Temat: Kryzys zwieksza szanse na znalezienie pracy?

Wbrew pozorom tak wlasnie moze sie zdarzyc. Wytlumaczenie jest nawet calkiem proste, przynajmniej w przypadku Polski. Na przelomie 2007 i 2008 rozwinal sie w Polsce "rynek kandydata" co spowodowalo duzy wzrost plac przynajmniej w niektorych sektorach albo grupach zawodowych.

Jeszcze wiekszy byl wzrost wymagan finansowych pracownikow, w rezultacie czego wiele firm nie zatrudnilo pracownikow bo ich po prostu nie znalazlo za wynagrodzenie, ktore byli gotowi zaoferowac.

Obecny kryzys spowoduje, ze te (czesto przesadne) wymagania finansowe pracownikow zostana znacznie zredukowane. Wiele osob planujacych zmiane pracy pozostanie przy obecnym (pewnym) pracodawcy zamiast szukac nowych wyzwan, ktore nie daja wielkiej poprawy finansowej.

Mysle, ze tutaj zaistnieje duza szansa dla tych, ktorzy obecnie pracy nie maja.Andrzej P. edytował(a) ten post dnia 16.01.09 o godzinie 13:11

konto usunięte

Mam nadzieję, ze to się spełni!!!
Ciekawe co jest rozumiane jako przesadne oczekiwania finansowe pracowników!!!!Ja nie podejmuje tego tematu, bo pracuje prawie za nic...nawet kasjerzy e Carefour maja więcej!!!!Magdalena U. edytował(a) ten post dnia 16.01.09 o godzinie 13:12
Marzena Kolodziejczyk

Marzena Kolodziejczyk zmęczona ale
szczęśliwa :-)

Magdalena U.:
Mam nadzieję, ze to się spełni!!!

i ja do tych pełnych nadziei dołączam :-)

konto usunięte

Byc moze,na chwile obecna prace na dobrych stanowiskach znajduje sie po znajomosci

konto usunięte

Joanna B.:
Byc moze,na chwile obecna prace na dobrych stanowiskach znajduje sie po znajomosci
Stety i niestety tak,bo jeśli znajomy cię poleci i dostaniesz prace, to chyba nie odmowisz??
Artur C.

Artur C. Logistics Director

Optymistycznie..:) Ale wg. prognoz bezrobocie w Polsce ma wzrastać.
To o czym Pan pisze może mieć miejsce, ale tylko i wyłącznie, moim zdaniem, wobec bardziej wykwalifikowanej grupy pracowników, specjalistów, kadry kierowniczej niższego szczebla, bo wśród tych grup zawodowych w szczególności doszukiwał bym się zredukowania wymagań finansowych.
Marzena Kolodziejczyk

Marzena Kolodziejczyk zmęczona ale
szczęśliwa :-)

Joanna B.:

nie tylko!!! mam wśród bliskich znajomych kilka osób, które w ostatnich dwóch miesiącach zmieniły/znalazły pracę DOBRĄ bez posiadania tzw.znajomości;
po prostu odpowiedziały na ogłoszenie rekrutacyjne zamieszczone na jednym z ogólnie dostępnych portali i z sukcesem przeszły przez cały proces rekrutacji;
jest to więc możliwe! potrzeba trochę szczęścia, którego poszukującym i sobie życzę

pozdrawiam

konto usunięte

Wlasnie dlatego nie twierdze ze to jest 100% po znajomosci,ale niestety w wiekszosci przypadkow tak wlasnie jest.Nie chodzi o to czy bys wziela prace po znajomosci czy nie jesli znajomy by Cie polecil,chodzi o grupe dobrych pracownikow ktorzy takich koneksji nie posiadaja.
Witold W.

Witold W. Sales Manager w
Technika IT S.A.

Andrzej P.:
Wbrew pozorom tak wlasnie moze sie zdarzyc. Wytlumaczenie jest nawet calkiem proste, przynajmniej w przypadku Polski. Na przelomie 2007 i 2008 rozwinal sie w Polsce "rynek kandydata" co spowodowalo duzy wzrost plac przynajmniej w niektorych sektorach albo grupach zawodowych.

Jeszcze wiekszy byl wzrost wymagan finansowych pracownikow, w rezultacie czego wiele firm nie zatrudnilo pracownikow bo ich po prostu nie znalazlo za wynagrodzenie, ktore byli gotowi zaoferowac.

