Barbara Seidler

Barbara Seidler "Statek w porcie
jest bezpieczny, ale
nie po to buduje
si...

Temat: CV-raport

Emilia Juraszek:
barbara seidler:
Emilia Juraszek:
Hubert S.:
hmm, ale co komu po wiedzy, ze jego CV zostało otwarte? Lepiej się poczuje? Przeciez bez tego programu czy systemu sprawdzania, jakkolwiek to nazwac, ilosc oddzwonień i zaproszeń na rozmowę kwalifikacyjną bedzie taka sama...

Pomijam tu fakt, ze otwarte CV a przeczytane CV - to często 2 rózne sprawy, ale to zupelnie inna historia.

dokładnie, poza tym co z czytaniem ogłoszeń? Wiele osób ich nie czyta, a wysyła CV..

:]skąd ja to znam....

coś na zasadzie - wyślę, może coś dla siebie wybiorą :)
no i w miejsce "amen" - "szybko się uczę" ;))

teraz dostałam 5 maila od kandydata, któremu na pierwszy mail odpisałam: "musiała zajść pomyłka, nie spełnia Pan ani jednego z wymienionych w ogłoszeniu wymagania". Kandydat odpowiedział mi, że wie, ale może nikt nie spełnia, to będzie pierwszy w kolejce z niespełniających. To było w poniedziałek. Dziś mam już 5 jego zgłoszeń na sto samo stanowisko. AAAAA byłabym niesprawiedliwa, gdybym powiedziała, że wysyła zawsze takie same aplikacje. Teraz czcionka jest zielona i czerwona [bez logicznego estetyzmu] i jakaś taka różnorodna ;/....

A w związku z tym, [już dodając w tej cytowanej wypowiedzi Pani Emilii] proszę z góry o wybaczenie, ale jeśli dostanę wiadomość od tego człowieka też jutro, to nie będę już tam zaglądać. I wolałabym, żeby jakiś dziwny nielogiczny program nie oceniał moich logicznych działań, nie oceniał czy czytałam czy nie, nie oceniał jak profesjonalna jest moja firma.
Emilia Kopieniak

Emilia Kopieniak Executive Manager
Manufacturing &
Supply Chain

barbara seidler:
Emilia Juraszek:
barbara seidler:
Emilia Juraszek:
Hubert S.:
hmm, ale co komu po wiedzy, ze jego CV zostało otwarte? Lepiej się poczuje? Przeciez bez tego programu czy systemu sprawdzania, jakkolwiek to nazwac, ilosc oddzwonień i zaproszeń na rozmowę kwalifikacyjną bedzie taka sama...

Pomijam tu fakt, ze otwarte CV a przeczytane CV - to często 2 rózne sprawy, ale to zupelnie inna historia.

dokładnie, poza tym co z czytaniem ogłoszeń? Wiele osób ich nie czyta, a wysyła CV..

:]skąd ja to znam....

coś na zasadzie - wyślę, może coś dla siebie wybiorą :)
no i w miejsce "amen" - "szybko się uczę" ;))

teraz dostałam 5 maila od kandydata, któremu na pierwszy mail odpisałam: "musiała zajść pomyłka, nie spełnia Pan ani jednego z wymienionych w ogłoszeniu wymagania". Kandydat odpowiedział mi, że wie, ale może nikt nie spełnia, to będzie pierwszy w kolejce z niespełniających. To było w poniedziałek. Dziś mam już 5 jego zgłoszeń na sto samo stanowisko. AAAAA byłabym niesprawiedliwa, gdybym powiedziała, że wysyła zawsze takie same aplikacje. Teraz czcionka jest zielona i czerwona [bez logicznego estetyzmu] i jakaś taka różnorodna ;/....

A w związku z tym, [już dodając w tej cytowanej wypowiedzi Pani Emilii] proszę z góry o wybaczenie, ale jeśli dostanę wiadomość od tego człowieka też jutro, to nie będę już tam zaglądać. I wolałabym, żeby jakiś dziwny nielogiczny program nie oceniał moich logicznych działań, nie oceniał czy czytałam czy nie, nie oceniał jak profesjonalna jest moja firma.

ja też dostaję czasami aplikacje zupełnie kosmiczne, z tym że mój e-mail jest jednym z 15-20 adresów w okienku "Do:", wśród których znajdują się banki, firmy produkcyjne, agencje rekrutacji i wiele innych..
Takich maili nawet nie czytam, bo uważam, że to jest kpina.

Zaś co się tyczy cv-raportu to ani on skuteczny, ani miarodajny, ani terapeutyczny, ani w ogóle..

