konto usunięte
- 1
- 2
Piotr D. w czym mogę pomóc?
Temat: NEBOSH a studia podyplomowe w Polsce
Nic nie musisz, nic nie masz. Aby pracować w branży musisz skończyć: technikum, studium policealne, studia lub podyplomówkę w zakresie bhp. Wszycho. Twoje certyfikaty zawieś na ścianie. Doświadczenie masz -rzecz bezcenna i pomocna. Aha, i zajrzyj do wątku o nebosh.konto usunięte
Przynam Ci sie szczerze Piotrze ze caly ranek myslalm o tym co mi napisales... Ewidentnie nie to spodziewalam sie uslyszec ;o)Nebosh certificate jest odpowiednikiem technika i jest to kurs ktory jest rozpoznawalny i uznawany na calym swiecie. Sadzilam ze to stanowi dobry wstep do miedzynarodowej kariery w H&S ( BHP). Naprawde uwazasz ze gdybym zrobila Miedzynarodowy Dyplom to nie moglabym zrobic potem w Polsce podyplomowki?
Pozdrawiam
Słuchaj, nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem:Nic nie stoi na przeszkodzie abyś po tym Diploma robiła podyplomówkę (no chyba, że nie masz studiów). Każdy może (kto ma studia).
Edit: skrót myślowyPiotr D. edytował(a) ten post dnia 11.01.13 o godzinie 19:39
konto usunięte
Dzieki Piotr,Wiem, ze każdy po studiach możne zrobić podyplomowke ... jak i również ze polskie przepisy jasno opisują wykształcenie pracowników BHP... czytałam przepisy ;o)
W tym caly problem Piotrze, ze musiałam przerwać studia na 3 roku i teraz próbuje to nadrobić. Z tad pomysł na zrobienie Dyplomu, który jest na poziomie NQF/QCF Level 6 w UK czyli odpowiednik polskich kwalifikacji zawodowych pomiędzy licencjatem a magistrem.
http://www.nebosh.org.uk/qualifications/diploma/defaul...
Mam nadzieje, ze polskie uczelnie nie będą robiły problemów i zaakceptują brytyjski dyplom. Pytałam, bo sadziłam ze ktoś już może próbował przetransferować brytyjskie kwalifikacje zawodowe na polskie...
Jak oceniasz poziom BHP w Polsce na tle innych państw europejskich? Uważasz ze w Polsce jest zapotrzebowanie na pracowników z międzynarodowym doświadczeniem w BHP? Jak jest z praca dla BHP'owcow?
Pozdrawiam.
Janusz
Szumacher
Główny Specjalista
ds. BHP, Inspektor
ppoż, konserwator
s...
Na Twoim miejscu mają prace w UK nie pchałbym się tutaj. W myśl polskich przepisów nie masz odpowiednich kwalifikacji zawodowych aby pracować w służbach bhp wiec lepiej rób to co robiłabyś może tutaj ale tylko, że tam i za lepsze pieniądzePiotr D. w czym mogę pomóc?
Jak oceniasz poziom BHP w Polsce na tle innych państw europejskich?
W jakiej gałęzi gospodarki? Jeśli chodzi o budowlankę - duże i średnie firmy mające zachodni sznyt i korporacyjne podejście - poziom zbliżony. Co do produkcji: filie zachodnich korporacji - poziom zbliżony. Małe, rodzime firmy - "nie chce mi się z tobą gadać"
Uważasz ze w Polsce jest zapotrzebowanie na
pracowników z międzynarodowym doświadczeniem w BHP? Jak jest z praca dla BHP'owcow?
Zapraszam do lektury wątków o zarobkach. Popieram Janusza. Przelicz swoja kasę i -jeśli się odważysz - podaj ile by Cię satysfakcjonowało w Polsce (pomiń koszty utrzymania, opiekę med itp). Zakładam, ze moja odpowiedź nie będzie z tych "jakich oczekiwałaś";)
konto usunięte
Zdaje sobie sprawę ze w Polsce nie jest kolorowo. Jednakże z powodów osobistych chciałabym wrócić w przeciągu dwóch lat. Zarobków z UK nie ma co porównywać do zarobków w Polsce, pomimo to ze ceny w Polsce są często wyższe niż w UK... I to jest paradoks! Zycie w UK nauczyło mnie ze nie wszystko przekłada się na pieniądze...Myślę ze na początek zadowoliło by mnie minimalnie 3500 netto + oczywiste narzędzia pracy jak auto, tel, aparat fot., laptop.
