konto usunięte

Temat: Rasizm w Polsce okiem obcokrajowca

Co jakis czas spotykam sie z opiniami obcokrajowcow, ktorzy uparcie twierdza, ze Polska to kraj rasistow. Moglabym podac kilka przykladow takich opinii. Bardzo latwo byloby mi je zdyskredytowac lub sprowadzic do 'zarzutu bezprzedmiotowego' - przeciez w PL nigdy nie bylo ludzi odmiennych ras, niz biala, a pojecie rasizmu wlasnie do niecheci ze wzgledu na odmiennosc rasy ma miejsce. Byloby latwo.... gdyby ludzie chwytali podstawy logiki.

Czy Niemiec, Zyd, Ukrainiec, Rosjanin, Tatar - to inna rasa?

Jezeli Polakow nazywac ma sie rasistami, jak mozna nazwac Amerykanow (potomkow Brytyjczykow) - co wycieli w pien setki tysiecy Indian i zniewolili tysiace Afrykanczykow, jak nazwac Australijczykow, co podobne akcje zafundowali aborygenom, belgijskie rzady w Kongo, hiszpanskie macki inkwizycji, co siegnely po zloto i zycie Inkow itd...

A jak postrzegamy my siebie samych?
Beata Konczarek

Beata Konczarek interesuje mnie
praca wylacznie w
branzy opakowan

Magdalena S.:
Co jakis czas spotykam sie z opiniami obcokrajowcow, ktorzy uparcie twierdza, ze Polska to kraj rasistow. Moglabym podac kilka przykladow takich opinii. Bardzo latwo byloby mi je zdyskredytowac lub sprowadzic do 'zarzutu bezprzedmiotowego' - przeciez w PL nigdy nie bylo ludzi odmiennych ras, niz biala, a pojecie rasizmu wlasnie do niecheci ze wzgledu na odmiennosc rasy ma miejsce. Byloby latwo.... gdyby ludzie chwytali podstawy logiki.

Jezeli Polakow nazywac ma sie rasistami, jak mozna nazwac Amerykanow (potomkow Brytyjczykow) - co wycieli w pien setki tysiecy Indian i zniewolili tysiace Afrykanczykow, jak nazwac Australijczykow, co podobne akcje zafundowali aborygenom, belgijskie rzady w Kongo, hiszpanskie macki inkwizycji, co siegnely po zloto i zycie Inkow itd...

Magda poczytaj sąsiedni wątek.
Polska jest krajem tak ksenofobicznym, ze aż taki naród jak Polacy sa na cenzurowanym.
Daleko nie szukać. Amerykanie wycieli Indian, Australijczycy- Aborygenów.
Poczytaj to forum: jak Polacy wypowiadaja się o Polakach- już samo to daje do myślenia :(Ten post został edytowany przez Autora dnia 02.01.14 o godzinie 22:43

konto usunięte

Polacy nie wiedzą jacy są w tych sprawach ?

Wystarczy inne poglądy, inny charakter, nie tropienie żydów to już : "nie kop pani bo się spocisz" " "nienawistna mowa' itp. Polacy chcą aby wszyscy byli tacy sami. to słabość charakterów- a w grupie "siła" np. do kopania.Ten post został edytowany przez Autora dnia 02.01.14 o godzinie 22:57

konto usunięte

Dorota R.:

Wystarczy inne poglądy, inny charakter, nie tropienie żydów to już : "nie kop pani bo się spocisz" " "nienawistna mowa' itp. Polacy chcą aby wszyscy byli tacy sami. to słabość charakterów- a w grupie "siła" np. do kopania.

Pisanie bzdur to pani ulubione zajęcie ?

konto usunięte

Magdalena S.:

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=2013051909...

