Ryszard Mierzejewski

Ryszard Mierzejewski poeta, tłumacz,
krytyk literacki i
wydawca; wolny ptak

Temat: Nasze publikacje

W tym temacie proszę informować, chwalić się, reklamować wszelkie pozaforumowe publikacje poetyckie: własne oraz naszych kolegów z grupy. Można podawać linki do stron internetowych i blogów, adresy bibliograficzne utworów drukowanych, wybrane wiersze i recenzje o nich, fotografie okładek i inne bajery promocyjno-reklamowe.

Na początek miło mi poinformować, że nasz kolega Tadeusz Żurawek opublikował
drukiem - po wielu latach milczenia na rynku wydawniczym - swój kolejny, trzeci,
tomik poezji, pt. „Pobocza” (Wielka Sowa – Pieszyce 2008). Oto jego okładka
i wiersz tytułowy.

Obrazek

Tadeusz Żurawek

Pobocza

zawsze gdzieś obok nas
kłębią się zapraszająco
te inne bardziej kolorowe
jak nam się wydaje światy
ale gdy zbliżyć się
i wśród nich choćby
na krótko pomieszkać
to ze zdziwieniem dostrzegamy
iż one znowu nie tak
kolorowe jak nam się
na początku zdawało
i wtedy do siebie wracamy
bogatsi o kolejne doświadczenie
odarci z jeszcze jednej iluzji
zbieramy skrzętnie gromadzimy
te doświadczenia
te odarte iluzje
nanizujemy koraliki
myśli i przeżyć
powoli dojrzewamy
jak wino
jak drzewa

W imieniu własnym i całej naszej grupy: gratulacje, Tadziu!Ryszard Mierzejewski edytował(a) ten post dnia 12.08.12 o godzinie 20:38
Marcin Orliński

Marcin Orliński Wicenaczelny,
„Przekrój”

Miło mi dołączyć do grupy. Gratuluję kolegom publikacji i sukcesów. :)

Jeśli chodzi o mnie, wydałem jak dotąd następujące tomy wierszy:
- Mumu humu (Zielona Sowa, Kraków 2006)
- Parada drezyn (SPP Łódź, Łódź 2010)
-Drzazgi i śmiech (WBPiCAK, Poznań 2010)

Zapraszam też na moją stronę autorską:
marcinorlinski.plMarcin Orliński edytował(a) ten post dnia 14.01.11 o godzinie 15:59
Cezary Lipka

Cezary Lipka Poeta, publicysta

Chciałbym w ,,Naszych publikacjach'' zadebiutować wierszem, który w maju 2007 r. zdobył wyróżnienie w Turnieju Jednego Wiersza w MOK w Piastowie:

http://www.zwlmdk.republika.pl/maj1.htm
---------------------------------------------------------------

Cezary Lipka przedstawia:

Trzej bracia
------------

Było to dawno
W niepamiętnych czasach:
Żyliśmy na skraju bezkresnych puszcz
Zawsze można było liczyć
Na przychylność Światowida
I łaskawość Peruna

Ale przyszedł ów dzień
Przepełniony nadzieją
Na lepszą przyszłość

Niezbadane są wyroki Boskie:
Ja Lech idę na Zachód
Ja Czech wolę Południe
Ja Rus pozostanę na ziemi ojców
Nie potrafię oderwać wzroku
Od wartkiego nurtu Dniepru
Gdy leżę w zamyśleniu
Na jego wysokim brzegu
Wszystkie me niedostatki
Idą w niepamięć

Odeszli bracia Rusa
Serca zostawili na Wschodzie

Daruj lita sczaslywyj
Naszyj nenci Ukraini

4 V 2007 r.
Michał M.

Michał M. powoli zmierzam do
celu

Ryszard Mierzejewski:
W tym temacie proszę informować, chwalić się, reklamować wszelkie pozaforumowe publikacje poetyckie: własne oraz naszych kolegów z grupy. Można podawać linki
do stron internetowych i blogów, adresy bibliograficzne utworów drukowanych,
wybrane wiersze i recenzje o nich, fotografie okładek i inne bajery promocyjno-
-reklamowe.

