Ewa P.

Ewa P. muzykolog, muzyk,
dziennikarz,
impresario,
muzykofil

Temat: Torba musi siedzieć!

Po ostatnich zakupach w supermarkecie postanowiłam wrócić do domu bezpłatną supermarketową linią autobusową. Wsiadam więc a tam wolne tylko trzy miejsca siedzące. Podchodzę do pani, która na siedzeniu pod oknem "posadziła" torbę i pytam, czy mogę tam usiąść a pani oburzona, że nie, bo co ona zrobi z torbą i mam sobie innego miejsca szukać (pomijam fakt, że jestem w 9 miesiącu ciąży). Podziękowałam więc ani za wrażliwość i empatię, przecisnęłam się na drugi koniec autobusu, gdzie inna pani zabrała swoją torbę na kolana i pozwoliła mi się przecisnąć na siedzenie pod oknem. Zastanawia mnie, co takiego mają w sobie miejsca skrajne, że ludzie od razu na nich siadają i nie zamierzają się przesiąść. Najbardziej mnie bawi, jak podchodzę, żeby usiąść a taki delikwent wciąga brzuszek i każe mi przejść. A ja mam w swoim brzuszku dzidziusia i to sporych rozmiarów, i choćbym nie wiem jak się starała to się nie przecisnę! W kościele to samo- trzy osoby siedzą na brzegach ławki a w środku puste miejsca. Jak mi ostatnio kazali się przeciskać to na głos się zaśmiałam i powiedziałam, że chyba sobie jaja robią! Chyba ich to dotknęło, bo... wyszli z ławki żeby umożliwić mi przejście na środek ławeczki, po czym ponownie zajęli swoje VIP miejsca. Może ktoś mi wyjaśni na czym polega fenomen skrajnych miejsc?

konto usunięte

Nie wiem jak inni ale ja np. w samolocie zawsze zajmuję miejsce skrajne.Jeśli ktoś siada w środku czy pod oknem to zawsze wychodzę, tak aby ta osoba mogła swobodnie usiąść.Czemu zajmuję akurat to miejsce ? Może dlatego, że mam skłonności do klaustrofobii, a samolot jest dość specyficznym środkiem transportu.

Co do komunikacji miejskiej się nie wypowiadam bowiem jestem zmotoryzowana.Co nie zmienia faktu, że byłabym ostatnia osobą, która by siedziała albo nie ustąpiła miejsce osobie starszej czy kobiecie w ciąży.
Dorota Z.

Dorota Z. Business
Intelligence

Ja, jeżeli mam siedzieć z drugą osobą, wybieram miejsca skrajne, bo zazwyczaj między siedzeniami nie mieszczą mi się nogi ;)
Aczkolwiek na krótkich dystansach nie jest to na tyle uciążliwe, żeby robić komukolwiek problem z przeciskaniem się.
Izabela Marta Piotrowska

Izabela Marta Piotrowska Starszy Specjalista
ds. kadr i płac

Mi się wydaje, że to chodzi właśnie o to "przeciskanie się między siedzeniami". Ludzie starają się jak najmniej wchodzić w czyjąś strefę intymną, a przecież przeciskanie się obok kogoś z wciągniętym brzuchem jest naruszaniem tej strefy.
Poza tym z miejsca skrajnego zawsze można "łatwo wystartować do drzwi" (oczywiście w ostatnim momencie) ;-).

A ja tam wolę siedzenia przy oknie. Raz, że mogę oglądać miasto za oknem. Dwa - nie obawiam się, że spadnę z siedzenia przy ostrym zakręcie.

konto usunięte

Ewa Palińska:
Podziękowałam więc pani za wrażliwość i empatię, przecisnęłam się na drugi koniec autobusu [...]

Niestety, prostakom nie można "dziękować" za nic. Bo to (ironiczna uwaga) po prostu do nich nie trafia. Op.....lić z góry na dół - wtedy i zrozumieją i szacunek okażą.