Podobnie jak Pani, polecam kontakt telefoniczny, bo robienie lalek voodoo pracodawcy/agencji i wbijanie szpilek frustracji nie wzbogaci nas o wiedzę dot. statusu naszej aplikacji.

Pozdrawiam:)
Mariusz Jaworski

Mariusz Jaworski AUTOPROMO - artykuły
reklamowe - wszystko
na czym można u...

Hubert S.:
Mariusz, ale tak na zdrowy rozum - PO CO Ci ta wiedza??
Ciekawość, za zaspokojenie której cena jest naprawdę niska.

Chciałbym
zrozumieć motywy osób posługujących się tym programem - mysle ze wiele osób, wiedząc ze otwarto ich CV a odpowiedzi nie dostały - poczuje się przez to GORZEJ. "Aha, coś nie tak, nie pasowało im" , 'Może źle napisałem CV", 'Nie spełniam wymagań"
Skutkiem takich przemyśleń były zmiany w moim cv, po konsultacji z kompetentnymi osobami. Poza tym teraz wiem, że około 30% aplikacji nie jest czytanych.
Albo się jest powaznym człowiekiem, CV wysyła na konkretne stanowisko i ma odrobinę zaufania do siebie i firmy
Moje doświadczenia mówią mi, że nie wszyscy pracodawcy poważnie podchodzą do sprawy ogłoszeń lub zatrudniają nieodpowiednie osoby w dziale hr. Szukają taniej siły roboczej lub tworzą bazę danych by później wysyłać spam. Taaak... kilkakrotnie po aplikacji zacząłem dostawać spam od takowych "pracodawców"
Zresztą, przepraszam, nie zabieram głosu.
Wszystkie sensowne głosy i wskazówki chętnie czytam.
Mariusz Jaworski

reklamowe - wszystko
na czym można u...

barbara seidler:
Potrafię około 3 razy razy wrócić do aplikacji, żeby tylko upewnić się, że to kandydat wysyła nieadekwatne aplikacje na dane stanowisko. Ilość "otwarć" nawet "czytań" nie oznacza często, że kimś jestem zainteresowana; wręcz przeciwnie - 4 razy ostatnio wracałam do aplikacji kandydata, który w CV i LM łącznie miał [na koniec pokusiłam się o policzenie] 17 błędów ortograficznych.
Trzeba było po drugim czytaniu lub nawet pierwszym wyrzucić aplikację, a nie szukać sobie dodatkowej pracy. W sumie teraz w HaRówce również jest odczuwalny kryzys i projektów do realizacji za dużo nie ma ;-)
Impuls telefoniczny też nie dużo kosztuje. Zamiast domysłów i wyciągania błędnych wniosków polecam [nie pierwszy już raz przy omawianiu CV raportu] ..... telefon.
Gdyby to było takie oczywiste, wszyscy ogłoszeniodawcy zamieszczaliby numer tel. w ogłoszeniu zamiast prośby o kontakt wyłącznie mailowy.Mariusz Jaworski edytował(a) ten post dnia 12.08.09 o godzinie 17:15
Emilia Kopieniak

Manufacturing &
Supply Chain

Panie Mariuszu, dział HR nie jest utworzony po to, żeby spamować - pełni zupełnie inną funkcję.

Określenie "tania siła robocza" nie świadczy o Panu najlepiej (też jako o człowieku od sprzedaży - jak wynika z profilu), szczególnie że właśnie do ich rąk trafia Pana CV.

Inwigilacja to kiepska pomoc, a do tego raczej doprowadzi Pana do błędnych wniosków, które mogą być bolesne w skutkach przede wszystkim dla Pana. Ciekawość proponuję zaspokoić wiarygodnym kontaktem telefonicznym.

Reasumując, Pan Hubert ma rację, ja również proponuję wyciągnąć wnioski i energię traconą na frustrację spożytkować na pracę nad wiarą w siebie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia:)

konto usunięte

http://www.goldenline.pl/forum/doradcy-finansowi/10064...

szybko się uwinęli: pare miesięcy temu była u "nas" ankieta na temat jak ma wyglądać "profesjonalna" strona dla szukających pracy - takie płatne GL nr 2.

Mała dygresja: co mi przyjdzie z tego, że będę wiedzieć czy moje CV ktoś czyta, czy nie - jak nie zaprasza to mnie to nie obchodzi :)

Muszę też przyznać, że dając ogłoszenie z konkretnymi wymaganiami, np dotyczącymi wieku minimum 25 lat, CV poniżej 25tki często kasuję.
Mariusz Jaworski

reklamowe - wszystko
na czym można u...

