Temat: Licencja LGPL

Nokia ogłosiła dzisiaj wydanie Qt w wersji 4.5 na licencji LGPL
..... szykują się zmiany

konto usunięte

no to bardzo dobra wiadomosc... podwojna licencja byla tutaj skutecznym hamulcem dla drobnych niezaleznych programistow...

moze dzieki qt-4.5, czesc firm zmieni powolny traktor (C#) na Qt...

Oficjalna wiadomość Nokii:
http://www.qtsoftware.com/about/news/lgpl-license-opti...

...i jeszcze link do bardzo ciekawej dyskusji na ten temat:
http://linuxnews.pl/nokia-wyda-qt-45-na-licencji-lgpl/
Grzegorz Biernacki

Grzegorz Biernacki Programista /
Projektant

Witam Panowie i Panie :)

Właśnie jestem w trakcie planowania implementacji pewniej aplikacji w Qt. Jest to nie za duży programik na zamówienie pewnej firmy, który będzie stosowany przez nią oraz hurtownie partnerskie sprzedające jej produkty.

Teraz mam bardzo ważne pytanie co do licencji. Czy mogę napisać ten program w całości w Qt i najzwyczajniej w świecie go sprzedać tej firmie? Mam tutaj na myśli licencję LGPL.

Początkowo myślałem, że jest to możliwe. Potem zajrzałem na stronę: http://www.qtsoftware.com/products/licensing i poprzez tabelkę z porównaniem licencji lekko się skołowałem. Teraz przeczytałem jeszcze kilka tekstów w sieci i koniec końcem sam nie wiem. Mogę czy nie mogę zastosować Qt w projektach typowo komercyjnych pisanych na zlecenie??

Z wyczytanych informacji wiem tylko że w LGPL mogę zamknąć źródła, ale musze mieć też 100% pewności co do możliwości pobrania za aplikację opłaty.

Czy są jakieś ważne ograniczenia co do pobierania opłat za programy pisane w Qt?

Jeśli nie ma żadnych ograniczeń to w takim razie co dodatkowego oferuje nam komercyjna wersja Qt?

Z góry dziękuję za odpowiedź.Grzegorz Biernacki edytował(a) ten post dnia 15.03.09 o godzinie 13:40
Artur Kęska

Artur Kęska Senior Software
Developer, XNet
Communications

Z tego co wiem, to ani licencja LGPL and GPL nie zabrania pobierania opłat za wykonaną pracę.
Z resztą na stronie http://www.qtsoftware.com/products/licensing też nikt nie pisze, że tworzenie oprogramowania komercyjnego jest zabronione.
Jedyne ograniczenia licencji LGPL są takie, że trzeba publikować zmiany dokonane w źródłach biblioteki, oraz należy dostarczyć własne oprogramowanie tak, aby użytkownik miał możliwość wymiany użytej biblioteki na nowszą wersję.
W praktyce oznacza to, że nie można zlinkować aplikacji statycznie i ewentualne poprawki w Qt trzeba jakoś opublikować.
No i nie ma supportu ze strony Noki.
Tomasz Ziobrowski

Tomasz Ziobrowski Oprogramowanie dla
przemysłu i nie
tylko

Możesz sprzedawać programy niezależnie od tego czy używasz biblioteki na licencji GPL czy LGPL. Możesz sprzedać program na GPL nawet za 1M zł jeżeli znajdziesz na niego kupca.

Jednak licencja GPL daje prawo każdej osobie, której przekażesz program (sprzedasz/podarujesz) prawo dostępu do kodu źródłowego i do dystrybucji oprogramowania na zasadach licencji GPL łącznie z dalszą odsprzedażą.

Jeżeli użyjesz Qt na LGPL możesz swój kod zamknąć, nie musisz go nikomu udostępniać i możesz sformułować własną licencję dla użytkownika końcowego, która np zabrania dystrybucji, odsprzedaży itd (możesz zastosować licencję typu EULA). Jedyne ograniczenia to tak jak napisał Artur Kęska, konieczność dostarczenia klientowi kodu źródłowego biblioteki jeżeli były wprowadzane do niej zmiany oraz niemożliwość kompilacji statycznej projektu.

GPL nie jest też zła. Jeżeli klient i tak domaga się kodów źródłowych co w moim przypadku miało prawie zawsze miejsce, lub program jest bardzo niszowy i praktycznie nie ma możliwości sprzedania go później lub w ramach zlecenia masz go w pełni przekazać klientowi (łącznie z prawami autorskimi). To może się okazać, że dzięki GPL możesz też użyć wielu innych przydatnych bibliotek i komponentów.

