konto usunięte

Temat: Ulotka papierowa vs Tablet

Kilka firm m.in BMS, GSK zdecydowało się zastąpić tradycyjne ulotki z informacją o leku multimedialnymi prezentacjami przeprowadzanymi na tablecie.
Każda wizyta to odpalenie i prezentacja produktów.

Ktoś z obecnych na GL pracuje może z "nowszą" formą prezentacji?
Jaki jest odbiór przez AP takiej właśnie formy.
Jak to wygląda kosztowo dla firmy? Drukowanie ulotek vs tablet.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

U nas większość przedstawicieli posiada tablety (firma sprzętowa, nie farma).
Zdecydowanie wygodniej się pracuje. Ulotki i tak każdy wyrzuca w kąt. A tak jak coś potrzebujesz to masz wszystkie parametry przy sobie. W razie W można od razu przesłać mailem do osoby zainteresowanej. A z papierowymi ulotkami zawsze było tak, że torbę z laptopem każdy miał pełną a i tak czasem brakło tej jednej której akurat teraz potrzebujesz.

konto usunięte

Ja rozmawiałem z kilkoma osobami co pracują na tabletach i są plusy i minusy.
Plusy
-Raportowanie na w trakcie pracy np do Farmapromu
-planowanie wizyt lub ich zmiana(nie siedzisz w domu do 21 i wypisujesz tabelki)

Minusy
-Zainstalowany lokalizator(i tak są w autach ale zawsze dodatkowy :) )
-Spotkałem Farmaceutów którzy nagrywają wizytę aby potem pokazać faktycznie rezultaty odbytej wizyty.
-Ulotkę zawsze zostawisz aby aptekarz dał np. pacjentowi a tabletu już nie
-Bateria nie zawsze starcza na wszystkie wizyty

Tak na szybko co mi przyszło do głowy.

no ale to dotyczy "farmy" li tylko
u nas przedstawiciele nie maja gpsow nigdzie i nie wyobrazam sobie abym sprawdzal przedstawiciela co robi i gdzie był.
od tego ma żone w domu :-)

ja osobiscie od ponad roku na wyjazdy do 3dni zabieram tylko tablet. jesli jest markowy a nie za 500zl to bateria spokojnie wytrzymuje ponad dobe pracy. wiec nie jest to zaden problem.Marcin Grudziński edytował(a) ten post dnia 05.01.13 o godzinie 09:29

konto usunięte

[author]Kamil T.:[/

Minusy
-Zainstalowany lokalizator(i tak są w autach ale zawsze dodatkowy
Jak masz lokalizator w samochodzie to co ci przeszkadza drugi?
-Spotkałem Farmaceutów którzy nagrywają wizytę aby potem pokazać faktycznie rezultaty odbytej wizyty.
Materialy dla pacjenta to nie tablet!
To jakiego tabletu ty uzywasz? Albo ile godzin spedzasz na prezentacjach u klientow
Tablet pomaga bo mozesz miec wiekszosc materialow przy sobie i jak umiesz sie poruszac to problem rozwiazany, a tak to z reguly jakiegos materialu zawsze wteczce brakloPiotr Wlezień edytował(a) ten post dnia 05.01.13 o godzinie 21:01

konto usunięte

Piotr Wlezień:
[author]Kamil T.:[/

Minusy
-Zainstalowany lokalizator(i tak są w autach ale zawsze dodatkowy
Jak masz lokalizator w samochodzie to co ci przeszkadza drugi?
Materialy dla pacjenta to nie tablet!
To jakiego tabletu ty uzywasz? Albo ile godzin spedzasz na prezentacjach u klientow
Tablet pomaga bo mozesz miec wiekszosc materialow przy sobie i jak umiesz sie poruszac to problem rozwiazany, a tak to z reguly jakiegos materialu zawsze wteczce braklo

Każdy punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, Ja tak to widzę jak napisałem jak ma PAN inne wrażenia to dziękuję za informację.