Na początek miło mi poinformować, że nasz kolega Tadeusz Żurawek opublikował drukiem - po wielu latach milczenia na rynku wydawniczym - swój kolejny, trzeci,
tomik poezji, pt. „Pobocza” (Wielka Sowa – Pieszyce 2008). Oto jego okładka

Jeśli zjawię się kiedyś w Górach Sowich, nie omieszkam zapytać o wiersze Tadeusza. Dziękuję za informacje, Ryszardzie.
Pozdrawiam.
i wiersz tytułowy.

Obrazek

Tadeusz Żurawek

Pobocza

zawsze gdzieś obok nas
kłębią się zapraszająco
te inne bardziej kolorowe
jak nam się wydaje światy
ale gdy zbliżyć się
i wśród nich choćby
na krótko pomieszkać
to ze zdziwieniem dostrzegamy
iż one znowu nie tak
kolorowe jak nam się
na początku zdawało
i wtedy do siebie wracamy
bogatsi o kolejne doświadczenie
odarci z jeszcze jednej iluzji
zbieramy skrzętnie gromadzimy
te doświadczenia
te odarte iluzje
nanizujemy koraliki
myśli i przeżyć
powoli dojrzewamy
jak wino
jak drzewa

W imieniu własnym i całej naszej grupy: gratulacje, Tadziu!Ryszard Mierzejewski edytował(a) ten post dnia 08.07.08 o godzinie 11:30
Cezary Lipka

Cezary Lipka Poeta, publicysta

Jest już najwyższy czas zaprezentować swój dorobek poetycki:

Nagrody i wyróżnienia w konkursach literackich:
----------------------------------------------

IV 1983 I Nagroda w szkolnym konkursie poetyckim (I LO im. Jana
Zamoyskiego w Zamościu);
V 2004 I Nagroda w Turnieju Jednego Wiersza Piastowskiego
Spotkania Poetyckiego (MOK w Piastowie);
XII 2004 III Nagroda w T.J.W. (MOK w Piastowie);
X 2005 Wyróżnienie w Konkursie Poetyckim XII Piastowskiej
Biesiady Poetyckiej;
V 2006 Wyróżnienie w Otwartym Turnieju Jednego Wiersza im.
Ziemowita Skibińskiego ,,Srebrna Szyszka'' w
Międzyborowie;
II 2007 III Nagroda w T.J.W. (MOK w Piastowie);
V 2007 Wyróżnienie w T.J.W. (MOK w Piastowie);
VI 2007 Wyróżnienie w Otwartym T.J.W. im. Z. Skibińskiego
,,Srebrna Szyszka'' w Międzyborowie;
VI 2008 Nagroda Parafii Karczew w XIX Ogólnopolskim Konkursie
Poetyckim im. Jana Krzewnika;

Publikacje:
----------

1.Tomik poetycki pt. ,,Gloria victis'' (wiersze z lat 1983-1987),
Oficyna Poligraficzno-Wydawnicza ,,Adam'', Warszawa 2005;
2. Wiersz ,,Klub samotnych serc'' (fragment), Poezja Dzisiaj,
66-61/2007;

Wzmianki o mojej poezji:
------------------------

1. Omówienie twórczości poetyckiej i zamieszczenie wiersza pt.
,,Zdarzenie'', Podwarszawskie Życie Pruszkowa, 3/171/2004;
2. Omówienie tomiku ,,Gloria victis'' i zamieszczenie wiersza pt.
,,Ból'' pochodzącego z niego, Podwarszawskie Życie Pruszkowa,
8/189/2005.
Jadwiga Z.

Jadwiga Z. Bardzo długoletni
dyrektor
przedszkola,
nauczyciel dyplom...