Dla mnie GPL się do tej pory sprawdzał ze względu na niszowych klientów.

Jeszcze jedno. Nawet jeżeli twój kod jest na licencji GPL nie musisz go udostępniać publicznie i nie musisz go dostarczać od razu. Kod musisz dostarczyć gdy klient o to poprosi, o tym prawie jednak musisz go poinformować. Do tego możesz pobrać opłatę za dostarczenie kodu i o ile dobrze zrozumiałem licencję GPL, koszt dostarczenia źródeł nie może przekraczać kosztu dostarczenia programu.

Więcej można znaleźć tutaj http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.pl.html
Grzegorz Biernacki

Grzegorz Biernacki Programista /
Projektant

Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź :)

Tomasz Ziobrowski:
jednak musisz go poinformować. Do tego możesz pobrać opłatę za dostarczenie kodu i o ile dobrze zrozumiałem licencję GPL, koszt dostarczenia źródeł nie może przekraczać kosztu dostarczenia programu.

Sądziłem że nie można sprzedać programu za 1000 i dodatkowo źródeł za drugi tysiąc czyli pełną wersję za 2000, ale jeśli sprzedajemy program za tysiąc czy nawet 10000 to muszą być źródła wliczone w cenę.
Tomasz Ziobrowski

Tomasz Ziobrowski Oprogramowanie dla
przemysłu i nie
tylko

Andrzej Borucki:
Tomasz Ziobrowski:
jednak musisz go poinformować. Do tego możesz pobrać opłatę za dostarczenie kodu i o ile dobrze zrozumiałem licencję GPL, koszt dostarczenia źródeł nie może przekraczać kosztu dostarczenia programu.

Sądziłem że nie można sprzedać programu za 1000 i dodatkowo źródeł za drugi tysiąc czyli pełną wersję za 2000, ale jeśli sprzedajemy program za tysiąc czy nawet 10000 to muszą być źródła wliczone w cenę

Zobacz tutaj:
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html

Czy GPL pozwala mi na pobieranie opłaty za pobranie programu z mojego serwera internetowego?
Tak. Za przekazanie kopii programu (rozpowszechnianie) możesz pobierać dowolną opłatę. Jeżeli binaria rozpowszechniasz udostępniając pliki do ściągnięcia, musisz zapewnić „równoważny dostęp” do pobierania źródeł — zatem opłata za ściągnięcie źródeł nie może być większa niż opłata za ściągnięcie binariów.

Choć szczerze powiedziawszy nie potrafię odnaleźć dokładnego punktu w samej licencji, który pozwoliłby na taką interpretację sprawy. Ale generalnie pewnie chodzi o zapewnienie równoważnego dostępu do źródeł - czyli jeżeli dostęp do binariów jest płatny to dostęp do źródeł też może być.

Jeżeli jednak zamierzasz oprzeć na powyższym swój model biznesowy - to lepiej go omów z kimś biegłym w sprawach tych licencji. Jest na GL parę osób, które deklarują że posiadają takie rozeznanie (niestety nie mam namiarów - tylko kiedyś natrafiłem przy okazji jakiegoś wątku).

Do tego nawet jeżeli ostatecznie zdecydujesz się na taką opcję (1000 za bin i 1000 za src) to pamiętaj, że osoba która to kupi może to udostępnić dalej na GPL i może być, że kilka osób się na to złoży by kupić program taniej - i będzie to legalne.

Taka opcja może mieć tylko sens gdy dostarczasz gotowe rozwiązanie dla 1 klienta o którym wiesz, że nie nikomu tego nie odda za darmo a obawiasz się, że będzie chciał to sprzedać dalej. Możesz go w ten sposób częściowo "zniechęcić" do takiej praktyki.

W praktyce to chyba prawie nigdy nie ma sensu. Jeżeli dostarczyłeś coś wartościowego dla takiego pojedyńczego klienta nawet razem ze źródłami to i tak najpewniej Ciebie najpierw poproszą o ponowne wdrożenie/poprawki lub pomoc w dalszej odsprzedaży.

W samym GPL'u jest jeszcze kilka ciekawych myków. Możesz podzielić oprogramowanie np na kilka procesów (nie mylić z wątkami) i wówczas jeden proces może być na GPL i dostarczać pewnej części funkcjonalności programu a drugi proces możę być zamknięty i dostarczać resztę funkcjonalności. Np jeden program uruchamia inny program i go kontroluje, server-klient i wszelkie inne metody komnikacji międzyprocesowej. Oczywiście procesy nie mogą być "tworzone" z tego samego zlinkowanego kodu (chodzi mi o forkowanie).

Wyślij zaproszenie do