Taida Tarabuła

Taida Tarabuła dwa w jednym:
fotograf i
nauczyciel
akademicki

Temat: forum Klubu Nikon Polska - co sądzicie?

Witam,
dowiedziałam się właśnie od znajomego, że na oficjalnym forum Nikoniarzy http://forum.nikon.org.pl/ nie można dzielić się ani informacjami o warsztatach, kursach, czy szkołach fotografii, ani też opiniami o warsztatach, na których ktoś był!!!

Główny moderator zdejmuje natychmiast takie posty i wygląda na to, że traktuje to forum jak swój prywatny folwark... Smutne

A co Wy o tym sądzicie? Może macie jakieś swoje doświadczenia w tym zakresie?

Pozdrawiam,
Taida T
Jakub K.

Jakub K. iOS developer

jego forum to może robić co chce. Ja na jego miejscu robiłbym to samo, chociażby przed kryptoreklamą. Poza tym to forum o produktach firmy Nikon, a nie o fotografii...
Łukasz S.

Łukasz S. miły człowiek

Za Kubą. Moderator jest po to zeby balaganu nie bylo. Dobrze robi. Nie przypadkowo jest to forum.NIKON a nie forum.warsztaty czy forum.wszystko.co.z.fotografią.zwiazane.
Paweł Strzelczak

Paweł Strzelczak e-commerce
zakupy/sprzedaż

hmm
moje zdanie na temat tego forum akurat jest mocno krytyczne i raczej nic go nie zmieni...
poza reportazami, ktore bywaja ciekawe ciezko tam konkretna wiedze uzyskac..
Łukasz Król

Łukasz Król www.lukaszkrol.pl

jak dla mnie fajne forum, duzo informacji wyciagnalem, fajni ludzie i tyle
Łukasz S.

Łukasz S. miły człowiek

Paweł "pablo" Strzelczak:
hmm
moje zdanie na temat tego forum akurat jest mocno krytyczne i raczej nic go nie zmieni...
poza reportazami, ktore bywaja ciekawe ciezko tam konkretna wiedze uzyskac..
Pablo, moze niewlasciwe pytania zadawales ;) Ja zawsze uzyskuje tam pomoc.
Paweł Strzelczak

Paweł Strzelczak e-commerce
zakupy/sprzedaż

Łukasz "longer" Szcześniak:

Pablo, moze niewlasciwe pytania zadawales ;) Ja zawsze uzyskuje tam pomoc.
calkiem mozliwe (-;
ale jakos mi nie lezy po prostu (-;

konto usunięte

Taida Tarabuła:
Witam,
dowiedziałam się właśnie od znajomego, że na oficjalnym forum Nikoniarzy http://forum.nikon.org.pl/ nie można dzielić się ani informacjami o warsztatach, kursach, czy szkołach fotografii, ani też opiniami o warsztatach, na których ktoś był!!!

Główny moderator zdejmuje natychmiast takie posty i wygląda na to, że traktuje to forum jak swój prywatny folwark... Smutne

1. dzielisz sie opinia zaslyszana nie sprawdziwszy tego osobiscie
2. wyglaszasz poglad negujacy dzialania ludzi nie sprawdziwszy tego co tak naprawde robia
3. nie popierasz swojej wypowiedzi zadnym konkretnym przykladem

Moim zdaniem to co najmniej nie w porzadku. Z tego co znam to forum, to tepione sa nieuzgodnione kampanie reklamowe a ze wzgledu na naprawde dobry poziom jaki ono trzyma pisuje i czyta tam rowniez sporo ludzi niekoniecznie zapatrzonych w marke, na ktorej forum to oparto. Ponad 25k userow i nierzadko po 500 osob online w srodku nocy, a w godzinach szczytu wiecej, chyba nikt tych ludzi tam pod pistoletem nie trzyma? z drugiej strony przy takiej skali jak ktos tego nie bedzie ostro pilnowal, to momentalnie zrobi sie bajzel, w ktorym wytrwa tylko garstka najbardziej zajadlych...

EDIT: w ogole to jakis troll/flame alert mi sie zalaczyl. Z mojej strony EOT jakby sie ktos probowal pod moim adresem uzewnetrzniac.

