Marek Kozioł elektryk
Temat: Kiedy lider firmy/ manager nie ma pojęcia o zarządzaniu..
Ze względu na to, że często spotykam się z pracodawcami, którzy nie mają pojęcia o zarządzaniu chciałem podjąć temat pewnie bliski wielu osobom i zaprosić do dyskusji.Czy warto pracować w firmie:
- która jest źle zarządzana
- pracodawca nie inwestuje w rozwój firmy, a jego celem jest wyciśnięcie jak najwięcej z pracowników, przez co tworzą się nadgodziny, nerwy, spięcia...
- w której pracodawca nie ma pojęcia o branży w jakiej założył firmę
- w której pracodawca to osoba, która wszystkich pracowników i klientów traktuje jak "złodziei"
...
Miałem do czynienia z pracodawcą, który:
- nagminnie skłócał zespół, szczególnie wtedy, kiedy mamy do czynienia z kilkoma biurami.
- na forum firmy i bezpośrednio do pracowników "obgadywał" innych pracowników.
- nie miał zielonego pojęcia o branży, w której założył firmę
- wyciskał z pracowników jak najwięcej stosując strategię skłócania, myśląc, że wprowadzeniem rywalizacji osiągnie jeszcze lepsze efekty..
- wykańczał pracowników psychicznie rozpowiadaniem nieprawdziwych historii
np. przychodzi pracodawca i mówi:
Pani Ewo wie Pani, że Pani Kasia z działu projektowego tak strasznie jest zazdrosna o Pani nowe pomysły i o to, ze u Pani urywa się telefon, a u niej cisza..."
np. robił osobne spotkania z każdym pracownikiem i do każdego mówił coś innego odnośnie innych pracowników..
- nie brał pod uwagę tego, że firma rozwija się wraz nowoczesnymi rozwiązaniami, np. dobry serwer na dane, by średnio raz w tygodniu uniknąć przeładowania sieci itp.. co spowalnia pracę, wprowadza chaos
Proszę podzielcie się ze mną swoim doświadczeniem, napiszcie, czy warto w ogóle dla kogoś takiego pracować?
Odszedłem, ale wiem, że są osoby naprawdę bardzo dobre w swoim fachu i zostały. Leją na to co się dzieje, ale widzę, że zachowanie pracodawcy ma bardzo zły wpływ na ich stan psychiczny, na ich samoocenę..
Dodam, że pracodawca też bardzo często kłóci się z pracownikami na forum firmy.. Panuje brak szacunku, Ci "cwani" pracownicy traktują pracodawcę dokładnie tak jak on traktuje ich.. - ale czy tędy droga?
pozdrawiam MarekMarek Kozioł edytował(a) ten post dnia 22.04.13 o godzinie 11:53