Juliusz Grzegorz Sumorok

Juliusz Grzegorz Sumorok Właściciel, P.P.H.U.
Biolinija

Temat: przedawnienie

Wiem, że ten temat był już poruszany ale proszę o poradę w konkretnej sprawie. Dostałem wczoraj od komornika wezwanie do zapłaty należności z ..... 1996 roku. Okazało się, że był jakiś nakaz płatniczy na duperelną kwotę, która teraz urosła do tysięcy zł. Nie przypominam sobie sprawy, ale to było przecież przez wiekami. Sporo wyjeżdżałam za granicę, mogłem nie odbierać korespondencji, nie wiem, po prostu przez 16 lat sprawa dla mnie nie istniała.
Czy to roszczenie obejmuje przedawnienie, w jakim przypadku nie obejmuje i co mogę zrobić?
Teresa K.

Teresa K. wolny zawód

Pan napisze o przywrócenie terminu-tak mysle,ze bedzie dobrze a potem podwazy zarzut
Juliusz Grzegorz Sumorok

Biolinija

Teresa K.:
Pan napisze o przywrócenie terminu-tak mysle,ze bedzie dobrze a potem podwazy zarzut

TZn, przywrócenie terminu sprawy a potem o przedawnienie, dobrze rozumiem?
Magdalena Filipek-Marzec

Magdalena Filipek-Marzec Rzecznik patentowy

Najpierw niech Pan zadzwoni/przejdzie się do komornika - On Panu powie czego w ogóle dotyczy ta kwota.
Juliusz Grzegorz Sumorok

Biolinija

Przedzwoniłem, dotyczy nakazu płatniczego z 1996 roku wystawionego z powodu jakiejś niezapłaconej faktury. Ni takiego nie pamiętam, ale to było q.... 16 lat temu. I co dalej mam robić?
Grzegorz Pelc

Grzegorz Pelc radca prawny

Juliusz Grzegorz Sumorok:
Przedzwoniłem, dotyczy nakazu płatniczego z 1996 roku wystawionego z powodu jakiejś niezapłaconej faktury. Ni takiego nie pamiętam, ale to było q.... 16 lat temu. I co dalej mam robić?

Iść i obejrzeć akta u komornika, a potem w sądzie.
Juliusz Grzegorz Sumorok

Biolinija

Grzegorz P.:

Iść i obejrzeć akta u komornika, a potem w sądzie.

W sądzie to chyba w jakimś archiwum bo nakaz płatniczy wydany był w 1996 roku, a na co mam zwrócić uwagę u komornika?
Adam Bulandra

Adam Bulandra doktor nauk
prawnych, radca
prawny

egzekucja przedawnia się z upływem 10 lat od dnia, w którym wierzyciel uzyskał prawomocny tytuł egzekucyjny. Należy zaskarżyć czynność komornika w drodze powództwa przeciwegzekucyjnego.
Grzegorz Pelc

Grzegorz Pelc radca prawny

W sądzie to chyba w jakimś archiwum bo nakaz płatniczy wydany był w 1996 roku, a na co mam zwrócić uwagę u komornika?

Na datę uprawomocnienia się wyroku/nakazu. Jeżeli faktycznie jest tak odległa, patrz wyżej.

Adam Bulandra:
egzekucja przedawnia się z upływem 10 lat od dnia, w którym wierzyciel uzyskał prawomocny tytuł egzekucyjny. Należy zaskarżyć czynność komornika w drodze powództwa przeciwegzekucyjnego.
ale sa chyba przerwy w biegu przedawnienia?
Adam Bulandra

Adam Bulandra doktor nauk
prawnych, radca
prawny

Jarek K.:
Adam Bulandra:

w postępowaniu egzekucyjnym już nie... przyjmuje się fikcję, iż dłużnik ma 10 lat na dochodzenie prawomocnie zasądzonego roszczenia.

Adam Bulandra:
Jarek K.:
Adam Bulandra:

w postępowaniu egzekucyjnym już nie... przyjmuje się fikcję, iż dłużnik ma 10 lat na dochodzenie prawomocnie zasądzonego roszczenia.
a co z działaniami komornika?
postepowanie egzekucyjne to działanie komornika - tak?
jeżeli umorzy to wtedy idzie dalej bieg przedawnienia aż do nastepnego wszczęcia postepowania komorniczego?

konto usunięte

Jarek K.:
jeżeli umorzy to wtedy idzie dalej bieg przedawnienia aż do nastepnego wszczęcia postepowania komorniczego?

dokładnie, co z przedawnieniem jeśli kolejny komornik po jakimś czasie znowu próbuje odzyskać dług?

