Temat: Extended DISC vs Insights Discovery
Jacku
dziękuję :)
i ja mam bardzo ostrożne podejście do wszelkich testów. Dużo bliższe jest mi podejście 'drogi', gdzie to klient jest partnerem i właścicielem odpowiedzi na pytania "kim jestem i kim mogę się stać?"
Dlatego wybierając z twardych narzędzi (które przecież są tak ważne dla wielu firm/ decydentów i często pozwalają nam wejść do firmy) wybrałem takie, które z założenia 'wycofują jakąkolwiek mapę' - pracując z MBTI konieczna jest pokora - stan 'nie wiem'. Jest jeszcze kilka innych narzędzi zbudowanych na podobnych założeniach np: FIRO B czy EQ-i 2.0
Dla chętnych - na fali prowadzonego dzisiaj z Wojtkiem wykładu dotyczącego cnoty pokory podczas studium HARA na SWPS
troszkę więcej informacji o tej cnocie Quest'a http://zwierciadlo.pl/2011/psychologia/programy-eichel... (wkrótce zamieszczę krótki filmik z tego wykładu)
Nawiązując do domniemanej 'chamskiej i ostrej autopromocji' - po rozmowie z moderatorami - powiem krótko. Jest OK :)
Jak widać nie jestem pouczony/ zbanowany czy coś tam takiego, cieszę się, że mogę odpowiedzieć Arturowi.
Artur,
Na wstępie, dzięki za wywołanie tematu - masz u mnie plusa :)
Odnośnie twoich pytań, postaram się odpowiedzieć w miarę krótko, jeżeli nadal nie jest to wystarczająca odpowiedź - proszę o kontakt na pirv. A może po prostu pogadamy podczas coachowiska?
Ad Dario
Tak jak pisałeś, jak i ja pisałem, szczegóły znajdziemy na stronie
http://www.darionardi.com/ (jego CV i publikacje są dość stare – z 2004 roku, ale wiem, że niedługo strona będzie uzupełniona o publikacje z ostatnich 10 lat).
Nie jestem jego promotorem, adwokatem czy pracownikiem. Znamy się z konferencji, wspólnej pracy i z faktu, że zaprosiłem go do Polski. W mojej ocenie jest wiarygodnym i ciekawym człowiekiem, który bardzo dużo zrobił i nadal robi w obszarze lepszego poznania funkcjonalnych aspektów naszego mózgu. Sprawdzałem to co robi z naszymi naukowcami – w tym z neurochirurgiem badającym śródoperacyjnie aktywność mózgu. Odpowiedź jest jedna – mimo tego, że EEG jest dość uproszczonym badaniem, nadal ma to sens. (dzisiaj był szereg ciekawych wykładów na SWPS z tego zakresu)
Cytuję kolegę neurochirurga Piotra, PhD: „akurat zajmuję sie neurofizjologią, szczególnie śródoperacyjną- tzn mam aparaturę, za pomocą której różne badania elektrofizjologiczne wykonuję sobie podczas operacji na mózgu czy na rdzeniu kręgowym. Wykładowca (Dario) mówi z sensem, ale EEG wydaje mi się zbytnim uproszczeniem, bada tylko korę i to mocno zgrubsza, z olbrzymią podatnością na zakłócenia. Powinno się zastosować raczej badania połączeń i struktur głębokich, jak np. fMRI lub jego obecny wariant- badania "magnetoelectric connectivity".
W mojej ocenie jesteśmy na początku drogi, z jednej strony zgadzam się z Tobą potwierdzając – “bądźmy uważni” – dlatego cały czas podchodzę do tego z dużą ostrożnością, przedstawiając to co robi Dario jako badania pilotażowe. Z drugiej strony to co słyszę, widzę, pomaga mi zrozumieć pewne schematy myślowe (Biblijne Charyzmaty, Gallupowskie talenty, Jungowskie funkcje czy NLPowskie metaprogramy... itp)
Tyle na temat Dario,
Ad MBTI
The Journal of Psychological Type jest akademickim pismem typu peer-review, publikowanym od 30 lat. Badania publikowane w tym czasopiśmie są poddane pełnemu rygorowi naukowemu – w taki sam sposób jak w innych tego typu publikacjach. Większość badań jest publikowana przez osoby nie związane z dystrybutorami narzędzia MBTI.
