Temat: Czy to etyczne, żeby Jezus miał żonę?
Zastanawia mnie samo pytanie? Kto to ma niby ocenić?
1. Naukowcy, wierzący, niewierzący, poszukujący i co to ma niby zmienić? Załóżmy że ktoś się dowiaduje po raz pierwszy, z informacji wynika że rzecz o historycznym Jezusie, czy tak? Inaczej taka wzmianka była by śmieszna. Tania sensacja i tyle. Co to zmienia dla tych którym postać Jezusa jest obojętna? Chyba nic. Wierzącym? Także niewiele zmienia.
Ongiś chyba pierwszymi osobami z którymi na podobne tematy rozmawiałem byli właśnie duchowni. Rzecz w tym że nie ma sensu się czepiać tego co jest pominięte, ale warto się skupić nad tym co jest powiedziane:). Tak mi się wydaje, ale każdy może mieć oczywiście swoje zdanie.
2. Taką tematyką zajmują się i naukowcy i laicy bez względu na światopogląd. Temat stary jak świat. W sumie nic nie wnosi. Wystarczy uważnie czytać NT lub czasem sięgnąć po apokryfy. Temat zresztą bardzo żywy w dyskusjach wśród chrześcijan bez względu na wyznanie.
3. We współczesnym przełożeniu myślę że sporo "misjonarzy" ale tych pracujących w placówkach medycznych, budowlańców itd w pierwotnych kulturach chcąc czy nie de facto wstępowali w związki małżeńskie, po prostu nie byli by akceptowani przez społeczności plemienne. Zresztą w NT są wytyczne co do małżeństwa samych kapłanów. Tak więc w czym ta dyskusja?
Czytanie publikacji na temat takich nowinek, ma jednak jeszcze inne znaczenie. Dowiadujemy się co nieco o czasach, mentalności, obyczajach to daje światło na pewne zachowania, obyczaje, zwłaszcza nauki w przypowieściach itd.
Taka anegdota mi się przypomniała:
Jezus "wrócił do Ojca" i ten go pyta:
- Jak tam Jezu, wszystko w porządku, plan zbawienie powiódł się?
- Tak, tak, mam nadzieję że wszystko zrozumieli i wyciągną wnioski na przyszłość.
- A zapewne wytłumaczyłeś im wszystko co istotne było w przeszłości i będzie w przyszłości?
- Tak, tak - ale Jezus się wyraźnie zamyślił.
- Coś cię trapi Synu?
- No może być problem w XXI w.
- Dlaczego?
- No bo nie zostawiłem im żadnego zakodowanego zwoju, czy w XXI w będzie też istotna joga i jak sensownie korzystać z internetu.
Piotr Szczotka edytował(a) ten post dnia 20.09.12 o godzinie 12:22