Mariusz Wróblewski

Mariusz Wróblewski manager, Avalon
Study Centre

Temat: Pociągi - rezerwacja i waiting list

Spokojnie, czy ja powiedziałem że mi się nie podobało?

Był tłok i pokochałem to
Krówki, kozy, świnki i psy - tęsknię za tym jak cholera
Ruch drogowy i klaksony - podziwiam ich
Syf, odchody - ale nic się nie marnuje
Kolorowy świat pachnący kadzidełkami - żal mi było zakładać okularów przeciwsłonecznych by nie tracić widoków - poważnie mówię
Ich stosunek do wiary, bliskość życia i śmierci - jeszcze nam do nich daleko.
Moim zdaniem najlepiej zorganizowany przemysł turystyczny na świecie- masz LP dobrze, nie masz też się nie martw
Ludzie boją się Varanasi a ja chcę tam zamieszkać :)
Ludzie bez europejskiej maski, mocno związane ze sobą rodziny - zazdroszczę

I mogę tak wyliczać bez końca - Kocham Indie
O boże zapomniałbym *Jedzenie* smak raju - ostre, długo się czeka ale za to zawsze świeże i przepyszne.

I mam te wszystkie cudowne wrażenia pomimo że, ważę 120 kg, pocę się jak świnia, mam przeziębienie przez 17 z 30 dni, zatrułem się ostro w Orcha, non stop mnie ktoś zaczepiał i generalnie wyspalem się tylko raz na pustyni w jaisalmer bo w pokojach hotelowych duchota.

Pozwoliłem sobie na uwagę jedną jedyną. Nie ma rózy bez kolcy, i indie też mają kolce. Ale czy warto jechać do indii, ależ oczywiście tak, choćby jutro...
Magdalena S.

Magdalena S. Specjalista ds.
Marki, JTI Polska

Witam proszę o informację zarezerwowałam na stronie http://cleartrip.com bilety na pociąg dostałam już elektroniczny bilet czy muszę jeszcze na miejscu odebrać bilety na stacji?Magdalena S. edytował(a) ten post dnia 19.10.10 o godzinie 20:08
Agnieszka L.

Agnieszka L. kierownik
postprodukcji,
Handmade

Bilet elektroniczy w zupelnosci wystarczy.

konto usunięte

Julia K.:
Z tego, co wiem, to nie jest możliwe zapłacenie on-line polskimi kartami. Tylko karty niektórych krajów są akceptowane, nasze nie;-( Ale nie próbowałam nigdy tego robić sama, więc nie jest to 100% informacja.
A co do waiting list;) to numerki powyżej 50 w ogóle sobie daruj, byłbys po prostu odpowiednio 314 lub 584 na liście oczekujących aż ktoś zrezygnuje z biletu;) szanse właściwie żadne
Ale powiem Ci, że 3 tygodnie przed terminem odjazdu, jeżeli biletów nie ma, to sprawa podejrzana;) pewnie jakies święto, których jest tam od cholery, ja miałam problem z kupnem biletów z Varanasi do Delhi na 7 dni wcześniej właśnie z powodu święta.

nieprawda.

Nie mam teraz czasu śledzić całego wątku i sprawdzać co dalej napisano, ale to mogę potwierdzić:

1. Na 100% da się kupić bilet przez Internet. Jeszcze w Polsce kupowałem bilety na stronie http://www.cleartrip.com/ korzystając z wirtualnej karty kredytowej mBanku. Zadziałało. Niestety strona nie zawsze działa. Za drugim razem miałem problem i Indiańce (kupowałem w kafejce w Varanasi) mówili że z tą stroną zdarzają się problemy. Tym nie mniej normalnie działa

2. Wait List oznacza że masz bilet ale niepotwierdzone miejsce. Dopiero jak ktoś zrezygnuje, to dostaniesz miejsce (ale twoja pozycja na liście jest odległa ;-) ). Będąc na stacji musisz się udać do specjalnego miejsca (SL) w celu potwierdzenia miejsca.
W praktyce można zagadać z konduktorem. Dwa tygodnie temu tak jechałem z Jammu do Varanasi. W perspektywie jazda 24 godziny na korytarzu, ale skończyło się tak, że po 6 godzinach załapaliśmy się na miejsce. Wait List oznacza że możesz jechać, ale nie masz gwarancji miejsca

pozdrawiam
RafałRafał D. edytował(a) ten post dnia 25.10.10 o godzinie 15:28
Agnieszka D.

