konto usunięte

Temat: Czy to etyczne, żeby Jezus miał żonę?

Jezus miał żonę !!!

"Karen L. King, the Hollis Professor of Divinity at Harvard Divinity School, announced the existence of the ancient text at the Congress's meeting, held every four years and hosted this year by the Vatican's Institutum Patristicum Augustinianum in Rome. The four words that appear on the fragment translate to, "Jesus said to them, my wife."

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120918163...

http://www.nytimes.com/2012/09/19/us/historian-says-pi...

http://www.huffingtonpost.com/2012/09/18/the-gospel-of...

Czy to etyczne, żeby Jezus uprawiał sex z żoną?Bartek W. edytował(a) ten post dnia 19.09.12 o godzinie 22:04
Ewa R.

Ewa R. OTC trader

Bartek W.:
Jezus miał żonę !!!
>

Czy to etyczne, żeby Jezus uprawiał sex z żoną?

Czy ja wiem? A może żona była tylko przykrywką?
W końcu miał do dyspozycji dwunastu apostołów...

konto usunięte

Ewa R.:

No to miał żonę, żeby była przykrywką.Bartek W. edytował(a) ten post dnia 19.09.12 o godzinie 22:45
Marek Jerzyk

Marek Jerzyk nie zawsze pisze co
wiem, ale zawsze
wiem, co pisze :)
__...

a ktos mowil, ze nie mial?
a jesli mial, to chyba normalne i zdrowe bylo, ze ja p... osuwal ;)
ops, pardon, uprawial z nia seks :)
Włodzimierz Buliński

Włodzimierz Buliński Konsultant Feng Shui
- Senior
Practitioner FSRC
Canada

Bartek W.:
Ewa R.:

No to miał żonę, żeby była przykrywką.

No tak, za chwilę geje zaczną masowo wierzyć w Jezusa!
Włodzimierz Buliński

- Senior
Practitioner FSRC
Canada

Bartek W.:
Jezus miał żonę !!!

"Karen L. King, the Hollis Professor of Divinity at Harvard Divinity School, announced the existence of the ancient text at the Congress's meeting, held every four years and hosted this year by the Vatican's Institutum Patristicum Augustinianum in Rome. The four words that appear on the fragment translate to, "Jesus said to them, my wife."

Taka prośba: znajdujemy się na polskim forum i fajnie by było podawać polskie źródła informacji wszelkich rewelacji (pominę, że ktoś już wczoraj wkleił w tym temacie link z onetu), albo chociaż szerzej je skomentować.

Druga sprawa to sprowadzanie wszystkiego do ETYKI. To już staje się obrzydliwie nudne!
Zakładając, że mężczyzna o imieniu Jezus, miał żonę, to po kiego grzyba pytanie: czy uprawiając sex ze swoją żoną, zachowuje się etycznie? Ktoś, kto pisze takie rzeczy, ma kłopot z logiką!

Zakładajcie tematy na poziomie, bo ta grupa zaczyna przypominać ramówkę TVP, czyli byle co, byle jak, aby coś tam było ....
Piotr Szczotka

Piotr Szczotka Dyplomowany
masażysta Bodyworker

Zastanawia mnie samo pytanie? Kto to ma niby ocenić?
1. Naukowcy, wierzący, niewierzący, poszukujący i co to ma niby zmienić? Załóżmy że ktoś się dowiaduje po raz pierwszy, z informacji wynika że rzecz o historycznym Jezusie, czy tak? Inaczej taka wzmianka była by śmieszna. Tania sensacja i tyle. Co to zmienia dla tych którym postać Jezusa jest obojętna? Chyba nic. Wierzącym? Także niewiele zmienia.
Ongiś chyba pierwszymi osobami z którymi na podobne tematy rozmawiałem byli właśnie duchowni. Rzecz w tym że nie ma sensu się czepiać tego co jest pominięte, ale warto się skupić nad tym co jest powiedziane:). Tak mi się wydaje, ale każdy może mieć oczywiście swoje zdanie.

2. Taką tematyką zajmują się i naukowcy i laicy bez względu na światopogląd. Temat stary jak świat. W sumie nic nie wnosi. Wystarczy uważnie czytać NT lub czasem sięgnąć po apokryfy. Temat zresztą bardzo żywy w dyskusjach wśród chrześcijan bez względu na wyznanie.