Witam serdecznie!
Na wstępie chciałabym najszczerzej pogratulować wyszczególnionych powyżej sukcesów tym lepszym od siebie! :)

Ale że zazdrosna nie jestem, a i zadość sugestiom właściciela grupy uczynić pragnę, przeto poniżej własną sylwetkę nieskromnie zapromować spróbuję... :)

------------------

MOJE LITERACKIE TROFEA:

• I miejsce w I Konkursie Poetyckim Węgrów` 97, ogłoszonym przez Wydział Kultury, Sportu i Turystyki Urzędu Wojewódzkiego w Siedlcach – Węgrów 1997;
• wyróżnienie dla wiersza pt. "Jak w tańcu" w XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego „ Nasze wspólne sprawy wczoraj – dziś – jutro” – Radom 1998; http://www.goldenline.pl/forum/ludzie-wiersze-pisza/45...
• I Nagroda w konkursie literackim ph. „Książka, która pomogła mi żyć” – WBP Siedlce 1998;
• I miejsce w konkursie poetyckim „Moje spotkanie z Ojcem Świętym” (Akcja Katolicka, Węgrów 1999);
• wyróżnienie w I Węgrowskim Jarmarku Literackim (Węgrów 2001).;
• III miejsce (druga nagroda, bo pierwszej nie przyznano) w Międzynarodowym Konkursie Poetyckim im. C. K. Norwida, zorganizowanym przez Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki pod honorowym patronatem Polskiego Komitetu ds. UNESCO – Pułtusk 2001;
• II miejsce w II Węgrowskim Jarmarku Literackim (Węgrów 2002).;
• wyróżnienie w VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego – Kołobrzeg 2003;
• I miejsce w VIII Ogólnopolskim Konkursie Literacko - Plastyczno - Fotograficznym pod hasłem „Natura moich okolic”, zorganizowanym przez Zarząd Okręgu Lubuskiego ZNP w Zielonej Górze – 2003;
• Nagroda w kategorii Literatura przyznana przez Kapitułę Nagrody o „Promienisty Słonecznik” Stowarzyszenia Promocji Dziedzictwa Kulturowego Powiatu Węgrowskiego (2005 rok).

MOJE PUBLIKACJE:

Moje wiersze były często publikowane w prasie lokalnej, katolickiej. Znajdują się w różnych pokonkursowych pokłosiach. Pojawiały się na stronach internetowych innych osób (współpracowałam doraźnie z miejscowym fotografikiem, p. Michałem Kurcem).
http://fotografika.i-csa.com/

Są zamieszczone w antologii pt.. „Dojrzewanie w miłości”, tom II (wyd.„MiGG”, Radom 2000 r.). W grudniu 2001roku mój wiersz pt. „O chlebie” ukazał się w miesięczniku „Poezja dzisiaj”(nr21/22), co jest następstwem mojego dotychczas największego osiągnięcia literackiego, tj. zdobycie III miejsca (drugiej nagrody) w Międzynarodowym Konkursie Poetyckim im. C. K. Norwida. (W nagrodzonym zestawie był m.in. wiersz "O chlebie) http://www.goldenline.pl/forum/ludzie-wiersze-pisza/47...

Ponadto pojawiały się na antenie Katolickiego Radia Podlasie.

Wydałam dwa tomiki poezji:

1. „Rymowanie pod słoneczkiem” - ISBN 83-918966-0-9 (Wydawnictwo Juventa, Węgrów, 2003) – zbiorek dla dzieci;

2. „Jestem znakiem zapytania” - ISBN 83-918966-2-5 (Wydawnictwo Juventa, Węgrów, 2004) – wiersze dla dorosłych.

DO MOJEGO TOMIKU POEZJI "JESTEM ZNAKIEM ZAPYTANIA" - SŁOWO OD WYDAWCY...

