Temat: ankieterzy z ZUS czyli... przedsiębiorco złóż autodonos...

Chyba w temacie. Ankieta ZUS
http://zus.pox.pl/images/docs/ZUS_lista-pytan-umowa-o-...
Na temat tej ankiety było w dziś GW. Ten post został edytowany przez Autora dnia 21.05.13 o godzinie 09:46 Ta wypowiedź została przeniesiona dnia 21.05.2013 o godzinie 14:57 z tematu "przekwalifikowanie b2b na umowę o pracę"
Robert Adam Okulski

Robert Adam Okulski Doradca Podatkowy
lic. 1030

Aleksander K.:
Chyba w temacie...
obawiam się że dokładnie przeciwnie...

temat pierwotny (z którego przeniosłem dyskusję) dotyczył ryzyka uznania (przekwalifikowania) b2b jako nienazwaną umowę o pracę, jak mniemam zgodnie z Art. 199a §.1. i 2 Ordynacji Podatkowej, na podstawie Art. 22 §.1. oraz §.1.1 Kodeksu Pracy.

Ankieta ZUS dotyczy osób prowadzących d.g. zatrudnionych jednocześnie na minimalne wynagrodzenie, i opłacających z tego tytułu składkę mniejszą, niż minimalna (niepreferencyjna) należna z d.g.
ZUS próbuje od ankietowanych uzyskać donos na samych siebie, z którego będzie wynikało, że umowa etatowa jest fikcyjna.

Z tego powodu pozwolę sobie przenieść tą wypowiedź do odrębnego wątku, jako zaczątek z pewnością interesującej dyskusji w nowym temacie.

--------------------------------------

Swoją drogą ciekawe jak ma zareagować ankietowany przedsiębiorca...

Błędnie wypełniona ankieta będzie dokumentem, który może w trakcie dalszego postępowania zostać uznany za poświadczenie nieprawdy, rodząc sankcje karne. Z kolei nieodesłanie ankiety z jakiegokolwiek powodu (np. brak podstawy prawnej jak w artykule) może spowodować wpisaniem przedsiębiorcy na "krótką listę" przeznaczonych do szybkiej kontroli ;)Ten post został edytowany przez Autora dnia 21.05.13 o godzinie 15:25
Błażej Sarzalski

Błażej Sarzalski radca prawny, bloger
prawniczy

Niech odpisze, że uprzejmie prosi o podanie podstawy prawnej dla takiego zapytania - odpisał? Odpisał! :)
Robert Adam Okulski

Robert Adam Okulski Doradca Podatkowy
lic. 1030

Błażej S.:
Niech odpisze, że uprzejmie prosi o podanie podstawy prawnej dla takiego zapytania - odpisał? Odpisał! :)
odpisał ale nie udzielił odpowiedzi... znaczy - coś ma za uszami, znaczy - będzie na czele kolejki do kontroli. Przecież w następnej kolejności można przesłuchać pracowników danej firmy, kontrahentów, już przy zachowaniu odpowiednich procedur prawnych.

Zresztą uważam że całkowicie słusznie, jeśli mamy do czynienia z kombinacjami podobnymi do "pracy" w UK. Jeśli gość nie wykonuje danej pracy to nie jest to żadna optymalizacja podatkowa ale oszustwo, i od tego mamy działy kontroli w ZUS żeby takie przypadki ścigał.

I nie ma to nic wspólnego z całkowitą niesłusznością systemu ubezpieczeń społecznych w obecnej formie :)Ten post został edytowany przez Autora dnia 22.05.13 o godzinie 10:00
Błażej Sarzalski

Błażej Sarzalski radca prawny, bloger
prawniczy

Ależ oczywiście, moje prywatne zdanie jest podobne :) Tak samo jak z pracą nakładczą i innymi "optymalizacjami".

Błędnie wypełniona ankieta będzie dokumentem, który może w trakcie dalszego postępowania zostać uznany za poświadczenie nieprawdy, rodząc sankcje karne. Z kolei nieodesłanie ankiety z jakiegokolwiek powodu (np. brak podstawy prawnej jak w artykule) może spowodować wpisaniem przedsiębiorcy na "krótką listę" przeznaczonych do szybkiej kontroli ;)
Dołożę swoje trzy grosze. Ankieta powołuje się na art 61 &1 i 4 KPA. Czyli odmowa odpowiedzi na ankietę może skutkować ukaraniem takiej osoby grzywną, gdyż postępowanie nie jest prowadzone przeciwko osobie tylko w sprawie jak na mój rozum. Do tego ankietowany musi dołączyć szereg dokumentów związanych z zatrudnieniem w tym np wyciągi z wynagrodzeniem umowy o pracę itp.
Temat jest również o tyle ciekawy, że kilkakrotnie spotykałem się z propozycjami typu " Zatrudniłbyś moją żonę. Ja za nią zapłacę ZUS. No wiesz ona jest w ciąży więc pracować u Ciebie nie będzie ale ty nie będziesz płacił wynagrodzenia no a ona gdy dziecko się urodzi to parę groszy z ZUS-u dostanie".
A czy nie jest przypadkiem tak, że jeśli rzeczywiście zostało wszczęte postępowanie wyjaśniające w sprawach dotyczących zainteresowanego to zainteresowany powinien był być o tym poinformowany? Troszkę pachnie mi tu naruszeniem art 61 &4 KPA. Ankieta co prawda powołuje się na ten paragraf ale ankieta nie jest- jak sądzę- formą powiadomienia strony o postępowaniu tylko jedną z form zbierania dowodów. Ten post został edytowany przez Autora dnia 22.05.13 o godzinie 17:44

Następna dyskusja:

Ach te progi, czyli jak odl...

Wyślij zaproszenie do