Agnieszka D. Magazyn "LOGO" Agora
S.A. - Reklama

Wrrr .... próbuję od jakiegoś czasu kupić bilety na nocny pociąg na trasie Varanasi - Agra. Wyświetla mi się Waiting List.

Powiedzcie mi proszę, czy to jest możliwe, że nie ma juz biletów na pociąg, który jest za ponad miesiąc ?

A może sonbie darować kupowanie przez internet i kupić bilety na miejscu, od razu po przyjeździe ? Albo cały czas sprawdzać i mozę będzie jeszcze jakaś pula np. dwa tygonie przez planowanym terminem podróży ?

Bardzo proszę o radę doświadczonych podrózników ;)

pozdawiam ciepło
Agnieszka
Anka Gregorczyk

Anka Gregorczyk artystka wizualna &
promotorka kultury
wizualnej &
właści...

A w jakiej klasie kupujesz? możliwe , że nie ma miejsc.. bo wszyscy chca na rano ;-)
Monika S.

Monika S. Career break for
world traveling

i ktore miejsce na WL ci proponuja?
jesli niski numer to nie powinno byc problemow, my tez rezerwowalismy z 1,5 miesiecznym wyprzedzeniem - a na trasie do Agry mielismy WL, numer okolo 4-5
Agnieszka D.

S.A. - Reklama

Próbuję kupić bilet na pociąg odjeżdżający o 22, tak aby o 9,45 być w Agrze.
Na klasę 2A jest obecnie WL 23.
Na 3A jest WL 45.
Jedynie SL ( rozumiem, ze to sleeper ) jest dostępnych 6 miejsc.
Zastanawiam się czy nie skusić się na ten sleeper, chociaż chciałam 2A.
Czy też poczekać na pulę biletów Tatkal i kupić bilety od razu po przybyciu do Varanasi ?

Tą samą sytuację z biletami mam na trasie Agra - Jodhpur, z tym że numery na WL są niższe bo w 2A - 2, a w klasie 3A to 6.

Którą klasę na nocnej trasie polecacie ?
Monika G.

Monika G. Business Travel

Agnieszka D.:
Próbuję kupić bilet na pociąg odjeżdżający o 22, tak aby o 9,45 być w Agrze.
Na klasę 2A jest obecnie WL 23.
Na 3A jest WL 45.
Jedynie SL ( rozumiem, ze to sleeper ) jest dostępnych 6 miejsc.
Zastanawiam się czy nie skusić się na ten sleeper, chociaż chciałam 2A.
Czy też poczekać na pulę biletów Tatkal i kupić bilety od razu po przybyciu do Varanasi ?

Tą samą sytuację z biletami mam na trasie Agra - Jodhpur, z tym że numery na WL są niższe bo w 2A - 2, a w klasie 3A to 6.

Którą klasę na nocnej trasie polecacie ?

Ależ sleepery są świetne! Zależy, co kto lubi...raz jechałam 2A i była to jedna z najgorszych podróży: zimno, brak możliwości wpuszczenia świeżego powietrza....okropność! W sleeperze masz wiatraki, nigdy nie jest za gorąco, bo wiatr hula pomiędzy oknami. Wg mnie to najlepsza klasa do podróżowania.
Anka Gregorczyk

promotorka kultury
wizualnej &
właści...

Z tego co mi polecali jeżdżący po Indiach znajomi, jeśli nie masz grubych skarpetek i chcesz się wyspać, to jedz SL - może bez luksusów, ale wygodnie i bardzo tanio.. a w klimatyzowanych tak klima działa, że podobno jest baaaardzo zimno! Różnice w cenie ogromne..