Ps. Obowiązkiem przedstawiciela jest by w teczce nie brakowało żadnego materiału.
Ale nie ważne pozdrawiam i życzę udanego weekendu.
Piotr Łupiński

Piotr Łupiński Specjalista ds.
szkoleń

Panowie.... luuuuzzzz... nie ma co się napinać w dyskusji:)

Moje zdanie jest takie, że w pracy przedstawiciela medycznego tablet może być jedynie uzupuełnieniem ulotki lub na odwrót jak kto woli, czyli raczej nie w zamian.

Na pewno na dzień dzisiejszy byłaby to świetna forma przekazania treści, bo nowatorska a to zawsze zwiększa zapamiętywalność, a chyba o to wszystkim chodzi. Tablet może być też świetnym narzędziem do interakcji z lekarzem (prezentacja, quiz, itp.) Poza tym potwierdzam, że można tam wrzucić wszystko, a nawet jak czegoś nie ma to od czego jest internet? Ja np. na początku poprzedniego roku jak było zamieszanie z refundacjami latałem z prywatnym tabletem, żeby móc odpowiedzieć na każde pytanie dotyczące cen preparatów (możliwość wyświetlenia roporządzenia - bezcenne:)

Z drugiej strony jak już ktoś wspomniał nie da się tego zostawić, więc ulotka (lub inny materiał drukowany) jakby nie patrzeć na koniec wizyty byłaby mile widziana. Poza tym nie zawsze na wizycie jest tyle czasu, żeby go użyć (chyba, że pokazywalibyśmy na nim pojedyncze informacje, jak na ulotce, a nie prezentację), szczególnie w POZ-ach.

Co do baterii to ja mam samsunga galaxy tab i nie zdażyło mi się, żeby nie dotrwał do końca dnia, a poza tym od czego są ładowarki samochodowe:)

pozdrawiam

konto usunięte

[author]Piotr Łupiński:[/
Z drugiej strony jak już ktoś wspomniał nie da się tego zostawić, więc ulotka (lub inny materiał drukowany) jakby nie patrzeć na koniec wizyty byłaby mile widziana. Poza tym nie zawsze na wizycie jest tyle czasu, żeby go użyć (chyba, że pokazywalibyśmy na nim pojedyncze informacje, jak na ulotce, a nie prezentację), szczególnie w POZ-ach.

Zgadzam sie w 100% tablet nie zastapi ulotki i nie taki jego cel. Ale w przypadku gdy pracuje sie ze sprzetem lub lekiem nowym jest to olbrzymie ulatwienie w pracy. Jak ktos mysli ze tablet zastapi ulotke i dzieki temu w perspektywie dlugoterminiowej spadna koszty to niestety nie tedy droga

konto usunięte

- a co byście powiedzieli jak na tablecie zamiast jednej czy dwóch prezentacji byłyby materiały z rożnych zakresów tematycznych (od prezentacji, po video aż do chpla) przypisane do konkretnego lekarza?
drugie pytanie
- czy chcielibyście mogli sami mieć dostęp do statystyk swoich wizyt? Mieć możliwość zapoznania się z przebiegiem wizyty (czasem jej trwania, odpowiedziami doktora w ankietach itd)?

konto usunięte

Dariusz Goźliński:
- a co byście powiedzieli jak na tablecie zamiast jednej czy dwóch prezentacji byłyby materiały z rożnych zakresów tematycznych (od prezentacji, po video aż do chpla) przypisane do konkretnego lekarza?
drugie pytanie
- czy chcielibyście mogli sami mieć dostęp do statystyk swoich wizyt? Mieć możliwość zapoznania się z przebiegiem wizyty (czasem jej trwania, odpowiedziami doktora w ankietach itd)?

Ale to wszystko juz jest. Myslales, ze tablet sluzy nam tylko do odpalenia prezentacji?

konto usunięte

Piotr, generalizujesz:) Niestety w większości przypadków z którymi mam do czynienia gdy prezentujemy system edetailing.co jest tak, że na tablecie jest jedna do trzech prezentacji i tylko tyle.

