Katarzyna Ł.

Katarzyna Ł. Kierownik zespołu
ds. marketingu i PR

Temat: Jakie zarobki w Trójmieście?

Witam serdecznie,

Chcąc trochę zmienić miejsce zamnieszkania kakluluję jak to zrobić.

Dlatego też zwracam się do wszystkich Ludzi Dobrej Woli i proszę o informację (uśrednioną i w każdy sposób utajnioną, jak Ktoś woli) co to wielkości zarobków w Gdyni, Gdańsku czy Sopocie.

Na stanowiskach Marketing Manager, czy też Project/Product Manager.

Z góry dziękuję :)
Michał Tomasz K.

Michał Tomasz K. Nieruchomości

Sensownie się tego nie da odpowiedzieć.
Zależy od branży etc., a w szczególności od zdefiniowania słowa "manager" - bo Managerowie są także w McDonaldzie.

Inna sprawa - zamieszczone przez Ciebie CV nie nastraja optymistycznie jeżeli chodzi o kwestię na jak długo masz zamiar związać się z firmą.

konto usunięte

Gdybym nie musiał to nigdy bym w okolice Gdańska nie przyjechał.
Też w Szczecinie wychowałem się i mieszkałem bardzo długo.
Mieszkałem przy stoczni ul. Nocznickiego a do szkoły podstawoerj chodziłem na ul. E. Plater To taka metalowa ulica koło Miedzianej:)
Jak już to Gdynia i wyżej bo w stronę Tczewa na południe to jak Włochy południowe. Oprócz biedy nic wiecej.
O zarobki nie pytaj bo teraz modne jest nie podawanie dochodu. Zawsze to można po amerykańsku pofantazjować.
Dominik N.

Dominik N. EMEA Distribution
Planning Manager

Michał Tomasz K.:
Sensownie się tego nie da odpowiedzieć.
Zależy od branży etc., a w szczególności od zdefiniowania słowa "manager" - bo Managerowie są także w McDonaldzie.

Inna sprawa - zamieszczone przez Ciebie CV nie nastraja optymistycznie jeżeli chodzi o kwestię na jak długo masz zamiar związać się z firmą.

Zgadzam się, trzeba by się tu trochę zdecydować, wyciąć to i owo. A co do głównego pytania - Z tego co wiem na stanowisku managera w 3 mieście można zarobić między 1 000 - 35 000 PLN :) Niestety pytanie jest delikatnie mówiąc bez sensu. Po pierwsze nie sądzę aby ktoś się "pochwalił" a po drugie - nawet jeśli uzyskasz widełki, obliczysz średnią czy zobaczysz to w wielkiej szklanej owalnej - pytanie na które odpowiedzieć musisz sobie Ty i potencjalny pracodawca. Jeśli się spotkacie, on doceni to co wnosisz to będzie wesoło i sympatycznie, jeśli nie - będziesz szukać dalej.
pozdrawiam i życzę powodzenia.
D.

Nie pracuję w tej branży, ale mogę pospekulować, z Twoim doświadczeniem na dzień dobry to może być 2000-2500 netto. Zależy od Twoich umiejętności, pracodawcy, obowiązków etc.

Do przedmówców: zadałam podobne pytanie na grupie Wrocław, gdzie myślałam się przeprowadzić i od razu na priv dostałam rzetelną pomoc, kilka osób napisało, na co mogę liczyć biorąc pod uwagę stanowisko i staż. Zatem można pomóc, jeśli się chce zamiast tylko wyśmiewać.
To normalne, że aby się gdzieś przenieść, fajnie mieć nawet wstępne informacje.

Ps. Trójmiasto jest dobrym miejscem do życia, ale rynek pracy jest słaby, dużo lepiej wypada Wrocław, Warszawa, Poznań, czy nawet ostatnio Bydgoszcz.Marta Sokołowska edytował(a) ten post dnia 23.05.08 o godzinie 12:42

Powysyłaj CV do interesujących Cię firm, sprawdź odzew, przyjedz na konkretną rozmowę o prace.

