Jacek Synowiec

Jacek Synowiec zainteresowania:
e-commerce,
e-biznes, marketing
internetowy

Temat: Całowanie kobiet w rękę?

Czy powinniśmy sobie już z tym w XIX wieku dać spokój?

:-)

Dać spokój.
Jacek Synowiec

e-commerce,
e-biznes, marketing
internetowy

A może kobiety to lubią?
Magdalena Szymańska

Magdalena Szymańska kierownik projektów
marketingowych i PR

Ja nie lubię. Według mnie to jest mało biznesowe. Zbyt osobiste.
Zdecydowanie wolę to zostawić dla mojego ukochanego...
Anna G.

Anna G. W życiu chodzi o to
by być trochę
niemożliwym ;)

Ja również nie lubię gdy mężczyzna całuje moją dłoń. A tym bardziej w pracy!!!! Swoją uprzejmość powinien okazywać w każdy sposób nie tylko całując rękę. Większym szacunkiem dla mnie (zdecydowanie bardziej istotne) jest kiedy nie używa wszelkiego rodzaju wulgaryzmów - to jest okazywanie szacunku kobiecie. Zatem Panowie - może czas na zmiany? :)
Janusz K.

Janusz K. Ekspert rozwoju i
przyszłości firm,
struktur, systemów
or...

Nie widzę ani niczego złego w całowaniu kobiety w rękę, ani w przepuszczaniu jej w drzwiach, po uprzednim ich otwarciu, ani w pomocy w niesieniu niewygodnych czy cięższych przedmiotów...
Galanteria nie polega przecież na tym, żeby wyrwać rękę z podniebienia, wyszarpać torebkę czy biegać w lansadach wokół damy, ścieląc się do stópek. Również ślinienie nadgarstka czy próba odgryzienia zegarka nie świadczą o dobrym wychowaniu....
Mam jednak wrażenie, że paniom nie przeszkadza czuć się jak kobieta, nie tracąc nic ze swego biznesowego wizerunku.
Jak we wszystkim, zdrowy rozsądek podpowie, co jest dobre....
Ani Niemki, ani Angielki, Francuzki czy Rosjanki nie są przeciwne, choć czasem zaambarasowane.
Amerykanki - jak które. Ale niektóre Polki toczą heroiczne boje w obronie swojej bezpłciowości, niestety....
A my (prznajmniej ci starszej daty) tak lubimy złożyć ten niewinny hołd wiecznej kobiecości....

Janusz K. edytował(a) ten post dnia 06.11.06 o godzinie 19:58

konto usunięte

Janusz K.:A my (prznajmniej ci starszej daty) tak lubimy złożyć ten niewinny hołd wiecznej kobiecości...

I to jest prawda. Ja na całowanie jestem po prostu za młody. Dziadek zawsze, ojciec od święta a ja nigdy. Znak czasów. Może kobiety kiedyś pożałują. ;)
Monika Ciesielska

Monika Ciesielska Managing Partner,
Carpenter Consulting
- IMSA Poland

Zawsze będę uważała, że mężczyzna całujący kobietę w rękę jest szarmancki. Nie jest to oznaka zainteresowania, ale okazanie szacunku, równorzędne z uciśnięciem dłoni.

Wiek Proszę Panów nie ma znaczenia :) Może i jest to naleciałość z "dawnych czasów", ale jest to po prostu bardzo miłe.

Pan Janusz słusznie zauważył - paniom nie przeszkadza to czuć się jak kobieta, nie tracąc nic ze swego biznesowego wizerunku.

konto usunięte

Na gruncie biznesowym nie cierrrpię. A prywatnie gest zarezerwowany dla męzczyzn mojego życia: taty, brata i faceta:-)

"Nie widzę ani niczego złego w całowaniu kobiety w rękę, ani w przepuszczaniu jej w drzwiach, po uprzednim ich otwarciu, ani w pomocy w niesieniu niewygodnych czy cięższych przedmiotów..."