EDIT2: mspanc. Krotki search na forum i co znajduje? Przyczyne narzekan!

=========================================================
TYTUL POSTA: rewelacyjne 5 dniowe warsztaty za mała kase
WYLOWIONY RAGMENT TRESCI: 30 Sty 2009 ... prowadzone przez trójkę profesjonalistów za jednyne 500 zł, sam sie wybieram, może ktoś sie wybierze ze mną? szczególy na http://taida.pl ...

EDIT3: A juz kompletnie zamykajac z mojej strony temat - ponizej opinia, jaka Ci wystawil jeden z moderatorow:

fIlek
08-04-2008, 00:51
1 świetna. Przypomina mi prace mojej kumpeli - mistrzyni mgieł. Fotografowanie w takich warunkach to bardzo trudne wyzwanie. Poradziłeś sobie świetnie.

PS. http://taida.strefa.pl/ - myślę, że dobre miejsce dla zaczerpnięcia inspiracji, polecam zwłaszcza Portrety Ciszy
==========================================================

To dopiero gbur...Rafał P. edytował(a) ten post dnia 31.01.09 o godzinie 01:16
Taida Tarabuła

Taida Tarabuła dwa w jednym:
fotograf i
nauczyciel
akademicki

>> że [...] nie można dzielić
się ani informacjami o warsztatach, kursach, czy szkołach fotografii, ani też opiniami o warsztatach, na których ktoś był!!!

3. nie popierasz swojej wypowiedzi zadnym konkretnym przykladem
Widzisz Rafale, pisząc ten post nie miałam na myśli robienia sobie, czy komukolwiek reklamy na owym forum. Rozumiem, że jeśli ktoś chce, może sobie taką reklamę wykupić.

Miałam na myśli post, w którym znajomy dzielił się swoimi odczuciami o warsztatach fotografii ślubnej w Łodzi, w których sam uczestniczył i którymi był mocno rozczarowany. Moim zdaniem, skoro tam był i mu się nie podobało, napisanie o tym na forum nie powinno być potraktowane jako jakieś straszne wykroczenie, a raczej jako przyczynek do dyskusji dla ludzi, którzy mają chęć wybrać się na podobne tematycznie warsztaty. Reakcja moderatora wydała mi się po prostu dziwna i nieuzasadniona.

Pozdrawiam,
T

konto usunięte

Taida Tarabuła:
Widzisz Rafale, pisząc ten post nie miałam na myśli robienia sobie, czy komukolwiek reklamy na owym forum.

Czyzby?
Miałam na myśli post, w którym znajomy dzielił się swoimi odczuciami o warsztatach fotografii ślubnej w Łodzi, w których sam uczestniczył i którymi był mocno rozczarowany.

Dla ulatwienia pogrubilem fragment znaleziony na forum. Nie wyglada na to zeby ktos tam narzekal na inny kurs, jest to po prostu niedbale skamuflowane ogloszenie i moim zdaniem jesli nie bylo uzgadniane z osobami odpowiedzialnymi to absolutnie mialo prawo byc usuniete.

Nie wiem jak duzo czasu spedzasz na forach, czy spotkalas sie wczesniej z usenetem czy archaicznymi juz dzis bbsami, jesli nie to uwierz mi takie formy reklamy sie nie sprawdzaja, mozna sie co najwyzej narazic na cierpkie komentarze ze strony uzytkownikow i interwencje ze strony moderatorow/adminow. Ponadto raz zaszufladkowana jako uprawiajaca spam bedziesz miec klopoty z dotarciem do ludzi, ktorzy - wbrew pozorom - mogliby na kontakcie z Toba skorzystac.

A teraz spokojnie wpelzam pod kamyk spod ktorego wylazlem.
Tomek Banasik

Tomek Banasik NAZYWAMY.COM /
firmujemy dobre
nazwy

Cóż - zgadzam się z większością. Reklamy publikuje się za kaskę, a maskowane-reklamy na forum to spam. Co potwierdzają niezliczne próby takiego reklamowanie siebie/usług/kursów/czegokolwiek innego na praktycznie wszystkich forach Goldenline.