PS: http://pl.youtube.com/watch?v=Jn8r3NIdDzI :)))) Generalnie wszyscy chodzimy w gajerkach po po plaży :)

PS2: Jeżeli ktoś jest dobry to zawsze znajdzie dobra i dobrze płatną pracęJarek Zielonka edytował(a) ten post dnia 23.05.08 o godzinie 12:53

Jarek Zielonka:
Powysyłaj CV do interesujących Cię firm, sprawdź odzew, przyjedz na konkretną rozmowę o prace.

PS: http://pl.youtube.com/watch?v=Jn8r3NIdDzI :)))) Generalnie wszyscy chodzimy w gajerkach po po plaży :)

PS2: Jeżeli ktoś jest dobry to zawsze znajdzie dobra i dobrze płatną pracęJarek Zielonka edytował(a) ten post dnia 23.05.08 o godzinie 12:53

To zależy w jakiej branży Jarku, nie zawsze się bierze, co jest;)
Mnie się akurat dziś poszczęściło i dostałam nowego joba;)
Dominik N.

Planning Manager

Do przedmówców: zadałam podobne pytanie na grupie Wrocław, gdzie myślałam się przeprowadzić i od razu na priv dostałam rzetelną pomoc, kilka osób napisało, na co mogę liczyć biorąc pod uwagę stanowisko i staż. Zatem można pomóc, jeśli się chce zamiast tylko wyśmiewać.
To normalne, że aby się gdzieś przenieść, fajnie mieć nawet wstępne informacje.
Marto, to nie kwestia wyśmiewania a źle postawionego pytania. Inormacje, jak to ujęłaś - wstępne, są dostępne w raportach płacowych. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem ale:
- po pierwsze - kwestia zarobków jest TAJEMNICĄ handlową niestety obowiązującą tak pracodawce jak i PRACOWNIKA;
- po drugie, to jak zapytać kolegę w pracy "ile zarabiasz" a potem iść do szefa i powiedzieć: "chcę tyle samo, bo są tacy, co tyle mają".
Jak sama wspomniałaś jest to rynek, więc niech i jego mechanizmy regulują płace. W moim poście nie było wyśmiewania, to fakt - znam managerów zarazbiających 1000 pln i takich z końca podanych widełek, to nie wynika z miejsca zatrudnienia... jeśli mówimy o polsce oczywiście.
Pozdrawiam serdecznie,
D.

Tak, ale można patrząc na doświadczenie i na możliwości trójmiejskiego rynku pracy oszacować widełki, na jakie koleżanka może liczyć zaczynając w firmie.
Dominik N.

Planning Manager

Marta Sokołowska:
Tak, ale można patrząc na doświadczenie i na możliwości trójmiejskiego rynku pracy oszacować widełki, na jakie koleżanka może liczyć zaczynając w firmie.

A czy nie lepiej, staram się teraz wejść w buty HRowe, gdyby nasza Koleżanka, zastanowiła się ile chce zarabiać, zastanowiła się ile mniej ew. byłaby skłonna przyjąć (biorąc pod uwagę właśnie swoje doświadczenie, oczekiwania itp.) i poszła z tym do pracodawcy? Czy nie byłoby to dla niej lepsze rozwiązanie niż "wtapianie się" w tłum? Czasy kiedy zarobki między największymi polskimi miastami diametralnie się od siebie różnią na chwilę obecną minęły, a takie porównywanie, równanie, określanie widełek powiewa trochę Gombrowiczem :)) niech Dziewczyna postawi sobie jasny cel i stara się go osiągnąć, a może trafi na rozmowę do firmy "swoich marzeń" i dojdzie do wniosku, że gotowa jest poświęcić na czas jakiś swoje oczekiwania w pewnym stopniu, aby dano jej szansę - tak też może być. Przestańmy się oglądać na innych, tylko wtedy jest szansa aby osiągnąć to o czym MY marzymy.
D.
Tomek U.

Tomek U. finanse i kontroling

Dominik Niemczyk:
A czy nie lepiej, staram się teraz wejść w buty HRowe, gdyby nasza Koleżanka, zastanowiła się ile chce zarabiać,

Aby rozsądnie opracować strategię negocjacji z pracodawcą warto jednak mieć pewne rozeznanie na temat możliwych widełek.