Dla porównania wynagrodzenie H&S Officer'a w UK zaczyna się od 24000 funtów rocznie + premie okresowe + narzędzia pracy + z reguły, dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne. I to jest jedyny powód dlaczego nadal siedzę w tym cholernym kraju!
Brak kwalifikacji wymaganych przez polskie przepisy... cóż, rok czy dwa lata podyplomowki i papier będzie. Doświadczenie zdobywam już od kilku lat na stanowisku, wiec wierze ze to jest najistotniejsze plus znajomość brytyjskich i europejskich standardów powinna ułatwić mi znalezienie pracy w międzynarodowym koncernie.
Jeżeli chodzi o pozom BHP w UK to statystycznie jest najwyższy w Europie.
A zaczęło sie wszystko od lat 90 kiedy powstało mnóstwo firm typu "No Win- No fee". Czyli jak miałeś wypadek, zgłoś sie do nas- Jak nic nie wywalczymy dla ciebie, to ty nie ponosisz żadnych kosztów. Czyli bez ryzyka. Z tego prostego powodu większość pracodawców naprawdę dba o H&S, chociaż tak jak wspomniałeś, wyjątkami są małe, często rodzinne, firmy, które maja to w nosie ( do złożenia pierwszego claim'a przez pracownika).
Marta, napiszę na priv...
Leszek
Kacprzyk
Analityk i
koordynator
programów
inwestycyjnych;
supervis...
Powitać,W Polsce pracuje ok. 250 osób posiadających NEBOSH Certificate, z tym, że firmy ich zatrudniające wykorzystują tych certyfikantów do pracy za granicą; w kraju wykonują oni (niektórzy) obowiązki bhp-owskie na postawie stosownych polskich dyplomów.
Nie ma możliwości nostryfikacji dyplomów tak NEBOSH w Polsce jak i bhp-owskich "tam".
Pozdrawiam
konto usunięte
Leszek Kacprzyk:
Powitać,
W Polsce pracuje ok. 250 osób posiadających NEBOSH Certificate, z tym, że firmy ich zatrudniające wykorzystują tych certyfikantów do pracy za granicą; w kraju wykonują oni (niektórzy) obowiązki bhp-owskie na postawie stosownych polskich dyplomów.
Nie ma możliwości nostryfikacji dyplomów tak NEBOSH w Polsce jak i bhp-owskich "tam".
Pozdrawiam
Dzieki za informacje. Wygląda na to ze czeka mnie podyplomowka !
Leszek
Kacprzyk
Analityk i
koordynator
programów
inwestycyjnych;
supervis...
Powitać,Niestety, podyplomówka. Odnośnie wyboru uczelni odsyłam do świeżo zamkniętego tematu "studia podyplomowe".
No a gdyby się tak jeszcze, mimo wszystko, przy okazji, NEBOSH Diploma zachciało, to polecam się pamięci ;-)).
Pozdrawiam
Hubert Stanecki H&S Manager, LUXUS
Czesc MartaJestem na tym samym poziomie co Ty..tzn. mam IOSH I robie obecnie NEBOSH general certificate...mam kiluletnie doswiadczenie w tej branzy i odbieralem juz kilka lat temu zlota nagrode ROSPA na targach BHP w Birmingham ( mysle, ze sie orientujesz co to skoro jestes w UK). Po ukonczeniu certyfikatu mam zamiar zrobic dyplom, mam ta przewage, ze pracodawca mi za to placi i powiem szczerze, ze do PL jakos mi sie nie spieszy, by zarabiac tam 3tys na reke, gdzie tu w UK za dyplom bede dostawal 40 tys funtow rocznie...no i do tego faktycznie w PL znalezc pracodawce, ktory uzna Twoje dyplomy miedzynarodowe jest trudno...w tej kwestii Polska wydaje sie daleko z tylu za murzynami. Dziwne, bo angielski system bhp stoi najwyzej w calej Europie i naprawde niezrozumiale jest dlaczego takie kwalifikacje i certyfikaty nie sa uznawane w Polsce. Zapewniam Cie, ze w innych krajach wyglada to inaczej, wiec jak juz chcesz sie przeprowadzac to proponuje sloneczne brzegi Hiszpanii.
