Temat: zdrowie korektora

Mam pytanie: jak chronicie swoje oczy i ręce podczas pracy? Pracy, która wymaga nieraz wielogodzinnego ślęczenia przed komputerem...
Podpórki pod nadgarstek, dobre monitory, specjalne szkła w okularach?

niestety przyznam się, że niewiele robię w tym zakresie. :/

Łukasz B.:
niestety przyznam się, że niewiele robię w tym zakresie. :/

Nie o to mi chodziło :-D

Lepiej zacząć jednak teraz niż potem latać do lekarza np. z cieśnią nadgarstka...

O kurka - nawet nie wiesz, jak bardzo jest mi bliski przypadek cieśni nadgarstka na obu rękach u redaktora(rki) :/ nie łączyłem jednak tego z pracą przy książkach.

To są nowe choroby cywilizacyjne, cieśń nadgarstka zaczyna być częstą chorobą ludzi nadużywających komputera w pracy. Są inne zagrożenia również, np. coś, co się nazywa ganglion --> torbiel stawu.

Więc podtrzymuję, że lepiej myśleć zawczasu i zastanowić się np., czy rzeczywiście trzeba aż tyle przed kompem przesiadywać...

zdrówka sobie i wszystkim życzę!:)

konto usunięte

odkąd przeszłam parę lat temu z monitora CRT na LCD - z oczami jest o niebo lepiej. Musiałabym się wgapiać w monitor przez 12 h non stop, żeby odczuć jakiś dyskomfort.

Poza tym bardzo ważne jest wygodne krzesło i odpowiednia postawa przy komputerze - kiedy siedzę na jakimś przypadkowym zydelku, garbię się i pierwsze, co mi się daje we znaki, to porządny ból pleców.
Adam B.

Adam B. korektor, tłumacz
EN>PL

Przy komputerze najważniejsze są przerwy. Przyznaję, że mam dopiero 25 lat, a już od siedzenia przed nim przez wiele godzin dziennie bolą mnie plecy i głowa. Z tego co zauważyłem, to ważne są takie rzeczy jak:

- monitor (odkąd zmieniłem CRT na laptop, podobnie jak Ida, moja szanowna Przedmówczyni, o wiele lepiej czują się moje oczy),
- ustawienie monitora (gdy jest dużo poniżej linii wzroku i muszę patrzeć w dół, zaczyna mnie boleć głowa od ciągłego pochylenia; musi stać wysoko),
- krzesło (marzę o tzw. koziołku czy też "klęczniku", żeby siedzieć prosto, a póki co pracuję czasami nawet na leżąco albo przyjmując różne dziwne pozycje, byle nie siedzieć zawsze tak samo).

No i jak napisałem wcześniej, co jakiś czas trzeba robić przerwy. Jako korektor mam ułatwione zadanie, bo po godzinie czy dwóch po prostu zaczynam opuszczać fragmenty tekstu, więc i tak muszę zrobić przerwę, bo nie mogę się skupić.
Na cieśnię nadgarstka podobno pomaga tablet, ja akurat staram się dużo używać klawiatury i mam trackball.

Ale tak naprawdę, to powinno się po prostu uprawiać jakiś sport, na przykład pływać, tylko nie zawsze w siedzącej pracy znajduje się ku temu motywację :)

A jest sens inwestować w filtr na monitor?
Ktoś wypróbował te podkładki żelowe pod nadgarstki?

pzdr

konto usunięte

Co do klęcznika - lepiej wcześniej wypróbować sobie takie coś u jakiegoś znajomego - tam, gdzie można na tym posiedzieć więcej niż 5 min.

Ja próbowałam, bo też miałam na to ochotę - i już wiem, że sobie nie kupię. Niewygodnie mi się na tym siedziało, wszystko mnie bolało. Błe.

Też słyszałam, że klękosiady nie każdemu będą odpowiadać. Jest teoria, wg której należy stopniowo na nim coraz dłużej przesiadywać z dnia na dzień, zaczynając od 10 minut.

Jeśli się nie sprawdzi, można sprzedać. ;)))Maria W. edytował(a) ten post dnia 09.03.09 o godzinie 14:15

konto usunięte

Polecam przede wszystkim basen :) Pływam co prawda tylko raz w tygodniu, ale później jestem odprężona, a mój kręgosłup bardzo zadowolony ;)
Joanna N.

