konto usunięte

Temat: Z Tajlandii do Kambodży

Polecam jeżeli ktoś udaje się w taką podróż
aby wizę załatwić w Warszawie w konsulacie - <100zł, bezproblemowo
w ciągu 2 godzin. Wychodzi dużo taniej niż na miejscu przez paru pośredników. :)

Co do samego transportu - wszędzie w każdym prawie hotelu
w Bangkoku można załatwić sobie transport (1 dzień drogi, drogą bez asfaltu ) polecam! :)

konto usunięte

Jelsi chodzi o podroz Tajlandia - Kambodza, to:
1. Wizy - jak najbardziej warto zalatwic wszysto najpierw w Polsce. Ale jak nie, to nie ma tragedii. Mozna w ambasadzie Kambodzy w Bangkoku (ok. 75pln), albo na granicy z Kambodza, ale wtedy cena wizy jest sprawa uznaniowa kambodzanskiego granicznika (z reguly 110-150pln). Dyskusje na nic sie nie zdaja, a mozna byc odeslanym spowrotem do Tajlandii.

Jesli chodzi o posrednikow, to tylko wtedy wchodza w gre, gdy sami im pozwalamy za nas zalatwiac wize. Warto samemu sie pofatygowac do ambasady. Choc czasem posrednicy biora niewielka prowizje i moze byc taniej, niz wlasna wyprawa+dojazd+czas.

2. Co do dojazdu do granicy, to po stronie tajskiej jest i asfalt i szerokie drogie. Sytuacja zmienia sie po stronie kambodzanskiej, gdzie trasa z Aranya Prathet/Poipet do Siem Reap zajmuje 7 godzin w porze suchej (okolo 170km!), zas duzo dluzej w porze deszczowej. Warto rozwazyc opcje BKK-Trat-Koh Kong-Phnom Penh gdzie na wiekszosci trasy z koh Kong do Sre Amber jest juz asfalt.

Co do transportow z hoteli, to trzeba byc ostroznym, a szczegolnie wszelkie transporty z Khao San w Bangkoku do Siem Reap. Wiele firm jest nieuczciwych i trasa do Siem Reap moze zajac 15-20 godzin, wszystko po to by zajechac do Siem Reap pozna noca i zapakowac podrozujacych do wspolpacujacych z firma autobusowa hotelu.

3. Najprosciej to:
a) jadac do Phnom Penh - wyjechac rano ze wschodniego dworca autobusowego w BKK to Trat (6 godzin). Tam przesiasc sie na mini-bus do granicy (2h). W Koh Kong przenocowac (np. river view guest house; 18pln/os), a nastepnego dnia rano z tegoz GH wziac mini bus do Phnom Penh (ok. 7-8h; 17 usd/os).
b) jadac do Siem Reap - z BKK autobus do Aranya Prathet, okolo 5-6h. Po przekroczeniu granicy w Poipet, wziac toyote camry do Siem Rep (ok. 4h w porze suchej). Cena to okolo 45-50 usd za samochod, wiec warto wziac jeden w kilka osob.

Przy odrobinie szczescia wyjezdzajac wczesnie rano z BKK mozna tego samego dnia podziwiac zachod slonca nad Angkor. Zas bez problemu nastepnego dnia wymoczyc nogi w wodzie w Sihanoukville.

Dla majacych mniej czasu, tanie linie lataja z BKK do Phnom Penh za okolo 300pln;

konto usunięte

Ja polecam objazdówkę z Ecco. Byłam i jestem bardzo zadowolona. Cała grupa to 6 osób. Bez przewodnika kambodżańskiego trudniej jest załatwić, chociażby wizy na granicy (stoi się czasem 5 godzin, bo akurat służby graniczne mają przerwę obiadową):)
Magdalena H.

Magdalena H. project manager,
podróżniczka,
makijażystka,
estetka, mal...

Ja natomiast nie mam zadnych zastrzezen co do biur z Khao San Road...Dojazd do samego Siem Reap kosztowal ok.400 bht (28 zl!!) Podroz odbywamy najpierw busem, potem jest przesiadka do autobusu, po przejsciu przez granice jedziemy niewygodnym malym autobusem 6 godzin po utwardzonej drodze (w nocy droge zalewa woda, wiec trzeba liczyc sie z ewentualnym postojem na noc na samym srodku drogi i pustkowia - nasz kierowca na szczescie swietnie sobie z tym poradzil) Przygoda jest murowana!! Angkor Wat najlepiej zwiedzic w kilka osob tuk tukiem - mamy 2 opcje: albo krotsza labo dluzsza trasa. Biura rzeczywiscie zawoza nas do hotelu, ktory jest wczesniej zaaranzowany, ale NIE JEST to koniecznoscia, bo mozna poprosic kierowce, by zawiozl nas gdzie indziej.

