Temat: forum Klubu Nikon Polska - co sądzicie?
Również mogę potwierdzić, że forum Nikona jest bardzo OK.Jestem tam oficjalnie i jako aktywny uczestnik od 2007 roku. Wcześniej przez rok czytałem i chłonąłem wiedzę nie logując się. Tyle było już gotowych odpiowiedzi, bez konieczności zadawania pytań - to wręcz kopalnia wiedzy. A podstawą, czego niektórzy nie zauważają są działy ze zdjęciami i ich oceną - zatem fotografia w czystej formie, a nie sprzęt (bo tam naprawdę nie ważne czym zrobione, liczy się efekt).
Wiele osób z forum jest bardzo doświadczonych, cześć z nich to także zawodowcy, fotografowie których zdjęcia można podziwiać w znanych pismach, czy na wystawach, czy wręcz nagradzanych prestiżowymi nagrodami. I oni też chętnie dzielą się swoją wiedzą, można ich poznać osobiście.
Włąśnie największą zaletą Forum są ludzie - to forum wyszło już dawno ponad standardowe pisanie postów - spotkania, szkolenia, wyjazdy, plenery, to wręcz codzienność i aż trudno nadażyć i we wszystkim brać udział. A ludzie są bardzo różni, z różnym doświadczeniem fotograficznym, różnym sprzętem (nawet nie zawsze Nikona), z rożnych środowisk i w bardzo rożnym wieku, a łączy ich jedno - wspólna pasja. I to jest właśnie wspaniałe.
Co jak widać potwierdzają także nowi uczestnicy, jak Rafał, post wyżej, którego poznałem przy okazji tego forum..a jest już teraz aktywnym i zadowolonym uczestnikiem Forum Nikona.
A wracając do tematu -żeby obrażać się za to, że moderator zdjął ewidenty spam...
Ja to się raczej dziwię, że tutaj na GL takie rzeczy zwykleprzechodzą - można dać negatywny odzew i coś skomentować, ale rzadko kiedy ktoś coś takiego usuwa. A właśnie na tym polega dobre forum, że jest na nim porządek i ktoś nad tym panuje. Z tego co się orientuję i tak forum Nikona jest najbardziej liberalne i ma najbardziej wyrozumiałych moderatorów wśród wszystkich związanych z markami foto (co potwierdzają koledzu mający inne marki, a mimo to należący do forum właśnie dla klimatu i ludzi)
Polecam szczerze i sugeruję z dystansem podejść do sprawy - na forum się jest gościem i wchodząc to tego pewnego rodzaju "domu" wypada się dostosować to zasad w nim panujących, a wtedy wszystko będzie OK, a nawet lepiej. Bo można wręcz się tam poczuć jedną wielką rodziną :)
Maciej S. edytował(a) ten post dnia 05.02.09 o godzinie 12:22