Temat: Tips and Tricks ;) - czyli poradnik młodego podróznika

Proponuje umieszczać tutaj porady, wskazówki i ostrzeżenia odnośnie naszych friendów ;)

1. Dokładnie srawdzaj reszte. Friendy czesto sie "mylą" wydając z dolarów funtami :)

konto usunięte

2. Nie kupowac na ulicy!!! Tak zamotaja, ze w koncu zaplacimy 3 razy drozej niz w sklepie!
Łukasz Buszka

Łukasz Buszka www.dadadesign.pl
projektuje,
fotografuje,
podróżuje, gotuje

Pomysl z tematem super tylko moderator musi trzymac porzadek zeby bzdur nie wypisywano jak watku o zemscie faraona :)

ad1. Kazdy sie moze mylic bezpieczniej wymieniac malymi partiami dolary na funty i tylko nimi sie poslugiwac podczas zakupow. Obca walute w malych nominalach warto miec jako bakszysz, to bardziej cieszy miejscowych niz ich rodzima waluta :)

ad2. A jak inaczej kupowac na targu jak nie na ulicy :)

konto usunięte

Łukasz Buszka:

Chodzi mi o sprzedawcow np. papierosow czy jakichs drobnych rzeczy. Nie chodzilo mi o suk.
Ja mialam juz niejedna nieprzyjemna przygode z tymi cwaniaczkami:-)
Bo dzieciak podbiegl z arafatka i chcialam byc mila i kupic...:-)
A sprzedawcy papierosow ostatnio probowali mnie naciagnac na 100LE. Tak mi koles wydawal reszty, ze zachachmecil 100LE. Niestety mial pecha ze mna, bo szlam juz na policje. Zaklinal sie na allaha, ze nie mnie nie oszukal. Ale w koncu oddal i powiedzial: "you are very clever". Wiec chyba jednak mnie oszukal:-)
Tomasz Kołodziej:
>Dokładnie srawdzaj reszte. Friendy czesto sie "mylą" wydając z dolarów funtami :)

Friends myla sie czesto rowniez na swoja niekorzysc:-) Takze ogolnie sie myla:-)Magda G. edytował(a) ten post dnia 19.12.08 o godzinie 16:32
Łukasz Buszka

projektuje,
fotografuje,
podróżuje, gotuje

Magda G.:
Łukasz Buszka:

Chodzi mi o sprzedawcow np. papierosow czy jakichs drobnych rzeczy. Nie chodzilo mi o suk.

aaa :) no to pelna zgoda, niby papirusow, niby zegarkow i niby papierosow na ulicy raczej nie nalezy kupowac. Tak samo jak jeszcze jakis czas temu odkupywac euro w bilonie.

Ale swoja droga nie wiem czy my nie bylismy bardziej pomyslowi w czasach konikow pod bankami :)

przy samych piramidach jest knajpka, gdzie oszukuja na potęge. Dodatkowo uważajcie , bo ceny w karcie zawierają "*"

Na samym dole jest napisane , ze do podanych cen należy doliczyć podatek :)

a dodatkowo przy płaceniu dolarami w debilny sposób chcą przeliczyć wartoś podaną w funtach.

Łukasz Buszka:
Pomysl z tematem super tylko moderator musi trzymac porzadek

no ba !

myślałem od poczatku roku na tym wpisem (moze dostane moda za niego he he he );)

a poważnie to proponuje temat przykleić, coby widniał ku przestrodze :)

konto usunięte

Tomasz K.:
przy samych piramidach jest knajpka, gdzie oszukuja na potęge. Dodatkowo uważajcie , bo ceny w karcie zawierają "*"

a dodatkowo przy płaceniu dolarami w debilny sposób chcą przeliczyć wartoś podaną w funtach.
we wszystkich reastauracjach w eg podatek nie jest wliczony do ceny podanej w menu. trzeba go doliczyc. i chodzi tu o oplate za obsluge. jest to legalne i obecne wszedzie, nie wszedzie natomiast jest oznaczone "*"

Roqaya Agata N.:
Tomasz K.:

we wszystkich reastauracjach w eg podatek nie jest wliczony do ceny podanej w menu.

o to nie wiedziałem ...

kolejny tip

- nie zabierac ze soba sprzetu do snoorkowania. Na miejscu są bardzo tanie (szkoda miejsca)

- na plaze polecam zawsze miec obuwie, zeby sie nie poranic
Łukasz Buszka

projektuje,
fotografuje,
podróżuje, gotuje

Jesli jedzi sie pierwszy raz. Nie kupowac nic przez pierwsze dwa dni pobytu poki sie czlowiek nie przyzwyczai rytulalu targowania i nie sprawdzi na spokojnie cen w np abuashram.

