konto usunięte

Temat: Czy pejsy, to slowo, pojecie obrazliwe?

Czeslaw K.:
Dorota R.:
Ma zwiazek z tematem bo Polacy czasem maja problem z akceptacja odmienności ; czy to religia, czy wygląd, czy poglądy.
a Tobie sa calkiem obojetne u innych? NIe sadze

Chodzi o adekwatną reakcje na inne poglądy :)
O tym czy ktoś myśli, co czuje drugi człowiek, to nawet już nie wspominam.

Niektórzy Polacy często swoje "uczucia" innym przypisują - nienawiść, zawiść, głupotę, pychę - bo inaczej nie umieją :(
to nie tylko Polacy, Dora. Bywalem w swiecie, wiec widzialem, slyszalem. Np. szanujacy sie Muzulmanin, nie poda reki komus, kto je swinskie mieso (fakt ze niezdrowe) Bylem tez na Ukrainie i ci ludzie nie sa ani jote lepsi od Polakow. A raczej przeciwnie ... co moze jednak "wraz z rosnacym dobrobytem sie polepszy". Dlaczego cudzyslow, to pewnie wiesz
No tak ale nie mozna własnego zła usprawiedliwiac złem gdzieś widzianym , a tak wielu robi. Niektórzy usprawiedliwiają w internecie swój antysemityzm jakimś XV czy XVI wiekiem w Hiszpanii :(
Widać to w internecie .
niestety nie tylko :) Tyle ze internet pozwala jakby na wiecej. A gdyby zlikwidowac regulamin, sankcej, to dopiero bys zobaczyla. Probki tego sa tu i owdzie

Wszystkie chwyty dozwolone- jak z tej piosenki Lady Pank - tu taka jest mentalność- ostatnio się przekonałam :((Ten post został edytowany przez Autora dnia 30.12.13 o godzinie 22:24

konto usunięte

Czeslaw K.:
to nie tylko Polacy, Dora. Bywalem w swiecie, wiec widzialem, slyszalem. Np. szanujacy sie Muzulmanin, nie poda reki komus, kto je swinskie mieso (fakt ze niezdrowe)
No widzisz- konkrety, zasady a nie nienawisć bo mądrzejszy, bo na wyższym poziomie, bo inny- tak to naprawdę tylko w Polsce

Bylem tez na Ukrainie i ci
ludzie nie sa ani jote lepsi od Polakow. A raczej przeciwnie ... co moze jednak "wraz z rosnacym dobrobytem sie polepszy". Dlaczego cudzyslow, to pewnie wiesz

Nie słuchali ostrzeżeń Dostojewskiego. U nich spadek zaczął się od pomarańczowej rewolucji- wiele tam osób teraz z tego drwi ( sami z siebie) jacy byli głupi.

Moje uczennice skądś tam podają to jako przykład taki swojej dziecięcej głupoty.

Odłączanie się od bogatego kraju w imię nacjonalizmu, w silnym połączeniu kulturowym z tym krajem , nie tak jak Polska - tylko współczuć konsekwencji. Szkoda ich, szczególnie inteligencji, która rozumie proces.Ten post został edytowany przez Autora dnia 30.12.13 o godzinie 22:41

Czeslaw Kowalczyk

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

konto usunięte

Czeslaw K.:
Dorota R.:
ach myslisz, ze Twoje reakcje (chocby i tu) sa zawsze adekwatne?? :)
Wszystkie chwyty dozwolone- jak z tej piosenki Lady Pank - tu taka jest mentalność
to jest (powtarzam) niestety juz taki trend globalny i nasilajacy sie ..
- ostatnio się przekonałam :((

Nie wiem ja się stosuje do regulaminu , a przynajmniej się staram, choć z moim charakterem to łatwe:)

niektórzy mają zupełnie odwrotnie, pewnie sam zauważyłeś :)

konto usunięte

Czeslaw K.:
Dorota R.:
ach myslisz, ze Twoje reakcje (chocby i tu) sa zawsze adekwatne?? :)

fakt. nie do końca, adekwatna czasami jest prokuratura :)

mało asertywny typ ze mnie, ale kiedyś to przezwyciężę - każdy ma swoje granice, jak to ktoś powiedział :)Ten post został edytowany przez Autora dnia 30.12.13 o godzinie 23:17

Czeslaw Kowalczyk

konto usunięte

Czeslaw K.:
Dorota R.:
to nie tylko Polacy, Dora. Bywalem w swiecie, wiec widzialem, slyszalem. Np. szanujacy sie Muzulmanin, nie poda reki komus, kto je swinskie mieso (fakt ze niezdrowe)
No widzisz- konkrety, zasady a nie nienawisć bo mądrzejszy, bo na wyższym poziomie, bo inny- tak to naprawdę tylko w Polsce
NIE tylko, ile razy?? Ktos Ci musial porzadnie zalezc za skore w tym kraju :))
Przyklad z DE: "w miare kulturalni" NIemcy w klinice, grozili mi pobiciem, bo rzekomo zbyt gornolotnie sie wyrazalem, a czasem niechcacy zasypialem na ich arcyciekawej "terapii rozmownej".