Co do wizy, to jesli mamy duzo czasu mozemy sami pokusic sie o wizyte w ambasadzie...jednakze jesli nie mamy czasu, a planujemy jeszcze podroz do Wietnamu, lepiej powierzyc to jakiejs agencji z Khao San Road (zalatwiaja wszystkie wizy - cena jest rozna w zaleznosci od czasu, w jakim chcemy miec wszystko zalatwione - odpadaja nam przy tym wielokrotne podroze taksowkami)

Nie polecam zalatwiania wizy "w trasie", bo taki posrednik zazwyczaj chce od nas dodatkowa kase za przysluge (moze nas to spotkac podczas drogi do granicy). Granica tajsko-kambodzanska jest straszna, jest to takze rejon malaryczny, wiec lepiej przejsc przez nia w ciagu dnia...pelno zebrzacych dzieci, przez ktore mieknie nam serce, ale to dopiero przedsmak tego, co nas czeka w calej Kambodzy...

Angkor Wat jest niesamowitym "cudem" ludzkiej cywilizacji i warto zobaczyc jego okazalosc!! I to tak naprawde jedyna prawdziwa atrakcja Kambodzy...
Magdalena H.

Magdalena H. project manager,
podróżniczka,
makijażystka,
estetka, mal...

Transport nie 28 zl, a ok. 38 zl (400 bhatow)
Jaromir W.

Jaromir W. CIO, SAPowiec, PM
[EWO]

Polecam internetowy serwis wizowy Ministerstwa Spraw Zagranicznych Królestwa Kambodży:
http://evisa.mfaic.gov.kh/index.php?language=pl_PL

W moim przypadku oczekiwanie na wizę trwało niecałe 12 godzin (od wypełnienia wniosku do otrzymania e-maila)... a na lotnisku w Siam Reap procedura imigracyjna trwała aż 2 minuty :)

konto usunięte

Czesc Jarek,

dzieki za ten link do kambodzanskiej eWizy. Rzeczywiscie sprawnie Ci to zalatwili. Ech, zeby tak eWizy do Tajlandii wprowadzili, niestety Tajlandia idzie w kierunku utrudnien wizowych niz ulatwien.

pozdrawiam :-)
Jaromir W.

Jaromir W. CIO, SAPowiec, PM
[EWO]

Też żałuję, że Tajlandia nie ma takiego serwisu... ale widać, że nie za bardzo im zależy na zwiększeniu ruchu turystycznego.. :)

konto usunięte

no Tajlandia ma glownie "problem" z osobami dlugo mieszkajacymi i nielegalnie pracujacymi w TH. Stad glownie te restrykcje.

Sa juz pierwsze efekty tej polityki. Coraz wiecej osob przenosi sie z Tajlandii do Kambodzy, ktora tez jest atrakcyjnym miejscem do dluzszego pomieszkania.

Dla "zwyklych" turystow nie ma raczeje ograniczen wizowych, no chyba ze zaliczymy do nich zmniejszenie dlugosci pobytu dla Polakow z 60 do 30 dni (od X'06).
Marek Natanek

Marek Natanek Senior HR advisor

Cześć,

ja planuje wyjazd do Tajlandii 27 września. Chcę pojechać na Phuket potem na Koh Phi Phi a następnie udzerzyć na drugą strone na wyspę Koh Phangan i Koh Tao. Z Koh Tao chcę jechać na Koh Chang. Ponieważ mam po tej wyspie zaplanowaną Kambodże chciałbym się Was spytać czy jest jakaśmożliwośc dostania się do Kambodży. Jak najlepiej i jakai jest koszt. Jeśli chodzi o wiże to myślałem o e-wizie prze stronęMSZ Kambodży. Co o tym myślicie?
Monika G.