Ale rozumiem, że będąc w 9 miesiącu ciąży, ostatnią rzeczą, którą chcesz robić to wykłócanie się z jakąś babą w autobusie.
Ewa P.

Ewa P. muzykolog, muzyk,
dziennikarz,
impresario,
muzykofil

Piotr Truszkowski:
Ale rozumiem, że będąc w 9 miesiącu ciąży, ostatnią rzeczą, którą chcesz robić to wykłócanie się z jakąś babą w autobusie.
Żartujesz?! Mi teraz hormony tak buzują że nie tylko powiedziałabym jej do słuchu ale jeszcze "niechcący" podeptała a te torby rozwaliłabym jej na głowie! Ale obiecałam mężowi, że będę dla innych miła ;)))
Anna R.

Anna R. szef, manager,
specjalista

Odnośnie ciąży i miejsc siedzących.... kiedyś w zatłoczonym tramwaju stałam z dzieckiem na ręku w 8 miesiącu ciąży, nikt mi nie ustąpił miejsca pomimo znaczka na szybie dla uprzywilejowanych. Ktoś obywatelom siedzącym zwrócił uwagę, to się dowiedział, że ciąża to nie choroba a ja jestem młoda :)
Ewa P.

Ewa P. muzykolog, muzyk,
dziennikarz,
impresario,
muzykofil

Coś w tym jest. Na początku ciąży wydawało mi się, że udogodnienia są po to, żeby z nich korzystać. Reakcje ludzi spowodowały, że teraz mam poczucie winy, kiedy ktoś ustępuje mi miejsca i stoję w zatłoczonym autobusie z opuszczoną miną w nadziei, że nikt nie zauważy, że jestem w ciąży. Przestałam również korzystać z uprawnień do pierwszeństwa przy kasie, bo parę razy darzyło mi się usłyszeć taki potok wyzwisk, że nie chcę się narażać.
Arkadiusz Piotr Z.

Arkadiusz Piotr Z. sticky business

to się nazywa polityka prorodzinna :)
jeśli już korzystam z transportu miejskiego, to siadam tylko wtedy, gdy jest naprawdę pusto;
to chamstwo przyszło niestety z Niemiec, a głównie z NRD niestety. tam nikt nikomu nie ustępuje, a jak inwalida bez nogi chce usiąść na mijscu dla inwalidy to macha legitymacją i krzyczy. inaczej nie ustąpią. chociaż w przypadku kas wygląda to już inaczej.

konto usunięte

Opisany przez Ewę czy Araka przykład nie ma nic wspolnego z SV.
To zyczajnechamstwo.
Jak jak wiadomo - chamstwu należy się przeciwstawić siłom i godnościom osobistpm i - jak napisałPiotrek - opier...ć z góry na dół.
Opier jest TEZ Savoir Vivrem. Tylko dla najgorszych prostaków.
;P

konto usunięte

Jerzy K.:
>> Jak jak wiadomo - chamstwu należy się przeciwstawić siłom i
godnościom osobistom

Węzykiem, wężykiem...:))))
Monika Orłowska

Monika Orłowska Angażuję się w
doradztwo z
dziedziny marketingu
w social ...

Przyszedł mi do głowy pewien żart

Rosjanin, podróżujący paryskim metrem, zmęczony całodziennym zwiedzaniem miasta szukał wolnego miejsca żeby sobie usiąść. Zauważył siedzącą damę, która obok siebie na drugim miejscu posadziła swojego małego pieska. Podszedł więc do niej i prosi uprzejmie aby wzięła go na kolana. Pani jednak z oburzeniem odpowiedziała:
- Wykluczone, moja Sisi jest zmęczona.