"Kim jest poeta, gdy chwyta za pióro w potrzebie pisania? Jak to jest, że tworzeniu towarzyszy ból i nie zawsze przychodzi po nim ukojenie poczuciem spełnienia wewnętrznego nakazu? I dlaczego tak często słowo okazuje się tworzywem albo zbyt wymagającym, albo zawodnym? Co niepokoi bardziej poetę - otaczający go świat czy on sam? I co go bardziej inspiruje - przyroda czy człowiek? A w czym widzi piękno - w harmonii czy defekcie? Skąd wreszcie się bierze w poetyckich przestrzeniach tyle miejsca dla Boga?
"Jestem znakiem zapytania" - odpowiada wymijająco, ale poważnie Jadwiga Zgliszewska, by natychmiast rozbić patos tej konstatacji żartobliwą w gruncie rzeczy wariacją na temat interpunkcji, mówiąc, że i wykrzyknikiem, i przecinkiem, a w końcu przecież - jak kazdy - stanie się też kropką. Tak czyta się ten tytułowy wiersz i tak czyta się cały ten tom. Poważnie, filozoficznie, refleksyjnie, romantycznie i za chwilę zupełnie inaczej, bo dostrzegamy autoironiczny grymas, porozumiewawcze mrugnięcie okiem, poufały żart w rozmowie z Bogiem, sprawiający, że wzmaga się w nas apetyt na małe co nieco z wierszy księdza Twardowskiego.
Ta książka nie jest początkiem życia pomieszczonych w niej wierszy. Raczej zgarnięciem do szkatułki rozsypanych paciorków, które nigdy nie były w żadnym sznurze korali. Ot, wysypywały się z rąk poetki i turlały się to tu, to tam. Jeden się potoczył do szuflady, inny przed oczy jurorów, którzy docenili jego urok, jeszcze inne zabawiały znajomych, przyjaciół, ozdabiały uroczystości. Każdy ma swoje miejsce w prywatnym życiu autorki, w zakamarkach pamięci czytelników i słuchaczy, a także w szczególnych punktach topografii Węgrowa i okolic. Miejsce niektórych jest już tak pewne, że przetrwałyby i bez tej naszej edycji. Ale przecież - bez kokieterii! - każdy wiersz w głębi duszy pragnie osiąść na stałe, choćby był nie wiem jakim wagabundą. Dlatego trzeba było tę książkę wydać - należało się to i utworom, i ich matce, i czytelnikom - dzisiejszym i potomnym - i temu miastu." - HENRYK KALATA

Obrazek

Napisano też o nim:

http://www.powiatwegrowski.pl/Event.aspx?EventID=1636

Moje wiersze można też poczytać m.in. pod adresami:

http://zgliszewska.wizytowka.pl/

http://www.zosia.piasta.pl/poezja-Jadwigi.htm

-------------------------------------

Jestem również autorką piosenek o dość zróżnicowanej tematyce. Niektóre z nich osiągnęły spore sukcesy (np. utwór pt. „Zapraszamy do Węgrowa”, prezentowany przez kilka lat w telewizyjnym finale Biesiady Weselnej, piosenka pt. „Zagubieni żeglarze” – laureatka Shanties`98).

http://www.wrzuta.pl/audio/wLycvwfoPz/stara_kuznia_-_z...Jadwiga Z. edytował(a) ten post dnia 05.11.08 o godzinie 21:55
Ryszard Mierzejewski

krytyk literacki i
wydawca; wolny ptak

Jadziu, jakże się cieszę, że piszesz na naszym forum. Twój dorobek poetycki jest imponujący, gratuluję i serdecznie pozdrawiam - Ryszard.

Mój pierwszy samodzielnie wydany tomik :)

http://www.lulu.com/content/6325884

zapraszam do lektury
Matylda
Jerzy Andrzej Masłowski

Jerzy Andrzej Masłowski poeta, autor tekstów
piosenek, prozaik

Gratuluję Koleżankom i Kolegom. To prawdziwy miód na serce gdy uświadamiam sobie, że znajduję się wśród tylu niepoprawnych romantyków. Co za grupa! Na "Goldenie" to wyjątek!
Co do mnie, wszelkie informacje są na stronie: http://maslowski.com.pl
Michał M.

celu

Gratuluję Wszystkim publikującym swoje myśli.
Biorąc jednak pod uwagę powyższe prezentacje, mój dorobek literacki wygląda dość skromnie:
1974 r. - nagroda w konkursie na opowiadanie, "Wyprawa Groźnego Lwa".