Pozdrawiam
Hubert
konto usunięte
3,5 roku pracowałem w Irlandii między innymi na budowach, jakiś czas temu wróciłem do PL..BHP w Polsce nie ma nawet jak porównać do tego w IRL.. tam chodzi o życie i zdrowie ludzi- tutaj chodzi o pieniądze/szukanie na kogo zrzucić winę za wypadek- komu podłożyć świnię..
pracodawca ma być czysty - tyle się liczy
dam Ci dobrą radę... nie wracaj - nie ma do czego, tutaj jest tylko wieczny wyścig szczurów, a pracę ma ten kto ma wpływowych rodziców lub ciocie kadrową.. tak to tu wygląda.. (są oczywiście wyjątki, tego nie mówię.. znam ludzi którzy potrafią rozmawiać w 6 językach i dostali dobrą pracę bez znajomości.. :)
na zmywaku w IRL zarabiałem 6x więcej niż w PL jako specjalista ds. produktu, a życie kosztowało mnie o połowę mniej..
konto usunięte
Hubert Stanecki:
Czesc Marta
Jestem na tym samym poziomie co Ty..tzn. mam IOSH I robie obecnie NEBOSH general certificate...mam kiluletnie doswiadczenie w tej branzy i odbieralem juz kilka lat temu zlota nagrode ROSPA na targach BHP w Birmingham ( mysle, ze sie orientujesz co to skoro jestes w UK). Po ukonczeniu certyfikatu mam zamiar zrobic dyplom, mam ta przewage, ze pracodawca mi za to placi i powiem szczerze, ze do PL jakos mi sie nie spieszy, by zarabiac tam 3tys na reke, gdzie tu w UK za dyplom bede dostawal 40 tys funtow rocznie...no i do tego faktycznie w PL znalezc pracodawce, ktory uzna Twoje dyplomy miedzynarodowe jest trudno...w tej kwestii Polska wydaje sie daleko z tylu za murzynami. Dziwne, bo angielski system bhp stoi najwyzej w calej Europie i naprawde niezrozumiale jest dlaczego takie kwalifikacje i certyfikaty nie sa uznawane w Polsce. Zapewniam Cie, ze w innych krajach wyglada to inaczej, wiec jak juz chcesz sie przeprowadzac to proponuje sloneczne brzegi Hiszpanii.
Pozdrawiam
Hubert
Czesc Hubert,
Niestety to jest cholernie smutne, ze pod wzgledem zawodowym i ekonomicznym do Polski nie ma co wracac. To fakt. Absolutnie zgadzam sie ze wszystkim co mowisz... Hiszpania brzmi kuszaco ...no i pogoda sto razy lepsza ! ;o) Jednakze ze wzgledow rodzinnych bardzo powaznie zastanawiam sie nad powrotem do kraju.
Nebosh certificate mam juz za soba... Dyplom moze w przyszlosci dla samej siebie, ale niestety moj pracodawca za niego nie zaplaci ( placil za certificate). ROSPA planujemy w przyszlym roku, wiec licze na ciekawe doswiadczenie, ale i mase pracy.
Ja wspominal wczesniej Pan Leszek Kacprzyk nie ma porozumienia miedzy Polska a UK o transwerze kwalifikacji zawodowych wiec, niestety , wszystko po Polsku, czyli pod gorke...
Od pazdziernika ide na studia inzynieryjne BHP w PL...i o dziwota- Jednak nie jestesmy az tak daleko za murzynami, bo w Polsce zaczyna wchodzic system e-learning, wiec na czesc teoretyczna nie musze sie ruszac z UK.
Zycze powodzenia na egzaminach NEBOSH. Gdybys potrzebowal tesow, to daj znac...powinnam jeszcze miec jakies z kilku ostatnich lat. Gdybys jednak zdecydowal sie na kariere miedzynarodowa, to miej na uwadze ze od stycznia 2014 bedziesz mogl zrobic jeden dodatkowy unit i jednoczesniej zdobedziesz INTERNATIONAL certificate.
Pozdrawiam- Marta.
konto usunięte
Paweł Rajtar:
3,5 roku pracowałem w Irlandii między innymi na budowach, jakiś czas temu wróciłem do PL..
BHP w Polsce nie ma nawet jak porównać do tego w IRL.. tam chodzi o życie i zdrowie ludzi- tutaj chodzi o pieniądze/szukanie na kogo zrzucić winę za wypadek- komu podłożyć świnię..
pracodawca ma być czysty - tyle się liczy
dam Ci dobrą radę... nie wracaj - nie ma do czego, tutaj jest tylko wieczny wyścig szczurów, a pracę ma ten kto ma wpływowych rodziców lub ciocie kadrową.. tak to tu wygląda.. (są oczywiście wyjątki, tego nie mówię.. znam ludzi którzy potrafią rozmawiać w 6 językach i dostali dobrą pracę bez znajomości.. :)
na zmywaku w IRL zarabiałem 6x więcej niż w PL jako specjalista ds. produktu, a życie kosztowało mnie o połowę mniej..
Czesc Pawel,
Doceniam Twoje rady. Niestety nie jestes pierwsza osoba ktora odradza mi powrot do kraju...
