienie skuteczności?

REASUMUJĄC - na co powinienem zwracać uwagę przy tworzeniu kolejnej kampanii aby była max efektywna :)

Z góry dzięki za ewentualne zainteresowanie
Piotrek

konto usunięte

Wyniki które podałeś nic nie mówią

są słowa dające CRT>10% i takie <0,5%
są frazy płatne 15 groszy i 5 złotych

itd.

Na początek zastanów się czy ze statystycznego punktu widzenia uzyskałeś Istotne dane.
Rafał Ganowski

Rafał Ganowski Kampanie PPC

Piotr O.:
Witam,

mam pytanie zapewne charakterystyczne dla początkującego "AsWordsowca" - zaczynam swoją przygodę z tą formą promocji mojego sklepu internetowego i jak to zwykle bywa na początku pojawiają się pytania i wątpliwości...
Ustawiłem sobie pierwszą kampanię dla rozpoznania tematu:
- budżet ok. 200 zł w postaci kuponu promocyjnego + drobna dopłata
- uruchomiłem narzędzie optymalizacji budżetu
- wybrałem kilkanaście słów kluczowych powiązanych z ofertą sklepu
- wyszedł budżet 210 zł na 30 dni

po ok. 10 dniach otrzymałem wyniki:
- kliknięcia 468
- wyświetlenia 114 327
- CTR 0,40 %
- średnice CPC 0,31 zł

PYTANIA:
- czy to są dobre rezultaty?
- jeżeli złe co mogę źle robić?

REASUMUJĄC - na co powinienem zwracać uwagę przy tworzeniu kolejnej kampanii aby była max efektywna :)

Z góry dzięki za ewentualne zainteresowanie
Piotrek

Reklamy są chyba kierowane na strony z treścią, kilkanaście słów wygenerowało sporo wyświetleń. Na start kampanii warto zastosować preferencję pozycji reklamy dla wyników w wyszukiwarce i przebić się w gąszczu. Skupiłbym się na razie tylko na samej wyszukiwarce bez stron partnerskich google.

Piotr O.:
Na początek - tekst twojej reklamy słabo zachęca do kliknięcia.

Przeczytaj sobie ten wpis na blogu "ojca założyciela" tej grupy :)
http://www.ittechnology.us/11-efektywnych-typow-teksto...

konto usunięte

Witaj,
tak jak napisał już Marcin, zdecydowanie za mało danych znalazło się w pierwszym poście, żeby coś z nich większego wnioskować. Jest jednak kilka rzeczy, które można już zaobserwować :).

* Wyłącz ten cały optymalizator budżetu, bo nic z tego dobrego nie ma. Napisałeś, że na początku kampanii wyszedł Ci budżet 210 zł na 30 dni. Tymczasem po 10 dniach masz 468 wejść za średnio 0,31 zł, co daje 145,05 zł. W takim tempie za 30 dni wydasz 435 zł. Z punktu widzenia Google być może jest to zoptymalizowany budżet, a z Twojego? ;)
* Wyłącz sieć z treścią, tak jak napisał Rafał, albo uruchom ją osobno i zwróć uwagę na stawki.
* Popracuj nad kierowaniem reklam - z tego co zdążyłem się zorientować, przekierowujesz odwiedzających na tylko stronę główną.
* Nazwa firmy to ostatnia rzecz jaka powinna znaleźć się w nagłówku reklamy, chyba że dysponujesz marką pokroju Coca-Coli :).

Testować, testować, testować.

Zdecydowanie na ROI.

Moim skromnym zdaniem warto się jeszcze zastanowić nad czymś trochę innym. Weź pod uwagę ile już czasu poświęciłeś na kampanię, i ile jeszcze musisz poświęcić. Następnie odwiedź http://www.google.com/intl/pl/adwords/learningcenter/ - znajdziesz tam bardzo dobrą instrukcję do AdWords, po której przeczytaniu poznasz system. Nie ma tam jednak, jak to napisałeś, haczyków. Te z kolei leżą w Internecie, na wszelkiego rodzaju blogach dedykowanych marketingowi w wyszukiwarkach, jak ten Mariusza Gąsiewskiego, polecany przez Marka. Zastanów się czy bardziej opłacalne dla Ciebie jest się tego uczyć bądź zatrudnić do tego pracownika, czy też może nawiązać z kimś współpracę. Ja nie chcę Ci niczego sprzedać, po prostu rozważ dwa słupki - z jednej strony czas na naukę + pieniądze wydane na nie do końca dobrze nastawioną kampanię, a z drugiej rozwój Twojego core businessu i koszt wynajęcia specjalisty - wybierz to, co Twoim zdaniem bardziej Ci się opłaca.

Pozdrówko,
Bartek.

Następna dyskusja:

Początkujący - kilka pytań

Wyślij zaproszenie do