Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

Temat: Statystyczna Karta Wypadku - nowy wzór?

Witam!
Od 1go stycznia 2009r wchodzi w życie nowy wzór SKW. Trza bedzie m.in. w IIczęści dopisywać pełną datę wypadku. Na stronach Ministerstwa i GUSu nie ma nic, urzędnicy nagabywani przeze mnie telefonicznie też nic nie wiedzą. Generalna opinia: "Panie piotrku, okarze się w praniu". Polska to bardzo ciekawa kraj...
Jarosław Słaby

Jarosław Słaby Główny Specjalista
ds. Bezpieczeństwa i
Higieny Pracy

Pewnie dopiero kiedy ruszą sprawozdania w formie elektronicznej, udostępnią wzór. Ale nie komentując sensowności wysyłania danych do GUS, mailem będzie chociaż szybciej i wygodniej.
Marcin R.

Marcin R. BHP i Ochrona
Środowiska

Co znaczy "pełną datę wypadku" ?
Z tego co pamiętam podaje się godzinę dzień, miesiąc i rok - co jeszcze można podawać ?
Piotr D.

Marcin, piszę przeca: II część - znaczy uzupełniająca. Narazie masz tylko rok wypadku. Pełną datę podajesz na 2 stronie części I. Chyba, że mówimy o różnych kartach ;)
Marcin R.

Marcin R. BHP i Ochrona
Środowiska

Mówimy o tych samych kartach.
Ja traktuję je razem. Chyba jeszcze nigdy w swojej historii nie wysłałem uzupełnienia - nie przytrafiły mi się dłuższe absencje a zdarza się wysłać SKW nawet po 3-4 miesiącach od zdarzenia ;)
Piotr D.

Ty to farciarz jesteś Marcin - japońskie maszyny, osłony, te rzeczy...Nikomu nic nie urywa, nie obcina tu i ówdzie. Żyć nie umierać - czego Ci życzę w Nowym 2009 roku! Bo u mnie wiesz -budowlanka: urwane nogi, ręce, wydłubane oczy...180 dni ZL to normalka.
Krzysztof Kowalski

Krzysztof Kowalski Inspektor BHP,
Poczta Polska

Witam
W sprawie nowej SKW jest tylko projekt zarządzenia. Jest w nim napisane, że nowe karty będziemy wysyłać do Bydgoszczy oraz umieszczać na nowych kartach od 01.01.2009 r. na II części datę wypadku. Nowością będzie sposób przesyłania - elektroniczny, pozostaje także tradycyjnie pocztą.

konto usunięte

Wszystkie karty, których wypadki zdarzyły się do dnia 15.01.2009 należy wysyłać do GUS jak dotychczas wysyłaliście
Po tym terminie karty należy wysyłać pod wskazany niżej adres.

Urząd Statystyczny w Bydgoszczy - Oddział we Włocławku
ul. Piekarska 16, 8
7-800 Włocławek,
Woj. kujawsko-pomorskie

Karty w formie elektronicznej będzie można wysyłać w późniejszym (nieokreślonym) jeszcze czasie
O zmianach w kartach nic nie wspominali
(info z GUS w Bydgoszczy)
Pozdrawiam
Tomasz
Iwona B.

Iwona B. Oczy są zwierciadłem
duszy...

jeśli ktoś chciałby wysyłać jeszcze pocztą statystyczną kartę wypadku to od stycznia 2010 należy wysyłać je do Gdańska.
Piotr D.

No proszę. Kobiecy głos mile widziany. Jeszcze Iwona podaj dlaczego i gdzie to napisane. Ja wysyłam pocztą do Bydgoszczy. Ale może popełniam błąd?

konto usunięte

Iwona

Piotr ma racje.

konto usunięte

A ja mam wzór SKW (wersje elektroniczna - Word) i wysyłam ją od kiedy obowiazuje na adres zgodny ze wzorem karty:
Urząd Statystyczna
ul. Konarskiego 1/3
85-950 Bydgoszcz
Nikt do tej pory mi żadnej nie odesłał - a wysłałem ich może 30

Chętni na karte - pisac na meila zelisko@wp.pl

konto usunięte

Witam, a ja już wysłałem raz w formie elektronicznej ;)
Oto procedura:
1. Trza zadzwonić do GUS-u i powiedzieć miłej Pani, że się chce zaraportować wypadek
2. Wtedy w systemie pojawia się aktywny formularz do wypełnienia
3. Osoba, która ma w firmie klucz dostępu do formularzy elektronicznych musiała mi stworzyć profil do raportowania abym mógł wypełnić formularz

To tyle. A właśnie szykuje mi się kolejny raport ;)

konto usunięte

Fabian Cieślik:
Witam, a ja już wysłałem raz w formie elektronicznej ;)
Oto procedura:
1. Trza zadzwonić do GUS-u i powiedzieć miłej Pani, że się chce zaraportować wypadek
2. Wtedy w systemie pojawia się aktywny formularz do wypełnienia
3. Osoba, która ma w firmie klucz dostępu do formularzy elektronicznych musiała mi stworzyć profil do raportowania abym mógł wypełnić formularz

Ja pobrałam loginy i hasła od firm, mam dostęp tylko do ZKW i wysyłam bez dzwonienia do GUS, na zasadzie "dodaj nowy formularz" śmiga. No chyba, że coś tam poblokują to zdarza się, ze dzwonię :)

konto usunięte

Ja pobrałam loginy i hasła od firm, mam dostęp tylko do ZKW i wysyłam bez dzwonienia do GUS, na zasadzie "dodaj nowy formularz" śmiga. No chyba, że coś tam poblokują to zdarza się, ze dzwonię :)

Dokładnie teraz tak to wygląda - mając utworzony profil z loginem i hasłem, mogę dodawać nowy formularz ZKW i tylko ten. ;)

konto usunięte

No to znowu mamy nowy wzór SKW http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20102181440
Obowiązuje od 01-01-2011.
Pozdrawiam wszystkichMirek Żelisko edytował(a) ten post dnia 26.11.10 o godzinie 17:38
Krzysztof K.

Krzysztof K. ST. INSPEKTOR BHP

I tak pod przykrywka nowej SKW powoli stajemy sie państwem policyjnym
Piotr D.

Są rzeczy, o których nie śniło sie filozofom
Mn P.

Mn P. Specjalista ds.
BHP/Inspektor p.
poż.

Tym na górze widać bardzo się nudzi i sami już nie wiedzą co tak naprawdę mają wymyślić...

konto usunięte

Mam wersję elektroniczna (Word) SKW 2011.
Podzielę się.

zelisko@wp.pl

pozdrawiam
MZ

Następna dyskusja:

Statystyczna karta wypadku.

Wyślij zaproszenie do