Nie wiem jak zrobić edit tematu ;( powinna być data 12-18 października coś namieszałem sorry
cyt. z
http://www.galaktyka.com.pl/product,,540.html
http://www.galaktyka.com.pl/news,,95.html


Obrazek


Scott Jurek w Polsce!

Scott Jurek, autor książki "Jedz i biegaj" odwiedzi Polskę w dniach 12-18 października



Scott Jurek będzie gościem Poznań Maraton w dniach 13-14 października. Zobaczycie go na starcie i mecie, oraz na stoisku marki Brooks, gdzie będzie podpisywał swoją książkę.

Zapraszamy również do Traffic Club w Warszawie, spotkanie autorskie odbędzie się 15 października o godz. 18.00.

Już też widomo coś o planowanym treningu 16/17 w Warszawie :)
http://www.youtube.com/watch?v=eHsXSkuVeuI&feature=pla...

Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To niezwykle trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jurek niespodziewanie wysunął się na prowadzenie w Western States Endurance Run – słynnym stumilowym (a więc ponad stusześćdziesięciokilometrowym!) wyścigu szlakiem z czasów gorączki złota przez kalifornijskie góry Sierra Nevada. Jurek wygrał go siedem razy z rzędu, ustanawiając również nowy rekord tej trasy. Dwukrotnie zwyciężył w Badwater Ultramarathon, a więc w biegu na ponad dwieście siedemnaście kilometrów przez Dolinę Śmierci. Ustanowił rekord Stanów Zjednoczonych w dwudziestoczterogodzinnym wyścigu, przebiegając w tym czasie dwieście sześćdziesiąt sześć i sześć dziesiątych kilometra, czyli sześć i pół maratonu! Znalazł się w grupie najlepszych biegaczy, którzy w Meksyku wzięli udział w wyścigu z udziałem Indian Tarahumara, znanym z bestsellerowej książki Urodzeni biegacze. Te osiągnięcia należą do absolutnie wyjątkowych, a niezwykłości dodaje im fakt, że Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

W Jedz i biegaj Scott Jurek szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca. Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie zaawansowania, pokazuje bowiem, jak silna potrafi być ludzka wola. To inspirująca opowieść o dzieciństwie Jurka, początkach biegania (z którym nie zaprzyjaźnił się od razu) i o powolnej przemianie w weganina i ultramaratończyka błyskotliwie wygrywającego zawody rozgrywane na całym świecie.

Ta historia obala stereotypowe poglądy na temat tego, co powinien jeść sportowiec, myślący o dobrych wynikach!

Jedz i biegaj jest pełne niezwykłych opowieści o wytrzymałości i współzawodnictwie, naukowych ciekawostek i praktycznych porad – w tym wielu przepisów na ulubione dania autora. Ta książka zainspiruje do działania każdego, kto po nią sięgnie: do pierwszego biegu, poszerzenia horyzontów żywieniowych albo wręcz do poznania granic własnych możliwości.


Jak wygląda książka, napisana przez legendarnego ultramaratończyka? Nie tak, jak się można było spodziewać. Nie ma tu sztampowych opisów biegów na 100 mil, pokonywania kryzysów na setnym kilometrze i triumfalnego wbiegania na metę. Nie ma biegowego ultrabanału.
Jest za to historia dojrzewania do wysiłków ultra. Scott Jurek, pilny uczeń, dobry dzieciak, ale czasem dla niektórych „głupi Polaczek”, kocha sport, chociaż wciąż inni są od niego lepsi. Ale ma tyle uporu, tyle samozaparcia, tyle siły woli, żeby samemu stać się najlepszym – i to w dyscyplinie, która wymaga niezwykłej wręcz wytrwałości.
Nie przypadkiem też każdy rozdział kończy się przepisem na wartościowe potrawy dla biegaczy. Jurek dawno zdał sobie sprawę z tego, jak ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniego paliwa – i najlepsze znajduje wśród potraw wegańskich. Niektóre z nich to pole do popisu dla tych, którzy umieją gotować, ale mleko ryżowe zrobi nawet zupełny laik.
Dziwi mnie trochę podejście Jurka do treningu rozciągania, ale pod zdroworozsądkowym stosunkiem do biegania naturalnego podpisałbym się obiema rękami.
Ta książka na pewno inspiruje do rozmyślań o bieganiu. I to nie przez teoretyczny wykład, ale przez porywającą opowieść, wziętą z życia prawdziwego arcymistrza w tej dziedzinie.
Wojciech Staszewski, Gazeta Wyborcza, Kancelaria Sportowa Staszewscy

Czy można przebiec ponad 266 km w ciągu doby? Czy można bić rekord za rekordem? Czy można zmierzyć się z legendarnymi, najlepszymi długodystansowcami świata z plemienia Tarahumara? Można. Ale czy można zrobić to wszystko będąc jednocześnie weganinem? Można.
Pamiętam, jak kiedyś pewna specjalistka z zakresu żywienia oceniała moją dietę i z dezaprobatą kręciła głową, słysząc że biegam maratony i nie jem mięsa. Ciekawe, co by powiedziała, gdyby przyszedł do niej Scott Jurek? Wychował się w tradycyjnej rodzinie, gdzie na stole królowało mięso i ziemniaki. Dziś jest słynnym wegańskim ultramaratończykiem.
Nie musisz być biegaczem, żeby przeczytać tę książkę. Możesz po prostu chcieć poznać niezwykłą historię niesamowitego człowieka. Albo mieć ochotę na dobry wegański przepis. No to jak? Gotowi? Do biegu... START!
Beata Sadowska, dziennikarka TVP


Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki od 1997 roku oficjalnie uznaje prawidłowo zaplanowane diety wegetariańskie za odpowiednie dla osób uprawiających sport zawodowo. Dla mnie, dietetyka i specjalisty medycyny żywienia, historia Scotta Jurka to najlepszy przykład stosowania z powodzeniem diety wegańskiej u absolutnego mistrza jednej z najbardziej wymagających dyscyplin – ultramaratonu.
Książka Scotta Jurka jest też niezwykłą, pełną osobistych wątków opowieścią o duchowym i fizycznym rozwoju zwykłego, przeciętnego chłopca i kształtowaniu się u młodego człowieka niezwykłej cechy: determinacji zwycięstwa. Jeśli ktoś zwycięża i bije rekordy w najtrudniejszych wyścigach świata, ultramaratonach, liczących po kilkaset kilometrów, czy wyczerpujących, jednostajnych biegach dwudziestoczterogodzinnych, musi być człowiekiem niezwykłym, musi mieć w sobie coś intrygującego, co warto poznać. Polecam!
Małgorzata Desmond, Specjalista Medycyny Żywienia, Dietetyk


Cóż za dokonanie! – mówię zarówno o życiu Scotta Jurka, jak i o tej, jedynej w swoim rodzaju książce. Jurek wciąż podejmuje niewiarygodne wyzwania. Jak mu się to udaje? Zrozumiałem jego tajemnicę dzięki tej zapierającej dech w piersiach, bardzo osobistej opowieści. Ten człowiek jest kimś absolutnie niezwykłym i niepowtarzalnym – tak jak jego historia.
Christopher McDougall, autor Urodzonych biegaczy

Porywająca historia porywającego człowieka. Fenomenalny sukces Scotta Jurka jako ultramaratończyka udowadnia, że mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego wcale nie są niezbędne, aby dbać o swoje zdrowie, siłę i wytrzymałość.
Andrew Weil, autor Samouzdrawiania

Analizując umysłowy aspekt wytrzymałości, Jurek odkrywa najważniejsze prawdy, jakie musi poznać każdy biegacz.
Amby Burfoot, autor The Runner’s Guide to the Meaning of Life


Scott Jurek to znany na całym świecie ultramaratończyk. Biega na dystansach 100, 200 i więcej mil, będąc… weganinem. Jest bohaterem wielu książek (m.in. Urodzeni biegacze, Galaktyka, 2010), reportaży telewizyjnych (m.in. w CNN) i artykułów w największych amerykańskich dziennikach, takich jak „New York Times” czy „Wall Street Journal”.

Jurek słynie także ze swojego proekologicznego stylu życia. Jako świetny fizjoterapeuta, trener, a także kucharz prowadzi wykłady, prelekcje i spotkania motywacyjne organizowane przez wiele firm i rozmaitych stowarzyszeń, jak choćby Microsoft czy Starbucks.

Więcej informacji na temat tego niezwykłego biegacza można znaleźć na jego stronie internetowej: http://scottjurek.com

http://www.youtube.com/watch?v=SurbrF-HrZA&feature=pla...

vege power !!!Krzysztof Podsiadły edytował(a) ten post dnia 02.10.12 o godzinie 18:26

konto usunięte

się wybieram,a książkę czytam :)
Magazyn Vege oraz catering Jarmuż serdecznie zapraszają na ogólnopolską premierę filmu "PlanEat" w warszawskiej restauracji Surya.

Gościem specjalnym premiery będzie Scott Jurek!

http://www.youtube.com/watch?v=XE7LOOjYMTE&feature=pla...

Grupa wiodących międzynarodowych naukowców, lekarzy i profesorów poświęciła całe życie, by dowiedzieć się jaki jest najlepszy sposób odżywiania dla nas i dla naszej planety. Walcząc z przekonaniami własnymi oraz instytucji, dla których pracowali, zaproponowali rozwiązanie, które może mieć rewolucyjne skutki dla ludzi oraz środowiska.

W filmie wzięli udział m.in. światowej sławy profesor T Colin Campbell, Dr Caldwell Esselstyn oraz profesor Gidon Eshel.

"Mam nadzieję, że dzięki "PlanEat" ludzie dostrzegą prawdziwe zagrożenia swoich niektórych działań"
Sir Paul McCartney

Polska premiera odbędzie się w witariańskiej restauracji Surya, w Warszawie przy ul. Wałowej 3 (niedaleko stracji metra Ratusz-Arsenał)

Na miejscu planowana jest sprzedaż najnowszej książki Scotta Jurka "Jedz i biegaj" Wydawnictwa Galaktyka.

Odbędzie się również premiera książki "Widelec zamiast noża" Gene Stone'a (Wyd. Galaktyka) opracowanej na podstawie badań profesra Colina T Campbella oraz doktora Caldwella Esselstyna.

Wstęp wolny, polskie napisy.

Oryginalna strona filmu:
planeat.tv/

Organizatorzy:
Catering roślinny Jarmuż:
jarmuz.com.pl/

Magazyn Vege:
vege.com.pl/

Restauracja Surya:
restauracja-surya.pl/

Zapisz się na fb:
http://facebook.com/events/284096405034945/


Obrazek

Następna dyskusja:

Scott Jurek w Warszawie


Wyślij zaproszenie do