Stąd moje pytanie, a wynika ono z dwóch powodów:

- tworzymy narzędzie dla reprezentantów (http://edetailing.co) a chcemy by ono było dla nich wsparciem i narzędziem potrzebnym, więc każda uwaga, informacja, sugestia na temat używania tabletów jest dla nas ogromnie ważna,

- jak wyżej pisałem dotychczasowe doświadczenie jaki mamy z rynku w PL wskazuje, że na tablecie instalowane są 2,3 prezentacje - statystyki "slajd-czas", ważność prezentacji min. 4 miesiące.

PozdrawiamDariusz Goźliński edytował(a) ten post dnia 07.02.13 o godzinie 09:59

konto usunięte

Dariusz Goźliński:
Piotr, generalizujesz:) Niestety w większości przypadków z którymi mam do czynienia gdy prezentujemy system edetailing.co jest tak, że na tablecie jest jedna do trzech prezentacji i tylko tyle.

- tworzymy narzędzie dla reprezentantów (http://edetailing.co) a chcemy by ono było dla nich wsparciem i narzędziem potrzebnym, więc każda uwaga, informacja, sugestia na temat używania tabletów jest dla nas ogromnie ważna,

- jak wyżej pisałem dotychczasowe doświadczenie jaki mamy z rynku w PL wskazuje, że na tablecie instalowane są 2,3 prezentacje - statystyki "slajd-czas", ważność prezentacji min. 4 miesiące.

Pozdrawiam

Problem jest tylko jeden ty patrzysz na to ze strony "człowieka bez doświadczenia". Twoim celem jest sprzedaż towaru, zresztą jak każdego handlowca. Ja widzę w terenie jak działają wszelkie dodatkowe aplikacje "zewnetrznych geniuszy z marketingu", jak widzę jak ludzie bezproduktywnie siedzą w szpitalu w kafejce po to tylko aby wprowadzić wizyte u lekarzy żeby się zgadzał czas wizyty, lub odpalają prezentacje aby np edetaling sie zgadzał to sie smieję. Po co wydawać kasę na fikcyjne wyniki opracowywane przez takie firmy. Gdy w tym czasie Ci ludzie normalnie robili następne wizyty a teraz mówią że nie mogą.
Jednym słowem może dobre narzędzie aby kontrolować leniwych ludzi. Ale całkowicie (wg mnie) bezsensowne wydawanie pieniędzy marketingowych w przypadku firm zatrudniających dobrych doświadczonych przedstawicieli.

konto usunięte

Piotr, widzę raczej dwa problemy. Pierwszy, że skupiasz się na mojej osobie nie na tym co napisałem. Drugi problem, że piszesz tak jakby o edetailing.co (systemie którego jestem współautorem) nie zadając zobie nawet trudu by zobaczyć co to jest. Tym samym Twoja wypowedź jest błędna o ile odnosi się do mojej osoby, mojej pracy (nie jestem hadlowcem ani "zewnętrzym geniuszem marketingu) a także sytemu o którym powyżej napisałem.

Natomiast Twoja wypowiedz ma sens gdy popatrzymy na tzw. "edetailingi" - czyli mozolne raportowanie, łapanie internetu by zadziałała prezentacja i wiele innych problemów.
I tą część traktuję jako odpowiedź na moje pytanie odnośnie wad działających "systemów". Wycieczki osobiste do mnie jak już napisałem przemilczam.