Emilia Juraszek:
Panie Mariuszu, dział HR nie jest utworzony po to, żeby spamować - pełni zupełnie inną funkcję.
Dobrze zdaję sobie z tego sprawę, jednak już tworzenie bazy danych nie wymaga wielkiego wysiłku przy okazji codziennych obowiązków.
Określenie "tania siła robocza" nie świadczy o Panu najlepiej (też jako o człowieku od sprzedaży - jak wynika z profilu), szczególnie że właśnie do ich rąk trafia Pana CV.
Cóż, takie określenia nasuwają się po niektórych odpowiedziach na oferty... Przykład - telefon i pierwsze pytanie o oczekiwania finansowe. Brak zainteresowania dokładniejszym opisem kompetencji i doświadczeń tylko od razu pytanie - za ile może pan pracować. Wbrew nasuwającym się wnioskom, nie jest to przykład doświadczenia z firmą "krzak" tylko z dużą korporacją.
Chyba takie i podobne doświadczenia pomagają wyrobić sobie zdanie.
Dziekuję i również pozdrawiam :-)
Adrian Z.

Adrian Z. IT Project Manager &
PHP Programmer

URSZULA R.:
Muszę też przyznać, że dając ogłoszenie z konkretnymi wymaganiami, np dotyczącymi wieku minimum 25 lat, CV poniżej 25tki często kasuję.
a co to za wymaganie "wiek minimum" bo temat wałkowany nawet w tv i jak widać ma się nieźle

konto usunięte

Adrian Zdziechowicz:
URSZULA R.:
a co to za wymaganie "wiek minimum" bo temat wałkowany nawet w tv i jak widać ma się nieźle

Adrian, prosta sprawa: niektóre firmy mają w swojej polityce kadrowej zapisy by nie zatrudniać np osób poniżej jakiegoś wieku... i powyżej. Niby dyskryminacja, ale często z tym się wiąże doświadczenie i np. są mało wiarygodne w oczach klienta. Wystarczy wziąć poniedziałkową GW by się o tym przekonać.
Emilia Kopieniak

Manufacturing &
Supply Chain

Mariusz Jaworski:
Emilia Juraszek:
Dobrze zdaję sobie z tego sprawę, jednak już tworzenie bazy danych nie wymaga wielkiego wysiłku przy okazji codziennych obowiązków.
Cóż, takie określenia nasuwają się po niektórych odpowiedziach na oferty... Przykład - telefon i pierwsze pytanie o oczekiwania finansowe. Brak zainteresowania dokładniejszym opisem kompetencji i doświadczeń tylko od razu pytanie - za ile może pan pracować. Wbrew nasuwającym się wnioskom, nie jest to przykład doświadczenia z firmą "krzak" tylko z dużą korporacją.
Chyba takie i podobne doświadczenia pomagają wyrobić sobie zdanie.
Dziekuję i również pozdrawiam :-)

nie bardzo rozumiem co w tym złego. Lepiej tracić czas i dowiedzieć się na samym końcu, że "tyle to nie"??

Otóż jeśli pada pytanie o wymagania finansowe, to znaczy, że aplikacja jest warta uwagi (inaczej by nie padło). A pada po to, żeby zweryfikować jak się mają oczekiwania kandydata do założonego budżetu na danym stanowisku - szczególnie w przypadku wielkich korporacji z nienaruszalnymi siatkami płac.
Barbara Seidler

jest bezpieczny, ale
nie po to buduje
si...

Mariusz Jaworski:
barbara seidler:
Potrafię około 3 razy razy wrócić do aplikacji, żeby tylko upewnić się, że to kandydat wysyła nieadekwatne aplikacje na dane stanowisko. Ilość "otwarć" nawet "czytań" nie oznacza często, że kimś jestem zainteresowana; wręcz przeciwnie - 4 razy ostatnio wracałam do aplikacji kandydata, który w CV i LM łącznie miał [na koniec pokusiłam się o policzenie] 17 błędów ortograficznych.
Trzeba było po drugim czytaniu lub nawet pierwszym wyrzucić aplikację, a nie szukać sobie dodatkowej pracy.

Takie aplikacje nieodpłatnie poprawiam i staram się edukować kandydatów. Nie ma takiej opcji, żeby aplikację wyrzucić i nawet nie wrócić do niej. Chciałam tylko pokazać, że do @ się wraca i to, że się je czyta 3 razy to nie oznacza, że się jest "na tak".