Jeżeli to tobie nie wystarcza, jest wiele innych uznanych publikacji piszących o MBTI i wskazujących na szerokie zastosowanie tego kwestionariusza – często razem z innymi narzędziami czy interwencjami. Przykłady niektórych w załączeniu:
Churchill, S., & Bayne, R. (2001). Psychological type and conceptions of empathy in experienced counsellors: Qualitative results. Counselling Psychology Quarterly, 14(3), 203–217.
Salter, D.W., Evans, N.J., & Forney, D.S. (1997). Test-retest of the Myers-Briggs Type Indicator: An examination of dominant functioning. Educational and Psychological Measurement, 57(4), 590-597.
Furnham, A. & Crump, J. (2005). Personality traits, types, and disorders: an examination of the relationship between three self-report measures. European Journal of Personality, 19(3), 167-184
Clack, G.B., Allen, J., Cooper, D. & Head, J.O. (2004). Personality differences between doctors and their patients: implications for the teaching of communication skills. Medical Education, 38(2), 177-186
Jessup, C.M., (2002). Applying psychological type and “gifts differing” to organisational change. Journal of Organizational Change Management, 15(5), 502-511
Warr, P., Miles, A. & Platts, C. (2001). Age and personality in the British population between 16 and 64 years. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 74(2), 165-199
Saggino, A., Cooper, C. & Kline, P. (2001). A confirmatory factor analysis of the Myers-Briggs Type Indicator. Personality and Individual Differences, 30(1), 3-9
Bradley, J.H. & Hebert, F.J. (1997). The effect of personality type on team performance. The Journal of Management Development, 16(5), 337-353
Lance, L. (1995) Linking and intervention model to the Myers-Briggs Type Indicator, consultancy and managerial roles. Journal of Managerial Psychology, 10(4), 21-29
ad rzetelność i trafność MBTI
Odnośnie Twojego pierwszego zarzutu, że w badaniu test-retest 50% osób odpowie inaczej. Odnosisz się (jak już wcześniej pisałem) do starego badania z 1979 roku. Europejska (w typ i Polska) wersja MBTI posiada rzetelność powyżej 0.8. (źródło podałem w pierwszym poście)
Jak szukasz badań poza OPP, CPP czy Forid to znajdziesz wielu niezależnych badaczy, ( np: Salter et al, 1997) sprawdzających rzetelność MBTI na przestrzeni powyżej 12 mc. Np: Salter patrząc na relatywnie starą wersję MBTI Form G w trakcie badania test-retest po 20 mc. otrzymał wyniki (EI=0.77, SN=0.75, TF=0.69, JP=0.77)
Dodatkowo trafność kwestionariusza od lat testuję osobiście na swoich klientach - do tej pory jest to już ponad 10 tysięcy osób. Procedura jest bardzo prosta: mając grupę osób, która nic nie wie o MBTI, nie mówiąc im o jaki chodzi wymiar, dzielę ich na 2 grupy w oparciu o kwestionariusz. Następnie zadaję to samo zadanie obu grupom i po wykonaniu ćwiczenia omawiamy wyniki. Po tym ćwiczeniu osoby są proszone o samoopis i porównianie z wynikiem z kwestionariusza - nazywa się to badanie trafności konstrukcyjnej w oparciu o 'best fit' (dopasowanie).
Przykład ćwiczenia:
Dzielę grupę na osoby o preferencji Sensing (metaprogram - tu i teraz/ przeszłość, dane, fakty, szczegóły) oraz grupę iNtuition (przyszłość, wzorce, co może być, powiazania, relacje między obiektami/ teoriami)
Daję obiekt - taki sam obu grupom (dbając o podobny skład grup, wielkość itp - dodatkowe osoby odsyłam w rolę obserwatorów), obiekt np: jabłko.
5-15 minut pracy w grupach przy filipczakach i ...
Za każdym razem jedna grupa opisuje to co jest realne, namacalne - kształt, kolor (S)
druga zaś pisze o jabolu, Adamie i Ewie, cyklu rozwoju jabłka, robaczku w czerwonym kubraczku (N)
Nie jest to efekt 'sugestii uczestników' - tak po prostu jest - mam setki plakatów - jak ktoś chce, mogę je zamieścić.
Pozostająć cały czas w pokorze - czyli w stanie 'nie wiem', (szczególnie spotykając się z klientem sesji MBTI)
Przemek
Przemysław Duchniewicz edytował(a) ten post dnia 16.03.13 o godzinie 23:21