Niewłaściwa wycena swoich własnych umiejętności (a jeśli wycena ma być w miarę rynkowa i realna, a nie roszczeniowa i wzięta z sufitu) może od razu na początku skazać kandydata na niepowodzenie, chociaż który poważny pracodawca zapraszając na rozmowę (i który kandydat na rozmowie) zaczyna od zarobków... ?
czasy gdy zarobki między największymi polskimi miastami
diametralnie się od siebie różnią na chwilę obecną minęły

To prawda, ba Gdańsk jest podobno na drugim miejscu w Polsce jeśli chodzi o średnią, wyprzedzając Warszawę a będąc za Katowicami, jednak mimo wszystko rozeznanie trzeba mieć.

Zarobki są zróżnicowane w zalezności od branży, wielkości i charakteru firmy, stanowiska, ale w wielu branżach wciąż od miasta.

Robiąc to co robię zawodowo w Gdańsku wiem, że w Warszawie moglbym zarabiać 2x tyle, ale nie chcę. Lubię Trójmiasto, a obecne zarobki wystarczają mi na spokojne życie i zaspokajanie potrzeb oraz zachcianek, których z racji charakteru nie mam dużo :)

Dokładnie zgadzam się z Tomkiem.
Gdybym w Trójmieście na moim stanowisku podała kwotę 1000 zl więcej niż zarabiam, nie dostałabym tej pracy. Z prostej przyczyny: firmy szacują budżet na pewnych stanowiskach i nawet w dużej firmie programista w Gdańsku zarobi np. 4 tys a w Warszawie 3x tyle. Moja pensja na takim samym stanowisku w Warszawie jest również 2x większa.

Nie jest więc prawdą, że zarobki są takie same. Poza tym Gdańsk ma bardzo mały wskaźnik inwestycji, przez co pracy jest tu mniej niż w wielu polskich miastach a chętnych do pracy wiele. Może handlowcy czy programiści mogą sobie dowolnie negocjować, ale inni raczej w ograniczonym zakresie.

konto usunięte

Proponuje zajrzeć na stronkę http://www.ile-zarabiamy.pl/ nie wiem na le dane są wiarygodne, ale przynajmniej jest jakiś odnośnik. PozdrawiamPiotr Kuś edytował(a) ten post dnia 24.05.08 o godzinie 17:28
Tomasz Sadowski

Tomasz Sadowski radca prawny

Jeżeli Autorka wątku lubi statystyki, wykresy i tabelki, to proponuję zajrzeć na stronkę http://jobpilot.pl. Można tam sobie, w promocji, za friko, zrobić "revenue survey", czy jak to się tam nazywa.
Wydaje mi się, że w fachu Kasi to może być w miare miarodajne, jeśli idzie o wysokość zarobków. Chociaż, może się mylę? Zrobiłem taki "survey" w odniesieniu do mojej skromnej osoby i wyszły mi jakieś bzdury... ;-) Pewnie dlatego, że wśród ankietowanych był tylko jeden prawnik...
Co do tego, jakoby średnie wynagrodzenie w Gdańsku/Trójmieście i np. Warszawie były podobne - albo i w Gdańsku wyższe - to... hmmm... w mojej opinii to jakieś brednie ;-) Oczywiście, nie posiadam wiedzy absolutnej na temat zarobków tu i tam. Jeśli chodzi o moją działkę (prawo), to po pierwsze zdecydowanie dużo łatwiej znaleźć pracę w stolicy, a po drugie - wynagrodzenia są tam zdecydowanie wyższe.
To, o czym pisze Dominik, całkiem sensownie brzmi, ale... ale nie każdy może pozwolić sobie na nie wiadomo jak długie szukanie tej "wymarzonej" firmy. Mówiąc brutalnie, z czegoś żyć trzeba :-) I to, co mówi Marta - "Gdybym w Trójmieście na moim stanowisku podała kwotę 1000 zl więcej niż zarabiam, nie dostałabym tej pracy." - jest najprawdziwszą prawdą. Jakieś, choćby wstępne, rozeznanie w kwestii wynagrodzenia mieć trzeba, zanim pójdzie się na rozmowę kwalifikacyjną.
A propos rozmów: ciągle pamiętam jedną taką, w naprawdę dużej firmie w Gdańsku, z kapitałem zagranicznym w dodatku. Siedzę ja, siedzi członek zarządu, kadrowa i ktoś tam jeszcze. Pada sakramentalne pytanie o spodziewane wynagrodzenie - podaję kwotę nieco (niewiele) wyższą od mojego aktualnego, na co prawie "namacalnie" słychać, jak po drugiej stronie opadają szczęki. Chwila ciszy... a potem jeden z przedstawicieli firmy mamrocze nieśmiało: "...ale wynagrodzenie to nie wszystko, co możemy Panu zaoferować - mamy też b. rozbudowany system wczasów pod gruszą..." ;-))))))

