Temat: zdrowie korektora
Mam pytanie: jak chronicie swoje oczy i ręce podczas pracy? Pracy, która wymaga nieraz wielogodzinnego ślęczenia przed komputerem...Podpórki pod nadgarstek, dobre monitory, specjalne szkła w okularach?
Łukasz B. redaktor
Łukasz B.:
niestety przyznam się, że niewiele robię w tym zakresie. :/
Łukasz B. redaktor
konto usunięte
Adam
B.
korektor, tłumacz
EN>PL
konto usunięte
konto usunięte
Joanna N. anihiluję
Adam
B.
korektor, tłumacz
EN>PL
Joanna N.:
Używałam żelowej podkładki (z podkładką pod myszkę). Pół godziny. Trzeba samamu sprawdzić, dla mnie to okropność.
Mam za to od niedawna ergonomiczną klawiaturę z klawiszami w układzie litery A - wg producenta ochrania to nie tylko nadgarstki, ale i kręgosłup i szyję (!!!). No nie wiem, ale jest fajna :) Szkoda że laptopów z taką nie ma.
Ale to kwestia pracy przy komputerze, a lepiej pracować - ile się da - na wydruku.
PS Ja mam większe problemy z dopasowaniem wysokości biurka i krzesła. Czy ktoś wie, czy osoba o wzroście 163 cm powinna pracować przy biurku dziecięcym!? Standardowe wydaje mi się
Joanna N. anihiluję
PS Ja mam większe problemy z dopasowaniem wysokości biurka i krzesła. Czy ktoś wie, czy osoba o wzroście 163 cm powinna pracować przy biurku dziecięcym!? Standardowe wydaje mi się
Podnóżek lepszy, moim zdaniem. Nie zaburza proporcji siedzenia, a przy dziecięcym biurku pewnie byłoby jednak trochę za nisko i w efekcie też niewygodnie.
Można jeszcze sobie zrobić stół na wymiar jeśli się ma zaprzyjaźnionego majsterklepkę :)
konto usunięte
Adam Bukowski:
Do laptopa można podłączyć zewnętrzną klawiaturę.
Przy dłuższej pracy osobiście uważam, że to lepsze, bo nie patrzy się wtedy ciągle w dół na dość nisko stojący ekran.
Nie potrafię pracować na wydruku... Myśl, że dostałbym do korekty raport 100 stron i po sprawdzeniu go na wydruku musiałbym pracowicie przepisać wszystkie poprawki do komputera sprawia, że mam gęsią skórkę. Wydruk sprawdza się chyba tylko w książkach, jeśli ktoś inny wprowadzi poprawki, których w dodatku jest stosunkowo niewiele :)
Adam
B.
korektor, tłumacz
EN>PL
Ewa Z.:
Zaintrygowało mnie to, co napisałeś powyżej. W jaki sposób zewnętrzna klawiatura zapewnia wygodę niepatrzenia w dół na ekran?
Ja siedząc przed laptopem - no właśnie, przed - mam ekran raczej przed sobą, nie pod.
Chyba że chodzi Ci o to, by podwiesić laptop pod sufitem, rozłożyć się na łóżku, patrzeć na ekran i klepać w klawiaturę - tę zewnętrzną ;)
Ja akurat nie zajmuję się wprowadzaniem swoich poprawek, więc dla mnie korekta na wydruku jest przyjemniejsza - a i wykonywać ją można w różnych dziwnych miejscach (nawet wtedy, gdy nie chciałoby mi się zabierać ze sobą dwóch kilogramów laptopa:).
konto usunięte
Joanna N.:
Ale ja dobre biurko mam... tylko że narożne i z jednej strony drukarka, z drugiej pudło komputera, pode mną kółka od krzesła i tak sie zastanawiam, gdzie wepchnąć ten podnóżek (o ile kiedyś go znajdę i kupię)... ;D
Magdalena W.:
Joanna N.:
Ale ja dobre biurko mam... tylko że narożne i z jednej strony drukarka, z drugiej pudło komputera, pode mną kółka od krzesła i tak sie zastanawiam, gdzie wepchnąć ten podnóżek (o ile kiedyś go znajdę i kupię)... ;D
A na tych kółkach od krzesła nie da się jakoś nóg oprzeć...?
konto usunięte
Maria W.:
Magdalena W.:
Joanna N.:
I od razu masaż rolkowy... :-D
Ewa S.:To już się staje niebezpieczną zabawą, można sobie wjechać całym ciężarem ciała na stópkę. :-DMaria W. edytował(a) ten post dnia 27.03.09 o godzinie 16:25
Maria W.:
Magdalena W.:
Joanna N.:
I od razu masaż rolkowy... :-D
to bardziej pod kółkami :D
Następna dyskusja: