Akop Szostak Trener personalny
Temat: Tłuszcz się spala w ogniu węglowodanów.
Wiele osób eliminuje węglowodany z diety, tak jak obawia się nadmiernego odkładania się tkanki tłuszczowe. Oczywiście węglowodany proste (cukry, składające się z dwóch cząsteczek np. sacharoza – pospolity „cukier”) powoduje wyrzut insuliny, tak jak posiada wysoki indeks glikemiczny. Pod czas wzrostu stężenie cukru we krwi, insulina obniżą jego poziom tym samym powodując senność, utratę siły (dla tego nie poleca się spożycia cukrów prostych przed treningiem), i głód na kolejną porcję węglowodanów (najlepiej widzimy Ti na przykładzie np. batonika, mija pięć minut i znów jesteśmy głodni.) Nadmiar węglowodanów będzie magazynowany jako tkanka tłuszczowa. Tak jak nasz organizm nie może wykorzystać nadmiar energii ( Dla tego w trakcie układania jadłospisu/diety musimy brać pod uwagę aktywność fizyczną, osoba która ćwiczy ciężko powinna spożywać więcej tego związku tak jak jest zapotrzebowanie na energię jest większe. Organizm ludzie najchętniej korzysta z tego źródła paliwa. Tym bardziej gdy sprawa dotyczy krótkich i intensywnych treningów ! Przy treningach długich i umiarkowanej intensywności (np. pospolite aeroby, organizm zaczyna wykorzystywać kwasy tłuszczowej jako paliwo).Żeby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej (każdy by pewnie chciał tego) musimy dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów dziennie. Jest to spowodowane tym że reakcja całkowitego spalania kwasów tłuszczowych uzależniona jest nie tylko od dostępności tlenu, ale także od odpowiedniej ilości węglowodanów. Aby kwasy tłuszczowe mogły wejść w proces utleniania muszą najpierw połączyć się ze związkiem o nazwie „kwas szczawiooctowy”. Jest on wytwarzany z pirogronianu, związku który powstaje w procesie glikolizy (utleniania węglowodanów). Dla tego istotne jest by związek ten był obecny w mitochondriach, tak jak to właśnie tam zachodzi proces całkowitego spalania węglowodanów. Jeżeli kwasu szczawiooctowego zabraknie (bądź będzie zbyt mała ilość),wówczas nasila się wytwarzanie związków ketonowych (produktów niepełnego spalania kwasów tłuszczowych). Znamy to dobrze z diety ketonowej, która według kręgu medycznego oraz dietetyków jest uważana za niebezpieczną dla organizmu. Powoduje ona kwasice, spowalnia pracę mózgu (najbardziej na początku stosowanie tego rodzaju diety, mózg wykorzystuje jako paliwo glukozę), jak również mogą wystąpić niedobory pewnych składników w diecie (np. błonnik pokarmowy). Nadmierne zakwaszenie organizmu również powoduję obniżeniu PH krwi.
TŁUSZCZ SIĘ SPALA W OGNIU WĘGLOWODANÓW !