W moim zborze, powiedzialo mi dwoch znajomych, ze ja sie "wywyzszam", ze sie pewnie za lepszego uwazam,
a ich za glupich. Bo osmielalem sie poddac pare naprawde zenujacych dogmatow, pogladow, dyskusji. I zaspiewalem wlasne piosnki (z nich zaden nie potrafi) Ludzie czuja sie gorsi, "ponizeni", gdy cos lepiej, wiecej wiesz albo nie daj boze potrafisz.
no nie wiem, ja nie praktykowałam takich zachowań :)
A jak bylas w UK to nie wmawiaj mi, ze oni nie sa aroganckimi snobami i nie patrza (beszpodstawnie!) mocno z gory na wszystkich innych .. Ja tylko staram sie byc troche obiektywny

Ja jestem normalnym "dzieckiem". Uczyłam się w Polsce angielskiego sama z dostępnych źródeł i okazji. ale nie wiem czy akurat na mnie z góry by patrzyli. Pomieszkam to powiem- mozliwe jest wszytko :)

Czeslaw Kowalczyk

konto usunięte

Czeslaw K.:
NIE tylko, ile razy?? Ktos Ci musial porzadnie zalezc za skore w tym kraju :))

Rousseau nawet w Polsce nie był pewnie :) Wystarczy jak jakiś bełkot poczytał stwierdził ze ludzie wszyscy (wymienił kraje zachodnie i wschodnie) w określonych życiowych sytuacjach zachowają się tak samo, będą mieli te same reakcje, tylko nie Polacy tu wielka niewiadoma- w negatywnym sensie.

Pytanie : kto zalazł za skore Rousseau ? :)

Po jednym bełkocie to stwierdził, żadnych przypadków kontaktów III stopnia nie miał :PTen post został edytowany przez Autora dnia 30.12.13 o godzinie 23:45

konto usunięte

Czeslaw K.:
Dorota R.:
wlasne piosnki (z nich zaden nie potrafi) Ludzie czuja sie gorsi, "ponizeni", gdy cos lepiej, wiecej wiesz albo nie daj boze potrafisz.
no nie wiem, ja nie praktykowałam takich zachowań :)
moze uznaja Cie za przecietna, nie czuja sie "gorsi" przy Tobie? :) tacy ludzie sa sympatyczni, wszedzie mile widziani ... :))

Daj Boże :)

konto usunięte

Co do Polski - może męczyć gdy z każdej strony lub ze zbyt wielu stron, bo nigdy tak nie ma ze z każdej, jest zachowanie rodem z epoki sprzed Średniowiecza, bo w średniowieczu już Alma Mater była.
Często wykształcenie ludzi nie idzie w parze z rozwojem społecznym , emocjonalnym - i to też właśnie szczególne jest w tym kraju. W innych krajach głownie te dziedziny cała obowiązkowa edukacja obejmuje :(

W Polsce jeden na drugiego pójdzie i wykrzyczy swoje jeśli jest silniejszy, walczą tylko o godność swojej rodziny, ewentualnie rasy czy nacji- w dodatku nieuczciwie, zero etyki społecznej.

Meczący kraj.

taka refleksja po świeżych przejściach :)Ten post został edytowany przez Autora dnia 31.12.13 o godzinie 00:32

Czeslaw Kowalczyk

konto usunięte

Czeslaw K.:
Dorota R.:
Pytanie : kto zalazł za skore Rousseau ? :)
nie interesuje mnie zaden Rousseau (tym bardziej, jak nawet nie byl w tym kraju ...) to pytanie zadalem Tobie :)

Odpowiem przewrotnie : np. Rawls wykluczał zawiść w społeczeństwie, traktował jako czynnik antyekonomiczny, szkodzący tym którzy ją dopuszczają, a co dopiero pokazywać ją i tym się kierować w życiu :)Ten post został edytowany przez Autora dnia 01.01.14 o godzinie 21:25

konto usunięte

Czeslaw K.:
. Tylko po co tam wiec jestes?
Albo po co jestem na takim portalu - gdzie są osoby zgłaszające post zanim powstał :)
portal promujący NLP :)

Czeslaw Kowalczyk

konto usunięte

Zgłosiłam tego posta do moderacji ! :PP

edit: zara coś ci wymyślę takiego ze wcześniej czy później mi na to opowiesz, ze się nada- tylko muszę pokombinować :))

Ale teraz juz pisze ze zgłaszam :)Ten post został edytowany przez Autora dnia 31.12.13 o godzinie 16:51

konto usunięte

Bosh, jak ten Dostojewski wytrzymał na tej Syberii, ja nie wiem. Nie dosyć, ze ekstremalne warunki fizyczne to jeszcze i psychiczne :))

konto usunięte

Nie dosyć ze u zaprzyjaźnionej rodzony z sąsiedztwa było spoko to jeszcze i Sylwester we Wrocławiu/ czy skądś tam jeszcze co oglądaliśmy, transmitowany jest ok.

Bóg się zlitował :)

myślałam ze znowu będzie transmisja z dożynek.Ten post został edytowany przez Autora dnia 01.01.14 o godzinie 02:25

konto usunięte

Ktoś powiedział tu ze Dostojewski " nienawidził jeszcze Niemców i innych. " szukam i nie mogę tego znaleźć.
Nie wiem czy można tez użyć słowa nienawidzić w stosunku do niego - gdy pod wpływem jakiś życiowych- konkretnych doświadczeń miał niepochlebną o kimś opinię.

Jakby coś to proszę o linka :)Ten post został edytowany przez Autora dnia 02.01.14 o godzinie 15:36

Czeslaw Kowalczyk

Następna dyskusja:

GMO, petycja i dyskusja o t...

Wyślij zaproszenie do