Jesli jedzie sie na wyprawe Nilowa wraz z Kairem lepiej nie kupowac perfum (jak ktos juz musi) w Assuanie. Na polnocy w Kairze kosmetyki sa najczesciej znacznie tansze :) A ozdobne falokoniki to i tak najlepiej kupowac na targu za 1/10 sumy proponowanej w sklepach kosmetycznych :)Łukasz Buszka edytował(a) ten post dnia 23.12.08 o godzinie 13:21

konto usunięte

uzupełniając wypowiedź Łukasza, najlepiej robić zakupy jak się już jest opalonym ;-) to daje znak sprzedającym ze chwile juz tu jestesmy. nauka kilku słów typu dziekuje, nie, tak czy dzien dobry w lokalnym jezyku takze jest znakiem dla handlowcow ze maja do czynienia z kims kto byc moze jest juz po raz kolejny.

co do flakonikow zgadzam sie, aczkolwiek jest pewna roznica, te w perfumeriach sa ozdabiane farba ze zlotem, natomiast te z targu zlota farbka. taka roznica :-)Roqaya Agata N. edytował(a) ten post dnia 23.12.08 o godzinie 13:35

Roqaya Agata N.:
uzupełniając wypowiedź Łukasza, najlepiej robić zakupy jak się już jest opalonym ;-) to daje znak sprzedającym ze chwile juz tu jestesmy. nauka kilku słów typu dziekuje, nie, tak czy dzien dobry w lokalnym jezyku takze jest znakiem dla handlowcow ze maja do czynienia z kims kto byc moze jest juz po raz kolejny.
poprosze fonetycznie mi napisac pare z nich

kiedyś mi jeden friend mi napisał, ale z w sumie z błedami i ostatecznie gdzies zapodziałem :)
Jowita M.

Jowita M. Experienced CS
Manager

Tomasz K.:
Roqaya Agata N.:
poprosze fonetycznie mi napisac pare z nich

kiedyś mi jeden friend mi napisał, ale z w sumie z błedami i ostatecznie gdzies zapodziałem :)

bi kam? - ile
kam wahed? - ile za sztukę
szukran - dziękuję
la -nie
aiwa/nam - tak
mid fadlak - proszę
Anna R.

Anna R. Główny specjalista
ds. PR

A ja polecam zabrać ze sobą apteczkę pierwszej pomocy :) i nie liczyć na nikogo tylko najlepiej na siebie :) Przekonałam się o tym.
Pozdrowienia dla wszystkich.

super pomysł na wątek, przyda się na pewno!

konto usunięte

Witajcie :) jadę za 3 dni do Egiptu i mam takie pytanie - jak wysokie są przebitki na sukach? czyli ile średnio % mogę się utargować, żebym nie przepłaciła, ale tez miała orientację ilę dany towar jest mniej więcej warty?
Łukasz Buszka

projektuje,
fotografuje,
podróżuje, gotuje

Dominika Wasinkiewicz:
Witajcie :) jadę za 3 dni do Egiptu i mam takie pytanie - jak wysokie są przebitki na sukach? czyli ile średnio % mogę się utargować, żebym nie przepłaciła, ale tez miała orientację ilę dany towar jest mniej więcej warty?

Nie ma jakiejs okreslonej przebitki poza swiadomoscia ze taka jest.

Najlepiej nic nie kupij pierwszego dnia, opal sie troche i idz do sklepu z ustalonymi cenami (AbuAshara) posprawdzaj tam ceny i tak uzbrojona w te wiedze dopiero idz sie targuj :)

konto usunięte

Dziękuję Łukasz za cenne info :) już się nie mogę doczekać!! :)))
Sebastian Spaleniak

Sebastian Spaleniak właściciel, SWAN

Jutro w południe wylot, kilka dobrych rad się przyda

Następna dyskusja:

Egypt Travel Tips

Wyślij zaproszenie do