Tomasz Serwański

Tomasz Serwański Microsoft Dynamics
CRM - konsultant
biznesowy

Temat: raport ssrs, wartosci z dwoch tabel

mam takie cos:

Obrazek

zasadniczo raport jest jeden, ale ma dwa matrixy; zrodlo danych jest to samo, ale w gornym mam okresy wziete z dat zatrudnienia, w dolnym z dat odejsc - w efekcie nazwy kolumn sa inne; nic w tym zlego, na systemie produkcyjnym bedzie podobnie (tyle ze wszystkie miesiace sie pewnie pojawia), ale znakomicie mi to utrudnia dzialania arytmetyczne na raporcie. chcialbym miec na raporcie trzecia tabelke w ktorej pojawia sie jako naglowki miesiace, a jako wartosci roznice z dwoch powyzszych tabel. ktos zrozumial? :)

przyklad - chcialbym zeby w trzeciej tabelce pojawila sie m.in. kolumna wygladajaca jak nizej:

2013-08
0
-2
-2

czyli miesiac z informacja o roznicy zatrudnien i odejsc. jakies pomysly jak taka tabelke zrobic?
Tomasz Anciński

Tomasz Anciński Programista Systemów
Sterowania,
Blumenbecker
Engineering...

utwórz nową tabelkę a w komórce odejmij dwie formuły które masz w dwóch pierwszych... coś na zasadzie :

pierwsza tabelka : =Fields!TransactionDate.Value1
druga tabelka : =Fields!TransactionDate.Value2

wynikowa : = (Fields!TransactionDate.Value1) - (Fields!TransactionDate.Value2)

oczywiście musisz wstawić pola które masz w swoich tabelach, podałem ci tylko przykładTen post został edytowany przez Autora dnia 31.08.13 o godzinie 12:39

konto usunięte

Najlepszym rozwiązaniem jest oprzeć obydwie tabele na tym samym dataset. Wtedy można zaprojektować sobie prawie dowolną arytmetykę na danych i umieścić wyniki w trzeciej tabeli.
Dataset będzie bardziej skomplikowany, jeśli tabela pokazuje agregaty, a pewnie tak, skoro kolumny są rozwinięte w miesiące. Ale można sobie z tym poradzić.

Drugie rozwiązanie, ale niepolecane ze względu na wydajność, to użycie funkcji Lookup lub LookupSet - pobierają one dane z innych datasetów (na podobnej zasadzie jak złączenia). Więcej informacji tutaj
http://www.mssqltips.com/sqlservertip/2141/sql-server-...

pozdrawiam
Grzegorz

Wojciech Gardziński

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Tomasz Anciński

Tomasz Anciński Programista Systemów
Sterowania,
Blumenbecker
Engineering...

no ale przecież pisze że źródło jest to samo...

jak na zapytaniu to odejmij liczniki, jak w raporcie odejmij pola jak pisałem wcześniej...

konto usunięte

może to nieporozumienie.. dla mnie źródło danych to DataSource czyli definicja połączenia do bazy danych.

@Tomasz (autor wątku): musiałbyś nam doprecyzować - czy korzystasz w obydwu tabelach z tego samego dataset'u?
Dobrze by było również podać treść zapytania w używanym dataset

pozdrawiam

Wojciech Gardziński

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Następna dyskusja:

raport ssrs, kalendarz

Wyślij zaproszenie do