Przez prawie 30 lat pisałem wiersze do szuflady, niektóre były publikowane w kwartalniku "Barbakan". Ostatnio opublikowałem: "Poemat sowiogórski", "Wiersze wybrane", "Pamięć liścia", "Powroty".Michał M. edytował(a) ten post dnia 08.11.10 o godzinie 22:18
Izabella R.

Izabella R. Jestem osobą
poszukującą"Ja
wędruję tylko po
ścieżkach ob...

Michał M.:
Gratuluję Wszystkim publikującym swoje myśli.
Biorąc jednak pod uwagę powyższe prezentacje, mój dorobek literacki wygląda dość skromnie:
1974 r. - nagroda w konkursie na opowiadanie, "Wyprawa Groźnego Lwa".

Przez prawie 30 lat pisałem wiersze do szuflady, niektóre były publikowane w kwartalniku "Barbakan". Ostatnio opublikowałem kilka tomów:
"Poemat sowiogórski", "Wiersze wybrane", "Pamięć liścia";
mam w przygotowaniu kolejne:
"Ogrody", "Moje wędrowanie", "Tatry od nowa odkrywane - cykl wierszy" (kilka z nich można znaleźć na forum grupy "Ludzie wiersze piszą").

Najnowsza publikacja -

Obrazek
Michał M. edytował(a) ten post dnia 20.10.09 o godzinie 21:45
Witam , czy można prosić o jakiś wiersz z tego tomiku .
Ryszard Mierzejewski

krytyk literacki i
wydawca; wolny ptak

Izabella KIERZEK:

Obrazek
Witam , czy można prosić o jakiś wiersz z tego tomiku .

Ja również witam serdecznie. Widzę, że Koleżanka jest w naszej grupie chyba od niedawna, bo niezbyt zorientowana? Więc podpowiadam: kol. Michał Maczubski jest moderatorem w naszej grupie, a Jego wiersze, z których niektóre znajdują się
w tomiku "Pamięć liścia", obecne są na naszym forum od 26 lipca 2008 roku, wystarczy zajrzeć do linków wypowiedzi Michała. Życzę przyjemnej lektury, Ryszard - założyciel grupy (moje wiersze są tu od 2 lipca 2008 roku, też łatwo dojść po linkach).Ryszard Mierzejewski edytował(a) ten post dnia 31.10.09 o godzinie 12:25
Zofia Szydzik

Zofia Szydzik wolna jak wiatr -
emerytura

Drodzy Państwo, z przyjemnością dzielę się z Wami moją radością, otóż wydany został mój pierwszy, autorski tomik wierszy przy współpracy z Wydawnictwem ASTRUM z Wrocławia. Jest mi niezmiernie miło i radośnie z tego powodu, spełniło się moje marzenie. Tomik będzie można nabyć w księgarni internetowej tegoż Wydawnictwa - http://www.astrum.wroc.pl/

Obrazek
Ryszard Mierzejewski

krytyk literacki i
wydawca; wolny ptak

Zofia Szydzik:
Drodzy Państwo, z przyjemnością dzielę się z Wami moją radością, otóż wydany został mój pierwszy, autorski tomik wierszy przy współpracy z Wydawnictwem ASTRUM z Wrocławia. Jest mi niezmiernie miło i radośnie z tego powodu, spełniło się moje marzenie.