3. We współczesnym przełożeniu myślę że sporo "misjonarzy" ale tych pracujących w placówkach medycznych, budowlańców itd w pierwotnych kulturach chcąc czy nie de facto wstępowali w związki małżeńskie, po prostu nie byli by akceptowani przez społeczności plemienne. Zresztą w NT są wytyczne co do małżeństwa samych kapłanów. Tak więc w czym ta dyskusja?

Czytanie publikacji na temat takich nowinek, ma jednak jeszcze inne znaczenie. Dowiadujemy się co nieco o czasach, mentalności, obyczajach to daje światło na pewne zachowania, obyczaje, zwłaszcza nauki w przypowieściach itd.

Taka anegdota mi się przypomniała:
Jezus "wrócił do Ojca" i ten go pyta:
- Jak tam Jezu, wszystko w porządku, plan zbawienie powiódł się?
- Tak, tak, mam nadzieję że wszystko zrozumieli i wyciągną wnioski na przyszłość.
- A zapewne wytłumaczyłeś im wszystko co istotne było w przeszłości i będzie w przyszłości?
- Tak, tak - ale Jezus się wyraźnie zamyślił.
- Coś cię trapi Synu?
- No może być problem w XXI w.
- Dlaczego?
- No bo nie zostawiłem im żadnego zakodowanego zwoju, czy w XXI w będzie też istotna joga i jak sensownie korzystać z internetu.Piotr Szczotka edytował(a) ten post dnia 20.09.12 o godzinie 12:22

konto usunięte

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Małgorzata G.

Małgorzata G. Mistrz Feng Shui i
astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)

Zbigniew Modrzejewski:
Wydaje mi sie, ze tu nie chodzi o jakiegos mezczyzne o imieniu Jezus,
tylko o Jezusa Chrystusa, Syna bozego, Zbawiciela,
druga osobe Trojcy Swietej uprawiajaca seks. To duza roznica.
Nie jestem pewny, czy Watykan to zaakceptuje -- Jezus Chrystus Syn bozy uprawiajacy grzeszny, nieczysty seks. Po co Zbawicielowi zona?

To zaraz...
Nagle wszyscy twierdzą że istniał naprawdę i w dodatku był Bogiem?

To naprawdę wzruszające, że racjonaliści i innowiercy tak bardzo martwią się uczuciami i problemami katolickiego kleru....
Cóż za empatia!

konto usunięte

O Jezusie pisało się jako o postaci historycznej - jego istnieniu nikt raczej nie zaprzeczał, co innego jeśli chodzi o cuda, które czynił.

konto usunięte

konto usunięte

Włodzimierz Buliński

- Senior
Practitioner FSRC
Canada

Zanim zaczniecie wyciągać następne wnioski, proponuję poczekać na zakończenie badań nad tym i innymi papirusami. Póki co, zostaje wam wiara ;-)

konto usunięte

Małgorzata G.

astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)

Zbigniew Modrzejewski:
Daniel Dzida:
O Jezusie pisało się jako o postaci historycznej - jego istnieniu nikt raczej nie zaprzeczał, co innego jeśli chodzi o cuda, które czynił.

Jego istnienie nie bylo i nie jest takie pewne:

:o)))
Tym bardziej bezcelowe jest zastanawianie się nad etycznością posiadania przez niego żony :o)
Najpierw nie wiadomo czy w ogóle istniał, a potem nie wiadomo czy zapisek na papirusie jest o nim czy o innym Jezusie. A dopiero potem ewentualnie byłby problem etyki :o)

Dla mnie - żaden problem. Lepsza formalna żona, niż doraźnie zaliczane laski. Poza tym facet z żoną jest bardziej wiarygodny, niż facet bez żony. Brak połowicy sugeruje rozmaite, paskudne skłonności...

Natomiast kościołowi z pewnością ta opcja niezbyt pasuje, dlatego księży obowiązuje celibat, czyli bezżenność (ale abstynencja seksualna - już nie).
Wszak żona, i - w konsekwencji - dzieci, mają prawo dziedziczyć po ojcu. To zaś stanowiłyby zagrożenie dla stabilności kościelnego majątku.
Małgorzata G.

astrologii Ba Zi (4
Filary
Przeznaczenia)

Zbigniew Modrzejewski:

Prawda jest taka, ze facet o imieniu Jezus, byl normalnym czlowiekiem, ktory uprawial seks ze swoja zona. Czy to takie nieprawdopodobne?

Zatem jest to prawda czy prawdopodobieństwo?

Proszę się zdecydować, bo dwa posty wyżej twierdził pan że:
"Jego istnienie nie bylo i nie jest takie pewne"

konto usunięte

konto usunięte

konto usunięte

Wyślij zaproszenie do