Obecny kryzys spowoduje, ze te (czesto przesadne) wymagania finansowe pracownikow zostana znacznie zredukowane. Wiele osob planujacych zmiane pracy pozostanie przy obecnym (pewnym) pracodawcy zamiast szukac nowych wyzwan, ktore nie daja wielkiej poprawy finansowej.

Mysle, ze tutaj zaistnieje duza szansa dla tych, ktorzy obecnie pracy nie maja.

Andrzeju, to co piszesz będzie odnosić się raczej do tych stanowisk/branż w których był największy wzrost płac w kilku poprzednich latach. Jednocześnie kwestia jest również tego jak firma była zarządzana - jeśli na bieżąco wydawano zyski, to teraz się ukręci kurek... Jeśli kierownictwo myślało przyszłościowo to teraz w dobie "kryzysu" rzucą pieniądze w rynek, bo to idealny czas, gdy konkurencja zamiast o klienta - walczy z kosztami, płacami, itp. Można świetnie zajmować rynek!

Natomiast ogólnie wskaźnik bezrobocia - wzrośnie. Na wielu stanowiskach obsada często-gęsto bywała nadmiarowa, więc słabsi odpadną i zasilą szeregi bezrobotnych...

Biorąc pod uwagę na ten przykład mnie - teoretycznie jestem w firmie, która jest "bezpieczną przystanią", a i tak szukam pracy, trochę finansowo, ale bardziej - wyzwaniowo. I tacy ludzie jak ja - zawsze się znajdą, którzy mieli w epoce "wzrostu" posadę "entry-level" i chcą robić coś nowego.

Artur C.:
Optymistycznie..:) Ale wg. prognoz bezrobocie w Polsce ma wzrastać.

Sam poziom bezrobocia o niczym jeszcze nie swiadczy.
To o czym Pan pisze może mieć miejsce, ale tylko i wyłącznie, moim zdaniem, wobec bardziej wykwalifikowanej grupy pracowników, specjalistów, kadry kierowniczej niższego szczebla, bo wśród tych grup zawodowych w szczególności doszukiwał bym się zredukowania wymagań finansowych.

To chyba zaznaczylem aczkolwiek granice miedzy "grupami pracownikow" sa bardzo plynne.

Joanna B.:

W sumie my tez zalatwiamy "po znajomosci". Wiekszosc kandydatow, ktorzy z nasza skromna pomoca znalezli nowe zatrudnienie, to kandydaci, ktorych "znalismy" niektorych nawet calkiem dlugo..;)

konto usunięte

Andrzej P.:
Joanna B.:

W sumie my tez zalatwiamy "po znajomosci". Wiekszosc kandydatow, ktorzy z nasza skromna pomoca znalezli nowe zatrudnienie, to kandydaci, ktorych "znalismy" niektorych nawet calkiem dlugo..;)

Nie o taka "znajomosc" chodzi ,jesli nawet ktos rozmawia na portalu o pracy i wysle firme rekrutacyjnej swoje CV to nie oznacza ze jest znajomym wlasciciela badz pracownika owej firmy

Joanna B.:
Nie o taka "znajomosc" chodzi ,jesli nawet ktos rozmawia na portalu o pracy i wysle firme rekrutacyjnej swoje CV to nie oznacza ze jest znajomym wlasciciela badz pracownika owej firmy

Jezeli ktos jest znajomym wlasciciela albo pracownika firmy to moze faktycznie "wygrac" z kims ubiegajacym sie o dana posade, zakladajac, ze jest przynajmniej tak "dobry" jak ten inny.

Zaden normalny pracodawca nie zatrudni jednal nikogo tylko ze wzgledu na "znajomosc". Oczywiscie jest wiele niechlubnych wyjatkow takich jak "cieple" posady w spolkach skarbu panstwa czy niektorych organizacjach itp. ale i tutaj obserwuje sie poprawe.
Anna Żerkowska

Anna Żerkowska Capability Lead at
GSK

Moim skromnym zdaniem powrót do "rynku pracodawcy" jest nieunikniony.
Niestety nie zdodzę się z tym, że teraz będzie łatwiej znaleźć pracę. Wynikiem wzrostu bezrobocia i mniejszej liczby ogłoszeń (liczba ogłoszeń jak widzimy ostatnio znacznie spadła) będzie to, że na 1 wakat będzie dużo więcej osób zainteresowanych niż dotychczas - co oznacza, że szanse zatrudnienia "właśnie mnie" będą mniejsze.
Artur C.