Zosiu! Przyjmij, proszę, moje najszczersze gratulacje! Mnie również jest miło z tego powodu i jestem dumny, że mamy w grupie tak uzdolnioną poetkę. Pozdrawiam -
- RyszardRyszard Mierzejewski edytował(a) ten post dnia 24.03.10 o godzinie 08:17
Zofia Szydzik

emerytura

Ryszard Mierzejewski:

Zosiu! Przyjmij, proszę, moje najszczersze gratulacje! Mnie również jest miło z tego powodu i jestem dumny, że mamy w grupie tak uzdolnioną poetkę. Pozdrawiam -

Dziękuję Ryśku za miłe słowa :)... to ja jestem dumna z przynależności do tej grupy, a przede wszystkim, że przyjęliście mnie do swojego kręgu znajomychZofia Szydzik edytował(a) ten post dnia 24.03.10 o godzinie 09:53
Michał M.

celu

Zofia Szydzik:
Drodzy Państwo, z przyjemnością dzielę się z Wami moją radością, otóż wydany został mój pierwszy, autorski tomik wierszy przy współpracy z Wydawnictwem ASTRUM z Wrocławia. Jest mi niezmiernie miło i radośnie z tego powodu, spełniło się moje marzenie.

Zosiu! Przyłączam się do gratulacji Ryszarda. Mnie także miło, bo mam możliwość obserwowania Twojej drogi twórczej; śledzę ją od dawna - tym bardziej, że swego czasu wzruszyłaś mnie, dając cytat z mojej "Ławki" jako motto swojego wiersza. Serdecznie życzę Ci jeszcze wielu podobnych publikacji, bo Twoja poezja jest głęboka i refleksyjna. I warto po nią sięgnąć.
Pozdrawiam - Michał
Zofia Szydzik

emerytura

Michał M.:
>

Zosiu! Przyłączam się do gratulacji Ryszarda. Mnie także miło, bo mam możliwość obserwowania Twojej drogi twórczej; śledzę ją od dawna - tym bardziej, że swego czasu wzruszyłaś mnie, dając cytat z mojej "Ławki" jako motto swojego wiersza. Serdecznie życzę Ci jeszcze wielu podobnych publikacji, bo Twoja poezja jest głęboka i refleksyjna. I warto po nią sięgnąć.
Pozdrawiam - Michał

Dziękuję Michale, Twoje słowa są bardzo budujące, pozdrawiam również :))
Ryszard Mierzejewski

krytyk literacki i
wydawca; wolny ptak

Nasz były kolega grupowy, „pieszycko-sowiogórski składacz wierszy, wierszyków i wrażeń ulotnych” – jak sam siebie określa – Tadeusz Żurawek, którego osobistą nieobecność wśród nas przyjmuję wprawdzie ze smutkiem, ale szanuję, bo mam zrozumienie dla patologicznych skłonności poetów do samotności i ucieczki od cywilizacji, wydał kolejny swój tomik pt. „Labirynt”. Jest to czwarty po „Iluminacjach” (1990), „Wierszach” (1991) i „Poboczach” (2008) tomik Sowiogórskiego Barda. Poezja subtelna, czysta i piękna jak górskie krajobrazy, w które się w ciszy i zadumie wtapia.

Tadeusz Żurawek

* * *

Góry dzisiaj takie
że tylko bić pokłony
i głową kręcić w zachwyceniu
ale ostrożnie
aby nie przeoczyć
brzóz tkliwej urody

Obrazek

Chętni do nabycia tomiku, po cenie promocyjnej i z autografem Autora,
mogą pisać na Berdyczów, czyli do mnie.
Tadziu nie ma i chyba nie chce mieć komputera. – R. M.
Ryszard Mierzejewski edytował(a) ten post dnia 27.05.10 o godzinie 18:24

konto usunięte

Mój tomik "Nie Ma Miłości" w wersji drukowanej do zakupienia pod adresem :
http://stronasztuki.pl/ksiazka/rafal-wolanski/nie-ma-m...

