Temat: Londyn - czego NIE zwiedzać? :)
Kaja K.:
W planach mam oczywiście Buckingham Palace, Westminster Abbey, Muzeum Historii Naturalnej, Big Bena i Tower Bridge, National Gallery no i piękne widoki nad Tamizą oraz Pym's Gallery
Ja bym odradzał Muzeum Historii Naturalnej - to raczej dla dzieci,
już lepiej trafić do Muzeum Victorii i Alberta, obok. Stamtąd można podejść pieszo do Harrodsa, być może przereklamowany, ale
warto pooglądać czy właśnie kupić coś eleganckiego lub typowo brytyjskiego. Ale i warto wybrać coś właśnie z British Museum.
Jan Krongboon:
wklucz national museum (cos z 80 duzych sal - co najmniej pol dnia), victoria&albert museum i science museum (oba zaraz kolo natural history museum - na te trzy potrzeba dzien), tate gallery Pamietaj o parkach i moze zaszalej na millenium weel.
omin madame taussaud i tower of london - czyli idz do wszystkich bezplatnych miejsc i daruj sobie platne
Z tego dobre rady to: lepsze nieraz bezpłatne, szczególnie Tate przez most od katedry św. Pawła, nawet nie trać czasu na zastanawianie się nad Madame Tussauds. Zwykle z parze z figurami
próbują sprzedawać London Eye - jeżeli już ta karuzela, to nocą. Obok znany Big Ben, którego i tak nie ominiesz chcąc być w
Westminster Abbey. Sugerowałbym Tobie przy okazji opactwa dołączyć na około godzinę do jakiejś grupy z przewodnikiem, wtedy nie tylko popatrzysz na masę narodowych pomników, ale i posłuchasz mnóstwa ciekawostek - mogę przez prv podać Ci namiar na dwoje sympatycznych polskich blue bagde guide'ów, na pewno ktoś z nich chętnie Cię dołączy jeśli się z nimi skontaktujesz wcześniej, a mieliby polską grupę (pewnie łatwiej formalną drogą trafisz do być może droższej angielskiej). Możesz przy okazji pobliskiego parlamentu sprawdzić opcję wejścia do wnętrz tego oryginalnego pałacu. Moim zdaniem warto. Na pewno wsiądź lub wysiądź na tamtejszej ciekawie zmodernizowanej stacji metra Westminster pod Big Benem.
Tower of London drogie, pełne ludzi, ale to taka perełka z przeszłości. Można się oczywiście zadowolić spacerem od stacji metra przy murach i Tamizie do Tower Brigde - jak dla mnie ikony
średniowiecza i ery wiktoriańskiej.
Ja uwielbiam też dla odmiany klimat nowoczesnego Dockland z orginalną potężną stacją metra Canary Wharf
- te zdjęcia zobrazują Ci o czym mówię. Niedaleko jest podmiejski Greenwich z dawnym obserwatorium i przyjemnym parkiem
oraz rewelacyjną panoramą miasta z południka 0, z przyjemnymi knajpkami i weekendowymi targami w samym centrum na starym targowisku.
Co do targów i londyńskich smaczków to polecam też północne Camden Town oraz już na Eastendzie klimatyczne okolice Brick Lane z pobliskim Spitalfields Market.
I tak jak Jan napisał: te parki! Nie tyle łąka Hyde Park za Speakers Corner co bardziej okolice Serpentine i pałacu Kensington. Ale i oprócz Greenwich Park również Regent Park. A przede wszystkim w odpowiednim czasie roku (czyli przez większą jego część) niesamowite lecz odległe od centrum Kew Gardens w Richmond.
Można by tak jeszcze trochę - udanej wycieczki.
Piotr Kruczek edytował(a) ten post dnia 11.12.08 o godzinie 23:15