Bartłomiej Frączek:
Jarek K.:

dokładnie, co z przedawnieniem jeśli kolejny komornik po jakimś czasie znowu próbuje odzyskać dług?

z tego co pamiętam to chyba było tak ze na ten czas przedawnienie jest zawieszone
ale nie jestem pewien

czas działania komornika też jest ograniczony jeżeli nic nie ściągnie (np. nie dopcha sie do wypłaty)

powód ponownego nasłania komornika też chyba musi być jakiś

wszystko "chyba"

konto usunięte

ale w ten sposób komornik może całe życie delikwenta ścigać - jest jakieś ograniczenie ? czekam na prawników w tym temacie
Teresa K.

Teresa K. wolny zawód

Ze mna było tak,ze komornik wszedł mi na wynagrodzenie, zwróciłam sie do sadu o przywrocenie terminu,termin został przywrócony,odbyła sie rozprawa i na sprawie podniosiłam zarzuty co do nakazu. Komornik pobrane pieniadze mi zwrócił bo jeszcze ich wierzycielowi nie przesłał
Tomasz S.

Tomasz S. Prawnik, aplikant
adwokacki

Warto zwrócić uwagę, czy zostały dokonane jakiekolwiek czynności skutkujące przerwaniem biegu przedawnienia, w myśl art. 123 kc.

Bieg przedawnienia przerywa się:

1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;

2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje,

3) przez wszczęcie mediacji.

Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem przedawnia się z upływem 10 lat.
Natomiast termin przedawnienia roszczenia o świadczenia okresowe należne w przyszłości (np. odsetki) wynosi 3 lata.

Roszczenie o odsetki staje się wymagalne osobno w każdym dniu opóźnienia i w związku z tym przedawnia się osobno za każdy dzień opóźnienia.

Warto także zauważyć, iż wraz z przedawnieniem roszczenia głównego przedawniają się roszczenia o świadczenia uboczne, choćby nie upłynął jeszcze termin ich przedawnienia.
Bartłomiej Frączek:
ale w ten sposób komornik może całe życie delikwenta ścigać - jest jakieś ograniczenie ? czekam na prawników w tym temacie

Ograniczeniem jest jedynie termin przedawnienia. Każdorazowe przerwanie tego terminu powoduje, iż biegnie on na nowo od momentu zakończenia postępowania spowodowanego czynnością z art. 123 kc.

konto usunięte

Tomasz Solarewicz:
Bartłomiej Frączek:

Ograniczeniem jest jedynie termin przedawnienia. Każdorazowe przerwanie tego terminu powoduje, iż biegnie on na nowo od momentu zakończenia postępowania spowodowanego czynnością z art. 123 kc.

w takim razie, czy odebranie zwykłego listu z windykacji, czy listu z Sądu jest przerwaniem ?
Tomasz S.

Tomasz S. Prawnik, aplikant
adwokacki

Jeśli pismo z Sądu dotyczyło przedmiotowej należności i zostało prawidłowo doręczone to tak, przy czym dla uznania pisma za prawidłowo doręczone, nie jest konieczne odebranie go przez adresata.
(np. w przypadku pisma wysłanego za pośrednictwem poczty, dwukrotnie awizowanego, nie odebranego we wskazanym terminie, a także w sytuacji odmowy jego przyjęcia, doręczenie uważa się za dokonane. )
Natomiast "zwykły list z windykacji", czy np. przedsądowe wezwanie do zapłaty nie będą skutkować przerwaniem biegu przedawnienia.

konto usunięte

Tomasz Solarewicz:
Jeśli pismo z Sądu dotyczyło przedmiotowej należności i zostało prawidłowo doręczone to tak, przy czym dla uznania pisma za prawidłowo doręczone, nie jest konieczne odebranie go przez adresata.
(np. w przypadku pisma wysłanego za pośrednictwem poczty, dwukrotnie awizowanego, nie odebranego we wskazanym terminie, a także w sytuacji odmowy jego przyjęcia, doręczenie uważa się za dokonane. )
Natomiast "zwykły list z windykacji", czy np. przedsądowe wezwanie do zapłaty nie będą skutkować przerwaniem biegu przedawnienia.

czyli tzw. działanie windykacyjne pt. telefony po 10 x w tygodniu i rozmowa z Dłużnikiem to nie jest przerwanie biegu przedawnienia ? musi być pismo z Sądu?
kurcze coś innego pamiętałem ze szkoleń, albo specjalnie Windykatorzy nas "źle uczyli?"

Następna dyskusja:

przedawnienie zobowiązania

Wyślij zaproszenie do