Jest dużo takich wątków na polskich forach po ang. ( nie za plecami Polaków), może Polacy nie obrażają założycieli takich pytań jak to robią w Polsce, ale podają powody dla antysemityzmu lub rasizmu. Usprawiedliwianie takich rzeczy jest tez karalne :(

Lub zaprzeczają.Ten post został edytowany przez Autora dnia 02.01.14 o godzinie 23:07
Hanna Sypniewska

Hanna Sypniewska właściciel, FH

Polacy nie uważają siebie za rasistów, niestety, taki ukryty rasizm w nich siedzi. I doskonale wyczuwają to obcokrajowcy. Czarnoskóry nadal traktowany jest tu jako istota drugiego gatunku, fajnie, gdy jest w pewnym oddaleniu, w innym mieście, w innej szkole, innym zakładzie pracy. Jednak kiedy zbliży się do środowiska Polaka to ten Polak już nie jest taki happy. Byle od jego domu, byle z sąsiedztwa, byle od jego dziecka. Bo to murzyn, a więc be.
A jak okrutni potrafią być Polacy w stosunku do czarnoskórych- i nie tylko- dowiadujemy się co jakiś czas.
Hanna Sypniewska

Maciej B.:
Dorota R.:

Wystarczy inne poglądy, inny charakter, nie tropienie żydów to już : "nie kop pani bo się spocisz" " "nienawistna mowa' itp. Polacy chcą aby wszyscy byli tacy sami. to słabość charakterów- a w grupie "siła" np. do kopania.

Pisanie bzdur to pani ulubione zajęcie ?
Uważasz, że Dorota bzdury pisze? Jak ci nie odpowiada, nie czytaj.

konto usunięte

Hanna S.:
Polacy nie uważają siebie za rasistów, niestety, taki ukryty rasizm w nich siedzi. I doskonale wyczuwają to obcokrajowcy. Czarnoskóry nadal traktowany jest tu jako istota drugiego gatunku, fajnie, gdy jest w pewnym oddaleniu, w innym mieście, w innej szkole, innym zakładzie pracy. Jednak kiedy zbliży się do środowiska Polaka to ten Polak już nie jest taki happy. Byle od jego domu, byle z sąsiedztwa, byle od jego dziecka. Bo to murzyn, a więc be.
A jak okrutni potrafią być Polacy w stosunku do czarnoskórych- i nie tylko- dowiadujemy się co jakiś czas.

No tak. W Polsce bardzo prężnie działają Kluk-klux -klany i bija murzynów na potęgę.
Hanna Sypniewska

Maciej B.:

No tak. W Polsce bardzo prężnie działają Kluk-klux -klany i bija murzynów na potęgę.

A pewien jesteś, że nie biją?

konto usunięte

Hanna S.:

ale przecież niby zwykli ludzie , nie tylko przestępcy tak tu mają.
Opisujemy z dziećmi obrazki ; u chłopca padło na czarnoskórego- :proszę pani, ale ja nie mogę na niego patrzeć, on taki brzydki (dobry uczeń) :(

Uważam ze dzieci, młodzież to pod tym względem lepsze pokolenie - ale i takie rzeczy się zdarzają.Ten post został edytowany przez Autora dnia 02.01.14 o godzinie 23:18

konto usunięte

Hanna S.:
Maciej B.:

Domyślam się że Pani wie najlepiej gdzie bija murzynów, bo akurat w Polsce takie przypadki są niszowe.
Beata Konczarek

praca wylacznie w
branzy opakowan

Hanna S.:
Maciej B.:

Hania niestey zdarza się, że biją. I pewnie w innych krajach też sie zdarza. I pewnie białych też bija.
Tu nie chodzi o to czy biją czy nie i czy mniej wyposażeni w rozum nasi rodacy potrafią rozróżniac swoje czyny.Znacznie groźniejsze jest, kiedy ludzie inteligentni, z wyższym wykształceniem, bywa że pedagodzy sieją jakies durne katastroficzne psychozy, podpierając się jakimiś wyssanymi z pakca teoriami o literaturze.
To już zakrawa o zgrozę:)
To jest poważny problem:)

Chciałoby się napisać: Kochana , zmien dealera :)))

konto usunięte

Hanna S.:

Miałam jakiś czas temu dorosłego ucznia w firmie- pól czarnoskóry, na pol Polak. co druga lekcje mi opowiadał o przejściach z rasizmem, wspomnieniach z dzieciństwa, ogólniaka, dorosłego życia, (jako dziecko tu przyjechał). Niby dobra praca, szczęśliwa, rodzina, ale pod tym względem to na kozetkę do psychologa by się na dawał : (
Hanna Sypniewska