Artur C. Logistics Director

Nikt nikomu nie zabrania mieć znajomych...:) Ja szczerze mówiąc cały czas jestem w kontakcie z moimi znajomymi z poprzednich prac, studiów i nie tylko, oni wiedzą, ze akurat poszukuję pracy, starają sie mi pomóc coś znaleść, każdy obraca się w róznych srodowiskach także są większe choryzonty niż tylko ogłoszenia, oferty prasowe i internetowe. W końcu od czego są znajomi, nigdy nie wiadomo kto kiedy bedzie potrzebował pomocy od nas, trzeba sobie pomagać nawzajem.

Anna Zalewska:
będzie to, że na 1 wakat będzie dużo więcej osób zainteresowanych niż dotychczas - co oznacza, że szanse zatrudnienia "właśnie mnie" będą mniejsze.

No niezupelnie, tak jak napisalem powyzsza teza dotyczy pewnych grup zawodowych i sektorow, jednak grupy calkiem znacznej.

Jak szukam dla klienta specjalisty w pewnej dziedzinie to szanse tego specjalisty nie spadna jak otrzymam teraz 10 razy wiecej zgloszen od osob, ktore maja inna specjalnosc.
Anna Żerkowska

GSK

Oczywiście, ale jeśli otrzyma Pan 20 aplikacji specjalistów z poszukiwanej dziedziny (wśród 150 aplikacji, które np. spłynęły w odpowiedzi na ogłoszenie) to szanse na zatrudnienie "właśnie mnie" (zakładając, że jestem w tej dwudziestce spełniającej podstawowe kryteria) są mniejsze niż wówczas gdyby odnalazł Pan tylko 5 osób spełniających kryteria.

Osobiście uważam, że jestem w tej grupie, która mocno ucierpiała na ostatnich wydarzeniach. Z tego co mi wiadomo to spora ilość firm rekrutacyjnych/doradztwa personalnego zredukowała miejsca zatrudnienia. W wyniku czego "takich jak ja" poszukujących pracy jest dużo więcej niż powiedzmy rok temu. Dlatego szanse na zatrudnienie "właśnie mnie" znacznie spadły.

Anna Zalewska:
Oczywiście, ale jeśli otrzyma Pan 20 aplikacji specjalistów z poszukiwanej dziedziny (wśród 150 aplikacji, które np. spłynęły w odpowiedzi na ogłoszenie) to szanse na zatrudnienie "właśnie mnie" (zakładając, że jestem w tej dwudziestce spełniającej podstawowe kryteria) są mniejsze niż wówczas gdyby odnalazł Pan tylko 5 osób spełniających kryteria.

No ale przeciez mowie, ze to sie nie zdarza. Nie przewiduje zadnego "wzrostu" z 5-ciu na 20-tu, wrecz przeciwnie. Moze sie zglosic nawet mniej niz 5, bo 3 osoby zadecyduja, ze na razie nie beda aplikowac. Moze nalezy tutaj zaznaczyc, ze niezwykle rzadko zglaszaja sie bezrobotni sepcjalisci.

Anna Zalewska:
Osobiście uważam, że jestem w tej grupie, która mocno ucierpiała na ostatnich wydarzeniach. Z tego co mi wiadomo to spora ilość firm rekrutacyjnych/doradztwa personalnego zredukowała miejsca zatrudnienia.

Branza rekrutacyjna napewno w jakis sposob ucierpi. Ale to inna historia...
Anna Żerkowska

GSK

Andrzej P.:
Mysle, ze tutaj zaistnieje duza szansa dla tych, ktorzy obecnie
pracy nie maja.

Sądziłam, że dyskusja (zgodnie z tematem i cytatem powyżej) ma dotyczyć osób bez pracy i że o takie przypadki tu chodzi. I w tych przypadkach moim zdaniem znalezienie pracy wcale nie będzie łatwiejsze niż dotychczas.
Andrzej P.:
Moze nalezy tutaj zaznaczyc, ze niezwykle rzadko zglaszaja sie bezrobotni sepcjalisci.

Z tym się jak najbardziej zgadzam. Myślę, tak jak i Pan, że obecnie może być trudniej znaleźć pracującego specjalistę, który postanowia akurat teraz zmienić pracę/jest otwarty na takie zmiany.

Następna dyskusja:

Znalezienie pracy po macier...

Wyślij zaproszenie do