Monika G. Business Travel

Marek Natanek:
Cześć,

ja planuje wyjazd do Tajlandii 27 września. Chcę pojechać na Phuket potem na Koh Phi Phi a następnie udzerzyć na drugą strone na wyspę Koh Phangan i Koh Tao. Z Koh Tao chcę jechać na Koh Chang. Ponieważ mam po tej wyspie zaplanowaną Kambodże chciałbym się Was spytać czy jest jakaśmożliwośc dostania się do Kambodży. Jak najlepiej i jakai jest koszt. Jeśli chodzi o wiże to myślałem o e-wizie prze stronęMSZ Kambodży. Co o tym myślicie?

Tutaj była rozmowa o trasie Koh Chang - Kambodża.
http://www.goldenline.pl/forum/tajlandia-azja-pol-wsch...

Co do e-wiz słyszałam z wielu źródeł, że ta strona nie zawsze działa właściwie. Nie wiem, może coś się zmieniło....Monika G. edytował(a) ten post dnia 03.05.10 o godzinie 23:22
Marzena G.

Marzena G. Active Asia Podróże
z Duszą

Marku, co do e-visy,wszystko zadzialalo u mnie sprawnie i dobrze:)polecam jak najbardziej:)
mozesz prosto z Koh Chang pojechac transportem zorganizowanym jak tez zrobic to na wlasna reke.
Marek Natanek

Dzięki za szybką odpowiedź.
Myślę, że wizę do Kambodży załatwię z Polski, żeby mieć wszystko przygotowane. Jest to moja pierwsza samodzielna tak daleka wycieczka więc wolałem spytać. Mam nadzieję, że z Koh Tao też nie będę miał problemów z dosatniem się na Koh Chang pomimo dużej odległości.

konto usunięte

Z BKK (i nie tylko) masz bezposredni lot do Siem Reap (Bangkok Airways). Wizę wbiją Ci na miejscu bez ceregieli - to nie Tajlandia ;]

pozdr,
p.
Marzena G.

Marzena G. Active Asia Podróże
z Duszą

nie martw sie o nic,zadnych problemow:)po 2 mniej wiecej dniach przysylaja piekna e-wize do samodzielnego wydrukowania.sprawdz przejscia graniczne,gdyz nie wszystkie obsluguja e-wizy,ale Poipet,bo pewnie tam bedziesz przekraczal jadac z Chang'u(?)obsluguje.trase Koh Tao-Chang bede przemierzac w ta sama strone w czerwcu:)mysle,ze do Bkk i stamtad do Trat autobusem+przeprawa promowa na Chang.

ps. Piotrze,jaki jest koszt biletu lotniczego?Marzena G. edytował(a) ten post dnia 04.05.10 o godzinie 13:30

konto usunięte

Marzena G.:
ps. Piotrze,jaki jest koszt biletu lotniczego?

O ile pamiętam REP-BKK w obie strony to kwota ok 800PLN. Ale najlepiej sprawdzić konkretne daty np. na http://www.bangkokair.com. Taryfy są pewnie rózne, zależnie od sezonu.

pozdr,
p.Piotr W. edytował(a) ten post dnia 05.05.10 o godzinie 14:14
Monika G.

Jeśli już lecieć, to lepiej do Phnom Penh: Air Asia znacznie tańsza od BangkokAir: 30 USD w jedną stronę (info z listopoada 2009; tylko są bardzo restrykcyjni jeśli chodzi o bagaż).

konto usunięte

Monika G.:
Jeśli już lecieć, to lepiej do Phnom Penh: Air Asia znacznie tańsza od BangkokAir: 30 USD w jedną stronę (info z listopoada 2009; tylko są bardzo restrykcyjni jeśli chodzi o bagaż).

Tylko co robić w PP? ;p

pozdr,
p.
Monika G.

Mnie się PP podobało :) Połazić jest gdzie: oprócz Muzeum i pałacau krolewskiego, centrum można zejść na pieszo bez problemu. Fajne są kafejki nad brzegiem rzeki, przy promenadzie.
Centralny i ruski bazar też trzeba odwiedzić :)

Można sobie skoczyć nad Mekong i przy okazji zobaczyć fajną światynię (w kształcie złotej łodzi) drugiej strony rzeki. Ładnie komponuje się Pałac Królewski.

Dwa dni to akurat na PP moim zdaniem.

Piotr W.:
Monika G.:

Tylko co robić w PP? ;p

pozdr,
p.
Marek Natanek

Dzieki bardzo za cenne wskazowki. Airasia sprawdzalem jzu wczesniej i maja bardzo atrakcyjne ceny w porownaniu z bangkokair-em.

Następna dyskusja:

Dzienne wydatki w Tajlandii...

Wyślij zaproszenie do