Utwory pełne zadumy, chęci zatrzymania się, zwolnienia pędzącego na oślep tempa życia. Patrzenie z dystansem na to, co było i pogodzenie się, że nie da się już zmienić przeszłości. Kruchość bytu ludzkiego, niestałość istnienia, małość wiary w Boga i pamięć o Nim w pogoni i zderzeniu z codzienną rzeczywistością, nadzieja, że śmierć, nie jest końcem wszystkiego, o umieraniu miłości i uczuć z nią związanych, jakaś bierność i brak walki o jej odzyskanie, przemijanie i nieustanne poszukiwanie sensu, celu życia. Świadomość ułomności uczuciowej, niemocy wyrażania głębszych uczuć. Brutalność odejścia bliskiej osoby, jej utraty na zawsze w sposób nagły i niespodziewany. Nadwrażliwość w zderzeniu z bezlitosną rzeczywistością i brak umiejętności w odnalezieniu jej w niej, pewnego rodzaju poddanie się, czy też uśpienie wyższych uczuć. Codzienna samotność w trwaniu, czekaniu i umieraniu...i nadzieja, na odzyskanie tego, co już gdzieś utraciliśmy, na powrót...nadzieja na odrodzenie się w nas na nowo miłości, uczuć i wiary...

Lista utworów:
1. Ścieram kurze śladów życia 2. Słońce ku zmierzchu się chyli 3. Zaraz upadnę 4. Nie Ma Miłości 5. Cisza 6. Wczoraj 7. Martwe moje wnętrze
8. I znikąd litości 9. Odłamki szkła 10. I jakoś mi tak, nieswojo 11. W śmierci droga wybawienia 12. Samotna droga cierniowa 13. Ty wiesz 14. Puste pokoje 15. I pękło mi serce z...Miłości 16. Umarło piękno 17. Ucichnie czas 18. 11:11- 19. I mów do mnie cicho...

„Słońce ku zmierzchu się chyli”

Słońce ku zmierzchu się chyli
Wiatr ustał za zalążkiem kniei
Umyka czas w nieznaną nam dal
Porywa, prowadząc ku śmierci

Szum od morza sprowadza wytchnienie
Niegdyś kołtunem splątanych z sobą myśli
Zsyła teraz przebaczenie
I od życia rozgrzeszenie

Niestarzy jeszcze, a już i niemłodzi
Ślady dróg wytartych, naszych stóp
Znikają skąd odeszliśmy
Bo toną w przeszłości

Zamiera wszystko w momentach
Pozostałościach z istnienia naszego
Kruszy się w odłamkach pożegnań
By runąć kiedyś, na daremno

Z serca akt żalu i skruchy
Rozrachunek przed Bogiem o trwanie
O to, co dawniej było w przysięgach
Aby odrodzić się w nas, na czekanie

Słońce skłania się ku odejściu
Naszych marzeń, złudzeń, nadziei
Wyczekiwania na coś, wciąż przez nas poszukiwanego
I na koniec, tu dziś nadeszły

Wszelkie Prawa Zastrzeżone S.C.Rafał Wolański edytował(a) ten post dnia 22.09.10 o godzinie 19:20
Eliza S.

Eliza S. Mocna w słowach.
Literatura, korekta,
redakcja,
copywriti...

Z prawdziwą radością spieszę podzielić się z Wami informacją, że właśnie ukazał się mój debiutancki tomik pt. "Sztuka składania" (wyd. Albus, 126 stron, format 14/21 cm, miękka oprawa). Kilka zeń wierszy można przeczytać tu, na forum - m. in. w wątkach: Pierzaści bracia mniejsi, Samobójstwo..., Sierściuchy, W głąb siebie..., Ból, Autoportret w lustrze wiersza, Między sacrum a profanum..., W zamieci słowa.

Tomik na razie można nabyć tylko bezpośrednio u mnie (kontakt przez PW). Serdecznie zapraszam do lektury :) .

Obrazek

Obrazek
Eliza S. edytował(a) ten post dnia 09.03.11 o godzinie 14:31

Następna dyskusja:

Nasze wiersze - do poczytan...

Wyślij zaproszenie do