W sumie teraz w
HaRówce również jest odczuwalny kryzys i projektów do realizacji za dużo nie ma ;-)

Przyznam, że nie narzekam na brak zajęć. Widzę natomiast, że Pan znalazł sobie już świetne miejsce na umieszczanie swoich frustracji i pochopnych/błędnych wniosków. Po tych postach na pewno kogoś urzeknie Pański cięty żart i znajomość statystyk oraz rynku pracy i przestanie być Pan złośliwym bezrobotnym... Czego z całego serca życzę.

Impuls telefoniczny też nie dużo kosztuje. Zamiast domysłów i wyciągania błędnych wniosków polecam [nie pierwszy już raz przy omawianiu CV raportu] ..... telefon.
Gdyby to było takie oczywiste, wszyscy ogłoszeniodawcy zamieszczaliby numer tel. w ogłoszeniu zamiast prośby o kontakt wyłącznie mailowy.

A jaki ma to związek z tym, że CV raport nie daje gwarancji przeczytania załączników? Bo chyba o tym rozmawiamy.

Mariusz Jaworski edytował(a) ten post
dnia 12.08.09 o godzinie 17:15

konto usunięte

ale nie kłóćcie się, jest taki ładny dzień :)))

Ktoś pytał jak to działa?

Wysyłając plik doc przez stronę cv-raport poddany jest on drobnej modyfikacji. Na końcu pierwszej linii Waszego tekstu CV jest umieszczany obrazek gif o rozmiarach 1x3 piksele, przeźroczysty. Trudno go trafić myszką ale można to zrobić. Obrazek ten jest osadzony przez taki jak ten link: http://www.cv-raport.pl/tran/zdjecia/5f66badc2635cb39.php. Sygnatura zawarta w nazwie tego pliku dla każdego CV jest inna i jest generowana i zapisywana w bazie cv-raport podczas modyfikowania pliku w momencie, gdy wysyłacie swój CV przez stronę cv-raport. Podczas otwarcia dokumentu CV w MS-Wordzie, OO-Writerze, MS-Viewerze obrazek jest ściągany z serwera cv-raport i voila. Macie informacje, że ktoś otworzył dokument.

Panowie w cv-raport modyfikują jedynie pliki doc ale to samo może się tyczyć każdego innego formatu z obsługą linków, czy w ogóle hipertekstu, np. pdf.

Jeśli chodzi o blokowanie tego ukrytego linku to sprawa jak widać jest prosta, rzecz jest taka, że jest to zagranie trochę nie fair, bo rozwiązanie to ociera się o problem przypisany programom szpiegującym.
Natalia Dołżycka

Natalia Dołżycka Digital Marketing
Consultant

Kiedyś tego próbowałam, ale jakoś nie wydaje mi się to specjalnie skuteczne. Pomijając fakt, że podglądanie, co ktoś robi na skrzynce wydaje mi się nieco... nieetyczne.

Dlatego chyba najlepszym ze sposobów dowiadywania się, co się dzieje z Twoją aplikacją jest opcja śledzenia swojego CV na portalach internetowych (ma ją m.in. infopraca i my :)). Wprawdzie czasem rekruterzy też traktują ją po macoszemu (np. cv ma wiecznie status "rozpatrywane" i nic z tego nie wynika),ale jest to jakaś namiastka wiedzy.
Barbara Seidler

jest bezpieczny, ale
nie po to buduje
si...

Nie wiem naprawdę na czym polega problem, nie wiem gdzie Państwa CV trafiają i kto je czyta/nie czyta...

Od nas wszyscy kandydaci otrzymują informację, że aplikacja dotarła i jakie będą jej losy. Jeśli w ciągu 2 tygodni do kandydata nikt nie dzwoni, to jest chyba jasne, że nie został wyselekcjonowany do kolejnego etapu. Zazwyczaj pisze do mnie taka osoba lub dzwoni, odpowiadam wtedy co było nie tak.... Proces trwa, wyłoniona zostaje osoba spośród aplikujących [wybór Klienta], a chwilę po tym do wszystkich, którzy aplikowali zostaje wysłana wiadomość, że ten projekt rekrutacyjny się zakończył i niestety tym razem wyselekcjonowano kogoś innego. Na dole zamieszczam informację: "W razie pytań bądź wątpliwości proszę o bezpośredni kontakt z naszym biurem".