Ja będę robić trasę Gaya - Chennai - 2300 km sleeper'sem w 39 godzin :-))) damy radę, Ty też dasz!Anna Gregorczyk edytował(a) ten post dnia 11.11.10 o godzinie 19:22
Joanna K.

Joanna K. sekretarz redakcji,
redaktor

Sleeper jest w porządku, ale nie wiem, czy bym chciała nim jechać sama nocą. Wszystko zależy od sąsiadów, jacy się trafią. W towarzystwie dużej miejscowej rodziny jest się bardzo zaopiekowanym:). Jeździłam tylko za dnia.
Ja się raz na jednym krótkim odcinku poczułam dosyć nieswojo, pociąg był opustoszały,w pewnym momencie wokół mnie nie było nikogo, a kursowały liczne pielgrzymki przedsiębiorczych żebraków i trafiła się grupka nieco natarczywych hidźr. Nic się nie stało, ale nie czułam się komfortowo. Tym bardziej, że spod mojego siedzenia wypełzały gromadnie ciekawskie stadka karalusze:)
Niemniej to bardzo tania metoda podróżowania. I bilety można sobie kupić na zaś, jeśli nie skorzystasz, niewiele tracisz.

W pierwszej klasie, którą kiedyś nocnie jechałam, trafił mi się w przedziale bardzo arogancki i bufonowaty towarzysz podróży i tego też dobrze nie wspominam:). No i fakt, lodówka, niby jest regulacja, ale on podkręcił klimę maksymalnie.
Ewa G.

Ewa G. challenge accepted
Specjalista ds.
administracji i
market...

a jaki pociąg proponujecie na trasie Delhi - Agra? odjazd w środę od 12.00 :)
Anka Gregorczyk

promotorka kultury
wizualnej &
właści...

No niestety też mam dziś problem z bookowaniem.

We wrześniu zamówiłam przez cleartrip.com bez problemu loty, ale z pociągami nie idzie.. i nie mówią dlaczego.

Pięknie loguję się do swojego banku, potwierdzam sms kodem i niestety informacja:
"Oops, your booking didn’t go through. Sorry, we were unable to confirm your booking. We know it’s annoying, but it happens. We are trying to confirm your booking. If the confirmation does not happen, we will refund the
amount you have paid.

Please call us in the next 15 minutes to know the latest on your booking.
Your failed booking trip id is XXXX120303. We suggest you keep this number handy whenever you call us to check the status.
Got questions or concerns? Call (7 AM to 10 PM - Indian time)
91 22 4130 0300 (standard STD / local charges apply)
1 800 22 5327 (toll free from MTNL/BSNL).

Na kasie mi nie zależy, ale muszę kupić bilety.
Karty nie mam zablokowanej, wszystko z nią wporządku , dają możliwość płatności kartą VISA i Mastercard, wiec też powinno być ok.

I co teraz? Dwie trasy zabukowałam.. :-((

Dzwonić pozostaje..?
Anka Gregorczyk

promotorka kultury
wizualnej &
właści...

Zadzwoniliśmy i już wszystko wiemy.

Wyobraźcie sobie, że gdy bookujemy sobie bilety, gdy oni juz nie pracują tzn. ich tickets reservation system sobie próżnuje od 23.30 do 5.30 rano (ICH CZASU !!!!), to mimo iż transakcje teoretycznie przechodzą nie dochodzi do rezerwacji.

Za jedną rezerwacje finanse już zwrócono, na druga część jeszcze czekam.

Ale dziś bez problemu zarezerwowałam właściwie oba bilety, po drobnych przejściach.

Nie wiem tylko nadal jak to funkcjonuje to 'waiting list' - co prawda są jeszcze 'RAC' i z tego co zrozumiałam 'RAC' daje bilet i gwarancje wejścia do pociągu, ale nie gwarantuje miejsca, a 'waiting list' nie gwarantuje nic!