Wyscig szczurow jest wszedzie-uwierz mi. Podobnie jak koneksje. W UK rowniez. Z tym wyjatkiem ze w UK, dodatkowo jestes otoczony brytyjskimi analfabetami, ktorzy preferuja chwyty ponizej pasa i na kazdym kroku daja ci odczuc, ze nie jestes u siebie.
Ja na prace w PL nigdy nie narzekalam, na zarobki rowniez. Moze dlatego ze oryginalnie jestem z Wroclawia, w mniejszych miejscowosciach moze byc gorzej... Oczywiscie wiem, ze rynek pracy zmienil sie przez tyle lat, ale wychode z zalozenia ze jak ktos sobie poradzil w UK, to tak samo sobie swietnie poradzi w PL. Kwestia ambicji i rozsadnego podejscia.
Pozdr-Marta.
konto usunięte
mieszkałem i pracowałem na wyspach 3,5 roku, nie musisz mnie przekonywać jak tam jest,powodzenia po powrocie :)
Karolina Hermanowicz Specjalista BHP
NeboshTen post został edytowany przez Autora dnia 20.02.15 o godzinie 00:40konto usunięte
1) Piotr Dziadura & Leszek Kacprzyk: Studia NEBOSH Diploma – byłyby w Polsce traktowane, jako ekwiwalent studiów licencjackich (tak wynika z korespondencji, którą prowadziłem w tej sprawie z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej). Z ramienia Stowarzyszenia Techników Polskich w UK mam zamiar drążyć tę sprawę żeby ją jasno uregulować, ale przydałaby się pomoc z Polski (jakichś organizacji czy stowarzyszeń BHP?) Proszę o namiary. Jednakże, jest to sytuacja dość wyjątkowa i nie do końca uregulowana, bo oględnie mówiąc o tych kwalifikacjach mało kto w Polsce słyszał.W UK rozpoznaniem kwalifikacji zajmuje się instytucja pod nazwą NARIC. W Polsce...?
Nie mam zielonego pojęcia. Więc bez „dołowania” Pani Marty i wprowadzania jej w błąd proszę.
Da się, wszystko da się, tylko nie wolno się poddawać. Inna sprawa ze trzeba ten bajzel z uznawaniem kwalifikacji jakoś uporządkować. Zwłaszcza ze poziom brytyjski nie odbiega od europejskiego standardu a często go przewyższa.
2) Pani Marto - co do pracy w Polsce… sugeruję poszukać firmy, która ma przedstawicielstwa zagraniczne, najlepiej w Europie Środkowo Wschodniej i próbować „załapać się” jako kierownik na te rejony właśnie. Język plus, znajomość lokalnych realiów, kwalifikacje.. Brzmi nieźle. Z płacą powinno być na tym samym poziomie co w UK, a może nawet i lepszym (można zawsze ubiegać się o...
brytyjski paszport a wtedy praca w Polsce będzie pracą… „za granicą”. A z tym mogą się wiązać ciekawe dodatki).
3) Jeśli chodzi o NEBOSH Diploma można to zrobić via e-learning – łączny koszt – około 2500 funtów. Plus około 300-400 godzin intensywnej nauki. Mi to zajęło prawie dwa lata. Jeśli PAni chce, mam opracowane wszystkie pytania z grubsza, chętnie prześlę. Ale ostrzegam, potrzeba duuuuzo wolnego czasu a moje opracowania to tylko "szkielet".
Dodam tylko ze zanotowałem skok zarobków o jakieś 100% w przeciągu pol roku.
Tak wiec finansowo i w kwestii rozwoju zawodowego w UK to świetna inwestycja.
Inwestycja która zwróciła się w niecały miesiąc.
Pozdrawiam
BartekTen post został edytowany przez Autora dnia 15.08.13 o godzinie 00:41
Andrzej
Buszka
Menager ds.
Marketingu i
Rozwoju, NEW HSE
Jest możliwość dofinansowania kursu NEBOSH IGC z Krajowego Funduszu Szkoleniowego!!!Mając świadomość, że koszt kursu może być utrudnieniem, przesyłam dwa linki do stron, dotyczących dofinansowania z Krajowego Funduszu Szkoleniowego, z którego każdy może skorzystać. Z dofinansowania może skorzystać pracownik i pracodawca. Wnioski rozpatrywane są przez powiatowe urzędy pracy.
Poniżej materiały informacyjne:
http://www.dwup.pl/Krajowy-Fundusz-Szkoleniowy
http://psz.praca.gov.pl/-/55453-krajowy-fundusz-szkole...
Pozdrawiam
Andrzej Buszka
- 1
- 2