Bezsensowne byłby informowanie każdego kandydata dlaczego Go odrzucamy, ale On jak najbardziej ma prawo skontaktować się i zapytać dlaczego Go odrzuciliśmy. Nikt nie musi się zadowalać "namiastką" wiedzy. Jak jeszcze jaśniej to powiedzieć?

konto usunięte

barbara seidler:
Nie wiem naprawdę na czym polega problem, nie wiem gdzie Państwa CV trafiają i kto je czyta/nie czyta...

Od nas wszyscy kandydaci otrzymują informację, że aplikacja dotarła i jakie będą jej losy. Jeśli w ciągu 2 tygodni do kandydata nikt nie dzwoni, to jest chyba jasne, że nie został wyselekcjonowany do kolejnego etapu. Zazwyczaj pisze do mnie taka osoba lub dzwoni, odpowiadam wtedy co było nie tak.... Proces trwa, wyłoniona zostaje osoba spośród aplikujących [wybór Klienta], a chwilę po tym do wszystkich, którzy aplikowali zostaje wysłana wiadomość, że ten projekt rekrutacyjny się zakończył i niestety tym razem wyselekcjonowano kogoś innego. Na dole zamieszczam informację: "W razie pytań bądź wątpliwości proszę o bezpośredni kontakt z naszym biurem".

Bezsensowne byłby informowanie każdego kandydata dlaczego Go odrzucamy, ale On jak najbardziej ma prawo skontaktować się i zapytać dlaczego Go odrzuciliśmy. Nikt nie musi się zadowalać "namiastką" wiedzy. Jak jeszcze jaśniej to powiedzieć?

Gdyby jeszcze każdy tak robił...:)
Ina R.

Ina R. Specjalista ds.
Rekrutacji,
Psycholog

Robert M.:
barbara seidler:

Gdyby jeszcze każdy tak robił...:)

No właśnie ! ;))) gdyby na 100 (przykładowo) wysłanych CV otrzymałabym jakąkolwiek odpowiedź chociaż na 1/4 z nich,to nie byłoby tego tematu;)))

Uważam, że skoro pojawiają się takie CV-raporty i cieszą się popularnością, świadczy to tylko i wyłącznie o tym, że musiał być jakiś powód powstania takiego serwisu. Powinno to dać do myślenia ;)))
Dodam tylko tyle, że moja wypowiedź na temat CV-raportu na 3-ch forum Goldenline, związanych z poszukiwaniem pracy i prowadzonych przez tego samego moderatora została zwyczajnie "po cichu" usunięta bez słowa komentarza ;))) rozumiem, że ten człowiek zarabia na "prawidłowym" sporządzeniu CV i LM (które niby zwiększają możliwość otrzymania pracy) i wystąpił mały konflikt interesów, ale poczułam się jak na Białorusi;))) i gdzie tutaj wolność słowa? ;))Ina R. edytował(a) ten post dnia 19.08.09 o godzinie 00:18

konto usunięte

Szukam pracy od ok 2 miesięcy i przyszedł mi do głowy pomysł aby skorzystać z cv-raport, w tym czasie wysłałem niewiele bo ok. 8 aplikacji, po zastanowieniu nie zrobiłem tego, dlaczego ?
- aplikuję na stanowiska związane z moim doświadczeniem i wydaje mi się, że w każdej z prowadzonych rekrutacji moja kandydatura była rozpatrywana, fajnie by było gdyby firma odpisała ale jak patrzę, że na niektóre ogłoszenia aplikuje ponad 300 osób to się nie dziwię działom HR (na to nie aplikowałem:)),
- zakładam, że jeżeli w przeciągu 2 tyg. nikt się nie odezwie, temat jest zamknięty, chyba że w ogłoszeniu jest podana dalsza data,
- co tak naprawdę do mi informacja, że ktoś otworzył moje CV ?, iluzoryczną nadzieję, że się ze mną skontaktują? ja wysyłam nawet bez potwierdzenia odbioru

Zastanawia mnie tylko jedno czy działy HR rzeczywiście sprawdzają np. 300 aplikacji na jedno stanowisko ??Mariusz Rataj edytował(a) ten post dnia 19.08.09 o godzinie 22:41

konto usunięte

Mariusz Rataj:
Zastanawia mnie tylko jedno czy działy HR rzeczywiście sprawdzają np. 300 aplikacji na jedno stanowisko ??

Jedni pewnie tak. Inni pewnie nie. U większości masz zapewne 3-10sek na zainteresowanie kogoś swoją ofertą.

konto usunięte

co więc w takiej "masie" i czasie 5 do 10 sek. może zdecydować o sukcesie, czyli zaproszeniu na rozmowę kwalifikacyjną ?

Następna dyskusja:

CV-raport - informacja czy ...

Wyślij zaproszenie do