Pozdrawiam

Dariusz
Piotr Wlezień:
Dariusz Goźliński:

Pozdrawiam

Problem jest tylko jeden ty patrzysz na to ze strony "człowieka bez doświadczenia". Twoim celem jest sprzedaż towaru, zresztą jak każdego handlowca. Ja widzę w terenie jak działają wszelkie dodatkowe aplikacje "zewnetrznych geniuszy z marketingu", jak widzę jak ludzie bezproduktywnie siedzą w szpitalu w kafejce po to tylko aby wprowadzić wizyte u lekarzy żeby się zgadzał czas wizyty, lub odpalają prezentacje aby np edetaling sie zgadzał to sie smieję. Po co wydawać kasę na fikcyjne wyniki opracowywane przez takie firmy. Gdy w tym czasie Ci ludzie normalnie robili następne wizyty a teraz mówią że nie mogą.
Jednym słowem może dobre narzędzie aby kontrolować leniwych ludzi. Ale całkowicie (wg mnie) bezsensowne wydawanie pieniędzy marketingowych w przypadku firm zatrudniających dobrych doświadczonych przedstawicieli.
Może w części przypadków jest tak, że tablet jest narzędziem kontroli pracy ale jest też tak, że tablet jest pomocą dla przedstawiciela. Jeżeli do tematu podchodzimy tylko i wyłącznie na zasadzie mierzenia, liczenia, kontorolowania, gpsowania itd to jest to zbędny wydatek. Reprezentanci tak jak napisałeś będą skupieni na cyferkach. Ale odwróć sytuację, masz na tablecie narzędzie które od Ciebie nic nie oczekuje, nie gpsuje, nie śledzi:) ale daje Ci szereg informacji dedykowanych dla konkretnego lekarza lub grupy? Jako profesjonalista wiesz, że na wizycie czasem padają pytania na które nie znasz w TEJ chwili odpowidzi, tablet powinien Ci w tym pomóc, on ma pomóc udzielić odpowiedzi. Tu widziałbym komentarz Twój jako osoby doświadczonej. Dariusz Goźliński edytował(a) ten post dnia 07.02.13 o godzinie 19:52

konto usunięte

Po pierwsze nie bylo moim celem robienie wycieczek osobistych. Po prostu mowie prosto z mostu, w pracy musze sie zastanawiac kilka razy zanim cos powiem tak wiec to pewneo rodzaju odskocznia. Przepraszam jeszcze raz
Tablet jako narzedzie jest dla mnie genialnym rozwiazaniem jako pomoc w pracy. Nie jestem w stanie zapamietac wszystkich badan, publikacji i cyferek, ktore w moim przypadku sa na topie i publikacji jest niesamowicie duzo. Wystarczy wymienic ze potrafie z medscape otrzymac tygodniowo kilka artykulow dotyczacych mojego lub konkurencji lekow a do tego jeszcze pozostale serwisy. Gdzies to trzeba trzymac plus badania itd.
Jednym slowem tablet jako narzedzie do przechowywania i prezentowania artykulow i danych jest genialne, ale z drugiej strony jest to bron obosieczna ktora rejestruje wszystko i kazda dodatkowa aplikacja jest utrudnieniem. Natomiast jesli chodzi o odpowiedzi na trudne pytania to genialne rozwiazanie nawet jak czegos nie mam w danej chwili na ipad to wychodze i na luziku szukam czy to w medscape, medline,nejm, joh, fda,ema itd i na spoko po kilku minutach moge wrocic i pokazac dane.
Jednym slowem to osczednosc czasu i kasy poza kilkoma bardzo waznymi minusami posiadania takiego urzadzenia

Dariusz Goźliński:
Jako profesjonalista wiesz, że na
wizycie czasem padają pytania na które nie znasz w TEJ chwili odpowidzi, tablet powinien Ci w tym pomóc, on ma pomóc udzielić odpowiedzi. Tu widziałbym komentarz Twój jako osoby doświadczonej.