Co do forum KNP - również tam jestem i mam bardzo dobrą opinię o tym forum. Często się podpytywałem (ale na privach, nie na samym forum) o różnie pierdołki zwłaszcza dotyczące zakupów i zawsze dostawałem interesujące odpowiedzi. A jak szukam jakichś info o sprzęcie foto w necie to opcja "szukaj" na forum KNP jest jednym z moich obowiązkowych źródeł.
Robert K.

Robert K. mgr inż. elektryk

Tomek Banasik:
Cóż - zgadzam się z większością. Reklamy publikuje się za kaskę, a maskowane-reklamy na forum to spam. Co potwierdzają niezliczne próby takiego reklamowanie siebie/usług/kursów/czegokolwiek innego na praktycznie wszystkich forach Goldenline.

Co do forum KNP - również tam jestem i mam bardzo dobrą opinię o tym forum. Często się podpytywałem (ale na privach, nie na samym forum) o różnie pierdołki zwłaszcza dotyczące zakupów i zawsze dostawałem interesujące odpowiedzi. A jak szukam jakichś info o sprzęcie foto w necie to opcja "szukaj" na forum KNP jest jednym z moich obowiązkowych źródeł.

Podobnie jak Tomek, też jestem na tym forum i podobnie jak Tomek zawsze otrzymałem konkretną odpowiedź na moje pytanie. I podobnie jak Tomek pierwsze gdzie szukam informacji to forum Nikona.

A jeśli chodzi o:
Jakub Kuzimski:
Poza tym to forum o produktach firmy Nikon, a nie o fotografii...

To jesteś w błędzie, albo zbyt pobieżnie przejrzałeś to forum. Jest tam dział o innych systemach, mały bo mały, bo to forum Nikona a nie reszty świata, ale też duży dział o fotografii podzielonej na różne dziedziny, czyli: potret, przyroda, krajobraz, architektura itp.itd. Jest też dział o typowych technicznych aspektach fotografii.

konto usunięte

Jestem na tym forum od 2004 roku...
To co dzięki niemu - fotograficznie - stało się w moim życiu jest niesamowite.
Ilośc wiedzy jaką można dostać jest nie do opanowania. Ludzie, warsztaty, wyjazdy, plenery - trzeba tylko chcieć.
Nie będę piewcą "cudowności" forum - ale podkreślę jeszcze raz - wystarczy na początku obserwować co się dzieje, co kto pisze i czym się dzieli... Opcja SZUKAJ jest bardzo przydatna :)

pozdr
Rafał Szanser

Rafał Szanser Studio Rafał Szanser

Krótko. Jestem od niedawna na wyżej wymienionym forum.
Spotkałem się już raz ludźmi i było genialnie.
To istna kopalnia informacji i zbiorowisko ciekawych
ludzi. Polecam i pozdrawiam.
Maciej S.

Maciej S. we własnej osobie ;p

Również mogę potwierdzić, że forum Nikona jest bardzo OK.Jestem tam oficjalnie i jako aktywny uczestnik od 2007 roku. Wcześniej przez rok czytałem i chłonąłem wiedzę nie logując się. Tyle było już gotowych odpiowiedzi, bez konieczności zadawania pytań - to wręcz kopalnia wiedzy. A podstawą, czego niektórzy nie zauważają są działy ze zdjęciami i ich oceną - zatem fotografia w czystej formie, a nie sprzęt (bo tam naprawdę nie ważne czym zrobione, liczy się efekt).

Wiele osób z forum jest bardzo doświadczonych, cześć z nich to także zawodowcy, fotografowie których zdjęcia można podziwiać w znanych pismach, czy na wystawach, czy wręcz nagradzanych prestiżowymi nagrodami. I oni też chętnie dzielą się swoją wiedzą, można ich poznać osobiście.

Włąśnie największą zaletą Forum są ludzie - to forum wyszło już dawno ponad standardowe pisanie postów - spotkania, szkolenia, wyjazdy, plenery, to wręcz codzienność i aż trudno nadażyć i we wszystkim brać udział. A ludzie są bardzo różni, z różnym doświadczeniem fotograficznym, różnym sprzętem (nawet nie zawsze Nikona), z rożnych środowisk i w bardzo rożnym wieku, a łączy ich jedno - wspólna pasja. I to jest właśnie wspaniałe.

