Temat: Nie polecam MLM
Dariusz Rorat:
Piotr Weremczuk:
Darek ja już Ciebie nie ogarniam, piszesz na forum o jednoznacznym temacie nie mając zielonego pojęcia o podstawowych chociaż zasadach dystrybucji mlm.
OK, wypowiadanie się nic nie wiedząc na temat wydaje się typowe na forach, ale po kiego grzyba zarzucasz firmom mlm rzeczy które robi pierwsza lepsza firma tradycyjnego biznesu?
Aha, to ja już rozumiem. Mam najpierw spróbować swoich sił w tym biznesie. Aha, to już jest wszystko jasne. Tylko kto z ludzi w tym działających przedstawi mi profesjonalny biznesplan? A czy ja coś zarzucam firmom? Nie, to nie o to chodzi. Często brak konkretów, nie ma żadnych wiarygodnych informacji o kosztach tej działalności, nie znalazłem nigdzie choć przykładowego biznesplanu. Na jakiej podstawie więc można działać w MLM? Spróbować na ślepo, po czym skończyć z długami, utratą przyjaciół? To o to mi chodzi. Podajcie chociaż źródła, może jakieś przykładowe pliki z wyliczeniami to będzie git.
Właśnie to jest poważny problem ale nie z firmami MLM, ale z praktyką działania w tym biznesie. Biznesplan, to jest właśnie podstawa. Szczegółowe wyliczenie przychodów i kosztów. Prognozy zysków. Wyliczenie progu rentowności. Kto taki przedstawi?
Człowieku , Ty dalej niczego nie kumasz , powiem co ostatnio zrobiłam .
Zarejestrowałam się w firmie sprzedającej suplementy , ponieważ w ten sposób chcę zadbać o swoje zdrowie .
Aby się zarejestrować musiałam dokonać określoną min. ilość opakowań .
czyli 4 szt /dla siebie i mojej rodziny , czyli za ok. 400 zł wystarczy nam to
na m-c dla 2 osób/zależy to od ilości dawek /dzień.
Moi starzy rodzice wydają na lekarstwa ok 600 /m-c.
Mam wybór suplement teraz czy później apteka.
Traktuje to jako konsumpcję własną .
Gdybym jednak chciała zmniejszyć cenę tego suplementu , to opowiem o tym co zrobiłam dalszej rodzinie lub dobrym znajomym i jeśli
oni uznają że to dobry pomysł to też zarejestrują się i kupią sobie na własny użytek ten suplement ,ale że zarejestrowali się dzięki mnie i zwiększyli w ten sposób obroty Firmie , ja otrzymam za to gratyfikacje.
Powiedz mi gdzie Ty widzisz te szalone koszty .
Chyba że chcesz otrzymywać od firmy coraz więcej gratyfikacji to się uaktywniasz , czyli pomagasz wprowadzonej osobie poznać plan marketingowy , przekazać wiedzę na temat produktu i jeśli zataczasz coraz większe kręgi w dotarciu do ludzi , musisz do nich dojechać .
Jak już nauczysz swoich ludzi jak mają to robić ,czyli niech spróbują ,
poczują i jeśli będą chcieli powiedzą o tym swoim znajomym.
Dochodzą do tego jeszcze ewentualne koszty uczestnictwa w szkoleniach,
ale to też twój wybór , bierzesz w nich udział lub nie.
To tak w skrócie , widzisz w tym tu jakiej przekręty , nagabywanie , jakieś
problemy nie do przejścia?
I są ludzie którzy będą tylko zainteresowani suplementacją , a są i tacy którzy dostrzegą możliwość dorobienia , zarobienia , znajda się może i tacy którzy zaczną kombinować , ale jak w żadnej firmie tradycyjnej
to ja wybieram sobie do swojego grona ludzi , to ja decyduje z kim chcę
współpracować.
Ale jest takie powiedzenie MLM jest dla wszystkich , ale nie wszyscy
są dla MLM i Ty chyba do takich należysz , więc daj sobie spokój i przestań się mączyć z tymi wyliczeniami , analizami bo to biznes prosty ale nie
łatwy .Wszystko zależy od ludzi tak jak wszędzie/prawie/.