Barbara Diduszko

Barbara Diduszko pedagog,
psychodietetyka,
instruktor finess

Temat: Barter usług - czyli dietetyk szuka księgowej

Witam, poszukuje doświadczonej księgowej do pomocy przy prowadzeniu księgi przychodów i rozchodów, dokładnie to potrzbuję paru konkretnych rad na początek. Dużo wiem, chcę dobrze zaczać. W zamien oferuję swoje usługi w zakresie dietetyki i fitnessu. Spotkanie odbyłby się przez komunikator skype. Proszę o kontakt na barbara@trenerzdrowia.pl Ta wypowiedź została przeniesiona dnia 29.10.2012 o godzinie 10:52 z tematu "dietetyk szuka księgowej"
Monika Łapińska

Monika Łapińska Księgowe24.pl Prezes
Zarządu

Jak czytam takie ogłoszenia to przychodzi mi do głowy, że mogłabym iśc za przykładem i poprosić mojego dentystę o pomoc w wyleczeniu zęba . Sama umiem zastosowac na sobie sedację ( bądź mi się tak wydaje ) a on mógłby mnie pokierować przy plombowaniu . Ta wypowiedź została przeniesiona dnia 29.10.2012 o godzinie 10:52 z tematu "dietetyk szuka księgowej"
Robert Adam Okulski

Robert Adam Okulski Doradca Podatkowy
lic. 1030

** pragnę sobie pozwolić na delikatne upgrejdowanie tematów które uważam ża "martwe" a będących na tyle pożytecznymi, że na ich kanwie można rozwinąć dyskusję na ciekawe tematy ogólne, pod lekko zmodyfikowanym (odpowiadającym treściom które chcę poruszyć), nowym tytułem .

Poniżej pierwsza próba. Oczywiście jeśli bedą zastrzeżenia do tego typu praktyk wycofam się z pomysłu.

> Monika Łapińska:
Jak czytam takie ogłoszenia...
no tak, od samego czytania zęby bolą :D

ale to dobra zajawka do podyskutowania na temat barteru usług - czy wg. was warto umówić się z klientami na wymianę usługi księgowej za inne, potrzebne w naszym biurze.

Myślę tu np. o serwisie sprzątającym, informatyku, "złotej rączce" od drobnych remontów biurowych, marketingowcu czy grafiku.

Taka współpraca daje obu firmom większą łatwość w podjęciu decyzji o zakupie danej usługi (także usługi teoretycznie "niepierwszej potrzeby" jak np. nauka języka obcego dla pracowników, catering itp. jeśłi będą wykonane przez nas w ramach wolnych mocy przerobowych kosztują niewiele a podnoszą jakość świadczeń dla pracowników więc i ich zadowolenie z pracy), z drugiej strony rodzi się pewne "dodatkowe" powiązanie, i troszkę trudniej niż przy usłudze rozliczanej tradycyjnie o formuowanie niezadowolenia z jej wykonania.

Jestem ciekawy waszych opinii ....
Monika Łapińska

Monika Łapińska Księgowe24.pl Prezes
Zarządu

Barter to moim zdaniem znakomity pomysł. Stosuję w mojej firmie w zasadzie od samego początku. Na starcie potrzebowaliśmy sprawnego speca od IT , zaproponowałam takie rozwiązanie znajomemu i bardzo dobrze się to sprawdza od lat. Sporo usług potrzebnych do funkcjoonowania mojego biura zakupuję i rozliczam w barterze. Zauważyałam jednak, że nie jest to popularne rozwiązanie i czasem przedsiębiorcy rezagują z dużą rezerwą na takie propozycje. Na szczęście klienci naszej firmy mają otwarte głowy , dzięki czemu obie strony wiele zyskują .
Marta C.

Marta C. Radca prawny -
Doradca Podatkowy,
Kancelaria LEX-TAX

barter, ok
zawsze w puli klientów znajdzie się ktoś , kto świadczy usługi na których mi zalezy, które wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania kancelarii
Krzysztof K.

Krzysztof K. przedsiębiorca

Poniekąd zostałem wywołany do tablicy, bo właśnie w ten sposób rozliczam się z usługi księgowej (nie napisze z kim żeby nie robić kryptoreklamy).

Pomysł jest dobry - w ten sposób jestem sobie w stanie pozwolić na dużo wyższy standard obsługi niż korzystałem (w ramach "oszczędności") do tej pory.
Z drugiej strony myślę, że firma księgowa ma także bardzo wygodny układ : poza większymi, uzgadnianymi wcześniej pracami zawsze przyjeżdżając z dokumentami mam ze sobą narzędzia i jestem do dyspozycji aby przykręcić poluzowaną szufladę, oberwane oparcie od krzesła czy wymienić prowadnicę. Przy innym sposobie rozliczenia za takie "extra" dojazdy zazwyczaj trzeba klienta obciążyć dodatkowo, bo zwykła stawka za pół-, maksymalnie godzinę roboty nikomu by się nie opłacała.
Gabriela Gab

Gabriela Gab Coaching Medyczny

Zdarzało mi się w mojej praktyce prowadzić coaching w barterze za różne rodzaje usług (uczestnictwo dziecka w obozie wakacyjnym, angielski, masaż). W niektórych przypadkach wyszła mi bardzo fajna, owocna i długofalowa współpraca biznesowa, wykraczająca poza pierwotną umowę. Obecnie nie szukam żadnych usług w barterze dla siebie, ale jeśli przyjdzie ktoś i zaproponuje coś ciekawego w zamian za proces coachingowy, to czemu nie.
Marta C.

Marta C. Radca prawny -
Doradca Podatkowy,
Kancelaria LEX-TAX

dobry barter...nigdy nie jest zły :)))

Wyślij zaproszenie do