Osobiście uważam to za zbyt naruszające moją "sferę prywatności", tym bardziej w kontaktach biznesowych. Czuję się w takich sytuacjach bardzo nieswojo. Jest to moje chyba jedyne zastrzeżenie do okazywania uprzejmości i szacunku dla kobiet.

konto usunięte

Osobiście spotkałem się z pozytywnymi reakcjami ale myśle że kobiety starsze bardziej lubią ten zwyczaj okazywania szacunku niż dzisiejsze młode niezależne Panie.
Katarzyna Gruca

Katarzyna Gruca radca prawny

Zgadzam się z Moniką, dla nas Polek pocałunek w rękę jest okazaniem szacunku, równorzędnym z uciśnięciem dłoni.
Może nastolatki czują się trochę skrępowane ponieważ wsród rówieśników spotykają się z innymi wzorcami zachowań. Jednak punkt widzenia zmienia się wraz z wiekiem - oczywiście są wyjątki.
Dla mnie delikatny pocałunek dłoni zawsze ma swój urok :)
Katarzyna Gruca

Zgadzam się z Moniką, dla nas Polek pocałunek w rękę jest okazaniem szacunku, równorzędnym z uciśnięciem dłoni.
Może nastolatki czują się trochę skrępowane ponieważ wsród rówieśników spotykają się z innymi wzorcami zachowań. Jednak punkt widzenia zmienia się wraz z wiekiem - oczywiście są wyjątki.
Katarzyna Gruca

Tak czy owak zdania kobiet i wrażenia z całowania w rękę są zróżnicowane. Wydaje mi się, że mniej szkód na emocjach zrobię, jeśli podam rękę zamiast pocałować ;)

Mikołaj K.:Tak czy owak zdania kobiet i wrażenia z całowania w rękę są zróżnicowane. Wydaje mi się, że mniej szkód na emocjach zrobię, jeśli podam rękę zamiast pocałować ;)

Poruszyłeś drugi problem.. może mniejszego kalibru, niemniej często się pojawia -podawanie kobietom ręki...

Zauważyłem, że podobnie jak z całowaniem w rękę, różnie płeć piękna na to reaguje. Zresztą sami mężczyźni odmiennie podchodzą do tematu. Niektórzy wręcz nie uznają takiego powitania...
Karolina C Dulnik

Karolina C Dulnik Ekspertka w
dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej,
interpers...

Janusz K.:Nie widzę ani niczego złego w całowaniu kobiety w rękę, ani w przepuszczaniu jej w drzwiach, po uprzednim ich otwarciu, ani w pomocy w niesieniu niewygodnych czy cięższych przedmiotów...

A jednak pocałowanie w rękę nie jest równoważne z pozostałymi gestami, które Pan wymienił. Wg mnie oczywiście :-)
Pocałunek w rękę jest, jak widzę nie tylko moim zdaniem, wyrazem najwyższego szacunku. To wręcz intymność, taki diamencik dla kobiecości. Wg zasad savoir-vivre powinien wyglądać tak:
- skłon w kierunku dłoni kobiety
- delikatne ujęcie koniuszków jej palców
- przybliżenie dłoni do ust
- wyprostowanie się i spojrzenie w oczy
Czy to nie intymne? :-)

Wg tych samych zasad to kobieta powinna pierwsza wyciągnąć rękę do mężczyzny.

Jestem kobietą i lubię być traktowana jak kobieta. I o ile nie jest to przesadzone, namaszczone tylko naturalne, jest to przyjemne i niekrępujące.

Z tego co wiem od moich znajomych, to będąc w gronie kobiet i mężczyzn najgorszą rzeczą jaką można zrobić jest przywitanie się poprzez uścisk dłoni jedynie z mężczyznami. Kobiety to po prostu, mimo, że tego nie pokazują, po prostu wkurza. Czują się jak istoty drugiej kategorii, które nie zasługują nawet na to, żeby się z nimi przywitać.

Dlatego ja zawsze podaję rękę wszystkim. Oczywiście w mieszanym gronie w pierwszej kolejności kobietom, jeśli jest to możliwe.
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

Mikołaj K.:Tak czy owak zdania kobiet i wrażenia z całowania w rękę są zróżnicowane. Wydaje mi się, że mniej szkód na emocjach zrobię, jeśli podam rękę zamiast pocałować ;)

zgadzam sie ;)
Jacek Synowiec

e-commerce,
e-biznes, marketing
internetowy

Nie oznacza to, że musimy od razu "wylewać dziecko z kąpielą".
Skoro savoir-vivre dopuszcza taki gest to czemu go nie używać ?

Ważne tylko, abyśmy wybrali co do tego stosowne miejsce, okoliczności, a także osobę (jeśli ktoś nie lubi, to lepiej o tym pamiętać :-) ).

Następna dyskusja:

zapraszanie nieznanych kobi...

Wyślij zaproszenie do