Joanna N. anihiluję

Mam szkła z antyrefleksem - ale przy mojej wadzie wzroku to nieuniknione. Filtr na monitor, hmmm... może spotkałam się z tym dawno dawno temu, nawet nie wiem czy jeszcze takie rzeczy są (wtedy to była chyba taka specjalna "szybka" nakładana na ekran). Ale i tak okulary wydają mi się praktyczniejsze. A jeśli coś promieniuje, to więcej z tyłu monitora niż z przodu wg wielu źródeł.
Przy pracy z tekstem należy zmniejszyć jasność monitora, czasem dość mocno (średnio o połowę albo i 2/3 - inaczej wielkie łachy bieli Worda rażą w oczy) albo korzystać z trybu monitora "text" (jak ktoś taki ma, ja tak ;)). Co do wysokości monitora, mnie bolała szyja, gdy stał za wysoko ;)
Dla oczu ważne jest też... wietrzenie pomieszczenia ;) (albo jonizator powietrza) A jak nie, to bywa, że i sztuczne łzy są potrzebne.
Używałam żelowej podkładki (z podkładką pod myszkę). Pół godziny. Trzeba samamu sprawdzić, dla mnie to okropność.
Mam za to od niedawna ergonomiczną klawiaturę z klawiszami w układzie litery A - wg producenta ochrania to nie tylko nadgarstki, ale i kręgosłup i szyję (!!!). No nie wiem, ale jest fajna :) Szkoda że laptopów z taką nie ma.

Ale to kwestia pracy przy komputerze, a lepiej pracować - ile się da - na wydruku.

Pozdrawiam
Wieloletni krótkowidz ;)

PS Ja mam większe problemy z dopasowaniem wysokości biurka i krzesła. Czy ktoś wie, czy osoba o wzroście 163 cm powinna pracować przy biurku dziecięcym!? Standardowe wydaje mi się za wysokie albo krzesło mam za wysoko i nie mam na czym oprzeć stóp... Choć może lepiej zainwestować w podnóżek niż nowe biurko.Joanna N. edytował(a) ten post dnia 18.03.09 o godzinie 12:39
Adam B.

EN>PL

Joanna N.:
Używałam żelowej podkładki (z podkładką pod myszkę). Pół godziny. Trzeba samamu sprawdzić, dla mnie to okropność.

Dobrze wiedzieć :)
Mam za to od niedawna ergonomiczną klawiaturę z klawiszami w układzie litery A - wg producenta ochrania to nie tylko nadgarstki, ale i kręgosłup i szyję (!!!). No nie wiem, ale jest fajna :) Szkoda że laptopów z taką nie ma.

Do laptopa można podłączyć zewnętrzną klawiaturę.
Przy dłuższej pracy osobiście uważam, że to lepsze, bo nie patrzy się wtedy ciągle w dół na dość nisko stojący ekran.
Ale to kwestia pracy przy komputerze, a lepiej pracować - ile się da - na wydruku.

Nie potrafię pracować na wydruku... Myśl, że dostałbym do korekty raport 100 stron i po sprawdzeniu go na wydruku musiałbym pracowicie przepisać wszystkie poprawki do komputera sprawia, że mam gęsią skórkę. Wydruk sprawdza się chyba tylko w książkach, jeśli ktoś inny wprowadzi poprawki, których w dodatku jest stosunkowo niewiele :)
PS Ja mam większe problemy z dopasowaniem wysokości biurka i krzesła. Czy ktoś wie, czy osoba o wzroście 163 cm powinna pracować przy biurku dziecięcym!? Standardowe wydaje mi się

Podnóżek lepszy, moim zdaniem. Nie zaburza proporcji siedzenia, a przy dziecięcym biurku pewnie byłoby jednak trochę za nisko i w efekcie też niewygodnie.
Można jeszcze sobie zrobić stół na wymiar jeśli się ma zaprzyjaźnionego majsterklepkę :)
Joanna N.

Joanna N. anihiluję

PS Ja mam większe problemy z dopasowaniem wysokości biurka i krzesła. Czy ktoś wie, czy osoba o wzroście 163 cm powinna pracować przy biurku dziecięcym!? Standardowe wydaje mi się

Podnóżek lepszy, moim zdaniem. Nie zaburza proporcji siedzenia, a przy dziecięcym biurku pewnie byłoby jednak trochę za nisko i w efekcie też niewygodnie.
Można jeszcze sobie zrobić stół na wymiar jeśli się ma zaprzyjaźnionego majsterklepkę :)

Ale ja dobre biurko mam... tylko że narożne i z jednej strony drukarka, z drugiej pudło komputera, pode mną kółka od krzesła i tak sie zastanawiam, gdzie wepchnąć ten podnóżek (o ile kiedyś go znajdę i kupię)... ;D
I anegdotka jak nabawić się "kontuzji" przy komputerze - w związku z moim wzrostem, biurkiem itd. lubiłam siedzieć na podwiniętej nodze i nawet gdzieś czytałam, że to dobre jest na krążenie w udach, łydkach czy ogólnie [darujcie, źródła nie wspomnę]. Jednak pewnego razu od tego przemieściła mi się lekko kość wielkiego palca, a ortopeda uznał, że to halluks [ ponoć przypadłość 40-latek w szpilkach a nie 20-latek w adidasach...]. Przeszło samo, ale problem oparcia stóp pozostał ;)

konto usunięte

Adam Bukowski:
Do laptopa można podłączyć zewnętrzną klawiaturę.
Przy dłuższej pracy osobiście uważam, że to lepsze, bo nie patrzy się wtedy ciągle w dół na dość nisko stojący ekran.

