Temat: panorama firm
Patryk K.:
Szukam opinii...
Co sądzicie o korzystaniu z usług firm typu Eniro? Chodzi o ich produkty - Panoramę Firm. Jaka może być skuteczność proponowanych przez nich nośników? Jaki korzyści z reklamy w internecie wyniesie firma, która i tak korzysta z profesjonalnych usług pozycjonowania (bo w zasadzie podstawową zaletą katalogów jest właśnie ich wysoka pozycja w wyszukiwarkach)? Kto korzysta z baz firm w postaci katalogów, płyt CD? Kto korzysta z ich linii telefonicznych i konsultantów? Generalnie - jakie korzyści można wynieść i do jakich grup trafić?
pracowałem w Eniro i powiem, jak sprawa moim zdaniem wygląda. uważam, że korzystanie z usług Eniro, to prywatna sprawa każdego przedsiębiorcy. kiedy ja pracowałem to celem wizyty u klienta, było rzeczowe przedstawienie oferty, żeby człowiek miał jasność co tak naprawdę mu oferujemy. jeżeli komuś nie pasowało, to po prostu nam dziękował.
co do korzyści dla firm, to moim zdaniem zależy to od firmy i od tego jakie ma się oczekiwania, ale też jakie środki, chce się przeznaczyć. wiem, że czasem miałem do czynienia z firmami, gdzie szefowie chcieli za pół darmo zrobić kampanię, i oczekiwali efektów jakby byli wielkim koncernem. prawda jest taka, że się nie da. natomiast z praktyki wiem, że 70% firm jest zadowolonych z tego co oferowałem. może miałem szczęście że takich klientów obsługiwałem, albo po prostu nasze narzędzia były skuteczne.
jeżeli chcesz wiedzieć, do kogo się dociera, to powiem tak, że odpowiednio ustalone warunki umowy i dało się dotrzeć do tej wybranej grupy. myślę, że jak zdecydujesz się na katalog w eniro to konsultant ci wskaże, co będzie najbardziej korzystne. natomiast nie uważam, że z góry trzeba zakładać, że reklama się nie uda. wiele firm ma po prostu tak silną konkurencję na rynku, że narzędzia eniro trzeba uzupełniać jeszcze czymś. konkurencja nie śpi. natomiast wielokrotnie mam do czynienia z firmami, których szefowie oczekują gwiazdek z nieba. myślę, że jak wyjaśnisz konsultantowi o co ci chodzi, to on ci dokładnie wyłuszczy. jak odszedłem w Eniro i kontaktowałem się z nimi już jako klient, to uważam, że moja firma dużo zyskała dzięki tym katalogom.