Marek Bożych

Marek Bożych Programista
Javascript/Ruby on
Rails

Temat: Masowe tworzenie wirtualnych maszyny + dynamiczne ustawienia

Witam,
Zastanawiam sie w jaki sposob mozna zorganizowac tworzenie/kopiowanie wirtualnych maszyn z dynamicznymi ustawieniami, zalozmy ze chce stworzyc na raz 20 wirtualnych maszyn, mam jedna wzorcowa, jednak wiadomo ze na kazdej z nich musze poustawiac ip dla uslug i ewentualnie firewalli, czy zna ktos jakies gotowe rozwiazanie/oprogramowanie? Sprawe moznaby zalatwic przy pomocy odpowiednich skryptow ktore by kontrolowaly konfigi przy starcie systemu, jednak interesuja mnie jakies inne rozwiazania, bede wdzieczny za wszelkie przedstawione przypadki.

konto usunięte

Chyba chodzi Ci o to:
http://salt-cloud.readthedocs.org/en/latest/
Marek Bożych

Marek Bożych Programista
Javascript/Ruby on
Rails

Czyli narzedzie podobne do puppet/cfengine, na pierwszy rzut oka wydaje sie bardziej proste w konfiguracji, dzieki za linka w kazdym badz razie, moze ktos dorzuci cos jeszcze
Dariusz J.

Dariusz J. Administrator sieci
komputerowej

Przeważnie każde środowisko wirtualne np vmware esxi, proxmox ma możliwość korzystania z template. Osobiście można by się pokusić o troszkę inne rozwiązanie np wykorzystać poniekąd projekt FOG opensource, gdzie tworzony by był obraz maszyny źródłowej następnie boot maszyny wirtualnej przez PXE i tworzenie klona z obrazu. Narzędzie template wbudowane w rożne środowiska nie są dla ciebie wystarczające ?
Marek Bożych

Marek Bożych Programista
Javascript/Ruby on
Rails

Narazie zbieram informacje co do roznych rozwiazan, dlatego nie moge jeszcze stwierdzic co jest wystarczajace a co nie, wirtualne maszyny na 90% beda odpalane w xen'ie, nie mialem do tej pory potrzeby tworzenia wiekszej ilosci maszyn dlatego temat jest dla mnie swiezy. Wiem, ze np w amazonie jest auto-scaling wiec pewnie templaty tez do tego maja, ale maszyny ktore chce stworzyc beda mi potrzebne na testy takze nie chce sie pchac w jakies typowo komercyjne rozwiazania typu amazon, tylko lokalnie na dedykowanej maszynie chcialbym miec mozliwosc tworzenia wirtualek z pre-instalowanymi uslugami wraz z konfiguracja, oczywiscie w przyszlosci rozwiazania CM takie jak cfengine/salt beda mi potrzebne ale na chwile obecna nie jest to glownym tematem. Podrzuciles mi slowo klucz 'template' ktore zapewne bedzie pomocne
Marcin Lencki

Marcin Lencki Administrator IT
Linux/Windows

W przypadku xen'a tworząc VM przy pomocy np debootstrap'a można określić adres IP VM'ki oraz większość potrzebnych zmiennych np (hasło root'a). Więc można zrobić skrypt tworzący kolejne VM'ki gdzie podstawiasz tylko adresy i inne parametry. Jeśli gdzieś się mylę to poprawcie mnie.
Marek Bożych

Marek Bożych Programista
Javascript/Ruby on
Rails

debootstrap instaluje system w systemie, a xen jest natywnym hypervisorem wiec chyba nie da rady tego tak zoorganizowac
Marcin Lencki

Marcin Lencki Administrator IT
Linux/Windows

Da się to zrobić na 100% wykonywałem to na Xen'ie. Postaram się podesłać jakieś materiały
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

kilka przykładów:

WMWARE:
http://www.lincvz.info/2013/03/10/vmware-sdk-perl-clon...

XEN
http://psg.com/~brian/howto/vm-images.html

inne:
pxe+kickstart+puppet
vagrant+puppet

nie okresliłeś skali, budzetu,Ten post został edytowany przez Autora dnia 11.01.14 o godzinie 06:20
Marek Bożych

Marek Bożych Programista
Javascript/Ruby on
Rails

Skala - srednio 10 maszyn, docelowo max 50 (linux)
Budzet okolo 4k zl, ma to byc prywatny lab wiec nie musi byc fajerwerkow, potrzebuje poprostu stworzyc na testy srodowisko HATen post został edytowany przez Autora dnia 11.01.14 o godzinie 09:18
Łukasz C.

Łukasz C. Senior Technical
Architect

Ptosunkowo proste do zrobienia na Xenie, robisz template, domyslnie dopinasz puppeta, zmieniasz ustawienia maszyny podczas bootowania za pomoca xen store i w ten sposob jednym poleceniem tworzysz nowy VM o podanych przez Ciebie parametrach z danym adresem IP i dana nazwa domeny ktora zostanie zidentyfikowana przez puppet jako konkretny node i po kilku minutach cieszysz sie dzialajacym i skonfigurowanym wezlem :)

Następna dyskusja:

Wolne virtualne maszyny.

Wyślij zaproszenie do