Temat: CMS - potrzebna sugestia
Jan Nowak:
Marcin G.:
CMS Made Simple (nie robię tutaj kryptoreklamy) jest szybki. Sprawdzone empirycznie. Sam fakt że waży połowę tego co joomla (tylko ok 2000 plików), coś znaczy. Jak moi Klienci chcą sobie samemu obsługiwać stronę - jest idealny.
CMS może mieć i milion plików tylko co to ma do jego wydajności? Przecież aby wygenerować stronkę nie korzysta z tych miliona plików.
a owszem i ma... zależy od tego co ta strona zawiera, bo jak moduł płatności, reklam, tagów, drzewo kategorii, to żeby ją wygenerować musi "przetworzyć" ten tysiąc plików przysłowiowo.
A ten CMS Made Simple to simple to chyba jest tylko z nazwy.
jest simple i nie z nazwy.
zainstalowanie modułu oczywiście jak się ma podstawowe pojęcie o tym - to dwa kliknięcia myszką, jeden wybór modułu, drugi w link ściągnij i zainstaluj i wszystko.
Pomijam już kwestię, że wczoraj go testowałem na stronie autorów i nie działał.
bez komentarza, to tylko soft i hardware.... nie wiedziałem nawet że mają tam testową wersję ;-)
Czasami zastanawiam się dlaczego jak ktoś na tym portalu zadaje pytanie odnośnie prostego w użyciu cms'a padają generalnie tylko odpowiedzi typu Joomla, WP itp, a nie padają np nazwy cmsów działających w chmurach, które pod względem prostoty użytkowania biją wyżej wymienione w każdym aspekcie.
dla mnie osobiście nie ma znaczenia w czym to działa - może nawet w kosmosie - tylko ile to kosztuje, i jaki mam na to wpływ. Jak ktoś chce tanio, to hosting za 50 zł + cms-a i ma.
A jak ktoś chce stabilnie to dedyka, i tez mu działa.
Można i chmurę jak ktoś ma na to i kasę i ludzi i zasoby...
tylko powyższe rozwiązania mają jedną wadę: bezpieczeństwo.
Osobiście od chmury czy innego hostingu wolałbym własny serwer z własnym os-em.
Po
zastanowieniu się olśniło mnie. Otóż ci którzy odpowiadają żyją z Joomli, WP itd, więc polecają to z czego żyją.
Coś co jest darmowe? W jakim celu? Pluginy do CMS MS (jak do tej pory) widziałem tylko darmowe, ale oczywiście nie robiłem wszystkiego na tym... choć z manuali wynika że i sklep da się na tym zrobić....
Jak
mogą polecić Vix, Concrete czy coś podobnego, skoro jeśli ktoś wybierze takie coś to dla nich nie będzie nic do roboty i zarobienia. Bo instalować tego nie trzeba, nie trzeba konfigurować itd.
Bardzo mnie też o uśmiech przyprawiają argumenty typu do Joomli masz tysiące pluginów (i tu oczywiście znowu robota dla polecających :)). Po co komu tysiące pluginów?
Po to, że cmsy (a widziałem już parę ) upps, mogę tylko na przykładzie joomli bo takie widziałem robią webmasterzy? lub inni (czasami poprawiam po nich)- całkiem wąskiej specjalności serwisy... nie tylko stronki firmowe, ale i zakłady bukmacherskie na przykład...i portale społecznościowe też....
Zabawny też
jest argument darmowości. Owszem sam produkt jest darmowy ale żaden zwykły użytkownik nie będący informatykiem albo chociaż obeznanym w temacie osobnikiem nie zainstaluje tego na serwerze, nie skonfiguruje, nie załaduje sobie tych tysiąca pluginów, a w razie kłopotów zostaje sam ze swoimi problemami, no oczywiście nie sam, bo ci polecający już na niego czekają :).
hmmm ciekawa teoria. Shoper.pl - produkuje oprogramowanie do sklepów - cos koło 1400 zł jak dobrze pamiętam. Jest też Prestashop - za free (mówimy tu o podstawowej konfiguracji bez żadnych dodatków) i to sklep i to sklep. Inwestor ma do wyboru - shopera czy preste - a nie każdy kto chce mieć sklep ma do dyspozycji 20 tys. PLN na początek... więc tak naprawdę nie obchodzi go na czym to będzie, aby wyglądało tak jak chce i działało tak jak chce. Jeśli ktoś da mu ofertę o 1400 zł tańszą to tym bardziej.
Oczywiście, może być sklep np w home.pl za jakieś śmieszne pieniądze (mnóstwo promocji mają), ale życzę powodzenia w zmianie grafiki w tym sklepie, gdzie nie ma dostępu do ftp.... plików tego sklepu.
Albo przenieść sklep shopera na inną domenę .... przerabiałem i jedno i drugie.... tragedia. Nie z własnego wyboru - tylko te sklepy były już u moich klientów... niestety.
Poza tym jeśli ktoś twierdzi, że np Joomla jest przyjazna użytkownikowi to chyba nic poza Joomlą nie widział i chyba nie widział solidnych cmsów typu dotCms, OpenText, Sitefinity, Kentico itd. Owszem są to cmsy komercyjne ale niektóre z nich darmowe wersje też mają.
To była mała dygresja do dyskusji odbywających się na tym portalu.
oczywiście, każdy ma swoje preferencje. Mnie jak na razie wystarcza cms ms , a ze sklepów prestashop, chociażby właśnie z wyboru pluginów, i szybkości działania (oj, presta tutaj kuleje trochę)... jak znajdę coś lepszego i rozwijanego, nie omieszkam przetestować.
Jak będę miał czystego cms ms na pewno podeślę linka, teraz robię stronkę ale do zaplecza dostępu dać nie mogę... ;-)
pozdrawiam
sory za offa...
Marcin G. edytował(a) ten post dnia 20.03.13 o godzinie 22:56