Co jak widać potwierdzają także nowi uczestnicy, jak Rafał, post wyżej, którego poznałem przy okazji tego forum..a jest już teraz aktywnym i zadowolonym uczestnikiem Forum Nikona.

A wracając do tematu -żeby obrażać się za to, że moderator zdjął ewidenty spam...
Ja to się raczej dziwię, że tutaj na GL takie rzeczy zwykleprzechodzą - można dać negatywny odzew i coś skomentować, ale rzadko kiedy ktoś coś takiego usuwa. A właśnie na tym polega dobre forum, że jest na nim porządek i ktoś nad tym panuje. Z tego co się orientuję i tak forum Nikona jest najbardziej liberalne i ma najbardziej wyrozumiałych moderatorów wśród wszystkich związanych z markami foto (co potwierdzają koledzu mający inne marki, a mimo to należący do forum właśnie dla klimatu i ludzi)

Polecam szczerze i sugeruję z dystansem podejść do sprawy - na forum się jest gościem i wchodząc to tego pewnego rodzaju "domu" wypada się dostosować to zasad w nim panujących, a wtedy wszystko będzie OK, a nawet lepiej. Bo można wręcz się tam poczuć jedną wielką rodziną :)Maciej S. edytował(a) ten post dnia 05.02.09 o godzinie 12:22

witajcie :)
przede wszystkim poprosze o zmiane nazwy na
Nikon Klub Polska :)
male przestawienie wyrazow a wiele zmienia bo... bo nie jestesmy klubem firmy Nikon Polska :)

cos tam, gdzies tam o NKP i forum NKP slyszalem (hihi)
jestem na forum od początku
a od 2008 roku jestem prezesem NKP :)

kilka informacji:
firma, ktora administruje forum pobiera oplaty za reklame na nim. To chyba zrozumiale. Nie sa one jakos wygorowane i kazdy kto prowadzi warsztaty, moze miec na forum baner i je sobie reklamowac oficjalnie. Firma ta, poza studiem foto prowadzi rowniez szkolenia i warsztaty fotograficzne wiec jest to jej glowna dzialalnosc zarobkowa. Rozumiem doskonale admina, ze usuwa wszelkie nieuprawnione reklamy i pseudoreklamy dotyczace rozmaitych warsztatow, ktorych jak wiemy jest cale mnostwo. Poniekad one odbieraja mu chleb. Dla Waszej wiedzy nie tylko reklamy warsztatow sa usuwane. Wiec tu pelna zgoda.
Natomiast co do usuwania postow o tym, ze komus sie to czy owo nie podobalo to... hmmm nie ja usuwalem i w ogole nie znam sprawy ale mysle ze to nie jest dobra praktyka. Oczywiscie zakladamy, ze ta opinia byla rzetelna i miala jakies tam pokrycie w prawdzie. Bo czasem zdarzaja sie opinie zlosliwe, krzywdzace i wynikajace nie z oceny sytuacji lecz z jakichs osobistych animozji pomiedzy piszacym a adresatem. Sam prowadze sklep foto i na mojej stronie sa opinie ludzi. Byloby nie w porzadku gdybym usuwal opinie ktore traktuja o jakims, rzeczywiscie majacym miejsce zlym dzialaniu sklepu. Wot i wsjo :)
A co do samego forum NKP to juz napisaliscie duzo i jedyne co moge powiedziec to... zapraszamy :)Sławomir Krajniewski "hesja" edytował(a) ten post dnia 05.02.09 o godzinie 12:27
Bartosz Brudek

Bartosz Brudek właściciel,
Bizmedia,
RadioParty,
Klatka.pl

jakby na to nie spojrzeć to forum Nikona jest jednym z największych forów w Polsce.
Jest dobrze zorganizowane i dobrze pilnowane i dzięki temu sie tak kręci.

A jeśli ktoś chce reklamować coś na czym zarabia to powinien wykupić płatną reklamę.

Przypuszczam, że jak kogoś nie stać na reklamę to powinien chociaż zorganizować sobie PR na forum :)
a można to zrobić na setki sposobów - efekt będzie taki sam a cena prawie żadna :)

Następna dyskusja:

Alternatywa dla serwisu Nik...

Wyślij zaproszenie do