Maciej B.:
Hanna S.:
Maciej B.:

Domyślam się że Pani wie najlepiej gdzie bija murzynów, bo akurat w Polsce takie przypadki są niszowe.
Elbląg, Łódź, Białystok...
No tak, pobili jednego czy drugiego czarnego, tylko dlatego, że nie biały, ale nie dzieje się to nagminnie, więc w czym problem, prawda? Jednak zdarza się to w naszym kraju.
Pisałam o czym innym, o zakłamaniu Polaków i ich wielkiej niechęci do czarnoskórych, i okazywaniu tej niechęci w słowach, gestach, czynach.
Beata Konczarek

praca wylacznie w
branzy opakowan

Hanna S.:
No tak, pobili jednego czy drugiego czarnego, tylko dlatego, że nie biały, ale nie dzieje się to nagminnie, więc w czym problem, prawda? Jednak zdarza się to w naszym kraju.
Pisałam o czym innym, o zakłamaniu Polaków i ich wielkiej niechęci do czarnoskórych, i okazywaniu tej niechęci w słowach, gestach, czynach.
Hania, zdarza się ale dotyczy to osób o małym rozumku, w każdym kraju tacy są. Niestety :(

konto usunięte

Zaprzeczanie w tej kwestii to tak samo jak z usilnym zaprzeczaniem i zamiataniem tematu pod dywan z alkoholizmem . W takich przypadkach daleko do zdrowia :)

konto usunięte

Tak samo jak w każdym miejscu na świecie.
Domyślam się że Brevik miał korzenie polskie z Pani toku rozumowania.
Sławomir Kuziak

Sławomir Kuziak I feel you...

Od minimum 20 lat osobiście nie spotkałem żadnego przypadku, aby kogokolwiek w Polsce prześladowano za rasę.
Jest w Polsce grono propagandzistów, którzy tylko w im wiadomym celu próbują siać ferment, siejąc idiotyzmy jakoby Polacy jedli macę z żydowskich noworodków a do zbierania drewna na opał wykorzystywali niewolników-murzynów.

Dodam od siebie, że ja się bardzo cieszę, że tak jest.
Bo my tu w Polsce, właśnie dla świętego spokoju ogółu społeczeństwa i życia w zgodzie z odwiecznymi tradycjami, nie potrzebujemy najazdu przybyszów z całego świata.
Jako Polak ja będę potępiał jakiekolwiek nawoływania do przemocy na tle rasowym a jednocześnie będę również wspierał akcje propagandowe, mające na celu utrzymać z dala przybłędów z całego świata, zwłaszcza najbardziej problematycznych nacji takich jak romowie i żydzi.
Nie po to nasi najwięksi mędrcy i patrioci, walnie wspierali powstanie i utrzymanie Izraela, narażając się Anglii, by teraz oni do nas przyjeżdżali się tu osiedlać i robić o wszystko zadymy.
Hanna Sypniewska

Beata K.:
Hanna S.:
Hania, zdarza się ale dotyczy to osób o małym rozumku, w każdym kraju tacy są. Niestety :(
Zgoda, ale nie można twierdzić, że problemu nie ma. Aborcji nie ma, rasizmu nie ma...idealny naród nasz.
Pytanie brzmi- czy obcokrajowiec wyczuwa w Polsce rasizm. Niestety tak.
Sławomir Kuziak

Sławomir Kuziak I feel you...

Hanna S.:
Zgoda, ale nie można twierdzić, że problemu nie ma. Aborcji nie ma, rasizmu nie ma...idealny naród nasz.
Pytanie brzmi- czy obcokrajowiec wyczuwa w Polsce rasizm. Niestety tak.
Ci którzy odczuwają rasizm w Polsce powinni pomieszkać kilka lat w innych częściach świata.
I nie tylko w krajach arabskich (jeśli nie są arabami) czy w Izraelu (jeśli nie są żydami), ale również w odróżnieniu od wyżej wspomnianych krajów mam na myśli świat cywilizowany, chociażby taki jak Francja.

Następna dyskusja:

Fala nienawiści w Polsce.

Wyślij zaproszenie do