hahaha
No więc właśnie, tak to jest;)
Ja byłam na rozmowie w dużym banku, moje stanowisko obecnie to specjalista ds. personalnych. Bank w tym czasie miał problemy wewnętrzne, nie dostałam kwoty, która naprawdę była sensowna i niewygórowana jak na taką firmę, a jednak...

Zależy też gdzie, ile się można nauczyć, jaka jest atmosfera pracy, jaka niezależność stanowiska (jeśli ktoś lubi niezależność), współpracownicy itp.
Grzegorz Wszelaczyński

Grzegorz Wszelaczyński Interim Product /
Project / Marketing
Manager

Marta Sokołowska:
nawet w dużej firmie programista w Gdańsku zarobi np. 4 tys

że co proszę?, netto, na początek, jeszcze studiujący? To wtedy tak... inaczej to d*** nie programista
Michał Tomasz K.

Marta Sokołowska:
Ja byłam na rozmowie w dużym banku, moje stanowisko obecnie to specjalista ds. personalnych. Bank w tym czasie miał problemy wewnętrzne, nie dostałam kwoty, która naprawdę była sensowna i niewygórowana jak na taką firmę, a jednak...
Sensowna i wygórowana kwota w banku to może być bardzo mylne - potrafią płacić gorzej niż w Biedronce.
Marta Sokołowska:
Zależy też gdzie, ile się można nauczyć, jaka jest atmosfera pracy, jaka niezależność stanowiska (jeśli ktoś lubi niezależność), współpracownicy itp.
No niezależność i samodzielność to w banku bardzo niebezpieczny temat - pamiętaj iż tam obowiązują struktury hierarchiczne jakby tego nie nazwali.
Mi zawsze mówiono, że gdybym poszedł do banku to albo bym bardzo szybko awansował, albo bardzo szybko wyleciał, ze wskazaniem na to drugie.
I akurat zawsze się z tym zgadzałem :P

Michale, dlatego nie pracuję w banku:)na swoim stanowisku zawsze muszę mieć dużą niezależność i fajnego szefa, inaczej ciężko by było;)
Michał Tomasz K.

Ja nie muszę mieć fajnego, ale konkretnego szefa, co do niezależności ... cóż - pracowałem głównie na systemach zbliżonych do Task Force'ów i dlatego jestem przyzwyczajony do spłaszczonej struktury.
Tomek U.

Tomek U. finanse i kontroling

Tomasz Sadowski:
Jeżeli Autorka wątku lubi statystyki, wykresy i tabelki, to proponuję zajrzeć na stronkę http://jobpilot.pl. Można tam sobie,
w promocji, za friko, zrobić "revenue survey", czy jak to się
tam nazywa.

Jakis czas temu można było podobne spersonalizowane badanie zrobić na stronie http://wynagrodzenia.pl

W moim przypadku wyszło całkiem sensownie, czyli tak, jak oczekiwałem mając na uwadze stanowisko, wielkośc i charakter firmy, staż pracy, wykształcenie czy lokalizacje w Polsce.
Z badania mozna było wywnioskowac, co ma największy wpływ na zarobki, jakie są średnie, mediany i kwartyle.

Pozdrawiam

Wyślij zaproszenie do