Skulił ogon pod siebie i poszedł dalej szukać wolnego miejsca. Gdy nie znalazł powrócił do owej damy i prosi ją ponownie. Tym razem jednak długo wymieniał z nią argumenty, wreszcie jednak nie wytrzymał, złapał psa i wyrzucił go za okno. Jak można się domyślić właścicielka biednego zwierzaka omal nie zemdlała. Wszystkiemu przyglądał się Anglik, który zwrócił uwagę Rosjaninowi i powiedział:
- Wy Rosjanie wszystko robicie na odwrót - jeździcie nie tą stroną ulicy co trzeba, odwrotnie trzymacie sztućce itd a teraz wyrzucił Pan przez okno nie tą sukę, którą należało!

konto usunięte

Zgadzam sie z przedmowcami, to jest zwyczajne chamstwo i trzeba to tepic walac prosto z mostu. A niestesty w polskim spoleczenstwie nie brakuje chamow... no coz przyklad idzie od "rodzicow". Mnie rodzice wpoili pewne podstawowe zasady kultury, a teraz mam wrazenie ze cos takiego po prostu nie istnieje.

Moim zdaniem ludzie zajmuja miejsca VIPowskie z wygody... i w nadzieji ze nikt juz nie siadzie obok nich - no bo komu chcialoby sie przeciskac? Pojdzie dalej i tyle.

Co do stref intymnych to ludzie sa zawsze bardzo zdziwieni a niekiedy komentuja ostro kiedy ja lub moja zona zwracamy uwage w kolejce pt: "Czy moglby Pan/Pani odsunac sie troche i nie klasc sie na mnie?" - niestety takie zachowanie jest nagminne i nieraz wywolalismy niezla burze... szkoda gadac.

konto usunięte

Rafał Ziółkowski:
Co do stref intymnych to ludzie sa zawsze bardzo zdziwieni a niekiedy komentuja ostro kiedy ja lub moja zona zwracamy uwage w kolejce pt: "Czy moglby Pan/Pani odsunac sie troche i nie klasc sie na mnie?" - niestety takie zachowanie jest nagminne

To się nazywa frotteryzm, czyli ocieractwo.
To zboczenie!
:P

konto usunięte

Jerzy K.:

To zboczenie!

W takim razie nastepnym razem powiem takiemu osobnikowi "Prosze mnie tu nie froterowac!" :D

konto usunięte

Rafał Ziółkowski:
Jerzy K.:

To zboczenie!

W takim razie nastepnym razem powiem takiemu osobnikowi "Prosze mnie tu nie froterowac!" :D

"target" czyli zboczek nie zrozumie niestety.... :(

On to zbączenie uprawia, nie opisuje czy analizuje....

Jerzy K.:
To zboczenie!

...no, co Ty! To przyjemność! Zobacz w lato / jeżeli, oczywiście poniżasz się do jeżdżenia przepełnionymi środkami komunikacji miejskiej / ilu obleśnych staruszków "klei się" tam do ładnych panienek, szczególnie bardziej roznegliżowanych... W takim to tramwaju dal słyszeć taki dialog:" Niedługo zajdé w ciáze..." A koleżanka się pyta: " A z kim to...?" Na to ta pierwsza odpowiada: "Nie wiem, nie mogę się przecież obrócić..."
Michał M.

Michał M. Analityk ds.
Windykacji, PKO Bank
Polski S.A.

Maria B.:
Jerzy K.:
godnościom osobistom

Tłuc? :))))))))))

konto usunięte

Michał Markiewicz:
Maria B.:
Jerzy K.:
godnościom osobistom

Tłuc? :))))))))))
Podkreślić :)))
Joanna S.

Joanna S. socjolog;
obserwator:)

Podobnie jest w marketach. Kasa niby dla kobiet w ciąży, w sensie,że powinny móc przejść bez kolejki. Ale jak się spróbuje wyegzekwować swoje prawo, to się nasłucha...:> Na innym forum kiedyś się naczytałam jak to kobiety w ciąży są traktowane. Aż się CHCE mieć dzieci. Nie daj Boże, tak własne dzieci wychować!Joanna S. edytował(a) ten post dnia 12.03.10 o godzinie 11:39

Następna dyskusja:

Recepcjonista - powinien si...

Wyślij zaproszenie do