Zaintrygowało mnie to, co napisałeś powyżej. W jaki sposób zewnętrzna klawiatura zapewnia wygodę niepatrzenia w dół na ekran?
Ja siedząc przed laptopem - no właśnie, przed - mam ekran raczej przed sobą, nie pod.
Chyba że chodzi Ci o to, by podwiesić laptop pod sufitem, rozłożyć się na łóżku, patrzeć na ekran i klepać w klawiaturę - tę zewnętrzną ;)
Nie potrafię pracować na wydruku... Myśl, że dostałbym do korekty raport 100 stron i po sprawdzeniu go na wydruku musiałbym pracowicie przepisać wszystkie poprawki do komputera sprawia, że mam gęsią skórkę. Wydruk sprawdza się chyba tylko w książkach, jeśli ktoś inny wprowadzi poprawki, których w dodatku jest stosunkowo niewiele :)

Ja akurat nie zajmuję się wprowadzaniem swoich poprawek, więc dla mnie korekta na wydruku jest przyjemniejsza - a i wykonywać ją można w różnych dziwnych miejscach (nawet wtedy, gdy nie chciałoby mi się zabierać ze sobą dwóch kilogramów laptopa:).
Adam B.

EN>PL

Ewa Z.:
Zaintrygowało mnie to, co napisałeś powyżej. W jaki sposób zewnętrzna klawiatura zapewnia wygodę niepatrzenia w dół na ekran?

W moim przypadku oznacza to, że na stole stawiam stołek, na stołku laptop, podłączam do niego zewnętrzną klawiaturę i w ten sposób wreszcie mam ekran na linii wzroku a nie poniżej :)
Ja siedząc przed laptopem - no właśnie, przed - mam ekran raczej przed sobą, nie pod.

Zależy od wielkości ekranu i tego, jak wysoko siedzisz... i zapewne też od wzrostu. Ja jestem dosyć wysoki, a łokcie lubię podczas pisania mieć oparte na oparciach fotela. Ekran z kolei ma 13 cali. Wszystko to sprawia, że muszę patrzeć w dół i po paru godzinach, przy korekcie większych tekstów, zaczyna mnie od napięcia szyi boleć głowa. Tak zaobserwowałem.
Chyba że chodzi Ci o to, by podwiesić laptop pod sufitem, rozłożyć się na łóżku, patrzeć na ekran i klepać w klawiaturę - tę zewnętrzną ;)

O tak, to by było dobre :D Jeszcze tyko podpórka do klawiatury i ideał :)
Albo w ogóle pracować w łóżku :)
Ja akurat nie zajmuję się wprowadzaniem swoich poprawek, więc dla mnie korekta na wydruku jest przyjemniejsza - a i wykonywać ją można w różnych dziwnych miejscach (nawet wtedy, gdy nie chciałoby mi się zabierać ze sobą dwóch kilogramów laptopa:).

No, jeśli ktoś to robi za nas, to faktycznie idealna sprawa :) Ja poprawiam raporty z badań pisane w Wordzie, które pewnie nawet nie są potem drukowane, i robię to w trybie śledzenia zmian. Więc robotę miałbym podwójną. Poza tym lubię, jak Word mi podkreśla to, co mogę przegapić :) I to mimo tego, że mój starszawy laptop waży cztery kilo ;)
Chciałbym pracować w wydawnictwie...

konto usunięte

Joanna N.:

Ale ja dobre biurko mam... tylko że narożne i z jednej strony drukarka, z drugiej pudło komputera, pode mną kółka od krzesła i tak sie zastanawiam, gdzie wepchnąć ten podnóżek (o ile kiedyś go znajdę i kupię)... ;D

A na tych kółkach od krzesła nie da się jakoś nóg oprzeć...?

Magdalena W.:
Joanna N.:

I od razu masaż rolkowy... :-D

konto usunięte

Maria W.:
Magdalena W.:
Joanna N.:

to bardziej pod kółkami :D

Ewa S.:
Maria W.:
Magdalena W.:
Joanna N.:

to bardziej pod kółkami :D
To już się staje niebezpieczną zabawą, można sobie wjechać całym ciężarem ciała na stópkę. :-DMaria W. edytował(a) ten post dnia 27.03.09 o godzinie 16:25

Następna dyskusja:

imię i nazwisko korektora

Wyślij zaproszenie do