No to profesjonalista czy nie? Bo albo wie ze swojego zakresu albo nie wie.

konto usunięte

@Marcin Grudziński profesjonalista co potwierdza swoją odpowiedzią:)

Oglądam stronę z edetalingiem.
Przepraszam za "głupie" pytanie ale firmy farmaceutyczne naprawdę z tego korzystają?
Czy Twórcy chcieli pomóc przedstawicielowi czy pracodawcy?
Bo jak na razie nie chcę wypowiadać swoich poglądów aby mnie tutaj nie zjedzono.

konto usunięte

Odpowiadam zatem po kolei.
- strona którą zapewne oglądasz czyli http://edetailing.co połączeniu z bezpłatną apką dostępną na iPada w AppStore stanowi system do zarządzania promocją i sprzedażą w firmach farmacutycznych. Jest to wersja ogólnie dostępna dla wszystkich firm, zatem i jej konfiguracja jest podstawowa ale nawet ona jest stworzona w kooperacji z naszymi klientami.

Ogólna zasada przy tworzeniu tej wersji edetailing.co była ukierunkowana na stworzenie narzędzia do:
- bezproblemowej dystrybucji firma-reprezentant materiałów edukacyjnych, promocyjnych dedykowanych poszczególnym grupom specjalistów lub konkretnym lekarzom,
- stworzenia systemu statystyk dostępnych dla firmy (kiedy, komu, co zaprezentowano. Wysłuchawszy głosu reprezentantów opcja gps czyli "gdzie" była prezentacja pokazywana została wyłączona). System statystyk jest oczywiście dostępny także dla reprezentanta - widzi on takie same dane jak jego pracodawca. W ten sposób zarówno pracodawca jak i reprezentant mają te same dane.
- dla pracodawcy jak już napisałem jest możliwość szybkiej, bezproblemowej dystrybucji spersonalizowanych materiałów promocyjno - edukacyjnych dla grup docelowych i oczywiście statystyki wizyt itp.
- dla reprezentanta poza aplikacją na tablet działającą offline jak i online jest także na serwerze stworzone konto, gdzie może zapoznać się on z bieżącymi dedykowanymi mu prezentacjami, przypisanymi lekarzami, ośrodkami (opcje dedykowane pozwalają planować także wizyty) widzi także własne statystyki czyli co, kiedy, komu prezentował. Jest oczywiście szereg innych funkcji niestety nie dostępnych na stronie a jedynie w wersjach dedykowanych.

Założeniem naszym jest wsparcie pracy reprezentanta porzez danie mu narzędzia które ma mu pomóc w osiąganiu celów, dlatego też zwracam się o komantarze do tej grupy. Odnośnie firm oczywiście ich oczekiwania projekt uwzgędnia ale są one w dużej mierze zgodne z ideą "narzędzia dla przedstawiciela" a nie kolejnego systemu do kontroli.

Odnośnie zainteresowania systemem, to opcją ogólnie dostępną (http://edetailing.co)zainteresowanie jest średnie ale obejmuje całą Europę i USA. Natomiast duże zainteresowanie szczególnie firm z poza Polski jest systemem dedykowanym (dodatkowo sprzężonym z np. CRM).

Marcin, jeżeli byłbyś zainteresowany zajrzeniem do "środka" poposzę o kontakt na priv.

Pozdrawiam

Dariusz

Raczej nie jestem a wręcz na pewno nie jestem.
Opinię swoją mam. Współczuję osobom które mają takie "narzędzie" w pracy i tej pracy także.

konto usunięte

Marcin Grudziński:
Raczej nie jestem a wręcz na pewno nie jestem.
Opinię swoją mam. Współczuję osobom które mają takie "narzędzie" w pracy i tej pracy także.
Marcin, szanuję Twoje zdanie, jednak ze współczuciem nie przesadzajmy:) Podobne "współczucie" okazywane było użytkownikom Google Docs, Gamil a także AppStore i iCloud:) W naszym przypadku zarówno szeregowi użytkownicy jak i firmy korzystające z etailing.co biorą bardzo aktywny udział w ewolucji systemu.
Oczywiście jak zmienisz zdanie i będziesz chciał zobaczyć "środek" zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam

Dariusz

Następna dyskusja:

Ulotka papierowa vs Tablet

Wyślij zaproszenie do