Ale co oznaczają przy rezerwacji liczby w nawiasach np. pociąg do Varanasi 'waiting list'(216) - czy to oznacza, że jest się 216 na liście oczekujących ?Anna Gregorczyk edytował(a) ten post dnia 12.11.10 o godzinie 11:18
Monika S.

Monika S. Career break for
world traveling

Anna Gregorczyk:
Ale co oznaczają przy rezerwacji liczby w nawiasach np. pociąg
do Varanasi 'waiting list'(216) - czy to oznacza, że jest się 216 na liście oczekujących ?Anna Gregorczyk edytował(a) ten post dnia 12.11.10 o godzinie 11:18

tak, to miejsce na liscie
my mielismy chyba 5 miejsce w pociagu do Agry, wiec dostalismy sie bez problemu
przy liczbie powyzej 50 juz raczej nie ryzykowałabym ;-)
Agnieszka D.

S.A. - Reklama

Anna Gregorczyk:
No niestety też mam dziś problem z bookowaniem.

We wrześniu zamówiłam przez cleartrip.com bez problemu loty, ale z pociągami nie idzie.. i nie mówią dlaczego.

Aniu,

właśnie widzę, że rozwiązałaś juz problem ;)
Ja wyczytałam na jakieś stronie, zę rezerwację biletów na pociągi można robić tylko w wyznaczonych godzinach. I to się sprawdza, bo wczoraj późnym wieczorem na cleartrip nawet nie wyświelta się lista dostępności miejsc.

Ale dziś rano kupiłam bez problemu bilety. Za waszą namową w sleeper class :)
No to hej przygodo :D

Aniu, szkoda że miniemy się w Varanasi.
Paweł S.

Paweł S. Wolny strzelec

Anna Gregorczyk:
I co teraz? Dwie trasy zabukowałam.. :-((

Dzwonić pozostaje..?

jest jeszcze opcja z Tatkal czyli bukowaniem biletu na dwa dni przed planowaną datą wyjazdu. Często z tego korzystam, bo często zmieniam plany :) i to niewiele droższy bilet
http://www.indianrail.gov.in/tatkal_Scheme.html

Ostatnio zrobiłem się leniwy i nie chce mi się łazić na stacje i stać w kolejkach - korzystam z biur podróży. Biorą zazwyczaj do 100 rs za usługę (a Tatkal dla sleeperów, którymi zawsze jeżdżę to koszt od 75 do 150 rs więcej niż normalna cena biletu).

pozdr :)

p.s. czyli w twoim wypadku można olać cały internet i po wylądowaniu w Indiach udać się od razu do buira podróży (wyjątek w Delhi! tam opłaca się pójśc do ticket office dla obcokrajowców) i wziać Tatkal)Paweł S. edytował(a) ten post dnia 12.11.10 o godzinie 11:52

konto usunięte

Poprawiłem też trochę swojego bloga
http://vansen76.wordpress.com
Zapraszam do kometarzy i odwiedzania szczególnie po 05.03.09 jak
już wyjadę.

ten blog jest super! właśnie się zaczytuję!;) szkoda że urywa się tuż po przyjeździe do indii, mam nadzieję że to nie jest zły znak ;p
Andrzej Szarata

Andrzej Szarata Specjalista
Logistyki w branży
motoryzacyjnej

po przeczytaniu dialogów o pociągach rozumiem, że można zrezygnować z wcześniejszych rezerwacji tylko wtedy pozostają następujące opcje:
tourist quota, tatkal albo waiting list. Czy zawsze są one dostępne w praktyce....?
Monika G.

Monika G. Business Travel

Andrzej Szarata:
po przeczytaniu dialogów o pociągach rozumiem, że można zrezygnować z wcześniejszych rezerwacji tylko wtedy pozostają następujące opcje:
tourist quota, tatkal albo waiting list. Czy zawsze są one dostępne w praktyce....?
Nie.
Jeśli dana trasa jest oblegana (święta, festiwale, miejsce pielgrzymkowe, miejsce turystyczne) lub jest ograniczona ilość pociągów nie pomoże tatkal ani waiting list.

Następna dyskusja:

waiting list - czy sa rozni...

Wyślij zaproszenie do